بازار املاک / بازار مسکن زیر فشار تاریخی

بازار مسکن زیر فشار تاریخی

در ماه‌های اخیر، در حالی که بازار ارز و طلا با جهش‌های پی‌درپی در کانون توجه سرمایه‌گذاران قرار گرفته‌اند، بخش مسکن همچنان در سایه رکودی عمیق و طولانی‌مدت باقی مانده است.

کارشناسان اقتصادی این وضعیت را نشانه‌ای از عقب‌ماندگی بازار مسکن نسبت به سایر حوزه‌های سرمایه‌گذاری می‌دانند؛ 
بازاری که به‌عنوان «جامانده» شناخته می‌شود و هر تغییر در فضای سیاسی یا اقتصادی می‌تواند آن را به‌سرعت وارد مسیر تازه‌ای کند.
بازار مسکن در شرایطی که ارز و طلا طی ماه‌های اخیر رشد قابل توجهی داشته‌اند، همچنان در رکودی مزمن باقی مانده است.
 این رکود نه تنها به کاهش معاملات و افت حجم خرید و فروش منجر شده، بلکه باعث شده سرمایه‌گذاران ترجیح دهند نقدینگی خود را به سمت بازارهایی با بازده سریع‌تر و نقدشوندگی بالاتر هدایت کنند. 
در نتیجه، مسکن به‌عنوان یک بازار سنتی و دیرپای سرمایه‌گذاری، فعلاً از چرخه جذابیت خارج شده و به اصطلاح «بازار جامانده» لقب گرفته است.
این وضعیت پیامدهای اجتماعی و اقتصادی متعددی دارد. خانوارهای متوسط و کم‌درآمد بیش از دیگران تحت فشار قرار گرفته‌اند؛ 
زیرا توان ورود به بازار خرید مسکن را ندارند و ناچارند به اجاره‌نشینی با هزینه‌های سنگین ادامه دهند.
 از سوی دیگر، رکود معاملات باعث شده سازندگان و سرمایه‌گذاران بخش ساخت‌وساز نیز با کاهش انگیزه مواجه شوند و پروژه‌های جدید کمتر آغاز شوند، که این امر در بلندمدت عرضه مسکن را محدودتر خواهد کرد.
با این حال، بسیاری از کارشناسان معتقدند این رکود می‌تواند زمینه‌ساز جهش ناگهانی در آینده باشد.
 بازار مسکن به دلیل نقش تاریخی خود در جذب سرمایه و تأثیرگذاری بر اقتصاد کلان، با کوچک‌ترین تغییر در سیاست‌های اقتصادی یا تثبیت شرایط سیاسی می‌تواند به سرعت مسیر تازه‌ای را تجربه کند. 
بنابراین، اگر دولت با سیاست‌های حمایتی و تسهیلات بانکی پایدار به تقویت این بخش بپردازد، مسکن دوباره می‌تواند مقصد اصلی نقدینگی سرگردان شود و موج جدیدی از رونق و افزایش قیمت‌ها را رقم بزند
در حالی که دلار و طلا طی ماه‌های اخیر روند صعودی قابل توجهی را تجربه کرده‌اند، بازار مسکن همچنان در رکودی مزمن گرفتار است.
 بسیاری از کارشناسان معتقدند این بخش اقتصادی که سابقه طولانی در جذب سرمایه و نقش‌آفرینی در اقتصاد کشور دارد، نسبت به سایر بازارها عقب مانده و اکنون به عنوان «بازار جامانده» شناخته می‌شود؛ 
بازاری که هر تغییر سیاسی یا اقتصادی می‌تواند مسیر آن را به شدت دستخوش تحول کند.
حسن محتشم، عضو هیئت‌مدیره انجمن انبوه‌سازان استان تهران، با اشاره به رکود چندساله در بازار مسکن می‌گوید: «کاهش سرمایه‌گذاری، افت شدید نقدشوندگی و افزایش چشمگیر هزینه‌های ساخت، اجازه شکل‌گیری رشد پایدار را از این بازار گرفته است.» 
او تأکید می‌کند تا زمانی که احساس امنیت اقتصادی و سیاسی در کشور برقرار نشود و سیاست‌های بودجه‌ای با توان مالی مردم همخوانی نداشته باشد، نباید انتظار تحرک جدی در بازار مسکن داشت.

بازار مسکن در سایه نااطمینانی سیاسی
محتشم می‌گوید رکود فعلی بازار مسکن پیش از وقوع جنگ ۱۲ روزه نیز ادامه داشته و نمونه‌های مشابه آن در دهه‌های گذشته نیز ثبت شده است. 
به گفته او، دوره‌هایی مانند سال‌های ۹۱ تا ۹۶ نیز چند سال رکود را تجربه کردند و پس از آن قیمت‌ها با جهش دلار همگام شد. این موضوع نشان می‌دهد که فاصله فعلی قیمت مسکن با سایر دارایی‌ها ممکن است پایدار نماند.
فعالان حوزه ساخت‌وساز معتقدند جنگ ۱۲ روزه موجب تشدید بی‌اعتمادی و کاهش سرمایه‌گذاری در بازار مسکن شده است.
 ناامنی سیاسی، نقدینگی را به سمت بازارهای سریع‌النقد مانند طلا و ارز هدایت کرده و در مواردی مالکان حتی برای حفظ امنیت خود، محل سکونت خود را ترک کرده‌اند. این شرایط موجب کاهش معاملات و تشدید رکود شده است.

افزایش هزینه‌ها و کاهش توان تولید
محتشم اشاره می‌کند که در کنار رکود معاملات، هزینه نهاده‌های ساختمانی، دستمزد نیروی کار و خدمات مرتبط با ساخت و ساز به شدت افزایش یافته است. 
این در حالی است که تقاضای موثر در بازار وجود ندارد و نتیجه آن افزایش قیمت تمام شده مسکن بدون امکان فروش مناسب است. ادامه این روند می‌تواند تولید را کاهش داده و حتی پروژه‌های ساختمانی را متوقف کند.
او معتقد است آینده بازار مسکن بیش از هر عامل دیگری به ثبات سیاسی کشور وابسته است. بازگشت امنیت سرمایه‌گذاری می‌تواند جریان سرمایه را به سمت مسکن بازگرداند؛ 
بازاری که به دلیل پیوند گسترده با صنایع مختلف، نقش مهمی در اقتصاد دارد. اما اگر تنش‌ها تشدید شود، نه تنها رشد قیمت اتفاق نخواهد افتاد، بلکه احتمال کاهش بیشتر وجود دارد.

صدور کد رهگیری از سوی مشاوران املاک...

طبق قانون جهش تولید مسکن، وزارت صمت مکلف شد تا ظرف یک ماه آینده سامانه معاملات املاک و مستغلات اتحادیه مشاوران املاک را به وزارت راه و شهرسازی منتقل کند.

کالبدشکافی تسهیلات مسکن؛ چرا وام‌های...

بازار متشنج مسکن، تقاضای مصرفی را کاهش داده و تمام راه‌ها را برای خانه‌دارشدن بسته است؛ در این شرایط، تسهیلات خرید مسکن با همان ایراد‌های قبلی ازجمله دوره بازپرداخت کم و مبلغ اقساط بالا، افزایش پیدا کرده است.

۱۰ میلیون واحد مسکونی نیاز داریم

عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی گفت: در «طرح جهش تولید مسکن» دولت قرار نیست خانه بسازد بلکه از سازندگان به ویژه انبوه سازان حمایت می‌کند.

کاهش ۵۰ درصدی ساخت و ساز مسکن

مسکن قابلیت این را دارد که قیمتش بین ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش یابد و باید این اتفاق بیفتد کما اینکه در دو دوره در سال‌های دور این اتفاق افتاد. کاهش ۵۰ درصدی ساخت و ساز مسکن

برای گرفتن وام جدید مسکن چقدر باید...

هفته گذشته بانک مرکزی طی مکاتبه‌ای،‌ افزایش سقف‌ تسهیلات ساخت و خرید مسکن از محل اوراق گواهی حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن را به بانک مسکن ابلاغ کرد که طبق آن، متاهل تهرانی برای اخذ این وام باید بیش از ۵۸ میلیون تومان بپردازند.

عضو کمیسیون عمران مجلس:مسئولیت فعلی...

عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: به دلیل وابسته بودن تعرفه بنگاه‌های معاملات ملکی به نرخ مسکن، برخی از بنگاه‌ها باسفته‌بازی و دریافت مبالغی مازاد بر حق کمیسیون به افزایش کاذب قیمت مسکن دامن می‌زنند.

مستاجران برای اجاره خانه در منطقه...

یک دستگاه واحد مسکونی ۹۰ متری با عمر بنای ۱۱ سال، واقع در سهروردی، خیابان نوبهار، با ۲۰۰ میلیون تومان ودیعه و ۵ میلیون تومان اجاره معامله می‌شود.

کلنگ ساخت 100 واحد مسکونی محرومان در...

مرحله نخست کلنگ زنی و ساخت ۱۰۰ واحد مسکن ویژه محرومان در شهرستان جاسک آغاز شد.

نبرد وزیر مسکن خاتمی با وزیر مسکن رئیسی

دستور رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی به مدیران کل راه و شهرسازی استان‌ها درباره تشدید نظارت بر اجرای بخشنامه تعارض منافع، احتمالا روز شنبه هفته آینده با هماهنگی دیوان عدالت اداری به صدور بخشنامه اعمال بند ج ماده 23 آیین نامه اجرایی قانون نظام مهندسی منجر خواهد شد که بر اساس آن پروانه اشتغال به‌کار آن دسته از اعضای مدیره سازمان‌های نظام مهندسی ساختمان که دارای تعارض منافع بوده و به بخشنامه‌های وزارت راه و شهرسازی بی‌توجه بوده‌اند، تعلیق خواهد شد.

مرمت ۱۵۵ واحد مسکونی محرومان در سبزوار

عملیات مرمت و نوسازی ۱۵۵ واحد مسکونی منزل معسرین و نیازمندان بوسیله گروه‌های جهادی امسال در شهرستان سبزوار انجام شد.

قراردادهای اجاره مسکن خودکار تمدید...

معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه تمام قراردادهای اجاره به صورت خودکار، تمدیدشده حساب می‌شود، گفت: اجرای مصوبه کرونایی تعیین نرخ اجاره‌بها بدون تغییر ادامه دارد مگر اینکه توافقی بین مالک و مستاجر انجام شود.

رشد قیمت مسکن در استرالیا رکورد زد

قیمت املاک مسکونی در شهرهای بزرگ استرالیا در سه ماهه منتهی به ژوئن با رشد تاریخی ۶.۷ درصدی (نسبت به سه ماهه قبلی) روبرو شد.

وعده مسئولان برای ساخت خانه‌های...

گروه استان‌ها ــ هفدهم شهریورماه پارسال بود که زلزله ۵.۱ ریشتری به برخی از واحدهای مسکونی در روستاهای شهرستان رامیان و به صورت محدودتر در آزادشهر خسارت وارد کرد، مسئولان وعده داده بودند خانه‌های مردم زلزله‌زده حداکثر در یکسال احداث شود...

چگونه می توان از خروج ارز برای خرید...

ایرانی ها در سال گذشته میلادی ۷ هزار و ۱۸۹ ملک در ترکیه خریداری کردند که طبق همین منبع آماری نسبت به سال 2017 رشد ده برابری را نشان می دهد. البته ترکیه تنها مقصد ایرانیان برای خرید ملک نیست، امارات، ارمنستان، قبرس، گرجستان، اسپانیا، کانادا و ... هم کشورهایی هستند که ایرانیان در آنجا با خرید ملک سرمایه گذاری انجام داده اند

عضو شورای شهر مشهد مقدس: اصلاح بافت...

گروه استان‌ها- رئیس کمیسیون ویژه ساماندهی حاشیه شهر شورای شهر مشهد گفت: ساخت مسکن ارزان‌قیمت در حاشیه شهر، ضمن اصلاح بافت و حفظ کرامت شهروندان، گامی اساسی در جهت خانه‌دار کردن افرادی است که از نظر اقتصادی و معیشتی در تنگنا هستند.

عضو کمیسیون عمران مجلس: دفاتر مشاوران...

عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: بنگاه‌های معاملات ملکی باید همانند دفاتر ثبت اسناد، پلیس +۱۰ و سایر مجموعه‌های خدمات‌رسان دارای قانون، ضابطه و مسئولیت مشخص باشند تا از سوء استفاده احتمالی جلوگیری شود.

قیمت خانه در پردیس تهران

هر متر مربع یک دستگاه واحد مسکونی ۸۷ متری، با عمر بنا ی ۱ سال، واقع در پردیس، فاز ۱۱ به مبلغ ۷ میلیون تومان در بازار به فروش می‌رسد.

زلزله به ۷۰۰ واحد مسکونی در روستاهای...

فرماندار قوچان در استان خراسان رضوی گفت: بر اثر زلزله دیروز (دوشنبه) ۷۰۰ واحد مسکونی در ۴۲ روستای این شهرستان دچار خسارت‌های جزئی و کلی شد.

دو سوم درآمد کارگران صرف اجاره‌بها...

دبیر کل کانون عالی انجمن های صنفی کارگران کشور گفت:در حال حاضر بیش از دوسوم درآمد کارگران به طور میانگین صرف رهن و اجاره مسکن می‌شود و این عدد برای کارگران بسیار زیاد است.

سهم اصفهان از برنامه دولت چقدر است؟

مدیرکل راه و شهرسازی استان اصفهان در خصوص برنامه دولت مبنی بر تولید یک میلیون واحد مسکونی در کشور طی یکسال و سهم استان اصفهان از این میزان گفت: معمولاً از این تعداد بین ۷ تا ۱۰ درصد مشمول استان اصفهان می‌شود که چیزی حدود ۷۰ هزار واحد سهم این استان خواهد بود و این عدد برای چهار سال حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار واحد می‌شود.