بازار املاک / راهکار دولت برای تحرک بازار مسکن

راهکار دولت برای تحرک بازار مسکن

دولت طرحی با عنوان «مسکن توکنی» را به‌عنوان یک نظام جدید تامین مالی برای تحرک بازار مسکن مطرح کرده است.

طرح فروش توکن مسکن

حسین جوشقانی مشاور وزیر اقتصاد در نشست آسیب شناسی نظام تامین مالی مسکن گفت منابع لازم برای ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی حدود ۲۰ میلیارد دلار برآورد می شود و این میزان تامین مالی با اتکای صرف به شبکه بانکی تقریبا غیرممکن است. 

او افزود طرح فروش توکن مسکن به عنوان ابزاری دیجیتال می تواند امکان پیش خرید مرحله ای را برای خانوارها فراهم کند و به جریان یافتن پولهای خرد از بازارهای غیر مولد مانند دلار و طلا به سمت پروژه های ساخت و ساز کمک کند.

 نبود تنوع در ابزارهای مالی، بانک محور بودن تامین مالی و تداوم تصدی گری دولتی در بخش مسکن از جمله موانع اصلی تأمین مسکن ارزان و مناسب برای خانوارهاست.

 در این گزارش تاکید شده است که وام های بانکی و صندوق های زمین و ساختمان تاکنون پاسخگوی نیاز چند میلیون واحد مسکونی مورد نیاز نبوده اند و از این رو دولت به دنبال راهکارهای نوین از جمله توکنایز کردن مسکن است.

مبنای فنی طرح مسکن توکنی بر تقسیم ارزش هر واحد مسکونی به واحدهای دیجیتال کوچک موسوم به توکن استوار است؛ 

هر توکن نمایانگر سهمی از واحد مسکونی بوده و ارزش آن به گونه ای تعیین می شود که خریداران با سطوح مختلف توان مالی بتوانند به تدریج نسبت به تکمیل خرید خود اقدام کنند. 

جوشقانی تاکید کرده است این روش می تواند امکان پیش خرید دیجیتال پروژه های در حال ساخت را فراهم کند و سرمایه های خرد را به تامین مالی ساخت هدایت کند بدون آنکه مستقیما به بازار مسکن آماده وارد شوند و تورم قیمتی ایجاد کنند.

از منظر تامین زمین و مدیریت عرضه، غلامرضا سلامی صاحب نظر حوزه مسکن پیشنهاد داده است زمین های تحت اختیار سازمان ملی زمین و مسکن و شرکت های وابسته به وزارت راه و شهرسازی به یک نهاد توسعه ای به نام صندوق توسعه مسکن واگذار شود. 

هدف از ایجاد این صندوق تجمیع زمین های دولتی و واگذاری هدفمند آنها به توسعه دهندگان است تا مدل های مولدسازی زمین، شهرک سازی و ترکیب کاربری های مسکونی و غیرمسکونی امکان پذیر شود و از تعارض منافع دولت به عنوان مالک زمین و سیاستگذار جلوگیری شود.

از چشم انداز مالیاتی و بانکی خبرها حاکی از آن است که شبکه بانکی در وضعیت کنونی توان پوشش کامل تقاضای مسکن را ندارد. 

سیدمحسن فاضلیان بانکدار، تضاد میان نرخ تعادلی بازار اعتباری که بیش از ۴۰ درصد برآورد می شود و نرخ سود دستوری بانکی زیر ۲۵ درصد را یکی از موانع اصلی دانسته و افزوده است تامین منابع بانکی با نرخ های دستوری برای بانک ها زیان ده است. 

اسلامی بیدگلی نیز یادآور شده بازار رهنی کشور عملا فلج شده و قدرت پوشش وام مسکن در کشور بسیار پایین است.

در ادبیات سیاستگذاری اقتصادی، کاربرد ابزارهای دیجیتال مالی مانند توکن سازی می تواند در کوتاه مدت منابع جدیدی را به پروژه های ساختمانی وارد کند

 اما نیازمند چارچوب های نظارتی، شفافیت اطلاعات پروژه ها، ضوابط حفاظت از حقوق خریداران خرد و تعامل نزدیک با نهادهای مالی رسمی مانند بانک مرکزی و سازمان بورس است. 

در غیر این صورت ریسک های حقوقی و نوسانات نقدینگی می تواند به اثرات نامطلوبی منجر شود. در گزارش های منتشر شده، همزمان با پیشنهاد توکنایز کردن مسکن، ضرورت تدوین قواعد عرضه توکن ها، ثبت شفاف دارایی و تضمین منابع مالی پروژه ها برجسته شده است.

کارشناسان برجسته حوزه مسکن همچنین بر اهمیت استفاده از زمین های دولتی برای کاهش هزینه تمام شده مسکن تاکید دارند. 

برآوردهای دنیای اقتصاد نشان می دهد موجودی زمین خام سازمان ملی زمین و مسکن رقمی معادل دهها هزار هکتار است که در صورت مولدسازی می تواند به افزایش قابل توجه عرضه مسکن و تعادل بخشی قیمت ها کمک کند.

 مدل های پیشنهادی شامل واگذاری سبدی کاربری های مسکونی، تجاری و اداری به توسعه دهندگان است تا از محل فروش کاربری های غیرمسکونی، بازده پروژه تامین شود و قیمت تمام شده مسکن برای خانوارها معتدل بماند.

در جمع بندی می توان گفت طرح مسکن توکنی به عنوان پیشنهادی دولتی با هدف جذب سرمایه خرد و تامین مالی ساخت مطرح شده است اما موفقیت آن به چهار عامل کلیدی بستگی دارد: 

تدوین چارچوب حقوقی و نظارتی روشن، شفافیت اطلاعات پروژه ها، همکاری بانک مرکزی و نهادهای مالی برای مدیریت نقدینگی و تضمین بازده و همچنین استفاده موثر از زمین های دولتی از طریق مکانیزم هایی مانند صندوق توسعه مسکن. 

اگر این مولفه ها محقق شوند، توکنایز کردن مسکن می تواند یکی از ابزارهای مکمل در سیاستگذاری تامین مسکن باشد و در عین حال ریسک های بازار و نظام بانکی باید به دقت مدیریت شود.

اهداف قانون جهش تولید مسکن

کاهش قیمت مسکن استفاده از ظرفیت نهضت ملی مسکن با تلاش مدیران استانی و شهری نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس گفت: قانون جهش تولید مسکن و برنامه نهضت ملی مسکن دولت ظرفیت بزرگی است و هر استان و شهر که مدیرانش تلاش نموده و از این ظرفیت استفاده کند، می‌تواند گام‌های خوبی در رفع مشکلات مسکن بردارد. بایستی همواره این انگیزه را داشته و به دنبال استفاده از ظرفیت موجود باشیم.

میانگین قیمت مسکن 30 متری

با چندسال کار کردن می توان خانه خرید؟ با توجه به افزایش قیمت ها، قیمت مسکن هم سر به فلک کشیده است. در این گزارش میانگین قیمت مسکن 30 متری در ایران را برای شما نوشتیم. فکر می کنید با چند سال کار کردن می توان خانه خرید؟ قیمت مسکن 30 متری در ایران بسیار متغیر است. به تازگی یک نهاد مسئول، مجوز ساخت مسکن با مساحت ۳۰ تا ۳۵ متری را در تهران صادر کرده است.

نحوه دریافت وام اجاره

جزئیات جدید از نحوه دریافت وام اجاره درحالی که دولت بسته جدیدی را برای پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن ابلاغ کرده، اما هنوز بسیاری از بانک‌ها از پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن به بهانه‌های نبود اعتبار برای متقاضیان مشکل ساز شده اند.داستان پرداخت وام ودیعه مسکن آن هم بعد از گذشت سه سال از شیوع کرونا در کشور، همچنان با فراز و نشیب های همیشگی خود ادامه دارد.

کلنگ‌زنی احداث ١٠٠٢ واحد مسکونی

کلنگ‌زنی احداث ١٠٠٢ واحد مسکونی کارکنان سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان سید جواد ساداتی نژاد وزیر جهاد کشاورزی در سفر به سیستان و بلوچستان در مراسم کلنگ‌زنی١٠٠٢ واحد مسکونی کارکنان سازمان جهادکشاورزی استان سیستان وبلوچستان که در قالب نهضت ملی مسکن است، حضور یافت.

پایان امپراتوری مشاوران املاک

وزارت راه و شهرسازی با هدف ساماندهی بازار مسکن و اجاره و حمایت از مستاجران بسته‌ پیشنهادی خود را با عنوان «ساماندهی بازار مسکن و اجاره‌بها» به هیات دولت ارسال کرده است. این بسته دارای ۵ محور است که یکی از محورها بحث ساماندهی حق کمیسیون مشاوران املاک است. براساس این پیشنهاد مبنای حق کمیسیون خریدوفروش، ارزش معاملاتی املاک موضوع ماده ۶۴ قانون مالیات‌های مستقیم است که هر سال توسط کمیسیون تقویم املاک تعیین می‌شود، خواهد بود.

یک روز تا عملیاتی‌سازی باقیست

یک روز تا عملیاتی‌سازی وعده رئیس جمهور توسط استاندار تهران باقی است پروژه مسکونی سبحان ۲ قرچک که از سال ۹۳ فرآیند ساخت آن تکمیل شده است، پس از هشت سال با دستور آیت الله رئیسی در مسیر واگذاری قرار گرفت و به گفته استاندار تهران، در بازه زمانی که رئیس جمهور اعلام کرده، تحویل این واحدها عملیاتی می‌شود.

100 واحد مسکن ویژه محرومان در مهاباد

از مصوبات سفر رئیس بنیاد مسکن کشور به مهاباد؛100 واحد مسکن ویژه محرومان در مهاباد ساخته می‌شود در سفر رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کشور به مهاباد، ساخت۱۰۰ منزل مسکونی ویژه محرومان و پرداخت مبلغ ۷۵۰ میلیون ریال کمک بلاعوض به هر واحد در مهاباد مصوب شد.

نهضت ملی مسکن در سمنان

احداث 4452 خانه در طرح «نهضت ملی مسکن» در سمنان چهار هزار و ۴۵۲ واحد مسکونی شهری و روستایی در قالب طرح نهضت ملی مسکن در استان سمنان در حال احداث است.با سوژه «مسؤول کنترل قیمت مسکن در سمنان کیست؟»، از مسؤولان پیگیری این موضوع را درخواست کرده‌اند.

قیمت آهن ۱۰ % کاهش می‌یابد

رییس سازمان صمت خوزستان با بیان اینکه در حال حاضر قیمت سیمان ثابت و تغییری نکرده است، گفت: یکی از دلایل افزایش قیمت سیمان افزایش کرایه حمل و نقل است.به گزارش 9 صبح؛ امیرحسین نظری در جلسه تنظیم بازار خوزستان که امروز، ۲۵ تیرماه در اهواز برگزار شد، اظهار کرد: در خوزستان ۳ کارخانه تولید سیمان در شهرستان های رامهرمز، بهبهان و مسجدسلیمان داریم که کارخانه خوزستان با ذخیره ۸ هزار تنی، بهبهان ۳ هزار تنی و کارون هم ۲ هزار و ۵۰۰ تنی سیمان در حال فعالیت هستند.

قیمت رهن و اجاره خانه در منطقه افسریه

یک دستگاه واحد مسکونی ۵۵ متری واقع در منطقه افسریه، به مبلغ ۳ میلیون تومان اجاره و ۱۰۰ میلیون تومان ودیعه معامله می‌شود. لیست آپارتمان های مسکونی اجاره‌ای در منطقه افسریه به شرح زیر است. توجه کنید که قیمت‌ها بر حسب مترمربع به تومان بوده و تقریبی است.

قیمت رهن و اجاره خانه منطقه هروی

قیمت رهن و اجاره خانه در منطقه هروی چقدر است؟ یک دستگاه واحد مسکونی ۶۰ متری واقع در منطقه هروی، به مبلغ ۱۰ میلیون تومان اجاره و ۱۲۰ میلیون تومان ودیعه معامله می‌شود. لیست آپارتمان های مسکونی اجاره‌ای در منطقه هروی به شرح زیر است. توجه کنید که قیمت‌ها بر حسب مترمربع به تومان بوده و تقریبی است.

افزایش تسهیلات ساخت مسکن زلزله‌زدگان

نماینده مردم هرمزگان در مجلس با اشاره به تلاش و پیگیری برای افزایش میزان وام احداث منازل مسکونی جدید برای زلزله‌زدگان هرمزگانی به ۴۰۰ میلیون گفت: از کمیسیون عمران مجلس و دستگاه‌های عمرانی کشور برای حضور در مناطق زلزله‌زده غرب استان دعوت کرده‌ایم.

ستاره استقلال خانه پدری‌اش را زیر قیمت...

ستاره استقلال شب دربی گفت بازی نمی کنم؛ پورحیدری مجبور شد شبانه خانه پدری‌اش را زیر قیمت بفروشد همسر زنده یاد منصور پورحیدری گفت: منصور عاشق من و فرزندانش بود اما باور کنید گاهی اوقات می‌گویم استقلال را حتی از من هم بیشتر دوست داشت. صحبت کردن با خانواده‌ای که همسر و پدرشان بخشی فراموش‌نشدنی از فوتبال ایران تلقی می‌شود و به درستی برای باشگاه استقلال حکم پدر یک خانواده را داشت، واقعاً کار آسانی نیست.

غصه‌ی بزرگ اجاره‌بها در کشور

نیکزاد در نطق پیش از دستور: اجاره‌بها در کشور به ویژه در شهرهای بزرگ و کلانشهرها به غصه‌ای بزرگ تبدیل شده است استنکاف بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه در اجرای قانون جهش تولید مسکن نائب رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: در قانون جهش تولید مسکن شبکه بانکی مکلف شده تا حداقل ۲۰ درصد تسهیلات خود را به بخش مسکن پرداخت کند اما متاسفانه شاهد استنکاف بانک مرکزی، وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان برنامه و بودجه در اجرایی سازی این قانون هستیم.

افتتاح ۶۱ واحد مسکونی مددجویی

سرپرست بهزیستی استان مرکزی: به مناسبت فرارسیدن هفته بهزیستی، ۶۱ واحد مسکونی مددجویی در استان افتتاح می‌شود. از تاریخ ۲۵ لغایت ۳۱ تیرماه با شعار «شروعی دوباره برای بهتر زیستن» در استان مرکزی برگزار می‌شود.

پیش‌فروشندگان مسکن ورشکست شده‌اند

گذشته از آن‌که به دلیل نوسان شدید قیمت‌ها متقاضیان مصرفی توان خرید خانه را از دست داده‌اند افزایش تا ۵۵ درصدی قیمت نهاده‌های ساختمانی، بخش تولید مسکن را دچار بحران کرده و بسیاری از سازندگان که واحدهای خود را قبل از سال ۱۳۹۷ پیش‌فروش کرده بودند، به دلیل آن‌که اجازه تعدیل قیمت را نداشتند ورشکست شدند.

بافت‌های فرسوده حاشیه‌ی کشور

معاون وزیر راه و شهرسازی با انتقاد از هشت سال عدم اجرای نوسازی واحدهای مسکونی در بافت‌های فرسوده و تاریخی شهری، از تسریع اجرای نوسازی در محلات هدف خبر داد و گفت: ۲ میلیون و ۶۵۰ هزار واحد از بناهای مسکونی واقع در این محدوده‌ها ناپایدار هستند.بیش از ۱۶۲ هزار هکتار معادل ۲۵ درصد و یک چهارم سطح شهرها را بافت‌های هدف بازآفرینی شهری اعم از سکونتگاه‌های غیررسمی و حاشیه‌ای، بافت‌فرسوده میانی و بافت فرسوده تاریخی تشکیل می‌دهند که بیش از یک‌سوم جمعیت شهری در این مناطق سکونت دارند.

اجرای مصوبه حمایت از مستأجران

پلمب پنج املاکی متخلف در مشهد سید مرتضی مدنی فدکی، مدیرکل تعزیرات حکومتی خراسان رضوی از استمرار طرح برخورد با متصدیان واحدهای صنفی املاک خبر داد. واحدهای صنفی که مصوبه سران قوا را در مورد میزان مجاز افزایش اجاره واحدهای مسکونی و آپارتمان‌ها در شهرها رعایت نکنند طعم برخورد قاطع و عبرت‌آموز را خواهند چشید و کمترین آن پلمب واحد صنفی متخلف خواهد بود.

کمبود شدید فضای سبز در مجتمع‌های مسکونی

مدیر عامل سازمان بوستان‌ها و فضای سبز شهرداری تهران گفت: مالکان مجتمع‌های مسکونی بزرگ طبق طرح تفصیلی موظف به ساخت باغچه متناسب با فضای ساختمانی هستند. بسیاری از مجتمع‌های مسکونی که در چند سال اخیر در تهران ساخته می‌شود، یا فضای سبز ندارند یا اگر دارند بسیار محدود و کم رمق است. نمونه آن مجتمع‌های بزرگی است که در جنوب و غرب تهران توسط نهادهای دولتی یا شبه دولتی ساخته می‌شوند.

ثبت نام مسکن ملی

درحالیکه سال اول از 4 سال دوره دولت سیزدهم که باید در آن 1 میلیون واحد مسکونی ساخته شود در حال تمام شدن است.، ثبت‌نام دور جدید نهضت ملی مسکن در ۱۶ استان + اسامی ۱۶۳ شهر اعلام شد که نشان می دهد وزارت مسکن در دوران رستم قاسمی که قرار بود 4 میلیون واحد مسکونی در 4 سال بسازد از مرحله ثبت نام و کاغذبازی عبور نکرده و در گام اول متوقف شده است.

مسکن چگونه کاهش می یابد؟

با توجه به قیمت کنونی مسکن بر اساس اطلاعات مرکز آمار و همچنین روندیابی قیمت 5 ساله مسکن بر اساس نرخ دلار، قیمت هر متر مربع مسکن در حال حاضر با حباب 33 درصدی در بازار معامله می‌شود به گزارش 9 صبح، گره خوردن بخش‌های مختلف اقتصاد و شاخص‌های قیمت‌گذاری به قیمت ارز یکی از مشکلات بزرگی است که در سال‌های اخیر شاهد این مسئله بوده‌ایم. اوضاع زمانی دشوارتر از گذشته می‌شود که برخی از مهمترین کالاهای مورد نیاز مردم از جمله مسکن در قالب یک بازار سرمایه‌ای به قیمت عرض گره بخورد.