بررسی عوامل مالی طرح ناتمام «مسکن ملی» که مسئولیت تأمین هزینههای آن بر عهده بانکها و احتمالاً بودجه سالهای آینده خواهد بود، نشان میدهد که با قیمتهای کنونی، حداقل ۶۰۵ همت منابع بانکی لازم است تا بهعنوان وام ساخت، برای احداث خانههای ۱.۸ میلیون پیشخریدار قطعی پرداخت شود
سامانه املاک و اسکان یکی از مهمترین دستاوردهای دولت در حوزه به شمار میرود که دولت از طریق آن میتواند اقدام به برنامه ریزی در بخشهای مختلف مسکن کند . بازار مسکن یکی از مهمترین بازارهای اقتصادی کشور به شمار میرود بنابراین برای رونق این بازار باید یک سامانه جامع و کاملی وجود داشته باشد تا از طریق آن بتوان بازار مسکن را به سنت رونق هدایت شود.
با به اوج رسیدن بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۴ از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی به نظر میرسد از هم اکنون گمانه زنیها و پیش بینیها از میزان کسری بودجه و نرخ تورم بیش از همه چیز جلب توجه و مورد توجه مردم و کارشناسان قرار بگیرد.
زمان لازم برای ثبت قراردادها در سامانه خودنویس کمتر از یک ساعت است که این ویژگی بهعنوان یک مزیت بزرگ برای متقاضیان محسوب میشود.
«مسکن ملی » یکی از مسئولیتهای مهم دولت جدید است که بهدلیل «پیشفروش واحدهای مسکونی دولتیساز» در این طرح، امروز تنها گزینه موجود برای دولت، تکمیل و تحویل این مساکن محسوب می شود.
بانکها در راستای افزایش رتبه و اخذ تاییدیه از سوی بانک مرکزی، اقدام به خرید و انباشت ملک و آپارتمان کردند که این روند نقطه عطفی بر گرانی مسکن در بازار مصرفی بود.
تصویبنامه هیئت وزیران اصلاح ماده ۳ آییننامه تسهیلات خرید یا ساخت مسکن ایثارگران را به تصویب رساند. بر اساس این مصوبه، بانک مرکزی موظف است تسهیلات مسکن با نرخ ۴ درصد و مدت بازپرداخت ۲۰ ساله برای حداقل ۱۰۰ هزار نفر از ایثارگران مشمول در سال ۱۴۰۳ تأمین کند.
یک کارشناس بازار مسکن گفت: خرید ملک توسط بانکها نقطه عطفی برای گرانی مسکن بود، در نتیجه بنگاه داری بانکها موجب آسیب رسیدن به بازار مسکن خواهد شد.
سامانه "ایران املاک"، که از سال ۱۳۸۸ به عنوان اولین سامانه ثبت قراردادهای ملکی در کشور فعالیت خود را آغاز کرد، پس از ۱۴ سال بدون تغییر اساسی، همچنان به عنوان یک ابزار مهم در بازار مسکن مورد استفاده قرار میگیرد.
آینده بازار مسکن با توجه به احتمال اعمال تحریمهای جدید علیه ایران طی ماههای آینده، یکی از مسائلی است که در روزهای گذشته به شدت توسط کارشناسان مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفته است
شهرام ملکی، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید، درباره بسته شدن پرونده مسکن مهر پردیس گفت: مسئولیت ما این است که از تعطیلی پروژههای نهضت ملی مسکن و مسکن مهر جلوگیری کنیم و روند اجرایی این پروژهها ادامه یابد. این موضوع از طریق جلسات منظم که خانم وزیر در سطح ملی برگزار میکنند، پیگیری میشود.
در سال ۱۴۰۳ تسهیلات ویژه مسکن محرومان با هدف تامین مسکن اعم از خرید،احداث و پرداخت ودیعه در نظر گرفته شده است.
آنطور که کارشناسان بازار مسکن میگویند رکود این بازار در ۱۶ سال اخیر بیسابقه بوده و خرید ملک نسبت به ۱۰ سال گذشته، ۳ برابر سختتر شده است!
در طرح مسکن ملی، نقش بانکها و پیشخریداران بهطور قابل توجهی تغییر کرده است. بانکها که قرار بود ۷۰ درصد هزینه ساخت مسکن را تأمین کنند، تاکنون نتواستهاند یا شاید نخواستهاند این وظیفه را به درستی انجام دهند. طبق آمار رسمی، بانکها تنها ۱۶۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات به پروژههای مسکن ملی پرداخت کردهاند، در حالی که مردم، یعنی ۸۰۰ هزار خانوار ثبتنامکننده، مجموعاً ۳۰۰ هزار میلیارد تومان آورده نقدی پرداخت کردهاند.
اخیراً فرزانه صادر مالواجرد، وزیر راه و شهرسازی اعلام کرد که در ۵ سال گذشته فقط ۲۰ هزار واحد مسکونی تحویل شده است و بقیه واحدها در مراحل مختلف فونداسیون، سفتکاری، نازککاری و … است.
رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: قولنامه در دادگاهها مورد پذیرش قرار نمیگیرد و از رؤسای اتحادیه املاک خواهش دارم به مشاوران املاک این مسئله را تذکر دهند.
عضو انجمن انبوهسازان مسکن تهران گفت: میزان آورده متقاضیان در نهضت ملی مسکن به بیش از ۸۰۰ میلیون تومان رسیده که با تسهیلات ساخت قیمت تمام شده به یک میلیارد و۴۰۰ میلیون تومان میرسد.
بر اساس ماده یک قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره، موجران در صورتی که با مستأجران خود قرارداد سهساله منعقد کنند، ۱۰۰ درصد از مالیات معاف خواهند بود
طبق برنامه ریزی جدید تمامی متقاضیانی که صاحب فرزند هستند و در قالب طرح جوانی جمعیت قرار میگیرند در اولویت تخصیص واحد مسکونی هستند، اما اولویت مربوط به افرادی است که آورده خود را زودتر تکمیل کرده باشند.
یک پژوهشگر حوزه مسکن و شهرسازی، گفت: حباب مسکن در شهرهای کشور به خصوص تهران و مناطق شمالی پایتخت عدد قابل توجهی است. این حباب ناشی از تقاضای سفتهبازی است.
با توجه به بالا بودن قیمت زمین در کلان شهرها در جهت استفاده بهینه از زمین برای ساخت طرح مسکن اقتصادی در بافتهای فرسوده وشهرهای کوچک اطراف کلان شهرها (اقماری) به زودی کاربردی و اجرایی میشود.
براساس مصوبه شورای پول و اعتبار، سقف مبلغ تسهیلات کمکودیعه مسکن برای سال ۱۴۰۳ در شهر تهران ۲۰۰ میلیون تومان، در مراکز استانها ۱۵۰ میلیون تومان، در سایر شهرها ۱۰۰ میلیون تومان و در مناطق روستایی ۴۰ میلیون تومان تعیین شده است. طبق این مصوبه، سود تسهیلات کمکودیعه مسکن ۲۳ درصد و حداکثر دوره بازپرداخت آن ۵ سال تعیین شده است.