بازار املاک / قفل بازار مسکن

قفل بازار مسکن

با نظارت دولت باز می‌شود؛ نه دخالت بازار مسکن در دو سال اخیر به‌ویژه در دوران شیوع اپیدمی کرونا و عمیق‌تر شـدن بحران تورم و رکود و همچنین فعالیت فزآینــده بانک‌ها در این بازار، با رشد قیمت عجیبی مواجه شده است. پلتفرم تبلیغات ویدیویی طاووس

براساس آخرین آمارهای رسمــی منتشر شده در حال حاضر قیمت میانگین هــر مترمربع مسکن در تهران به ۳۱ میلیون تومان رسیده است. رقم‌هایی که تقاضای خرید در بازار را به‌شدت کاهش داده و باعث نارضایتی گسترده مردم از نحوه مدیریت بازار شده است. در خلال افزایش قیمت مسکن و از دست‌رفتن فرصت خانه‌دارشدن برای ۹۰ درصد اقشار جامعه که عمدتا کارگر و حقوق‌بگیر هستند یعنی حقوق‌هایی پایین‌تر خط‌فقر ۱۰ میلیونی دارند خانه‌دارشدن به یک آرزوی محال تبدیل شده است و در این وانفسای گرانی مسکن؛ مالکان هم تیغ را روی گلوی مستاجران گذاشته و برای تامین خود جیب آنها را خالی می‌کنند.

در این میان اقدامات انجام نشده از سوی دولت‌ها در تامین مسکن مورد نیاز مردم هم محل انتقاد بسیار زیادی دارد چراکه انجام‌نشدن این وظیفه قانونی دولت و حاکمیت امروز بار سنگینی را به دوش مردم گذاشته و سهم زیادی از هزینه‌های سبد خانوار را به خود اختصاص داده است.  در شرایطی که باید اقدامات عاجل برای مدیریت اقتصاد و کنترل تورم صورت بگیرد وزرای دولت رئیسی فعلا در حال گشت و شناسایی محل خدمت و دادن وعده‌ووعید در مصاحبه‌های خود هستند این در حالی است که فرصتی برای آزمون و خطا نمانده و وضعیت معیشتی مردم در بدترین حالت قرار دارد. دولت سیزدهم و وزرای او باید تصمیمات دقیق و سختی را برای اصلاح بگیرند. مسکن؛ امروز دغدغه مهمی برای همه کسانی است که مجبورند به جبر زمانه و بی‌کفایتی مسئولان دوره‌های مختلف از تامین این نیاز اساسی مردم غافل شده‌اند. حالا بازار مسکن در شرایط وخیمی قرار دارد و رکود عمیق همراه با افزایش قیمت روزانه در این بازار حاکم شده است. یکی از خواسته‌های مهم فعالان بازار مسکن این است که دولت صرفا سازوکار را اصلاح کرده و از بازار کنار بکشد تا بازار خود کارش را ادامه بدهد. در همین رابطه گفت‌وگویی با بیت‌ا… ستاریان، کارشناس بازار مسکن صورت گرفته که در ادامه می‌خوانید.

بازار مسکن یکی از بازارهای حساس است و به‌نظر شما چگونه می‌توان تقاضای مناسب در این بازار را تحریک کرد؟

تقاضایی به‌نام تقاضای مناسب نداریم و حتی به‌کاربردن اصطلاح آن در بخش مسکن وهم و فرافکنی و عوض‌کردن صورت‌مساله است، مسکن کالایی نیست که بتوانید در جیب‌تان بگذارید و مخفی کنید سکه نیست که در گاوصندوق نگه داشته شود؛‌ عده محدودی هستند که می‌توانند مسکن جمع‌آوری کنند که آن هم در مقابل کسری میلیونی سالانه ما عدد و رقمی نیست. ما به‌صورت سالانه یک تا ۱.۳ میلیون واحد مسکونی نیاز داریم که این باید تولید شود. تقاضای کاذب زمانی شکل می‌گیرد که بگوییم تقاضا به‌قدری زیاد است که یک عده‌ای آن را احتکار می‌کنند و اسمش را هم سوداگری می‌گذارند! هنوز متوجه نیستند که سوداگری در بخش مسکن و اقتصاد مسکن نمی‌گنجد. مسکن تنها کالایی است که یا مصرف‌کننده می‌خرد یا کسی می‌خرد و به مصرف‌کننده می‌دهد. در مسکن چنین حالتی اتفاق نمی‌افتد، هرچند که مثلا فلان بانک چند صد یا هزار خانه را نگه داشته است که در حالت کلی بیش از ۵۰‌هزار واحد نخواهد شد که در مقیاس نیاز ملی سالانه عددی نیست.

آیا می‌تـوان مکانیزمی برای نظارت بر بازار طراحی کرد؟

اگر قواعد و قوانین بازار به‌حال خودش گذاشته شود تا درست عمل کند از طرفی اقتصاد بهبود یابد؛ بازار خودبه‌خود متعادل خواهد شد. آنچه باعث عدم تعادل در بازار می‌شود دخالت غلط در بازار است. دولت باید اقتصاد را اصلاح کند بدون اینکه در آن دخالت داشته باشد. علت اینکه قمیت مرغ و تخم‌مرغ، نهاده دامی، هویج و خیار و گوجه‌فرنگی امروز با هر دخالتی دچار مشکل می‌شوند دلیلش این است که اقتصادمان غلط است. اگر اقتصادی درست شود هیچ زمانی در عرضه و تقاضای محصولات مشکلی ایجاد نمی‌شود. باید قوانین و ساختار اقتصاد اصلاح شود و این کار با وصله‌وپینه درست نخواهد شد. دولت به‌عنوان کسی که نقدینگی را درختیار دارد، پول چاپ می‌کند، از آن طرف افزایش نقدینگی می‌دهد، خودش تاجر است و از سویی خودش تولیدکننده است باید مرزها را مشخص کرد، مسکن از درون خودش مشکلی ندارد و در آنجایی‌که تلاطم اقتصاد دولتی وارد می‌شود برای آن مشکل ایجاد می‌کند.

بخشی از بازار مربوط به اجـاره است، راهکار به تعادل رسیدن این بازار چیست؟

وقتی قیمت بالاست چگونه امکان کاهش نرخ اجاره ممکن است؟ قیمت ملک به‌دلیل کسری تولید افزایش‌یافته است و کسری تولید هم به این دلیل است که نمی‌توانیم تولید کنیم نه اینکه نیروی انسانی متخصص و تجهیزات نداشته باشیم بلکه اقتصادمان اجازه نمی‌دهد که بیشتر از این تولید کنیم.

برخی از تاثیرگــذاری ساخت سالانه هــزار مسکن در اقتصاد بازارمسکن می‌گویند؛ آیا واقعا تاثیــر دارد؟
این صحبت در مقابل یک میلیون واحد مسکونی نیاز سالانه حتی اگر ۱۰ تا ۵۰ هزار مورد هم باشد؛ عددی محسوب نمی‌شود.

با توجه به وضعیــت بازار و سایه منتفعان در بازار و دخالت‌های مخــرب دولت در حوزه مسکن و وعده‌هایی که برای ساخت داده می‌شود؛ آیا مردم می‌توانند انتظار داشته باشند که اتفاقی در این بازار رخ خواهد داد که امیدوارکننده است؟

در این ۵۰ سال که انتظار کشیدیم مگر وضعیت بهتر شده است؟ مگر این انتظار به نتیجه خاصی رسید که حالا بخواهیم درباره بهبود بازار مسکن انتظار بکشیم. تا ساختار اقتصاد اصلاح نشود امکان اینکه بتوانیم مشکل را حل کنیم وجود نخواهد داشت. 

منبع: آرمان ملی

فارس بیش از ۶۰ هزار مسکن فرسوده دارد

شیراز - مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان فارس از شناسایی ۶۰ هزار واحد مسکونی فرسوده در استان فارس خبر داد.

قیمت وام مسکن تغییر کرد!

درحالی که مصوبه اخیر شورای پول و اعتبار از افزایش وام مسکن تا ۹۶۰ میلیون تومان حکایت دارد، متاهل‌های ساکن تهران برای اخذ این وام باید بیش از ۱۶۷ میلیون تومان پرداخت کنند.

مستاجران تهرانی به‌کدام مناطق پناه...

مالک یک خانه دوخوابه و معمولی در مرکز تهران ۲۰۰ میلیون پول پیش می‌گیرد و رقم اجاره را ماهی ۱۰ میلیون تعیین کرده است. با نصف این بودجه در جنوب تهران گزینه‌های بهتری وجود دارد

تسهیل‌گری شهرداری در بخش خصوصی مسکن

رئیس مرکز ارتباطات و امور بین الملل شهرداری تهران با بیان اینکه شهرداری تهران در ساخت مسکن نقش تسهیل گر دارد در خصوص زمان بندی اتمام پروژه های مسکونی شهرداری تهران اظهار داشت: در مورد پیشرفت فیزیکی و زمان اتمام پروژه های مسکونی مرتبط با شهرداری باید از نهادهای متولی پرس و جو کرد.

کاهش قیمت مسکن در برخی از نقاط پایتخت

طی روزهای اخیر در حالی برخی از رسانه ها بر ریزش قیمت برخی واحدهای مسکونی در بازار مسکن تاکید کرده اند که بررسی حاکی از آن است که این ریزش محدود قیمتها بیش از هر چیز ریشه در کاهش قدرت خرید متقاضیان مسکن که سبب رکود معاملات شده است دارد.

صنعتی‌سازی راهکار حل مشکلات مسکن است

دبیر انجمن تولیدکنندگان و فن آوران صنعتی ساختمان با یادآوری این موضوع که صنعتی سازی راهکار برون رفت از مشکلات بخش مسکن است در عین حال بر لزوم الگوبرداری از کشور ترکیه برای احیای بافتهای ناکارآمد شهری تاکید کرد و گفت: این انجمن نشست مشترکی با متصدیان حوزه ساخت و ساز در کشور ترکیه انجام و قرار شده است که در توانمند سازی بافتهای فرسوده شهر استانبول همکاری داشته باشد.

کاهش یک میلیارد تومانی مسکن در پردیس

درحالی اوایل امسال قیمت یک واحد مسکن مهر در شهر پردیس به مرز ۴ میلیارد تومان رسیده بود که قیمت پیشنهادی همین واحد در زمان حاضر کمتر از ۳ میلیارد تومان است.

نباید کیفیت در پروژه‌های مسکن، فدای...

سخنگوی شورای شهر تهران با اشاره به اینکه دقت و کیفت در پروژه های شهرداری تهران نباید فدای سرعت شود تاکید کرد: با توجه به مشکلات مربوط به حوزه مسکن، ورود شهرداری تهران به ساخت مسکن ضروری بوده است، اما کیفیت ساخت نباید فدای بهره برداری از پروژه های عمرانی شود.

تنها راه رفع بحران مسکن، اصلاح...

طی روزهای اخیر در حالی برخی از نمایندگان مجلس و فعالان حوزه مسکن، با اتکاء به "طرح کنترل و ساماندهی اجاره بها املاک مسکونی" بر فراهم شدن زمینه مهار قیمت ها در بازار مسکن تاکید دارند که بر خلاف آنچه که عنوان می شود تا زمانی که رویه های معیوب این بازار اصلاح نشود به هیچ وجه نمی توان به ساماندهی این بازار دلخوش بود.

سرعت فرآیند ایمن‌سازی ساختمان‌های...

نائب رئیس شورای شهر تهران با اشاره به اینکه حرکت ایمن سازی ساختمانهای ناایمن لاک پشتی است تاکید کرد: در شورای شهر تهران موضوع تعامل با قوه قضائیه در حال پیگیری است تا به فرآیند موثر و صحیحی دست پیدا کنیم.

قیمت تمام شده مسکن ملی مقطوع نخواهد بود

مدیر کل راه و شهرسازی استان تهران از اعلام نهایی قیمت تمام شده مسکن ملی در استان تهران تا ۴۸ ساعت آینده خبر داد و در عین حال تاکید کرد که این قیمت کاملا کارشناسی و بر اساس جمع بندی اعضای حاضر در جلسه شورای مسکن استان تهران تعیین شده است.

تا زمانی‌که بافتهای فرسوده وجود دارند...

مدیر عامل شرکت بازآفرینی شهری با اشاره به اینکه آمارهای عنوان شده از سوی رسانه ها در خصوص کاهش ساخت وساز در بافت فرسوده صحت ندارد تاکید کرد: با وجود بافتهای فرسوده نیازی نیست در بیابان خانه بسازیم.

نظارت شهرداری‌ها بر عملکرد مهندسان ناظر

معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران بر لزوم بازنگری در قوانین حوزه ساخت و ساز تاکید کرد و خواستار سپردن فرآیند نظارت بر عملکرد مهندسان ناظر به شهرداری شد.

صنعتی سازی و افزایش عمر مفید ساختمان‌ها

شهردار تهران با اشاره به اینکه حرکت به سمت صنعتی سازی مسکن از جمله راهکارهای افزایش عمر مفید ساختمان ها است در عین حال پایین بودن سن بناهای ساختمانی را فاجعه بار قلمداد کرد که به گفته وی سبب هدر رفت سرمایه های ملی می شود.

امید به خانه دار شدن با فروش متری مسکن...

در حالی خرید خانه در تهران دیگر رویاست اما فروش متری مسکن در بورس کمی امید ها را بالا برده است.

انتقاد معاون وزیر راه از تطویل فرآیند...

معاون وزیر راه و شهرسازی برای چندمین بار نسبت به طولانی شدن زمان صدور پروانه ساختمانی انتقاد کرد و سازمان نظام مهندسی ساختمان را به عنوان یکی از عوامل اطاله زمان صدور مجوزهای ساختمانی عنوان کرد.

در نهضت ملی مسکن با عقب افتادگی مواجه...

عضو کمیسیون عمران مجلس با بیان اینکه در نهضت ملی مسکن با عقب افتادگی مواجه هستیم در عین حال نسبت به عدم همکاری بانکها با نهضت ملی مسکن انتقاد کرد.

راهکارهایی برای ساماندهی بازار...

نماینده تهران در مجلس با بیان اینکه سال گذشته تهرانی‌ها ۴۶ تا ۵۵ درصد افزایش ‌نرخ اجاره‌بها داشتند، گفت: قیمت مسکن در تهران طی ۱۷ سال ۵۲ برابر شده است.

مسکن همدان، قیمت‌های نجومی و سربه فلک...

این روزها مردم برای داشتن یک خانه اجاره‌ای، کاری از پیش نمی‌برند وای به حال داشتن یک سقف از همین رو به نظر می‌رسد در این وانفسای قیمت مسکن در همدان نمایندگان مردم و مسئولان ارشد باید بی‌معطلی کاری کنند و ضمن اقدام جهادی نظارت پیشه سازند.

تسهیلات نوسازی بافتهای فرسوده

در حالیکه گفته می‌شود بسته تشویقی نوسازی بافت‌های فرسوده می‌تواند در درازمدت به سیاستی پررونق برای تولید مسکن در بافت فرسوده تبدیل شود اما شواهد حاکی از آن است که با گذشت حدود دو ماه و نیم از ابتدای سال جاری هنوز برنامه تسهیلات بانک‌ها در بافت فرسوده ابلاغ نشده است.

سکته قیمت در بازار مسکن

بازار معاملات مسکن طی روزهای سپری‌شده از خرداد با «چرخش انتظارات» همراه شد؛ اما این تغییر معنادار با کدام محرک‌ها رقم خورد؟