بازار املاک / بساز بفروش‌ها نابود شدند!

بساز بفروش‌ها نابود شدند!

هزینه ساخت هر متر مربع مسکن در تهران بدون احتساب قیمت زمین به ۳۰ میلیون تومان رسیده است؛ فعالان صنعت ساختمان خواستار مشارکت گسترده‌تر بخش خصوصی و اصلاح قوانین محدودکننده در اجرای طرح نهضت ملی مسکن شدند.

علت ناموفق بودن پروژه مسکن مهر

دبیر کانون انبوه‌سازان با انتقاد از مکانیزم اجرای طرح نهضت ملی مسکن گفت: در دولت قبل، فعالان اصلی حوزه تولید و عرضه مسکن کنار گذاشته شدند.

 بدون درس گرفتن از تجربه ناموفق مسکن مهر، تصور می‌کردند با عددسازی و اعلام اینکه ۲.۶ میلیون مسکن به مرحله ساخت رسیده یا سپردن ماموریت به دستگاههای دولتی می‌توانند سالیانه یک میلیون مسکن بسازند. 

برای هرکدام از دستگاههای متولی هم سهمی در نظر گرفته بودند و مشخص کردند که هریک چه تعداد مسکن احداث کند. بخش خصوصی به بازیگر سوم این پروژه تبدیل شده بود و عملا به بازی گرفته نشد.

وی تاکید کرد: بعد از سه سال آمارها نشان داد رویه مسکن دولتی به خانه دار شدن مردم منجر نمی‌شود و عدد ۲.۶ میلیون مسکن صرفا روی کاغذ باقی ماند.

 دولت چهاردهم که روی کار آمد اولین اقدام مثبتی که انجام داد این بود که فعالیت خود را بدون ایجاد تعهد غیرواقعی شکل داد و مشخص شد در سه سال گذشته حدود ۸۰۰ هزار نفر در طرح نهضت ملی مسکن واریز وجه داشتند و بانک‌ها به کمتر از نصف این تعداد وام پرداخت کرده بودند. 

در بعضی استان‌ها هم اگر توفیقاتی حاصل شد بخش خصوصی واقعی فعالیت کرده بود.

استفاده از ظرفیت های بخش خصوصی

دبیر کانون انبوه‌سازان با بیان اینکه در طرح مسکن ملی باید از ظرفیتهای بخش خصوصی استفاده شود گفت: بخش خصوصی متعهد است و نسبت به تعهدی که داده حتما عملی می‌کند. 

بخش خصوصی علاوه بر اینکه ساختار فنی مشخص دارد دارای سرمایه هم هست. سرمایه‌های بخش خصوصی را نباید صرفا از جنبه مالی دید بلکه از جنبه‌های مختلف فنی و تخصصی می‌تواند هزینه‌ها را برای دولت کنترل کند. 

این در حالی است که دولتها از ابتدای طرح مسکن مهر، متقاضیان را در تنگنا قرار دادند. مسکنی که قرار بود دو ساله ساخته شود بعضا بیش از ۱۰ سال طول کشیده و دیگر حلاوت و شیرینی برای مردم ندارد.

پورحاجت تاکید کرد: بخش خصوصی وقتی یک مبلغ را پیش‌بینی و به متقاضی اعلام می کند تا آخر پای آن عدد می‌ماند و اعداد و ارقام را جابه‌جا نمی‌کند. 

دولت اگر می‌خواهد مداخله کند از مسکن مهر درس عبرت بگیرد و بدون دخالت مستقیم در این طرح، از توان بخش خصوصی استفاده کند و خودش نقش تسهیل‌گری را بر عهده بگیرد.

این فعال صنعت ساختمان یادآور شد: تا قبل از سال ۱۳۹۲ بخش خصوصی سالیانه ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار واحد مسکونی بدون مداخله دولت تولید می‌کرد. 

این عدد در سال ۱۴۰۳ به ۴۵۰ هزار واحد رسیده و دولت از رشد اندک آن نسبت به سال قبل خوشحال است. در حالی که صدور پروانه به معنای پایان عملیات ساختمانی نیست. 

البته دولت و مجلس باید مشکلات بخش خصوصی را حل کنند. به طور مثال قانون پیش فروش باید اصلاح شود، هزینه های نظام مهندسی و تامین اجتماعی نیز مدیریت شود. 

سازمان تامین اجتماعی از سال ۱۳۸۸ به این سو دستش در جیب بخش خصوصی است و پول بیمه تامین اجتماعی کارگران را را دریافت می‌کند اما هیچ بسته خدمتی ارایه نمی‌دهد.

وی با بیان اینکه قانون پیش‌فروش از یک کشور اروپایی آمده و به درد کشور ما نمی خورد گفت: از سال ۱۳۸۸ به کرار گفتیم قانون پیش‌فروش مناسب کشور ما نیست و باید اصلاح شود اما هیچکس حاضر نیست آن را اصلاح کند و شاید اولویت بیستم مجلس و دولت هم نباشد.

به گفته پورحاجت، در حوزه مالیات نیز به نظرم نگاه این است که از تولیدکنندگان مالیات بگیرند و به کارمندان دولت بدهند.

دبیر کانون انبوه‌سازان همچنین با انتقاد از تحمیل هزینه‌های نظام مهندسی به سازندگان گفت: امروز بابت یک متر مربع ساخت و ساز در دورافتاده‌ترین نقاط کشور حدود یک میلیون تومان برای خدمات مهندسی که بعضا صوری است دریافت می‌شود. 

مهندس بابت هر مرحله از طراحی، نظارت و اجرا به صورت مجزا پول دریافت می‌کند و بد حادثه این است که سر پروژه هم حضور ندارند.

وی در بیان پیشنهاد ایجاد رونق در بخش ساخت و ساز گفت: اولا باید اقتصاد کلان به شرایط باثباتی برسد.

 در سالهای اخیر تورم به بازیگر اصلی اقتصاد کشور و بازار مسکن تبدیل شده است. به نظرم به جای اینکه ساز و کارهای متعدد برای طرح مسکن ملی ایجاد کنیم باید شرایط تولید را برای بخش خصوصی فراهم کنیم.

ایرانی‌ها رکورد خرید خانه در ترکیه را...

علت اوج‌گیری خرید مسکن توسط خارجیان از جمله ایرانی‌ها در ترکیه می‌تواند به افت ارزش لیر و تورم مهار شده مسکن در این کشور برگردد. افت ارزش لیر ترکیه فروش مسکن به خارجی‌ها را بیشتر امکان‌پذیر کرده است.

جنجال قصر ۱۸۰۰ متری در لواسان؛ ۲...

تصویری از قیمت اجاره یک خانه ۱۸۰۰ متری در لواسان در شبکه‌های اجتماعی دست به دست شد که واکنش‌های زیادی را به همراه داشت.

ایرانی‌ها و عراقی ‌ها بزرگ‌ترین...

استانبول محبوب ترین مقصد خرید خانه برای شهروندان خارجی از جمله ایرانی‌ها در ترکیه است.

چرا بانک مسکن به بازنشستگان وام...

بانک مسکن تکلیف خود مبنی بر پرداخت ۴۰ هزار فقره تسهیلات خرید و ساخت مسکن از محل اقساط بازگشتی مسکن مهر به بازنشستگان را انجام نداد.

مالیات کمرشکن بر لوکس‌ها؛ ۵ میلیون...

پیمانه اقتصادی بورس سقوط کرد؛ وزیر اقتصاد مهمترین حمایت دولت از بازار سرمایه را اعلام کرد/ این سه کسب‌وکار از بند انحصار آزاد شدند

لزوم اتصال شهرهای جنوبی فارس به راه آهن

نماینده مردم لارستان،خنج،گراش و اوز پیش از سفر رئیس جمهور به استان فارس، در گفتگویی با وزیر راه و شهرسازی بر لزوم توجه به پروژه های راه و شهرسازی و مسکن در حوزه انتخابیه خود تأکید کرد.

چینی ها برای ساخت مسکن به ایران می آیند

عضو کمیسیون عمران مجلس ضمن مخالفت با مذاکره وزارت راه با چینی‌ها برای ساخت انبوه‌ مسکن در ایران، گفت:‌انبوه‌سازان ایرانی توان ساخت یک میلیون مسکن را دارند.

۱۱۰ هزار معلول «خانه» ندارند/درخواستی...

مدیرعامل انجمن حمایت از حقوق معلولان ایران اعلام کرد که بیش از ۱۱۰ هزار معلول در کشور فاقد مسکن هستند.

روایت اکونومیست از تله تنظیم بازار مسکن

بازار جهانی مسکن برای عبور از تورم با یک تله روبه‌رو است که آسیب‌پذیرترین خریداران مصرفی را تهدید می‌کند. «اکونومیست» با بررسی تصمیمات احتمالی سیاستگذاران پولی در کشورهایی که دچار رشد تند قیمت مسکن شده‌اند، هشدار داد.

85 خانواده زلزله‌زده کوهرنگی در چادرهای...

فرماندار شهرستان کوهرنگ از اسکان موقت 85 خانواده در چادرهای هلال‌احمر در پی زلزله و پس‌لرزه‌های اخیر در این شهرستان خبر داد.

ثبت بیشترین افزایش قیمت مسکن انگلیس در...

متوسط قیمت خانه در انگلیس به بالای ۲۴۲ هزار پوند رسیده است.

تهیه مسکن کارگری از اولویت‌های جامعه...

یزد سرپرست تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان یزد با بیان این که بخش قابل توجهی از حقوق و دستمزد کارگران برای اجاره بها صرف می‌شود، تهیه مسکن کارگری را از اولویت های جامعه کارفرمایان استان خواند.

خرید و فروش امتیاز واحدهای مسکن ملی غیر...

معاون مسکن و بازآفرینی شهری راه و شهرسازی کردستان گفت: فروش امتیاز واحدهای مسکن ملی غیر قانونی است و مشکلات حقوقی بسیاری را برای خریدار و فروشنده ایجاد خواهد کرد.

ابلاغ مصوبه پرداخت تسهیلات بانکی به...

از سوی معاون اول رئیس‌جمهور؛ ابلاغ مصوبه پرداخت تسهیلات بانکی به استان کهگیلویه و بویراحمد

جذب ۳برایر اعتبارات استانی از محل...

ساخت ۵۴۴ واحد مسکونی برای روستاییان سمنان سمنان مدیر کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان سمنان از جذب سه برایر اعتبارات استانی از محل اعتبارات ملی از سوی این نهاد خبر داد.

افزایش ۴۷ درصدی تورم قراردادهای تمدیدی...

افزایش 47 درصدی تورم قراردادهای تمدیدی اجاره‌بهای مسکنمرکز آمار ایران از افزایش ۴۷ درصدی تورم قراردادهای تمدیدی اجاره‌بهای مسکن در تابستان امسال نسبت به فصل مشابه سال گذشته خبر داد.

تخریب ۸۰ درصدی واحدهای مسکونی در ۲۵...

مدیرکل بنیاد مسکن خوزستان گفت: ارزیابی‌های انجام شده در ۲۵ روستا نشان می‌دهد حدود ۸۰ درصد واحدهای مسکونی در زلزله اخیر به‌طور کامل تخریب‌شده که احداثی تشخیص داده شده است.اتمام ارزیابی‌ها طی دو روز آینده

جزئیات زلزله خوزستان_ تخریب ۱۰۰ درصدی...

بامداد امروز (۱۷ مهر) زلزله‌ای به بزرگی ۵ ریشتر استان خوزستان، حوالی قلعه خواجه، را لرزاند و ساعت ۹:۳۵ نیز پس‌لرزه‌ای به قدرت ۴.۶ ریشتر رخ داد. این زلزله باعث تخریب برخی منازل مسکونی و مصدومیت ۳ نفر تاکنون شده است.

معرفی تولید کنندگان برتر میلگرد ایران

لیست تولید کنندگان میلگرد ایران را قرار داده شده است تا شناخت مناسبی نسبت به آن ها پیدا کنید. همچنین در انتها یک روش مطمئن برای خرید میلگرد از کارخانه های فولادی مشهور ایران معرفی خواهد شد.

مسکن در نیمه اول ۱۴۰۰ چطور گران شد؟

برآیند تغییرات قیمتی نشان می‌دهد که در نیمه اول سال ۱۴۰۰، رشد ۴.۷ درصدی قیمت مسکن اتفاق افتاده است.

افزایش قیمت اوراق مسکن

قیمت این اوراق در تیر و مرداد و شهریور سال جاری نیز به ترتیب ۷۳ هزار و ۱۰۰، ۷۳ هزار و ۴۰۰ و ۷۴ هزار و ۳۰۰تومان است و این گزارش بر اساس قیمت شهریور ماه نوشته شده است.