بازار املاک / سقفِ بی سقف

سقفِ بی سقف

خبری از مصوبه اجاره‌بها نیست! در سال­های اخیر قیمت­‌ها در حوزه مسکن چه در بخش خرید و فروش و یا در رهن و اجاره به شکل قابل توجهی رشد داشته است­، این در حالی است که در مقایسه با توان اقتصادی، درصد افزایش حقوق و سایر موارد وابسته به قیمت­‌گذاری­، این سیر صعودی همگام با باقی نرخ‌های موجود حرکت نکرده و هر روز دستیابی به این نیاز اولیه(سرپناه) برای افراد سخت‌تر می‌شود.

گرچه آمارها نشان می‌دهد مسکن نسبت به سایر کالاها از درصد رشد کمتری برخوردار بوده است 


اما نظارت بر این حوزه به دلیل فراگیری و گستردگی بازار چندان آسان نیست. کارشناسان حوزه اقتصادی عمل به وعده‌های ساخت و ساز از سوی دولت‌­ها را یکی از راه‌های کنترل این بازار می­‌دانند. 
از دیگر گزینه های پیشنهادی برای اجرای قیمت گذاری منطقی، راه‌­اندازی سامانه‌ای بود که از مالکان و مستاجران می‌خواست اطلاعات ملکی خود به‍‌طور شفاف وارد کنند و با مشخص شدن خانه‌­های خالی و اعمال مالیات شاید می‌توانست نقشی در تنظیم بازار داشته باشد. اما استقبالی از این طرح نشد و تجویز این مُسَکِن­ها نتوانست التیامی برای درد مسکن باشد.

بوشهر در صدر گران‌ترین

بوشهر چه به لحاظ آماری، چه به نقل از مسئولین به نسبت استان‌های همتراز خود همواره جز مناطق گران قیمت مسکن محسوب می‌­شود.
 هر چند مقامات استانی سعی دارند با عملیات اجرایی ساخت واحد مسکونی در شهرهای جدید عالیشهر و نایبند مقدمات بهبود و ساماندهی وضعیت مسکن در این استان را فراهم کنند اما با توجه به تعداد اندک نفراتی که توانسته‌اند وجه واریزی اولیه این خانه‌ها را پرداخت کنند، انتظار نمی‌رود گرانی و افزایش قیمت مسکن و اجاره‌بها در بوشهر مهار شود.


گزارش‌­های میدانی هم نشان می‌دهد که مستاجران با رشدهای سنگین اجاره در سال جاری مواجه شده‌اند و اغلب مالکان از نرخ‌های مجازی که دولت تعیین کرده فراتر رفته‌اند. برخی اجاره‌نشین‌ها در هفته های اخیر اعلام می‌کنند کرایه خانه آنها ۵۰ تا ۱۰۰ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.

در پاسخ به این سوال که آیا در همه نقاط استان اینگونه شاهد رشد قیمت­‌ها هستیم باید گفت: 

در باقی شهرستان‌­ها نیز ملک ارزان نیست و با وجود مداخله‌­ شرکت‌­ها در شهرستان­های صنعتی و جنوبی استان بوشهر در تامین مسکن برای کارکنان خود به مراتب افزایش قیمت مشاهده می­‌شود اما آنچه امروز شاهد آن هستیم­، مرکز استان یعنی بوشهر، در صدر گرانی است.

آیا مشاورین املاک گزینه اصلی بالا رفتن قیمت ها هستند؟

یکی از مشاورین املاک شهرستان بوشهر گفت: چه در این دولت و چه در دولت‌­های قبل، همواره عامل بهم ریختگی بازار مسکن را مشاوران املاک معرفی میکرده‌­اند اما امروزه برخی سایت‌­ها و نرم‌افزارهای فضای مجازی بیشترین تاثیر را در قیمت گذاری‌ها دارند و در این بین صاحبان ملک نیز با مقایسه این موارد اقدام به نرخ گذاری غیر متعارف می­‌کنند.

تاثیر پلکانی موقعیت مکانی در قیمت‌­های کاذب

وی در خصوص تفاوت فاحش قیمت­‌ها در محلات بوشهر با وجود فاصله مکانی اندک از یکدیگر اینگونه می‌گوید: شاید شما تعجب کنید چرا دو خانه با متراژ و نهاده­‌های ساختمانی مشابه قیمت­‌های چندبرابری نسبت به هم دارند، درواقع این نام محلات است که دو ملک را از هم متمایز می­‌کند و می‌توان این موضوع را هم به عنوان یکی از علل قیمت­‌های کاذب نام برد. در حال حاضر خانه‌هایی در حد واصل یک خیابان به طور میانگین از ۱۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان تفاوت قیمت دارند.

تجهیزات بهداشتی؛ معیاری برای بالا بردن قیمت

در گفت‌گو با با یکی دیگر از مشاورین املاک موضوع جالبی مطرح شد آن هم نرخ گذاری بر اساس وجود برخی ملزومات و تجهیزات بهداشتی است
 که شاید در۱۰ سال گذشته جزئی از دارایی واجب یک خانه محسوب می‌شدند اما در حال حاضر به عنوان معیار و به اصطلاح "آپشن" خانه معرفی می­‌شوند. 
قیمت املاک خام در بعضی مناطق تا ۱۰ میلیون تومان برای هر متر ارزان‌تر از خانه‌ای است که مجهز به شیرآلات، روشویی و این قبیل موارد شده است.

خبری از ابلاغ افزایش ۲۰درصدی نرخ اجاره‌بها نیست!

رئیس اتحادیه مشاورین املاک و نمایشگاه داران اتومبیل شهرستان بوشهر بیان کرد: به طور میانگین در مقایسه با قیمت‌های سال گذشته نرخ اجاره بها بیش از ۵۰ درصد افزایش داشته است.
 و مصوبه رشد اجاره‌بها در هر سال تا سقف ۲۰ درصد هنوز به صورت دستورالعمل و یا مصوبه ابلاغ نشده است اما هر زمان به صورت رسمی اعلام شود مشاورین املاک موظف به اجرای آن هستند.

گرانترین نقاط بوشهر

احسان آستانه با اشاره به اینکه در محلات بیسیم، باهنر، مدرس و سامان بیشترین نرخ قیمت و در تنگات وحوزه چهارمحل جنوبی به‌نسبت نرخ اجاره‌بها پایین‌تری وجود دارد.
 متوسط قیمت مسکن در شهر بوشهر بین ۱۶ تا ۲۰ میلیون تومان و در برخی مناطق تا ۲۵ میلیون تومان ارزش گذاری شده است .
 بیشترین نرخ اجاره بها نیز محدوده‌ای بین برای هر ماه ۹ تا ۱۰ میلیون تومان در مناطق بالا و حداقل ۲ میلیون تومان در مناطق پایین‌تر را به خود اختصاص داده است که پیش بینی می‌شود در آینده شاهد افزایش این ارقام باشیم، اما امیدواریم با اجرا شدن طرح ملی مسکن اتفاقات خوبی بیفتد.

عوامل موثر در تعیین قیمت

رئیس اتحادیه مشاورین املاک و نمایشگاه داران اتومبیل شهرستان بوشهر گفت: بطور کل تغییر قیمت‌ها با توجه به وضعیت فعلی و افزایش قیمت مواد اولیه ساخت مسکن قابل پیش بینی بود. اما کمبود مسکن در شهری مثل بوشهر که تراکم بالا دارد و میزان زمین نیز در آن کم است باعث می‌شود برخی حاشیه نشین شده یا به بخش‌های روستایی مهاجرت کنند.

آستانه در پاسخ به چرایی گرانی مسکن در بوشهر عنوان کرد: نمی‌توان تا زمانی که زیرساخت‌های لازم فراهم نیست و عرضه و تقاضا با هم همخوانی ندارد نظرات کارشناسی دقیقی ارائه کرد، اما عموما قیمت پایه اجاره بها از سوی مالک و به‌صورت نرخ تورم و عرف منطقه اعلام می‌شود، اما این موضوع را در نظر بگیرید که برخی از صاحبان ملک از این طریق امرار معاش می‌کنند بنابراین وقتی قیمت کالاهای اساسی بالا می‌رود قاعدتا شخصی که از این طریق زندگی‌اش را می‌گذراند به ناچار قیمت‌ها را افزایش می‌دهد. وقتی نرخ تورم قابل کنترل نباشد افزایش اجاره بها بخش کوچکی از عوامل به‌وجود آمده است.

وی در پاسخ به نقش مشاورین املاک در نجومی شدن قیمت‌ها می‌گوید: 

پر رنگ کردن این موضوع فقط حذف صورت مسئله است، ما نمی‌توانیم عوامل اساسی و سرشاخه‌های اصلی را در نظر نگیریم و فقط به مشاورین اشاره کنیم.
 وقتی نرخ مصالح ساختمانی افزایش می‌یابد طبیعی است که این اتفاق در اجاره بها نقش آفرینی کند و با مطرح کردن نام مشاورین املاک از سوی عده‌ایی باید گفت این فقط فرار رو به جلو است.

 یک مشاور املاک نمی‌تواند نقش زیادی در افزایش‌های نجومی داشته باشد البته که نقش دلالان هم بی تاثیر نیست، اما مشاورین نمی‌تواند به این راحتی عدد ۵ میلیون را به ۵۰ میلیون افزایش دهند.

از طرح شکایت در اتحادیه تا ضمانت اجرایی

همواره پایش‌های مستمر به‌صورت دوره‌ای، فصلی، منتخب و گلچین انجام می‌شود یا به‌صورت سرزده همچون هفته گذشته که طرحی با همکاری معاونت پیشگیری از وقوع جرم استان اجرا شد .
از این واحدهای صنفی به صورت کامل بازرسی انجام شد و با خاطیان انگشت شمار هم برخورد صورت گرفت و بعضی از کسب‌ها پلمپ شدند که بعد از رفع نواقص که عموما پروانه و جواز کسب بود ادامه فعالیت برای آن‌ها میسر شد.

 در اتحادیه نیز کمیسیون‌هایی برای بررسی و رسیدگی به شکایات و حل اختلاف وجود دارد و مردم می‌توانند با مراجعه به آنجا شکایات خود را پیگیری کنند و همیشه سعی بر این داریم که در همین مرجع به این موارد رسیدگی کنیم که کار به مراجع قضایی و اطاله دادرسی کشیده نشود.
 ضمانت اجرایی این کمیسیون‌ها پلمپ واحد صنفی است که برای نمونه واحد صنفی متخلفی داشته ایم که ۶ ماه پلمپ بوده است.

مالیات بر اساس نرخ واقعی اجاره بها

رئیس اتحادیه مشاورین املاک تعداد منازل خالی از سکنه بوشهر را به نسبت آمار کشور عدد بسیار پایینی دانست و افزود: 
با تنظیم دستورالعملی که باید این منازل در سامانه اسکان ثبت می‌شود تا خدماتی همچون صدور گواهینامه، افتتاح حساب و ... برای مالکین آن‌ها انجام شود امید است .
در آمدهای حاصل از مالیات افزایش یابد، و، چون با افزایش اجاره بها مالیات بیشتری نیز تعلق می‌گیرد، می‌توان طرح‌های تشویقی برای مالکین خوش حساب و منصف در نظر گرفت.

کلام پایانی

آنچه از مشاهدات میدانی در تهیه این گزارش به دست آمد حکایت از آن داشت که بخشی از رشد اسمی قیمت‌ها با توجه به تابستان و فصل جابه‌جایی رخ داده است و نرخ‌هایی که در تیرماه جاری به صورت غیر رسمی بیان می‌شدند فراتر از ارقام اعلام شده در این گزارش‌ هستند. به نحوی که در برخی مناطق منازلی تا متری ۳۵ میلیون تومان هم قیمت گذاری و روئت شد...

شرایط جدید دریافت وام تعمیرات مسکن برای...

بانک مسکن شرایط جدید دریافت وام تعمیرات مسکن را اعلام کرد؛ این تسهیلات تنها به متقاضیان خرید و تعمیر خانه ارائه می‌شود و سایر افراد واجد شرایط بازسازی یا نوسازی مسکن، به دلیل محدودیت منابع، مشمول دریافت وام نیستند.

پیش‌بینی مهم درباره بازار مسکن تا پایان...

آمار‌های رسمی جدید، نشان می‌دهند که میانگین سهم مسکن از کل هزینه‌های خانواده از مرز ۳۸ درصد عبور کرده‌است. این روند که قدرت خرید خانوار در سایر بخش‌ها را تحلیل می‌برد، نشان‌دهنده عمیق‌تر شدن یک بحران ساختاری در اقتصاد و معیشت شهروندان‌است.

بساز بفروش‌ها نابود شدند!

هزینه ساخت هر متر مربع مسکن در تهران بدون احتساب قیمت زمین به ۳۰ میلیون تومان رسیده است؛ فعالان صنعت ساختمان خواستار مشارکت گسترده‌تر بخش خصوصی و اصلاح قوانین محدودکننده در اجرای طرح نهضت ملی مسکن شدند.

چوب حراج به بازار مسکن

تعداد پیامک‌های «فروش واحد مسکونی با تخفیف‌های ۱۰ درصد، ۱۵ درصد و ۲۰ درصد» در بازار مسکن تهران به شکل محسوس افزایش یافته است.

خدمات بدون ثبت‌نام متوقف می‌شود

مطابق اصلاحیه قانون مالیات‌های مستقیم مصوب سال ۱۳۹۴، ایجاد سامانه ملی املاک و اسکان کشور به موجب تبصره ۷ ماده ۱۶۹ مکرر و با هدف شناسایی برخط مالکان و ساکنان واحدهای مسکونی، تجاری، خدماتی و اداری، بر عهده وزارت راه و شهرسازی گذاشته شد.

گران‌سازی مسکن توسط مشاوران املاک

درحالی که بازار مسکن با کاهش تقاضا مواجه شده است اما عده‌ای به دنبال افزایش قیمت در همین شرایط هستند. با نگاهی به آگهی‌های موجود در پلتفرم‌های مجازی، بازار اجاره‌ مسکن این روزها شاهد پدیده‌ «فروش دلاری» است.

قیمت مسکن در سال جاری تغییر می‌کند؟

کاهش چند درصدی قیمت‌ها در شمال تهران به دلیل جنگ، تقریبا همزمان با اخراج اتباع غیرمجاز رخ داد که باعث شد اجاره‌بها در مناطق جنوبی تهران هم نزولی شود. اینها در کنار رکود معاملات در سایر مناطق، این تصور را ایجاد کرد که شاید بازار وارد مسیر تازه‌ای شود، اما چندی نگذشت که خبر بازگشت معاملات و ثبات نسبی شرایط منتشر شد.

وضعیت نابسامان بازار مسکن

وضعیت نابسامان بازار مسکن سبب شده تا بسیاری از زوج‌های جوان توانایی مالی برای خرید یا رهن مسکن را نداشته باشند.

مستأجران، قربانی آمار

میانگین رشد تورم اجاره شهری در مردادماه امسال نسبت به سال قبل 34.6‌درصد بوده که 8 واحد درصد کمتر از دوره مشابه (مرداد1403 نسبت به مرداد1402) است.

نسخه کره جنوبی برای مستاجران ایرانی

بازار اجاره در ایران همواره یکی از پرچالش‌ترین حوزه‌های اقتصادی و اجتماعی بوده است. نوسان‌های شدید، تورم عمومی و کمبود عرضه مسکن سبب شده‌اند که مستاجران در شرایط دشواری قرار گیرند.

حباب قیمت مسکن ترکید

با توجه به تغییر سبک زندگی در کشورمان، جنس تقاضای مسکن تغییر کرده است.

تورم اجاره مسکن به کف رسید

تورم نقطه به نقطه اجاره مسکن در شهرهای کشور به ۳۴.۶ درصد رسیده که کمترین میزان طی دست‌کم چهار سال اخیر است.

مصائب متقاضیان مسکن ملی

کامل کردن واحد مسکن ملی با خرید تجهیزات داخلی مانند کابینت، پکیج، شیرآلات، در و پنجره و... چقدر بودجه نیاز دارد

وضعیت بازار اجاره مسکن در سال ۱۴۰۴

امسال بازار اجاره در بخش تمدیدها متعادل‌تر از سال گذشته بود و یکی از عوامل اثرگذار بر کاهش تقاضا، تغییرات جمعیتی بوده است.

آغاز ثبت‌نام جدید مسکن ملی

طرح نهضت ملی مسکن یکی از بزرگ‌ترین پروژه‌های دولت برای تأمین سرپناه اقشار مختلف جامعه است. این طرح که در ادامه سیاست‌های «مسکن مهر» اجرا می‌شود، با هدف ساخت میلیون‌ها واحد مسکونی در سراسر کشور دنبال می‌شود.

وضعیت بازار مسکن حسابی وخیم شد

بازار مسکن کشورمان که در سال‌های اخیر جهش مستمر و افسارگسیخته قیمت‌ها را تجربه کرده بود، در روزهای بعد از جنگ ۱۲ روزه فصل جدیدی را آغاز کرد.

وعده جدید برای متقاضیان مسکن ملی

تورم و افزایش قیمت مصالح ساختمانی فشار را به مبلغ آورده اولیه متقاضیانی که باید به تدریج مبلغ خرید مسکن از نهضت ملی را پرداخت کنند، به شدت افزایش داده است.

کاهش ۳۰ درصدی جابجایی مستاجران

کارشناس بازار مسکن گفت: مستاجران و حتی صاحبخانه‌ها به دلیل نبود ثبات در وضعیت سیاسی کشور ترجیح داده‌اند که جابجایی محل سکونت را به تعویق بیندازند و تا حد امکان انجام ندهند و طوری که وضعیت بازار نشان می‌دهد حدود ۳۰ درصد نسبت به سال گذشته جابجایی مردم در شهر تهران کاهش داشته است.

منتظر سقوط شدید قیمت مسکن باشید

بازار مسکن پس از تخلیه کامل حباب قیمتی، در مسیر ثبات قرار گرفته و پیش‌بینی می‌شود تا دو سال آینده خبری از افزایش قیمت‌ها نباشد؛ این در حالی است که به گفته رئیس کانون انبوه‌سازان، در برخی مناطق حتی کاهش نرخ نیز مشاهده شده است.

سقوط تاریخی بازار اجاره

در سال ۱۴۰۲، بحران مسکن در ایران وارد مرحله‌ای بی‌سابقه و نگران‌کننده شد؛ مرحله‌ای که نه‌تنها امید بسیاری از خانوارهای مستأجر برای ورود به بازار خرید یا بهره‌مندی از طرح‌های ملی مسکن را به یأس بدل کرد، بلکه شمار زیادی از آنان را به دلیل فشار طاقت‌فرسای اجاره‌بها و هزینه‌های جانبی تأمین سرپناه، به مرز فروپاشی اقتصادی کشاند.

ناترازی بانک‌ها سد راه پرداخت وام نهضت...

علیرضا نوین، عضو کمیسیون عمران مجلس، با انتقاد از عملکرد بانک‌ها و وزارت راه در اجرای نهضت ملی مسکن، ناترازی مالی، اختلاف آماری، احتکار زمین و اختلال سامانه ثبت‌نام را از مهم‌ترین موانع ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی دانست و خواستار هماهنگی جدی میان دستگاه‌ها شد.