بازار املاک / وضعیت بازار اجاره مسکن در سال ۱۴۰۴

وضعیت بازار اجاره مسکن در سال ۱۴۰۴

امسال بازار اجاره در بخش تمدیدها متعادل‌تر از سال گذشته بود و یکی از عوامل اثرگذار بر کاهش تقاضا، تغییرات جمعیتی بوده است.

تغییرات جمعیتی عامل اثرگذار بر شرایط فعلی بازار اجاره

در سال ۱۴۰۴ با شرایطی متفاوت از سال‌های گذشته روبه‌رو شد. رکود معاملات خرید و فروش در بسیاری از مناطق شهری در کنار تغییر رفتار مستأجران و موجران، تصویری تازه از این بازار به نمایش گذاشت؛ 

عوامل جمعیتی، سیاست‌های دولتی و تغییرات عرضه و تقاضا، همگی در شکل‌گیری وضعیت فعلی نقش داشتند.

در بخش اجاره، افزایش عرضه فایل‌ها در برخی مناطق، به‌ویژه پس از خروج بخشی از اتباع خارجی، تعادل نسبی در بازار ایجاد کرد. از سوی دیگر، تغییرات جمعیتی اثر مستقیمی بر کاهش تقاضا در بازار اجاره گذاشت.

داود بیگی‌نژاد، نایب‌رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران، با اشاره به وضعیت بازار اجاره مسکن اظهار کرد: شرایط امسال نسبت به سال‌های گذشته تفاوت محسوسی پیدا کرده است.

وی به تأثیر مصوبات شورای عالی مسکن و قوانین ساماندهی بازار اجاره اشاره کرد و گفت: این تصمیم‌ها در سال جاری باعث شد بازار اجاره تجربه‌ای متفاوت داشته باشد.

نایب‌رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران ادامه داد: در تیر امسال با آغاز روند خروج اتباع خارجی، بخشی از فایل‌های اجاره به بازار عرضه شد و افزایش عرضه توانست تا حدودی بر تعادل بازار اثر بگذارد.

بیگی‌نژاد یکی از عوامل اثرگذار بر شرایط فعلی بازار اجاره را تغییرات جمعیتی دانست و گفت: بخشی از کاهش تقاضا در بازار مربوط به کاهش ازدواج و اُفت نرخ زاد و ولد است.

وی افزود: بازار مسکن نخستین جایی است که تغییرات جمعیتی را آشکار می‌کند؛ امروز اُفت متقاضی در بازار اجاره نشانه‌ای از کاهش جمعیت مولد کشور است.

نایب‌رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران با بیان اینکه مستأجران در سال جاری شرایط متفاوتی را تجربه کرده‌اند، عنوان کرد: به‌ویژه در تمدید قراردادها، وضعیت نسبت به سال‌های قبل متعادل‌تر بوده و فشار کمتری به طرفین وارد شده است.

یگی‌نژاد در ادامه از نبود آمار شفاف در بخش مسکن انتقاد کرد و گفت: قانون بر ثبت قراردادها در سامانه تأکید دارد، اما در عمل دسترسی به اطلاعات دقیق ممکن نیست.

وی ادامه داد: پیش‌تر بانک مرکزی با استفاده از داده‌های سامانه املاک و مستغلات به‌طور منظم آمار ماهانه منتشر می‌کرد. اما در حال حاضر این روند متوقف شده و نبود آمار می‌تواند سیاست‌گذاری در بخش مسکن را با مشکل جدی مواجه کند.

نایب‌رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران درمورد پیش‌بینی وضعیت بازار اجاره در نیمه دوم سال جاری اظهار کرد: بازار اجاره معمولاً در تابستان به اوج می‌رسد 

در حال حاضر در آستانه پایان فصل جابه‌جایی‌ها هستیم که با توجه به وضعیت بازار انتظار می‌رود پاییز و زمستان امسال بازاری آرام‌تر داشته باشیم.

بیگی‌نژاد به اجرای مصوبه دولت درباره افزایش ۲۵ درصدی اجاره‌بها اشاره کرد و گفت: برخلاف سال‌های گذشته، در سال جاری موجران همکاری بیشتری داشتند و بیشتر قراردادها مطابق سقف قانونی تمدید شد و افزایش‌های بیش از ۲۵ درصد تقریبا مشاهده نمی‌شود.

به گفته نایب‌رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران رعایت این قانون نقش مؤثری در کنترل التهاب بازار اجاره داشت و توانست فشار اقتصادی بر مستأجران را تا حدی کاهش دهد.

خرید طلا و سکه سودآورتر است یا مسکن؟

بازارهای طلا و ارز به دلیل نقدشوندگی فعلا رونق دارند و مسکن در رکود به سر می‌برد.

بازار اجاره مسکن از کنترل خارج شد

یافته‌های جدید از بازار اجاره تهران حاکی از پدیده‌ای شگفت‌انگیز است، رهن کامل آپارتمان نوساز در شهرری، با وجود امکانات کمتر و کیفیت هوای پایین‌تر، از تهرانپارس پیشی گرفته و معادله منطقی قیمت‌گذاری در پایتخت را برهم زده است.

زلزله قیمتی در مسکن نیمه دوم ۱۴۰۴

بازار مسکن در نیمه دوم سال ۱۴۰۴ با نوساناتی مواجه است که خریداران و سرمایه‌گذاران را به دو راهی سخت می‌کشاند. کارشناسان توصیه می‌کنند قبل از تصمیم‌گیری، وضعیت قیمت‌ها و روند معاملات را به دقت بررسی کنید.

شناسایی واحدهای مسکن استیجاری آغاز شد

روند شناسایی این واحدهای مسکونی در قالب طرح مسکن استیجاری آغاز شده و مدیران کل بازدیدهای خود را شروع کرده اند.

باید منتظر گران شدن قیمت مسکن باشیم؟

اثر تحریم‌ها روی بازار مسکن چگونه است؟ آیا تحریم‌ها می‌تواند جهشی در قیمت‌ها ایجاد کنند؟

دستور مهم پزشکیان برای مستاجران

پزشکیاندستوری صادر کرد که می‌تواند برای مستاجران نویدبخش باشد؛ دستوری که با افتتاح هزاران واحد مسکونی حمایتی و طرح‌های گسترده شهری و حمل و نقل، فصل تازه‌ای از دسترسی آسان‌تر به مسکن و خدمات شهری را در سراسر کشور آغاز می‌کند.

وام ودیعه مسکن به خط پایان رسید

یکی از مهم‌ترین نگرانی‌ها، میزان ناکافی وام نسبت به رشد اجاره‌بها است. در حالی که قیمت رهن و اجاره در بسیاری از شهرها جهش‌های چندبرابری داشته، مبالغ وام ودیعه معمولاً تناسبی با نیاز واقعی مستأجران ندارد و تنها بخش کوچکی از مشکل را حل می‌کند.

پرداخت وام ویژه به متقاضیان مسکن ملی

پرداخت وام به متقاضیان مسکن ملی از ضروری‌ترین پیش‌شرط‌های موفقیت این طرح به شمار می‌رود. در شرایطی که قیمت زمین و مصالح ساختمانی روزبه‌روز افزایش می‌یابد، بخش بزرگی از جامعه توان مالی کافی برای ورود به پروژه‌های مسکن را ندارد.

میانگین واقعی قیمت مسکن اعلام شد

بازار در شرایطی قرار گرفته که نوسانات، نبود معاملات مستمر و عدم تناسب هزینه‌ها و درآمدها، موجب شده هم فعالان این حوزه و هم متقاضیان با مشکلات جدی مواجه باشند.

کاهش تورم اجاره بها به حدود ۳۴ درصد

نرخ تورم اجاره بها از حدود ۴۳ درصد در تابستان سال گذشته به حدود ۳۴ درصد رسیده و نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته نزدیک به ۱۰ واحد درصد کاهش یافته است.

امسال خانه بخریم یا نه؟

از ابتدای سال تاکنون، رشد قیمت مسکن کمتر از نرخ تورم و سایر بازارهای دارایی بوده و در واقع مسکن عقب‌تر از سایر سرمایه‌گذاری‌ها حرکت کرده است. با این حال، این بدان معنا نیست که قیمت‌ها اصلاً افزایش نداشته‌اند؛ در واحدهای کوچک‌متراژ و ارزان‌قیمت، معمولاً ساخت‌وسازهای چندین ساله، رشد اندکی مشاهده می‌شود. در مقابل، برخی واحدهای لوکس حتی کاهش قیمت را تجربه کرده‌اند.

تداوم کاهش تورم اجاره مسکن در شهریور

روند کاهشی تورم در بازار اجاره مسکن کشور در شهریور ماه ۱۴۰۴ ادامه یافت و تورم نقطه به نقطه شاخص اجاره مسکن در این ماه، به ۳۴.۴ درصد رسید که کمترین میزان طی دست‌کم سه سال اخیر است.

مکانیسم ماشه فعال شد؛ بازار مسکن در...

ما با شرایط اقتصادی نامساعدتری مواجه خواهیم شد. در این صورت نه تنها تا پایان سال، بلکه حتی سال آینده نیز امیدی به بهبود وضعیت نخواهیم داشت.

قیمت مسکن ۳۰ درصد ریخت

متأسفانه این بازار از جو روانی عمومی جامعه آسیب می‌پذیرد، اما به طور کلی می‌توان گفت که با توجه به جنگ اخیر و از طرفی خروج اتباع بیگانه و همچنین جذاب شدن بازارهای موازی مانند بازار ارز و طلا، بازار مسکن چندان تغییری نخواهد داشت و چه بسا کاهش قیمت نیز همانند گذشته تجربه کند.

قیمت مسکن بعد از فعال شدن مکانیسم ماشه...

خود مکانیزم ماشه با توجه به این که ظرفیت جدیدی برای تحریم شدن وجود ندارد و تقریباً تمامی بخش‌ها، اشخاص و حتی گاهی برخی نهادها، سازمان‌ها و افراد به طرق مختلف دوبار یا چندین بار تحریم شده‌اند، می‌توان گفت که مکانیزم ماشه تحریم جدیدی اضافه نمی‌کند.

شرایط جدید دریافت وام تعمیرات مسکن برای...

بانک مسکن شرایط جدید دریافت وام تعمیرات مسکن را اعلام کرد؛ این تسهیلات تنها به متقاضیان خرید و تعمیر خانه ارائه می‌شود و سایر افراد واجد شرایط بازسازی یا نوسازی مسکن، به دلیل محدودیت منابع، مشمول دریافت وام نیستند.

پیش‌بینی مهم درباره بازار مسکن تا پایان...

آمار‌های رسمی جدید، نشان می‌دهند که میانگین سهم مسکن از کل هزینه‌های خانواده از مرز ۳۸ درصد عبور کرده‌است. این روند که قدرت خرید خانوار در سایر بخش‌ها را تحلیل می‌برد، نشان‌دهنده عمیق‌تر شدن یک بحران ساختاری در اقتصاد و معیشت شهروندان‌است.

بساز بفروش‌ها نابود شدند!

هزینه ساخت هر متر مربع مسکن در تهران بدون احتساب قیمت زمین به ۳۰ میلیون تومان رسیده است؛ فعالان صنعت ساختمان خواستار مشارکت گسترده‌تر بخش خصوصی و اصلاح قوانین محدودکننده در اجرای طرح نهضت ملی مسکن شدند.

چوب حراج به بازار مسکن

تعداد پیامک‌های «فروش واحد مسکونی با تخفیف‌های ۱۰ درصد، ۱۵ درصد و ۲۰ درصد» در بازار مسکن تهران به شکل محسوس افزایش یافته است.

خدمات بدون ثبت‌نام متوقف می‌شود

مطابق اصلاحیه قانون مالیات‌های مستقیم مصوب سال ۱۳۹۴، ایجاد سامانه ملی املاک و اسکان کشور به موجب تبصره ۷ ماده ۱۶۹ مکرر و با هدف شناسایی برخط مالکان و ساکنان واحدهای مسکونی، تجاری، خدماتی و اداری، بر عهده وزارت راه و شهرسازی گذاشته شد.

گران‌سازی مسکن توسط مشاوران املاک

درحالی که بازار مسکن با کاهش تقاضا مواجه شده است اما عده‌ای به دنبال افزایش قیمت در همین شرایط هستند. با نگاهی به آگهی‌های موجود در پلتفرم‌های مجازی، بازار اجاره‌ مسکن این روزها شاهد پدیده‌ «فروش دلاری» است.