بازار املاک / وقت خرید خانه است؟

وقت خرید خانه است؟

یکی از مشکلات اصلی در بازار مسکن، مربوط به عدم انتشار آمارهای واقعی است. چندین ماه است که دولت از انتشار آمارهای دقیق مسکن خودداری کرده و می‌داند که اگر این آمارها منتشر شوند، قیمت‌ها بسیار کمتر از آنچه که اکنون در بازار وجود دارد خواهد بود.

از دست رفتن قدرت خرید متقاضیان مسکن

مجید گودرزی، کارشناس حوزه مسکن در گفت‌وگو با خبرنگار اکونگار بیان کرد: پیش از جنگ تحمیلی ۱۲ روزه هم پیش‌بینی می‌کردیم که بازار مسکن به دلیل قفل شدن کامل، دور بودن از دسترس مردم و این که مصرف‌کنندگان واقعی توان خرید خود را به‌طور کامل از دست داده‌اند، با یک اصلاح عمیق مواجه شود. 
پس از آن هم شوک سیاسی به بازار مسکن وارد شد و این بهانه‌ای شد تا قیمت‌ها کاهش یابد. از طرفی دیگر خروج اتباع بیگانه به دلیل مسائل امنیتی نیز این روند را تشدید کرد.

عدم انتشار آمارها چالش اصلی بازار مسکن

گودرزی گفت: یکی از مشکلات اصلی در حوزه مسکن، مربوط به عدم انتشار آمارهای واقعی است.
 چندین ماه است که دولت از انتشار آمارهای دقیق مسکن خودداری کرده و می‌داند که اگر این آمارها منتشر شوند، 
قیمت‌ها بسیار کمتر از آنچه که اکنون در بازار وجود دارد خواهد بود. به نظر می‌رسد دولت عمدا تلاش می‌کند که قیمت‌ مسکن کاهش نیابد. 
اما تا زمانی که این کاهش قیمت‌ها اتفاق نیفتد، هیچ سرمایه‌ای به سمت بازار مسکن جذب نخواهد شد و خریداران واقعی و مصرفی نیز قادر به خرید مسکن نخواهند بود.

سبقت بازارهای موازی از مسکن

وی افزود: به دلیل جذابیت بازارهای موازی مثل طلا، ارز و حتی بورس و همچنین این موضوع که سرمایه‌گذاران چندین سال است که سرمایه‌هایشان در بازار مسکن قفل شده و بازدهی منفی داشته‌اند، 
انگیزه‌ای برای سرمایه‌گذاری جدید در بازار مسکن وجود ندارد. عدم اصلاح قیمت مسکن و مقاومت در برابر آن باعث شده که بازار مسکن همچنان در رکود قرار بگیرد و همه ذینفعان این بازار آسیب ببینند.
این کارشناس اقتصادی گفت: برای رونق بازار مسکن باید عواملی مثل قدرت خرید مردم، وام‌های بانکی، زمین‌های رایگان یا کاهش قیمت‌ها تقویت شوند. 
متاسفانه هیچ‌یک از این موارد در حال حاضر تحقق نیافته و این باعث شده که بازار مسکن در یک حالت قفل‌شده و رکود کامل قرار بگیرد. 
به نظر می‌رسد دولت باید با مردم و سرمایه‌گذاران صادق باشد و آمارهای واقعی مسکن را منتشر کند. عدم انتشار این آمارها به‌نوعی ترک فعل قانونی است که قابل پیگیری است.

داده‌سازی پلتفرم‌ها در بازار مسکن

به گفته گودرزی، در حال حاضر و در نبود آمارهای رسمی، آمارهایی که پلتفرم‌های داخلی منتشر می‌کنند، اساسا غلط هستند و بحران مسکن را بدتر می‌کند.
 قیمت‌هایی که در این پلتفرم‌ها درج می‌شود یا وجود خارجی ندارند یا خودسرانه و غیرکارشناسی‌اند و به هیچ وجه منطقی نیستند.
وی تصریح کرد: در دهه ۹۰ و به‌خصوص در سال‌های ۹۷ تا ۹۹، جهش قیمتی غیرمعمول و وحشتناکی در بازار مسکن داشتیم. 
در هشت سال دولت آقای روحانی، قیمت مسکن حدود ۷۲۵ درصد افزایش یافت، در حالی که تورم عمومی حدود ۲۴۸ درصد بود. این افزایش قیمت‌ها بیش از ۴۷۷ درصد از تورم عمومی بیشتر بود و باعث شد که مسکن از دسترس مردم خارج شود.
 این آشفتگی و رهاشدگی بازار، آسیب‌های جدی به صنعت ساختمان وارد کرده است. دوره انتظار خرید مسکن نیز اکنون به‌شدت افزایش یافته و در برنامه هفتم توسعه قرار است این دوره به هفت و نیم سال برسد.
گودرزی گفت: با این حال، به نظر می‌رسد عده‌ای در برابر این مسائل مقاومت می‌کنند و به نوعی این بخش حیاتی اقتصاد کشور را به تعطیلی کشانده‌اند. 
به نظر من، دولت باید بر اساس قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره، به مسئله قیمت‌گذاری منطقه‌ای ورود کند و دست به تنظیم‌گری بزند. در حال حاضر، بازار مسکن کاملا قفل شده و خرید و فروش در آن راکد است. 
همچنین سرمایه‌ها از بازار مسکن خارج می‌شوند که این می‌تواند آسیب‌های جدی به این صنعت وارد کند.
وی اضافه کرد: اما اگر دولت به تکالیف قانونی خود عمل کند، به‌ویژه در زمینه قیمت‌گذاری منطقه‌ای، می‌توان امیدوار بود که اتفاقات خوبی در این بخش بیفتد. زیرا قیمت‌های کنونی بازار کاملا بی‌اساس و غیرمنطقی است. 
اگر معامله‌ای در این بازار انجام نشود، حتی اگر قیمت‌ها ده‌ها برابر بیشتر هم شوند، نفعی برای ذینفعان نخواهد داشت.
گودرزی عنوان کرد: مسکن یک نیاز فوق‌العاده ضروری است و مردم به‌شدت به این نیاز وابسته هستند. اما در حال حاضر، بسیاری از برنامه‌های دولت در حوزه مسکن تعطیل شده‌اند. 
یکی از مهم‌ترین مسائل در بازار مسکن که سبب افزایش امیدواری می‌شود، انتشار آمارهای واقعی است تا قیمت‌ها، میزان عرضه و تقاضا به‌طور شفاف مشخص و تصمیم‌گیری راحت‌تر شود. 
علاوه بر این شاهد بودیم که در موضوع واگذاری زمین‌ها و برنامه هفتم توسعه، دولت ترک فعل‌های گسترده‌ای انجام داد.
یکی از اصلی‌ترین دلایل بحران در بازار مسکن، دولت و اقدامات دولت است. در حال حاضر، حدود هفت میلیون خانواده ایرانی متقاضی مسکن هستند، در حالی که میلیون‌ها خانه خالی داریم.

خرید و فروش خانه در شرایط فعلی ممنوع

گودرزی گفت: در شرایط فعلی خرید و فروش خانه پیشنهاد نمی‌شود. قیمت‌ها هیچ مبنایی منطقی ندارند و هیچ تناسبی بین قدرت خرید و قیمت مسکن وجود ندارد. 
مردم باید تا زمان واقعی شدن قیمت‌ها صبر کنند. ضمن این که با تسهیلات بانکی نیز کمتر از ۱۰ متر خانه می‌توان خرید. 
حتی افزایش تسهیلات نیز گزینه مناسبی نیست، چرا که مردم امکان بازپرداخت اقساط با رقم‌های بالا را ندارند.

پرداخت وام ویژه به متقاضیان مسکن ملی

پرداخت وام به متقاضیان مسکن ملی از ضروری‌ترین پیش‌شرط‌های موفقیت این طرح به شمار می‌رود. در شرایطی که قیمت زمین و مصالح ساختمانی روزبه‌روز افزایش می‌یابد، بخش بزرگی از جامعه توان مالی کافی برای ورود به پروژه‌های مسکن را ندارد.

میانگین واقعی قیمت مسکن اعلام شد

بازار در شرایطی قرار گرفته که نوسانات، نبود معاملات مستمر و عدم تناسب هزینه‌ها و درآمدها، موجب شده هم فعالان این حوزه و هم متقاضیان با مشکلات جدی مواجه باشند.

کاهش تورم اجاره بها به حدود ۳۴ درصد

نرخ تورم اجاره بها از حدود ۴۳ درصد در تابستان سال گذشته به حدود ۳۴ درصد رسیده و نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته نزدیک به ۱۰ واحد درصد کاهش یافته است.

امسال خانه بخریم یا نه؟

از ابتدای سال تاکنون، رشد قیمت مسکن کمتر از نرخ تورم و سایر بازارهای دارایی بوده و در واقع مسکن عقب‌تر از سایر سرمایه‌گذاری‌ها حرکت کرده است. با این حال، این بدان معنا نیست که قیمت‌ها اصلاً افزایش نداشته‌اند؛ در واحدهای کوچک‌متراژ و ارزان‌قیمت، معمولاً ساخت‌وسازهای چندین ساله، رشد اندکی مشاهده می‌شود. در مقابل، برخی واحدهای لوکس حتی کاهش قیمت را تجربه کرده‌اند.

تداوم کاهش تورم اجاره مسکن در شهریور

روند کاهشی تورم در بازار اجاره مسکن کشور در شهریور ماه ۱۴۰۴ ادامه یافت و تورم نقطه به نقطه شاخص اجاره مسکن در این ماه، به ۳۴.۴ درصد رسید که کمترین میزان طی دست‌کم سه سال اخیر است.

مکانیسم ماشه فعال شد؛ بازار مسکن در...

ما با شرایط اقتصادی نامساعدتری مواجه خواهیم شد. در این صورت نه تنها تا پایان سال، بلکه حتی سال آینده نیز امیدی به بهبود وضعیت نخواهیم داشت.

قیمت مسکن ۳۰ درصد ریخت

متأسفانه این بازار از جو روانی عمومی جامعه آسیب می‌پذیرد، اما به طور کلی می‌توان گفت که با توجه به جنگ اخیر و از طرفی خروج اتباع بیگانه و همچنین جذاب شدن بازارهای موازی مانند بازار ارز و طلا، بازار مسکن چندان تغییری نخواهد داشت و چه بسا کاهش قیمت نیز همانند گذشته تجربه کند.

قیمت مسکن بعد از فعال شدن مکانیسم ماشه...

خود مکانیزم ماشه با توجه به این که ظرفیت جدیدی برای تحریم شدن وجود ندارد و تقریباً تمامی بخش‌ها، اشخاص و حتی گاهی برخی نهادها، سازمان‌ها و افراد به طرق مختلف دوبار یا چندین بار تحریم شده‌اند، می‌توان گفت که مکانیزم ماشه تحریم جدیدی اضافه نمی‌کند.

شرایط جدید دریافت وام تعمیرات مسکن برای...

بانک مسکن شرایط جدید دریافت وام تعمیرات مسکن را اعلام کرد؛ این تسهیلات تنها به متقاضیان خرید و تعمیر خانه ارائه می‌شود و سایر افراد واجد شرایط بازسازی یا نوسازی مسکن، به دلیل محدودیت منابع، مشمول دریافت وام نیستند.

پیش‌بینی مهم درباره بازار مسکن تا پایان...

آمار‌های رسمی جدید، نشان می‌دهند که میانگین سهم مسکن از کل هزینه‌های خانواده از مرز ۳۸ درصد عبور کرده‌است. این روند که قدرت خرید خانوار در سایر بخش‌ها را تحلیل می‌برد، نشان‌دهنده عمیق‌تر شدن یک بحران ساختاری در اقتصاد و معیشت شهروندان‌است.

بساز بفروش‌ها نابود شدند!

هزینه ساخت هر متر مربع مسکن در تهران بدون احتساب قیمت زمین به ۳۰ میلیون تومان رسیده است؛ فعالان صنعت ساختمان خواستار مشارکت گسترده‌تر بخش خصوصی و اصلاح قوانین محدودکننده در اجرای طرح نهضت ملی مسکن شدند.

چوب حراج به بازار مسکن

تعداد پیامک‌های «فروش واحد مسکونی با تخفیف‌های ۱۰ درصد، ۱۵ درصد و ۲۰ درصد» در بازار مسکن تهران به شکل محسوس افزایش یافته است.

خدمات بدون ثبت‌نام متوقف می‌شود

مطابق اصلاحیه قانون مالیات‌های مستقیم مصوب سال ۱۳۹۴، ایجاد سامانه ملی املاک و اسکان کشور به موجب تبصره ۷ ماده ۱۶۹ مکرر و با هدف شناسایی برخط مالکان و ساکنان واحدهای مسکونی، تجاری، خدماتی و اداری، بر عهده وزارت راه و شهرسازی گذاشته شد.

گران‌سازی مسکن توسط مشاوران املاک

درحالی که بازار مسکن با کاهش تقاضا مواجه شده است اما عده‌ای به دنبال افزایش قیمت در همین شرایط هستند. با نگاهی به آگهی‌های موجود در پلتفرم‌های مجازی، بازار اجاره‌ مسکن این روزها شاهد پدیده‌ «فروش دلاری» است.

قیمت مسکن در سال جاری تغییر می‌کند؟

کاهش چند درصدی قیمت‌ها در شمال تهران به دلیل جنگ، تقریبا همزمان با اخراج اتباع غیرمجاز رخ داد که باعث شد اجاره‌بها در مناطق جنوبی تهران هم نزولی شود. اینها در کنار رکود معاملات در سایر مناطق، این تصور را ایجاد کرد که شاید بازار وارد مسیر تازه‌ای شود، اما چندی نگذشت که خبر بازگشت معاملات و ثبات نسبی شرایط منتشر شد.

وضعیت نابسامان بازار مسکن

وضعیت نابسامان بازار مسکن سبب شده تا بسیاری از زوج‌های جوان توانایی مالی برای خرید یا رهن مسکن را نداشته باشند.

مستأجران، قربانی آمار

میانگین رشد تورم اجاره شهری در مردادماه امسال نسبت به سال قبل 34.6‌درصد بوده که 8 واحد درصد کمتر از دوره مشابه (مرداد1403 نسبت به مرداد1402) است.

نسخه کره جنوبی برای مستاجران ایرانی

بازار اجاره در ایران همواره یکی از پرچالش‌ترین حوزه‌های اقتصادی و اجتماعی بوده است. نوسان‌های شدید، تورم عمومی و کمبود عرضه مسکن سبب شده‌اند که مستاجران در شرایط دشواری قرار گیرند.

حباب قیمت مسکن ترکید

با توجه به تغییر سبک زندگی در کشورمان، جنس تقاضای مسکن تغییر کرده است.

تورم اجاره مسکن به کف رسید

تورم نقطه به نقطه اجاره مسکن در شهرهای کشور به ۳۴.۶ درصد رسیده که کمترین میزان طی دست‌کم چهار سال اخیر است.

مصائب متقاضیان مسکن ملی

کامل کردن واحد مسکن ملی با خرید تجهیزات داخلی مانند کابینت، پکیج، شیرآلات، در و پنجره و... چقدر بودجه نیاز دارد