چینی ها قرار است وارد ساخت مسکن دولتی شوند در حالی که طی دو سال گذشته انبوه سازان برای اجرای پروژه مسکن میلیونی با مشکلات زیادی مواجه بوده اند زیرا قیمت ساخت و ساز سفارشی کمتر از قیمت تمام شده مسکن است. ساخت و ساز. در این مدت همواره قیمت در نظر گرفته شده توسط دولت حداقل ۲۰ تا ۳۰ درصد کمتر از هزینه واقعی ساخت یک متر مربع مسکن بوده است.
در زمانی که هزینه ساخت یک مترمربع مسکن در کشور از مرز ۶ میلیون تومان گذشت، مسئولان این پروژه اصرار داشتند با قیمتی نزدیک به ۴ میلیون تومان بسازند. اکنون ابهام اصلی این است که آیا چینی ها با ساخت مسکن در ایران با قیمتی کمتر از بازار موافقت خواهند کرد یا خیر.
ابهام دوم نحوه محاسبه و حساب است; آیا هزینه ها به دلار محاسبه می شود؟ فرشید پورحاجت عضو کانون سراسری انبوه سازان کشور در گفت و گو با خبرگزاری خبرآنلاین گفت: گلایه های زیادی از دولت داریم که وقتی بخش خصوصی در کشور وجود دارد چرا با دولت مذاکره نکردند. «اول بخش خصوصی کشور؟» همچنین آیا زمانی که با کشور دیگری وارد مذاکره می شویم عملکرد ما به عنوان فعالان بخش خصوصی و انبوه سازان زیر سؤال رفته است؟
و می افزاید: اینها سوالات بزرگی است که دولت باید به آنها پاسخ دهد. ما مخالف اصل سرمایه گذاری کشور دیگری در کشورمان نیستیم، اما باید در رقابت عادلانه انجام شود.
پورحاجت تصریح می کند: اکنون هزینه ساخت خانه در هر نقطه از دنیا کمتر از ۲۰۰ دلار برای هر متر نیست و بیش از این رقم است. بی دلیل نیست که گفتیم هزینه ساخت با استاندارد بیولوژیکی مناسب حدود ۳۰۰ دلار در هر متر است.
یادآور می شود: باید ببینیم قرار است با چه مبلغی قرارداد بسته شود. آیا حاضرند همین مبلغ را به بخش خصوصی ایران بپردازند یا خیر؟ ما حاضریم با همین قیمت به دلار قرارداد ببندیم اگر بخواهید قرارداد را به دلار ببندید.
معاون وزیر راه: چرا باید پاسخگوی انبوه سازان باشم؟
اما هادی عباسی، معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی گفت: چرا باید پاسخگوی انبوه سازان باشم؟ از خودت بپرس. مثل این است که بپرسیم چرا دولت قبل مسکن مهر را نساخت، پس این سوال را باید از دولت قبل پرسید.
عباسی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه چرا اطلاعات بیشتری از حضور چینی ها در حوزه ساخت و ساز کشور در رسانه ها منتشر نمی شود، گفت. من به صراحت اعلام کردم که اولویت ما جذب سرمایه گذار است.
آیا قیمت مسکن به شدت کاهش می یابد؟
سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که آیا ورود چینی ها به بازار مسکن ایران تاثیری در سقوط قیمت ها دارد؟ فرشید پورحاجت عضو کانون سراسری انبوه سازان مسکن در پاسخ به این سوال که آیا ورود چینی ها باعث افت قیمت می شود؟ وی به خبرآنلاین گفت: شرکت های ترکیه ای آمدند، قیمت ها شکست و حالا شرکت های چینی می خواهند قیمت مسکن را پایین بیاورند. هیچ اتفاقی نخواهد افتاد.
بیت الله ستاریان، کارشناس حوزه مسکن نیز بیان می کند: در بافت های فرسوده هر سال مشکل استهلاک ساختمان ها بیشتر می شود و این ماهیت بافت های شهری است.
و می افزاید: در هر شهری تعداد پارچه های فرسوده مدام افزایش می یابد. به عنوان مثال، سالانه بین ۷۰ تا ۸۰ هزار واحد فرسوده ما وارد خط فرسودگی می شوند. اصلاً ۸۰-۱۰۰ هزار پارچه فرسوده فرصت مرمت و تعویض نداریم. بنابراین به غیر از حدود ۷۰۰ هزار روسری فرسوده که از قبل داشتیم، هر ساله تعداد قابل توجهی روسری فرسوده به این روسری ها اضافه می شود.
کشورهای ستاری: با این روند تا ۴۰ سال آینده ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد مسکونی از ۳ میلیون واحد مسکونی تهران مخروبه می شود. بنابراین ما باید هر سال ۷۰۰۰۰ پارچه جدید تولید کنیم تا به روز باشیم.
وی تاکید می کند: در زمینه پارچه های فرسوده عملکرد بسیار ضعیفی داشته ایم. متاسفانه با وجود تمام دستورات داده شده مشکلی حل نشده است. بنابراین قرار نیست خارجی ها مشکل ما را حل کنند.