بازار املاک / بهای ساخت مسکن روستایی فرا تر از شهری

بهای ساخت مسکن روستایی فرا تر از شهری

عدم هماهنگی میان دستگاه‌ها به ضرر روستاییان تمام شد نرخ مصالح ساخت مسکن و نهاده‌های ساختمانی در کشور رو به افزایش است؛ موضوعی که تاثیر مستقیمی بر قیمت تمام‌شده واحدهای مسکونی در شهرها دارد. در این میان گزارشات از پیشی گرفتن روند رشد قیمت تمام‌شده مسکن در روستاها نسبت به شهرها حکایت می‌کند.

 سال‌های متمادی است که مسوولان بر مقاوم‌سازی خانه‌های روستایی در مقابل زلزله تاکید داشته 

از تسهیل شرایط ساخت‌وساز در روستاها صحبت می‌کنند ظاهرا رشد قیمت مصالح ساختمانی موضوعی فراتر از تصمیمات دولت و مجلس در این سال‌ها بوده است و اگر چه در دو سال گذشته سقف وام مسکن روستایی بالاتر از مصوبه دولت رشد داشته است اما همچنان برخی مصالح ساختمانی در روستاها به دلیل دور بودن از مراکز استان‌ها و هزینه‌های رفت و آمد به مراتب رشد قیمتی بیشتری نسبت به شهرها و مراکز استان‌ها را تجربه می‌کنند.

اگر چه این روزها در شهرهای بزرگ متوسط قیمت ساخت مسکن کمتر از شش میلیون تومان نیست و این عدد در روستاها حدودا پنج میلیون تومان است اما آنطور که گفته می‌شود کمبود مصالح ساختمانی در روستاها به بیشترین معضل متقاضیان و ساکنان روستاها تبدیل شده است.

در شرایطی که حدود نیمی از روستاهای کشور طی چهار دهه گذشته مقاوم‌سازی شده است، بنا به دستور رییس‌جمهور، سود تسهیلات ساخت مسکن روستایی از ۱۸ به پنج درصد کاهش یافت.

عواقب عدم هماهنگی میان دستگاه‌ها

همزمان با اجرای طرح نهضت ملی مسکن با هدف ساخت سالیانه یک میلیون واحد مسکونی، به دستور رییس‌جمهور سقف تسهیلات ساخت مسکن روستایی به یکباره از ۱۰۰ میلیون تومان به ۲۰۰ میلیون تومان با نرخ سود پنج درصد افزایش یافت. 

این افزایش سقف تسهیلات، آن طور که از نوع پرداخت آن مشاهده می‌شد می‌توانست تا حدودی رشد قیمت تمام‌شده ساخت مسکن را از روی دوش متقاضیان مسکن روستایی بردارد اما عدم همکاری سازمان برنامه و بودجه با بنیاد مسکن انقلاب اسلامی پرداخت تسهیلات مسکن روستایی را متوقف کرده است.

آن طور که طبق برنامه و از سوی بنیاد مسکن اعلام شده تا سال ۱۴۰۵ بالغ بر ۷۰ درصد واحدهای مسکونی باید مقاوم‌سازی شوند اما رشد قیمت تمام‌شده ساخت مسکن از یک سو و عدم پرداخت تسهیلات از سوی دیگر قطعا عدد ۷۰ درصد را کوچک‌تر خواهد کرد.

ساخت‌وساز در روستاها با منابع مالی روستاییان انجام می‌شود

این روزها در اغلب روستاها هر ساخت‌وسازی هم که در حال انجام است فقط و فقط با منابع مالی خود روستاییان شکل می‌گیرد و رشد قیمت انواع مصالح ساختمانی به خصوص سیمان و آهن‌آلات و میلگرد باعث شده تا اغلب ساخت‌وسازها متوقف و نیمه‌کاره باقی بماند.

اما آنطور که از روستاها خبر می‌رسد این روزها در اغلب روستاها هر ساخت‌وسازی هم که در حال انجام است فقط و فقط با منابع مالی خود روستاییان شکل می‌گیرد و رشد قیمت انواع مصالح ساختمانی به خصوص سیمان و آهن‌آلات و میلگرد باعث شده تا اغلب ساخت‌وسازها متوقف و نیمه‌کاره باقی بماند.

در گذشته بیشتر به نوسازی واحدهای آسیب‌دیده در سوانح توجه می‌شد

حمیدرضا سهرابی مدیر کل مسکن روستایی بنیاد مسکن با بیان اینکه تا قبل از سال ۱۳۸۴ که طرح نوسازی مسکن روستایی شروع شد تنها ۷ درصد واحدها مقاوم بودند اما الان به ۵۰ درصد رسیده است، گفت: البته ۱۰ سال پیش از آن طرح بهسازی داشتیم اما بیشتر به نوسازی واحدهای آسیب‌دیده در سوانح پرداخته می‌شد. از سال ۱۳۸۴ به شکل جدی مقاوم‌سازی سالانه حدود ۲۰۰ هزار واحد کلید خورد که با فراز و فرودها یک میلیون و ۸۵۳ هزار واحد در این ۱۶ سال نوسازی شده است.

اما مجید جودی معاون بازسازی بنیاد مسکن در گفت‌و‌گو با بازار با بیان اینکه سال گذشته از ۲۰۰ هزار واحد مسکونی روستایی که مقرر شده بود وام ۱۰۰ میلیون تومانی دریافت کنند ۱۸۰ هزار فقره را بانک‌ها اجرایی کرده‌اند گفت: از این میزان نیز ۱۲۵ هزار خانوار به بانک‌ها معرفی شده‌اند و ۷۵ هزار خانوار عقد قرارداد کرده‌اند و کار را شروع کرده‌اند. ۲۷ هزار واحد مسکونی نیز کار ساخت خود را به اتمام رسانده‌اند.

لزوم ایجاد سیستم‌های انگیزشی

او در پاسخ به این پرسش که گفته می‌شود با توجه به رشد دستمزدها و سایر اقلام مصالح ساختمانی متوسط ساخت مسکن در روستاها امسال افزایش چشمگیری پیدا کند؟ گفت: متوسط ساخت مسکن در روستاها برای یک واحد مسکونی قابل سکونت و نه اینکه به اتمام برسد، متری ۵/۴ تا پنج میلیون تومان است. اینکه وام ۱۰۰ میلیون تومانی پیشنهاد شد که به ۲۰۰ میلیون تومان افزایش یابد برای این بود که حداقل ۷۰ درصد هزینه ساخت برای یک واحد مسکونی ۶۰ متری را در بر بگیرد و پوشش دهد. 

جودی با تاکید بر اینکه اگر می‌خواهیم در این ۱۰ سال و تا ۱۴۱۰ نوسازی و بازسازی مسکن در روستاها شکل بگیرد و سرعت خوبی داشته باشد باید سیستم‌های انگیزشی ایجاد کنیم و تسهیلات ۲۰۰ میلیون تومانی را هر چه سریع‌تر اجرایی کنیم ادامه داد:

 به هر حال افزایش دستمزدها و رشد قیمت مصالح ساختمانی در قیمت تمام‌شده ساخت مسکن در روستاها که معمولا مصالح ساختمانی کمیاب‌تر از شهرها است تاثیر بیشتری دارد. امیدواریم که امسال رشد قیمت تمام‌شده ساخت مسکن در روستاها زیاد نباشد تا اگر وام ۲۰۰ میلیون تومانی اجرایی شد و از سوی بانک‌ها به متقاضیان پرداخت شد بتواند حداقل تا ۶۰ درصد هزینه ساخت مسکن را پوشش دهد.

قیمت تمام‌شده ساخت مسکن در روستاها در سال جاری

از طرفی رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در پاسخ به این پرسش که امسال با توجه به رشد ۵۷ درصدی دستمزدها و رشد قیمت سیمان و فولاد آیا قیمت تمام‌شده ساخت مسکن نیز بیشتر از ۳۰ درصد خواهد بود؟ گفت: اعتقاد بنده این است که امسال قیمت تمام‌شده مسکن در روستاها ۱۵ درصد افزایش یابد.

اکبر نیکزاد ادامه داد: در این خصوص باید اذعان کنم که چون تولید مصالح ساختمانی را شرکت‌های زیرمجموعه بنیاد مسکن افزایش خوبی برای تولید مصالح ساختمانی داده‌اند ما اگر بتوانیم وام ۲۰۰ میلیون تومانی مسکن روستایی را برسانیم بیشتر از ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش قیمت تمام‌شده نخواهیم داشت.

شنیده‌ها حاکی از این است که برخی از متقاضیان ساخت مسکن روستایی به دلیل منتظر ماندن برای دریافت وامی که هنوز از سوی بانک مرکزی اجرایی و عملیاتی نشده است با هزینه تمام‌شده بالاتری نسبت به سال گذشته مواجه شده‌اند. برخی از متقاضیان ساخت مسکن روستایی می‌گویند که اگر وام ۲۰۰ میلیونی مسکن روستایی را سال گذشته دریافت می‌کردند واحد مسکونی آنها به اتمام رسیده و این روزها با رشد قیمت مواجه نمی‌شدند.

بررسی آخرین وضعیت بازار وام مسکن

اوراق مسکن، همان برگه‌های امتیاز دسترسی آنی به وام ۵۰۰ میلیونی خرید مسکن در تهران، ۴۰۰ میلیونی در شهرهای بزرگ و ۳۰۰ میلیون تومانی در سایر شهرها است.

خریداران عقب نشستند، فروشندگان منعطف‌تر...

بررسی‌های میدانی از دفاتر مشاوران املاک تهران نشان می‌دهد با فروکش کردن فضای هیجانی ماه‌های گذشته، تقاضای خرید کاهش یافته و در مقابل، فروشندگان واقعی برای انجام معامله آمادگی بیشتری برای تعدیل قیمت و توافق دارند

قیمت خانه پس از توافق چه می‌شود؟

در سناریوی حصول توافق و تفاهم، قطعاً شاهد افزایش قیمت‌ها خواهیم بود تا جایی که شکاف تورمی سال‌های اخیر جبران شود؛ حتی در برخی نقاط این رشد می‌تواند فراتر از انتظارات باشد.

الان خانه بخریم یا صبر کنیم؟

طی ماه‌های گذشته قیمت نهاده‌های ساختمانی تحت تاثیر تورم عمومی روند افزایشی داشته است.

ممنوعیت جدید برای تخلیه مستأجران

بازار مسکن در ماه‌های آینده ممکن است تحت تاثیر اجرای چند تصمیم مهم دولتی، وارد فاز تازه‌ای شود؛ از ممنوعیت صدور حکم تخلیه مستأجران تا تعیین سقف افزایش اجاره‌بها و همچنین اجرای طرح‌های جدید برای حمایت از زوج‌های جوان و اقشار کم‌درآمد.

چرخش جنگی در بازار مسکن؛ خریداران کجا...

همزمان با تشدید تنش‌های منطقه‌ای، بازار ملک با افت شدید تقاضا، کاهش رشد قیمت‌ها و بازگشت فاصله قیمت‌های پیشنهادی و قطعی به سطح تاریخی مواجه شده است.

وام 500 میلیونی ساخت مسکن برای یارانه...

برنامه ساخت 50 هزار واحد مسکونی برای محرومان در حال اجرا است. این طرح در قالب برنامه ساخت 220 هزار واحد مسکونی براش دهک‌های پایین اجرا می‌شود.

بازار مسکن در انسداد کامل کاهش قیمت...

بازار مسکن در شرایطی قرار گرفته که از یک سو قدرت خرید خانوارها برای ورود به بازار به شدت کاهش یافته و از سوی دیگر، افزایش هزینه های ساخت و کاهش حاشیه سود تولیدکنندگان، انگیزه سرمایه گذاری و ساخت وساز را تضعیف کرده است؛

پیش‌بینی تازه از قیمت مسکن در 1405

بازار مسکن درگیر رکود تورمی، افت معاملات و سردرگمی خریداران و فروشندگان است، برخی کارشناسان از احتمال رشد قیمت خانه تا پایان سال 1405 خبر می‌دهند

بازار مسکن زیر سایه تنش‌های نظامی

اگرچه بازار مسکن ذاتاً به دلیل ماهیت داراییِ ثابت، دیرتر از بازارهای مالی (مانند ارز و طلا) به تنش‌های ناگهانی واکنش نشان می‌دهد، اما بررسی‌ها نشان می‌دهد که تغییرات رفتاری در میان مالکان و خریداران در شهرهای جنوبی آغاز شده است.

افزایش 25 درصدی رهن و اجاره‌بهای مسکن؛...

قیمت‌های سرسام‌آور رهن و اجاره‌بهای مسکن هر ساله مستأجران را یک گام به عقب می‌کشاند و باعث کوچ اجباری آنها به حاشیه شهرها، شهرستان‌های دورتر و یا حتی روستاها می‌شود.

افزایش سالانه اجاره‌بها از ۵۰ درصد هم...

بازار اجاره مسکن تهران در حال تجربه یک تغییر جدی در الگوی تقاضاست کاهش قدرت خرید خانوارها، افزایش تعداد خانوار‌های تک‌نفره و دشوارتر شدن شرایط اقتصادی برای زوج‌های جوان، بسیاری از مستأجران را از واحد‌های متوسط به سمت آپارتمان‌های زیر ۴۰ مترمربع سوق داده است.

وام ودیعه مسکن چند درصد است؟

وام ودیعه مسکن یکی از مهم ترین تسهیلات حمایتی دولت برای مستاجران محسوب می شود که با هدف کمک به تامین هزینه رهن و اجاره پرداخت می شود.

قیمت مسکن افزایش پیدا می‌کند؟

گودرزی درباره وضعیت خرید و فروش مسکن در پایتخت گفت: در بخش مربوط به خانه اولی‌ها و کسانی که قصد سرمایه‌گذاری دارند فعلا خرید و فروش چندانی انجام نمی‌شود و راکد است اما تعداد محدودی معاملات توسط کسانی که قصد تبدیل به احسن واحدهای مسکونی خود را دارند انجام می‌شود.

سیگنال تازه از بازار مسکن؛ قیمت‌ها به...

بازار مسکن و اجاره در ماه‌های اخیر با تغییراتی در الگوی معاملات و رفتار خریداران و مستأجران همراه شده و به گفته فعالان صنفی، شرایط متفاوتی نسبت به دوره‌های قبل در آن مشاهده می‌شود.

پلتفرم‌ های مجازی عامل قیمت‌ سازی‌ های...

پلتفرم‌های آنلاین هیچ حوزه نظارتی زیر نظر اتحادیه‌ها ندارند و تمام اتفاقات بد، نظیر قیمت‌سازی‌های کاذب و نوسانات شدید قیمت از همان‌جا آب می‌خورد.

محدودیت جدید دولت برای صاحبخانه‌ها

طرحی پیشنهاد شده است که براساس آن موجرها فقط در صورتی که مستاجر به موقع اجاره را نپردازد، واحد نیاز به بازسازی داشته باشد یا مالک قصد سکونت در ملک خود را داشته باشد،

سیمان متهم اصلی گرانی مسکن نیست

دبیر انجمن سیمان اعلام کرد هزینه سیمان در بدبینانه‌ترین برآوردها کمتر از یک درصد قیمت هر متر مربع مسکن است و نقش تعیین‌کننده‌ای در افزایش قیمت خانه ندارد.

بازار مسکن با تفاهم ایران و آمریکا

در شرایطی که مصالح ساختمانی حدود یک‌سوم هزینه تمام شده را به خود اختصاص می‌دهد، رشد ۱۳۰ درصدی قیمت مصالح به معنای تأثیر ۳۰ تا ۴۰ درصدی بر افزایش قیمت نهایی است

سقف قانونی رشد اجاره بها تعیین شد

در بیستمین جلسه شورای عالی مسکن، اختیار تعیین سقف افزایش اجاره‌بها به استانداران تفویض شد.

مسکن جای طلا را در بازار گرفت

افزایش تمایل به خرید مسکن برای حفظ ارزش سرمایه، قیمت‌ها را در تهران و مناطق پرتقاضا در مسیر صعودی قرار داده است