بازار املاک / مسکن قفل شد، قیمت ریخت

مسکن قفل شد، قیمت ریخت

بازار مسکن طی دو سال اخیر با رکود سنگینی مواجه شده است و شاهد آن بودیم که معاملات بازار مسکن هر روز کاهش قابل توجهی را تجربه می‌کند.

تشدید رکود با آغاز جنگ

 در چنین شرایطی حمله و تنش های نظامی، همچنین خروج مهاجران غیرمجاز افغان در کشور باعث شده که بازار مسکن با بحران عمیق تری مواجه شود. 

بررسی ها نشان می دهد که از نیمه خردادماه تا به امروز حجم معاملات املاک در تهران و برخی از کلانشهرها به پایین ترین سطح خود طی سال های اخیر رسیده و بنابر گفته مشاوران املاک، معاملات در برخی مناطق به ارقام تک رقمی محدود شده و حتی ممکن است طی یک هفته یک معامله انجام شود.

یکی از دلایل مهم کاهش معاملات در بازار مسکن را می توان شرایط جنگی و خروج مهاجران غیرمجاز دانست. 

برخی خریداران و فروشندگان مسکن به علت عدم قطعیت در شرایط جنگی دست نگاه داشته اند و به نوعی به معاملات خود توقف داده اند تا به مرور شرایط کشور به حالت نرمال بازگردد تا در نهایت بتوانند در شرایط باثبات معاملات خود را انجام دهند.

فعالان حوزه مسکن عقیده دارند معامله در شرایط فعلی سندیت چندانی ندارد و ممکن است به واسطه تغییر شرایط سیاسی یا اقتصادی شاهد آن باشیم که قیمت ها افزایش یا کاهش چشمگیری داشته باشد و دو طرف معامله گر به جای سود، زیان را تجربه کنند.

تغییر شرایط از نیمه خردادماه تا به امروز باعث شده که بازار مسکن رکود بیش از گذشته را تجربه کند. 

فعالان حوزه مسکن مهم ترین دلایل این رکود را افزایش غیرقابل کنترل قیمت مسکن و نبود نقدینگی کافی در سطح جامعه می دانند. 

آمارها نشان می دهد افزایش قیمت ها به حدی بوده است که اغلب متقاضیان مصرفی برای خرید خانه امکان تأمین منابع مالی لازم را ندارند. 

در چنین شرایطی، بازار در رکودی عمیق فرو رفته و برخی از مالکان که نیاز به پول فوری داشتند ناچار به کاهش قیمت یا تغییر شرایط شده اند، اما حتی این موارد نیز تاثیری در رونق بازار نداشته و همچنان این بازار در رکود به سر می برد.

بیست وسومین روز خردادماه که حملات نظامی اسراییل به ایران آغاز شد، این جنگ حدود 12 روز به طول انجامید و تاثیر بسزایی در شرایط اقتصادی کشور داشت و باعث شد بازار مسکن نیز تیره و تار شود. 

افزایش تنش های نظامی و عدم قطعیت سیاسی و اقتصادی باعث شد استراتژی معامله کنندگان در این بازار تغییر کند. در این شرایط بسیاری از مالکان و خریداران به دنبال حفظ سرمایه خود، تصمیم گرفتند خرید یا فروش ملک را به تعویق بیندازند. 

برخی از فعالان بازار مسکن عقیده دارند این شرایط ناشی از موج روانی حملات نظامی است که افزایش نگرانی ها را در پی داشته است.

طی جنگ 12 روزه، اسراییل به بسیاری از اماکن مسکونی در نقاط مختلف تهران حمله کرده است و همین موضوع باعث شده تا ساکنان مناطقی همچون چیتگر، افسریه و بخش هایی از مناطق مرکزی و شمالی تهران به فکر جابه جایی ملک و انتقال به مناطق امن تر بیفتند. 

به گفته یکی از مشاوران املاک در مرکز تهران برخی از خانواده ها با نگرانی از ناامنی ها به دنبال جابه جایی ملک های خود هستند اما این موضوع موقت است و در بلندمدت نظر این افراد تغییر خواهد کرد؛ چراکه جنگ اکنون تمام شده و اغلب مناطق تهران خصوصاً مرکز شهر یک آرامش نسبی را تجربه می کند.

زهرا که در منطقه افسریه زندگی می کند و به دنبال فروش خانه خود است به هم میهن گفت: چندسالی است که من در افسریه زندگی می کنم و این محله همیشه آرام بود.

 اما با شروع جنگ به صورت 24 ساعته خانه ما میزبان صدای پهپاد و انفجار و امثال این موارد بود و همین صداها باعث ترس ما شد و ما را مجبور به ترک تهران کرده است. 

من زمان جنگ از خانه بیرون نمی رفتم اما شنیدم که چند کوچه آن طرف تر خانه های مسکونی مورد حمله قرار گرفتند.

همین موضوع باعث شد که من و همسرم به دنبال تغییر محل زندگی خود بیفتیم. چند روزی می شود که خانه را به بنگاه سپرده ایم اما خبری از مشتری نیست. 

بنگاه نیز به ما گفت که فعلاً مشتری نیست و چندین ماه طول می کشد تا حداقل یک نفر فقط برای بازدید بیاید.

به نظر می رسد که با توجه به شرایط فعلی در کوتاه مدت بازار مسکن از رکود خارج نشود. 

کارشناسان عقیده دارند تا زمانی که مشکلات کلان اقتصادی، افزایش بی رویه قیمت ها و ریسک های سیاسی و امنیتی ادامه داشته باشد، نمی توان انتظار بهبود قابل توجهی در بازار مسکن داشت.

 در شرایط فعلی، بسیاری از خریداران و فروشندگان ترجیح می دهند دست نگه دارند تا وضعیت اقتصادی و سیاسی شفاف تر شود. 

افزایش افرادی که به دنبال فروش خانه هستند به صورت موقت است و در میان مدت با ثبات شرایط سیاسی در کشور این موردهای فروش نیز به صورت قابل توجهی کاهش خواهد یافت.

بخش عمده ای از مشاوران املاک در شمال تهران عقیده دارند که قیمت ملک کاهش نیافته و همچنان معاملات کم جان و با قیمت های قبلی پابرجاست.

 داود بیگی نژاد، نایب رییس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران نیز چنین موضوعی را تایید می کند و عقیده دارد که همچنان بازار مسکن در رکود قرار دارد و ریزش های بیش از 40 درصدی مطرح نیست.

صحبت های سازندگان مسکن که شامل انبوه سازان و پیمانکاران نیز می شود نشان می دهد حتی در مناطقی که مورد حمله قرار گرفته است احتمال کاهش قیمت مسکن دور از انتظار است و بازار می تواند تا چندین ماه به صورت قابل توجهی راکد باشد. 

علت عدم کاهش قیمت را می توان هزینه های ساخت و ساز که شامل مصالح و کارگران است، دانست؛ 

هزینه ساخت ساختمان به دلایل مختلفی از جمله خروج کارگران ارزان قیمت(کارگران مهاجر افغانستانی) افزایش یافته است، درنتیجه می توان انتظار داشت که قیمت مسکن در میان مدت به مرور روند رو به بالا را تجربه کند.

ارزانی خانه به دنبال خروج اتباع
یکی دیگر از عوامل موثر در کاهش قیمت مسکن در برخی از مناطق را می توان خروج و اخراج برخی از مهاجران افغانستانی دانست. 

به گفته فعالان حوزه مسکن این موضوع بر روی قیمت اجاره بهای منازل در جنوب تهران تاثیر گذار بوده و باعث تعدیل برخی از قیمت ها شده است اما همچنان رکود در بازار مسکن ادامه دارد.

طی هفته اخیر به دلایل مختلفی از جمله دلایل امنیتی شاهد اخراج اتباع غیرمجاز افغانستانی از کشور بودیم.

 در همین راستا حجت صدیقی، دادستان عمومی و انقلاب اسلامی نیز در 17 فروردین اعلام کرد که سال گذشته 33 هزار و 582 نفر از اتباع غیرمجاز افغانستانی قبل از ورود به خاک کشورمان از طریق مرز تایباد از سوی نیروهای مسلح کشورمان در مرزهای مشترک ایران و افغانستان شناسایی شدند. 

دادستان عمومی و انقلاب تایباد ادامه داد: روزانه اتباع غیرمجاز افغانستانی که در 11 استان کشور از سوی نیروهای دستگاه های متولی شناسایی می شوند، بعد از ساماندهی و انجام مراحل قانونی از طریق مرز رسمی دوغارون تحویل مقامات این کشور می شوند.

روز جمعه رییس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور اعلام کرد که افزون بر 772 هزار نفر از اتباع غیرمجاز افغانستانی از ابتدای سال جاری تاکنون به کشورشان بازگشته اند، 

این تعداد تبعه غیرمجاز شناسایی شده در سراسر کشور از سه مرز میلک در استان سیستان و بلوچستان، ماهیرود در خراسان جنوبی و معبر دوغارون در خراسان رضوی به سمت وطن خود برگشته اند. 

67 درصد اتباع غیرمجاز از گذرگاه رسمی دوغارون، 32 درصد از مرز میلک و یک درصد از مرز ماهیرود به سمت افغانستان عزیمت کرده اند.

بررسی ها نشان می دهد که بخش عمده ای از اتباع افغانستانی در جنوب تهران زندگی می کنند که با خروج این افراد میانگین قیمت اجاره بهای مسکن نیز کاهش یافته است. 

البته کاهش قیمت اجاره بهای مسکن مسئله ای نیست که بتوان طی چند روز بررسی کرد و حداقل باید یک ماه این شرایط در جریان باشد تا آرام آرام معاملات بازار مسکن راه خود را پیدا کند.

داود بیگی نژاد، نایب رییس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران توضیح داد: میزان خروج اتباع، عرضه ملک به بازار را مضاعف کرده است. 

تعداد فایل هایی که در مناطق خاص به بازار اضافه می شود، باعث شده که یک مقدار قیمت ها در خصوص اجاره در کنترل باشد. تعدادی آپارتمان و تعداد زیادی از خانه های کلنگی در دست اتباع بوده است. 

میانگین قیمت را که ببینید، سال 1404 میزان التهابات در بازار اجاره کمتر است. اجاره های منزل نسبت به سال قبل و توافقات مردم که ذیل شورای مسکن صورت می گیرد، یک مقدار نسبت به سال قبل بازار آرام تری داشته است.

طی سال های گذشته بازار اجاره مسکن نیز به علت افزایش قیمت جابه جایی و خانه ها راکد شده و مستاجران ترجیح می دهند حتی به قیمت بالاتر چندسالی در یک خانه زندگی کنند. 

در چنین شرایطی نمی توان انتظار داشت که با خروج مهاجران افغانستانی از ایران به یکباره قیمت اجاره بهای مسکن شکسته شود؛ همه چیز به آرامی رخ خواهد داد.

فخرالدین صاحب بنگاه مشاور املاک در جنوب تهران گفت: چند ماهی می شود که بازار مسکن دیگر مشتری ندارد و به نوعی شرایط کسب و کار ما خوب نیست،

 اما با شروع جنگ شرایط وخیم تر و بسیاری از خریداران و فروشندگان دست از معامله کشیدند تا شرایط به ثبات برسد. از شروع جنگ تا به امروز معاملات کاهش قابل توجهی داشته است ولی خروج اتباع افغان این شرایط را وخیم تر کرد. 

در محله ما بسیاری از صاحبان خانه با قیمت بالا خانه های خود را به اتباع افغان اجاره می دادند و اکنون با خروج این افراد از کشور به دنبال مستاجرهای جدید هستند ولی در این شرایط کمتر کسی خانه خود را جابه جا می کند و همین موضوع باعث رکود سنگین تر در معاملات بازار مسکن شده است.

بررسی ها نشان می دهد بسیاری از خانوارهای تبعه افغانستانی در حاشیه تهران یا مناطق جنوبی زندگی می کردند و باتوجه به زندگی جمعی افراد، بسیاری از آنها با اجاره بهای بالا چندان مشکلی نداشتند. 

بخش عمده ای از اتباع افغانستانی که به صورت خودخواسته یا پایان مهلت برگه تردد ایران را ترک کردند، در خانه های اجاره ای سکونت داشتند و حال با خروج آنها نخست به تعداد خانه های اجاره ای افزوده شده و دوم به نظر می رسد در میان مدت شاهد کاهش قیمت جزیی در این بازار باشیم.

به نظر می رسد با خروج اتباع افغانستانی از کشور به مرور شاهد افزایش عرضه مسکن در برخی از مناطق کشور و تهران باشیم. 

در چنین شرایطی میزان تقاضا برای اجاره مسکن نیز تا حدودی کاهش می یابد و در نهایت شاهد آن خواهیم که میزان عرضه بیش از تقاضاست و در نهایت این موضوع باعث می شود که به مرور میانگین اجاره بهای مسکن در بسیاری از نقاط خصوصاً جنوب تهران کاهش چشمگیری داشته باشد.

مسکن ارزان نشد
هوشنگ فروغمند اعرابی، پژوهشگر حوزه شهرسازی در این خصوص گفت: حضور مهاجران، به ویژه در شهرهایی که فرصت های شغلی بیشتری وجود دارد، 

بر بازارهای مختلف کشور از جمله بازار مسکن اثرگذار بوده است. البته داده های مکانی شفاف نیست و با وجود اینکه قوانین جدید هم به این موضوع اشاره دارند، 

هنوز اطلاعات دقیقی در این زمینه موجود نیست. اما مشاهدات میدانی نشان می دهد که الگوهای تازه ای در بازار اجاره شکل گرفته است.

وی افزود: یکی از این الگوها، اجاره یک واحد مسکونی توسط مالک ایرانی به چندین نفر از مهاجران است. این افراد معمولاً خانه را به صورت اشتراکی و حتی گاهی به شکل اجاره تخت یا تخت دوطبقه، اجاره می کنند.

 برای مثال، خانه ای در شهریار را سراغ دارم که به حدود 40 نفر افغانستانی اجاره شده و هر فرد ماهی دو میلیون تومان پرداخت می کند.

 مجموعاً 80 میلیون تومان اجاره ماهانه برای یک خانه! این روند باعث افزایش رقابت در بازار اجاره می شود و زوج های جوان ایرانی عملاً قدرت رقابت با این جریان را ندارند. همین مسئله فشار مضاعفی را به بازار اجاره وارد کرده است.

این فعال حوزه مسکن تاکید کرد: بازار اجاره معمولاً تحرک کمتری نسبت به بازار خریدوفروش ملک دارد. یک نکته مهم دیگر هم مربوط به هزینه نیروی کار است. خانه های کلنگی دو نوع قیمت گذاری دارند: 

مبلغ زمین و هزینه ساخت. در حال حاضر مالکان این خانه ها، کارگران افغانستانی را به عنوان نیروی کار ارزان تر در نظر می گیرند. اما پیش بینی می شود که در آینده ای نزدیک، هزینه نیروی کار بالاتر برود که می تواند قیمت خانه های کلنگی را کاهش دهد.

 نمونه های دیگری هم داریم که مستأجران خانه های کلنگی، از مهاجران افغان هستند و این تغییر تقاضا بر قیمت ها اثر می گذارد.

وی ادامه داد: منطقی است که با وقوع بحران، به ویژه در مناطق آسیب دیده، قیمت ها کاهش پیدا کند. ویژگی ملک با کالا متفاوت است؛ 

جابه جایی حتی یک متر می تواند قیمت را تغییر دهد. برای مثال، در دوره های بحران امنیتی، شاهدیم که فروشندگان در مناطق ناامن تر زیاد می شوند و خریداران به مناطق امن تر گرایش پیدا می کنند. پس کاهش قیمت در برخی مناطق بسیار محتمل است.

فروغمند اعرابی توضیح داد: برخلاف تجربه جهانی که بحران اقتصادی به کاهش قیمت مسکن منجر می شود، در ایران به دلایل متعدد چنین روندی کمتر دیده می شود. 

یکی از عوامل عمده، احتکار جدی مسکن و نبود مالیات مؤثر بر املاک است. صاحبان خانه می توانند عملاً ملک را بدون هزینه نگه دارند و تمایلی به فروش با قیمت پایین ندارند. 

حتی در بحران های گذشته نیز، کاهش جدی قیمت رخ نداده است اما امروز و برای اولین بار بعد از انقلاب یا جنگ، نشانه هایی از کاهش واقعی قیمت مسکن دیده می شود.

وی در نهایت گفت: به نظر من، شرایط امروز فرصتی است برای اصلاحات بنیادی در حوزه بازار و چارچوب های قانونی مسکن. سیاست گذاران می توانند هم اشتباه گذشته را تا حدی جبران کنند و هم برای آینده راهبردهای اساسی تعیین کنند. کاهش قیمت محتمل است و باید از این وضعیت برای ایجاد تحول ساختاری استفاده شود.

اتفاقی عجیب در بازار مسکن

نایب رییس اتحادیه مشاوران املاک درباره ماجرای فروش دلاری مسکن توضیح داد.

کمبود زمین برای توسعه محدوده تهران

استاندار تهران با اشاره به اینکه به شرط تامین زیرساختها، توسعه افقی شهرها می تواند نسخه اثربخشی برای حل مشکل مسکن باشد در عین حال اجرای این سیاست را در استان تهران به دلیل معضل زمین، محدود ارزیابی کرد.

نمایشگاه بین المللی، عامل محرکی برای...

دبیر و عضو هیأت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران در جریان بازدید از بیست و سومین نمایشگاه بین المللی صنعت ساختمان، آنرا عاملی برای ایجاد انگیزه و تحرک در این صنعت برشمرد.

آغاز ثبت‌نام بنیاد مسکن انقلاب اسلامی

بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در راستای عدالت محوری و شایسته گزینی و به منظور تامین و تکمیل بخشی از نیروی انسانی مورد نیاز، بر اساس ضوابط، مقررات و آیین نامه داخلی خود، از بین متقاضیان مرد و زن واجد شرایط، پس از کسب موفقیت در آزمون کتبی تخصصی، مصاحبه های تخصصی و عمومی و طی مراحل اداری، با انعقاد قرارداد خرید خدمت با مدت معین و بیمه و بازنشستگی تامین اجتماعی به کارگیری می‌کند.

لزوم به صنعتی‌سازی ساختمان توسط...

عضو کمیسیون صنایع مجلس با تاکید بر اینکه موفقیت طرح نهضت ملی مسکن در گرو بکارگیری شیوه های نوین ساخت است گفت: در ساخت مسکن باید از شرکتهای دانش بنیان و صنعتی سازی ساختمان بهره بگیریم.

طرح اجاره ارزان مسکن برای زوج‌های جوان

معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران از رایزنی با برخی سازنده های پایتخت با هدف زمینه سازی اجاره برخی واحدها به زوجین در ازای حق توسعه شهر خبر داد و در عین حال تاکید کرد اجرای این سیاست با اخذ مجوز از شورای شهر تهران اجرایی خواهد شد.

رهن مسکن با مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان در...

با ۱۰۰ میلیون در این محلات تهران خانه رهن کنید. در این گزارش اجاره یک واحد ۵۶ تا ۹۵ متری در تمام منطقه‌های تهران را بررسی کرده ایم.

فرآیند تولید مسکن باید صنعتی شود

عضو کمیسیون عمران مجلس بر لزوم تفکیک وزارتخانه راه و شهرسازی تاکید کرد و گفت: مسکن با مشکلات عدیده ای شامل سنتی سازی، معماری بی هویت و ناهمگون، بافتهای ناکارآمد شهری و... مواجه است.

استقبال از انعقاد تفاهم‌نامه تسهیل صدور...

رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور(حمزه شکیب) گفت: از پیشنهاد انعقاد تفاهم نامه بین عوامل ذی مدخل در حوزه ساخت وساز، با هدف تسهیل فرآیندها و کاهش زمان صدور پروانه ساخت قویا استقبال می کنیم.

شرط عجیب خرید ملک در تهران

پس از افزایش تورم و رشد بی حد و مرز قیمت ها در بازارها شاهد اتفاقات جالب و البته عجیب و غریب بودیم. همانند سایر بازارها، بازار مسکن نیز از قافله گرانی ها عقب نماند و با رشد سرسام آور قیمت واحد های مسکونی حسابی دل مردم را به درد آورد.

با ۱.۵ میلیارد تومان کجای تهران می توان...

قیمت آپارتمان‌ های کوچک یا به قول معروف نقلی در تهران از حدود ۱.۵ میلیارد تومان تا بیش از ۴ میلیارد

آغاز اجرای عملیات ساخت ۴۸۶ واحد مسکونی...

عملیات اجرایی ساخت ۴۸۶ واحد مسکونی در قالب اجرای طرح جهش ملی مسکن روز چهارشنبه با حضور استاندار مازندران، معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و شماری دیگر مسوولان دستگاه های اجرایی در منطقه "گله دون" از توابع شهرستان ساری آغاز شد.

وام جدید مسکن به کار چه کسانی می‌آید؟

سقف وام مسکن در تهران برای زوجین با احتساب جعاله به ۹۶۰ میلیون تومان رسیده است اما همچنان تکافوی لازم برای خرید مسکن توسط خانه اولی‌ها را ندارد.

ساختمان‌ها، بزرگترین منابع اتلاف انرژی

رئیس هیات مدیره انجمن بهینه سازی مصرف انرژی با اشاره به اینکه ساختمان ها یکی از عوامل اتلاف انرژی هستند در عین حال بکارگیری فناوری های نوین را از جمله مکانیزمهای بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمانها ارزیابی کرد.

بخش مسکن نیازمند نگاه راهبردی و...

رییس انجمن انبوه سازان استان تهران ضمن تاکید بر لزوم پرهیز از نگاه تک بعدی به حوزه مسکن، خواستار ایجاد تعامل بین وزارتخانه های مربوطه در حوزه مسکن و تبعیت از طرح های جامع و راهبردی شد و گفت: غفلت از طرح آمایش سرزمینی، سبب شکل گیری پدیده مهاجرت مردمی و به دنبال آن تعمیق مشکلات مسکن در شهرهای بزرگ شده است.

سختی خدمت رسانی به واحدهای مسکن مهر

اخیرا یک مقام مسوول وزارت راه ضمن تاکید بر لزوم پرهیز از ساخت و ساز در بیابانها در عین حال تاکید کرد که به جای آن بهتر است دولت به احیای بافتهای فرسوده که خدمات رسانی به آنها آسان تر است اقدام کند.

رونق انبوه‌سازی در جنوب غربی پایتخت

شهردار منطقه ۱۸ با اشاره به اینکه بعد از چهار دهه مشکل شن چاله ها در این منطقه حل شد تاکید کرد: با توجه به ظرفیتی که در منطقه ۱۸ برای ساخت و ساز وجود دارد پیش بینی می شود که اتفاقات خوبی در بخش مسکن در این منطقه به زودی رخ دهد.

ممنوعیت خدمات‌رسانی به خانه باغ‌ها به...

نماینده مجلس خواستار انعطاف دولت در برخورد با ساخت و سازهای غیرمجاز در خانه باغ‌ها و نیز سکونت گاه های غیررسمی شد و گفت: با توجه به اینکه برخی از ساخت و سازها در باغ ها، به محل اسکان مردم فاقد مسکن تبدیل شده است، بنابراین دستگاه های خدمات رسان به صورت مشروط نسبت به خدمات رسانی به این خانه باغ ها اقدام کند.

فارس بیش از ۶۰ هزار مسکن فرسوده دارد

شیراز - مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان فارس از شناسایی ۶۰ هزار واحد مسکونی فرسوده در استان فارس خبر داد.

قیمت وام مسکن تغییر کرد!

درحالی که مصوبه اخیر شورای پول و اعتبار از افزایش وام مسکن تا ۹۶۰ میلیون تومان حکایت دارد، متاهل‌های ساکن تهران برای اخذ این وام باید بیش از ۱۶۷ میلیون تومان پرداخت کنند.

مستاجران تهرانی به‌کدام مناطق پناه...

مالک یک خانه دوخوابه و معمولی در مرکز تهران ۲۰۰ میلیون پول پیش می‌گیرد و رقم اجاره را ماهی ۱۰ میلیون تعیین کرده است. با نصف این بودجه در جنوب تهران گزینه‌های بهتری وجود دارد