بازار املاک / تیر خلاص دلار و طلا به مسکن

تیر خلاص دلار و طلا به مسکن

در فاصله حدوداً دو ماه تا اتمام سال ۱۴۰۴، بازار اجاره مسکن زیر سایه ناپایداری‌های ارزی به یکی از حساس‌ترین مقاطع خود نزدیک می‌شود؛

جایی که تداوم نوسانات نرخ ارز می‌تواند به‌سرعت معادلات اجاره‌نشینی را برهم بزند و بهار پیش‌رو را به فصل تازه‌ای از فشار بر مستأجران تبدیل کند.
بازار اجاره در ایران همواره با تأخیر زمانی به شوک‌های ارزی واکنش نشان داده است؛ تأخیری که اغلب مستأجران را غافلگیر می‌کند.
 در حالی که نگاه‌ها در ماه‌های پایانی سال بیشتر متوجه قیمت خرید و فروش مسکن است، 
تجربه سال‌های گذشته نشان می‌دهد که اثر واقعی نوسانات ارز، معمولاً در فصل جابه‌جایی مستأجران و همزمان با افزایش تقاضای فصلی خود را آشکار می‌کند.
نوسان ارز، صرفاً یک متغیر پولی نیست؛ بلکه به‌صورت زنجیره‌ای هزینه‌های زندگی شهری را افزایش می‌دهد و اجاره مسکن یکی از نخستین بخش‌هایی است که از این موج تأثیر می‌پذیرد. 
رشد انتظارات تورمی، تغییر رفتار موجران و تلاش برای حفظ ارزش دارایی، باعث می‌شود حتی پیش از افزایش رسمی هزینه‌ها، فشار قیمتی در قراردادهای اجاره شکل بگیرد.
در چنین فضایی، بازار اجاره بیش از آنکه تابع عرضه و تقاضای واقعی باشد، به انتظارات ذهنی بازیگران خود وابسته می‌شود. 
موجران با رصد نوسانات ارز، تصمیمات خود را بر مبنای آینده‌ای نامطمئن تنظیم می‌کنند و مستأجران نیز ناچارند در شرایطی تصمیم بگیرند که قدرت پیش‌بینی آن‌ها به حداقل رسیده است؛ 

شرایطی که خود به تشدید بی‌ثباتی بازار دامن می‌زند.
از سوی دیگر، تداوم نوسانات ارزی می‌تواند سیاست‌های حمایتی دولت در حوزه اجاره را با چالش جدی مواجه کند. 
هرگونه تأخیر در اجرای بسته‌های حمایتی، سقف‌گذاری‌ها یا ابزارهای مالی، در بازاری که تحت تأثیر شوک‌های ارزی قرار دارد، عملاً کارایی خود را از دست می‌دهد و بهار ۱۴۰۵ را به آزمونی دشوار برای سیاست‌گذار و اجاره‌نشینان بدل می‌کند.
بر همین اساس، پرسش کلیدی پیش‌رو این است که اگر نوسانات ارزی در ماه‌های ابتدایی سال آینده ادامه‌دار باشد، بازار اجاره در بهار ۱۴۰۵ به چه سمتی حرکت خواهد کرد؛ 
سناریویی که پاسخ به آن، می‌تواند تصویر روشنی از آینده هزینه مسکن برای میلیون‌ها خانوار ترسیم کند. در این راستا، گفتگویی نیز با کارشناس حوزه مسکن و شهرسازی انجام دادیم که در ادامه می خوانید.

بی‌ثباتی ارز؛ عامل اصلی نوسانات مسکن
مسعود نجفی درباره آینده بازار اجاره مسکن با توجه به نوسانات ارزی اخیر گفت: واقعیت این است که اجاره مسکن کاملاً تابعی از قیمت تمام‌شده مسکن است و هر تغییر در بهای مسکن، به طور مستقیم روی اجاره‌بها تأثیر می‌گذارد. 
بازار مسکن در حال حاضر با رکودی سنگین روبه‌روست که از ماه‌های گذشته ادامه یافته و بی‌عملی دولت نیز این رکود را تشدید کرده است. 
در ایران، مسکن به‌عنوان یک کالای سرمایه‌ای تلقی می‌شود و همین نگاه سرمایه‌ای، مشکلات و چالش‌های بزرگی را پیش پای بازار گذاشته است؛ 
در حالی که در بسیاری از کشورهای جهان، مسکن بیشتر به چشم یک نیاز پایه‌ای و کالا برای سکونت دیده می‌شود، نه وسیله‌ای برای سرمایه‌گذاری.
او ادامه داد: افزایش کاذب قیمت دلار و طلا باعث شده سرمایه‌های سرگردان برای حفظ ارزش پول خود به بازار طلا و سکه هدایت شوند و بازار مسکن از رونق بیفتد.
 نتیجه این روند، رکود شدید در بازار اجاره و خرید مسکن است که ادامه آن می‌تواند فشار زیادی بر دهک‌های پایین جامعه وارد کند.
 بی‌ثباتی بازار ارز، عامل اصلی و غیرقابل انکار این وضعیت است و بازار مسکن به‌عنوان یکی از بخش‌های حساس اقتصادی، در کوتاه‌مدت به سرعت تحت تأثیر نوسانات دلار قرار می‌گیرد.

افزایش نرخ اجاره‌بها در سال جدید ناگزیر خواهد بود
نجفی افزود: با توجه به شرایط فعلی، به نظر می‌رسد تا پایان سال جاری، افزایش قابل توجهی در قیمت مسکن رخ نخواهد داد. 
اما سال آینده ممکن است روند متفاوتی پیش رو داشته باشیم و نشانه‌های آن را در بهار ۱۴۰۵ شاهد باشیم. 
افزایش نرخ دلار پس از نوروز، همراه با آغاز فصل نقل‌وانتقالات و خروج احتمالی بازار مسکن از رکود، می‌تواند جرقه رشد اجاره‌بها را روشن کند.
وی خاطرنشان کرد: افزایش قیمت ارز تنها روی بازار مسکن تأثیر نمی‌گذارد؛ بلکه بر تمامی ارکان تولید مسکن از جمله مصالح ساختمانی و نیروی کار نیز اثرگذار است. 
در نتیجه، افزایش هزینه‌های ساخت، به شکل مستقیم به افزایش قیمت تمام‌شده مسکن و در نهایت رشد اجاره‌بها منجر خواهد شد.
تحلیلگر حوزه مسکن و شهرسازی در پایان اضافه کرد: در مجموع، وضعیت فعلی بازار مسکن تحت تأثیر عوامل متعددی از جمله رکود، نوسانات ارز و نگاه سرمایه‌ای جامعه قرار دارد. 
تا زمانی که این شرایط ادامه پیدا کند، نمی‌توان انتظار جهش قیمت در کوتاه‌مدت داشت، اما با تغییر شرایط ارزی و بازگشت رونق به بازار، موج بعدی افزایش قیمت‌ها محتمل و حتی قطعی به نظر می‌رسد.

قیمت خانه در کدام مناطق تهران ارزان شد

در اسفند ماه سال گذشته در مناطق ۱ و ۱۸ تهران به ترتیب معادل ۳۷۴ و ۱۵۲ فقره خانه معامله شده که نسبت به ماه قبل به ترتیب ۱۶.۱ و ۶۶.۴ درصد با کاهش مواجه شده است.در حالی آخرین آمار منتشر شده از متوسط قیمت هر متر خانه در تهران حاکی از ثبت مبلغ ۳۵ میلیون و ۱۲۰ هزار تومان در آخر سال گذشته است، بررسی‌ها نیز نشان می‌دهد که در این ماه قیمت خانه فقط در دو منطقه تهران کاهشی و در ۲۰ منطقه دیگر افزایشی بوده است.

رهن و اجاره آپارتمان در جمال‌زاده

برای رهن یک واحد آپارتمان ۷۲ متری در منطقۀ جمال‌زاده به سرمایه ۵۵۰ میلیون تومانی نیاز است. به طور معمول برای محاسبه قیمت رهن کامل هر خانه باید قیمت هر متر مربع از ملک را در متراژ خانه ضرب کرد و سپس با توجه به سن بنا قیمت کل ملک را تقسیم بر ۴ یا ۶ کرد به طوریکه اگر خانه نوساز باشد یک چهارم و هرچه که عمر خانه بالاتر رود این ضریب به یک ششم نزدیک می‎ شود.

نرخ‌ ساخت مسکن اعلام شد

در حالی که رئیس پیشین نظام مهندسی کشور نرخ‌های ساخت مسکن برای امسال را اعلام کرده بود، سرپرست جدید این سازمان با کاهش ۴۰ درصدی هزینه ها، نرخ نامه جدید را ابلاغ کرد.حمزه شکیب سرپرست شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور قیمت تمام شده ساخت هر متر مربع واحد مسکونی را که در ۲۸ اسفند سال گذشته و برای سال ۱۴۰۱ تعیین شد.

قیمت مسکن به ۱۴۰۱ رسید

عضو هیات‌مدیره انجمن انبوه‌سازان استان تهران می‌گوید: انتقال رشد خزنده قیمت مسکن به سال جاری، وضعیت معاملات در این بازار را با تنش جدی مواجه خواهد کرد. شاید رشد قیمت مسکن در سال ۱۴۰۰ کُند شد، اما سوداگری باعث ایجاد تنش قیمت در بازار شد که در ادامه به دلیل کاهش ساخت و ساز احتمال بروز تنش قیمت مسکن در سال جاری بیشتر شده است.

صدور ۳۵۰ هزار پروانه ساختمانی بی‌دوام

در حالی‌ که قوانین نظام مهندسی ساخت‌وساز ناایمن را منع کرده و کشور ۶ میلیون واحد مسکونی فرسوده دارد، سالانه ۳۵ هزار پروانه ساختمانی با مصالح ناایمن صادر می‌شود.پروانه ساختمان سندی است که شهرداری‌ها صادر کرده‌اند و در اختیار مالک قرار می‌دهند، برای احداث هرگونه ساختمان باید مجوز لازم از شهرداری‌ها دریافت شود.

واریز سهم از طرح جهش ملی مسکن

رئیس اداره راه و شهرسازی خلخال تاکید کرد:واریز سهم متقاضی ملاک بهره‌مندی از طرح جهش ملی مسکن ملاک بهره‌مندی از واحدهای مسکونی طرح ملی جهش مسکن، واریز به موقع آورده و سهم متقاضی به شماره حساب‌های اعلام شده است. در بازدید از عملیات ساخت ۱۴۰ واحد مسکن در شهرستان خلخال اظهار کرد: از آغاز زمان ثبت‌نام از متقاضیان مسکن، بیش از ۳ هزار و ۶۰۰ متقاضی در طرح جهش ملی مسکن این شهرستان ثبت‌نام کرده‌اند.

اجاره مسکن به افغانستانی ممنوع

رئیس اتحادیه مشاوران املاک:چرا همه اتفاقات به حساب املاکی ها نوشته می شود! خسروی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک با بیان اینکه متاسفانه هر اتفاقی در بازار مسکن را به حساب املاکی ها می نویسند، گفت: بخشنامه ممنوعیت اجاره مسکن به اتباع خارجی و تبعه افغانستانی به املاکی ها ابلاغ شد.

وزیر چگونه تولید مسکن را نصف کرد

در حالی که ساخت مسکن در دوره دولت مدعی تدبیر و امید به نصف کاهش یافته، آمار جمعیت افراد بدمسکن دو برابر شده است. در سال ۱۳۹۰، سازندگان و انبوه‌سازان برای تولید بیش از ۷۵۶هزار واحد مسکونی مجوز ساخت گرفته‌اند اما برآوردهای آماری نشان می‌دهد که احتمالا این تعداد در پایان سال‌۱۴۰۰ به کمتر از ۳۸۵ هزار واحد می‌رسد؛ این یعنی سقوط ۴۹ درصدی برنامه‌ریزی برای تولید مسکن ایران فقط در یک دهه.

خانه های ۷۰ متری در جنوب تهران چند

بررسی قیمت و مشخصات آپارتمان‌های ۷۰ متری جنوب تهران خواهیم‌ پرداخت. به دلیل این‌که قیمت مسکن اخیرا جهش‌های زیادی را تجربه کرده است، متقاضیان مسکن به دنبال خانه هایی با قیمت‌های مناسب‌تر می‌گردند. به بررسی قیمت واحدها در مناطق مختلف جنوب تهران خواهیم پرداخت.

انتقاداز قیمت های نجومی مسکن

انتقاد نماینده ولی فقیه در گلستان از قیمت های نجومی مسکن در گرگان گرگان- آیت الله نورمفیدی، نماینده ولی فقیه در گلستان با اشاره به قیمت نجومی زمین و مسکن در محدوده ناهارخوران گرگان، گفت: با وضع فعلی بخشی از مردم هیچ‌گاه خانه دار نمی شوند.

طرح نهضت ملی گلستان نرخ تعدیل هر۳ ماه

مدیرکل راه و شهرسازی گلستان خبرداد؛ قیمت ۴ میلیون و ۷۲۵ هزار تومانی هر متر مسکن در طرح نهضت ملی گلستان| نرخ تعدیل هر۳ ماه افزوده می شود گرگان- محبوبی، مدیرکل راه و شهرسازی گلستان گفت: براساس مصوبه شورای تامین مسکن گلستان، قیمت پایه برای هر مترمربع در طرح مسکن ملی، چهار میلیون و ۷۲۵ هزار تومان برای اعلام مناقصه پیمانکاری اعلام شد.

قیمت مسکن در سال جدید

بازار مسکن برخلاف سایر بازارهای رقیب خود به اخبار برجام واکنش خاصی نشان نداد و در حالی که گفت‌وگوهای وین قیمت دلار را از کانال ۳۰ هزار تومان بارها به زیر کشاند و قیمت هر گرم طلا را در مقاطعی از سال گذشته به زیر یک میلیون تومان رساند، مسکن تقریبا روال افزایش قیمت را به صورت پیوسته حفظ کرد. رشد قیمت مسکن در سال ۱۴۰۰ کند شد و آخرین گزارش بانک مرکزی از متوسط قیمت مسکن تهران در بهمن پارسال نشان می‌دهد که رشد ماهانه بهای ملک در بهمن ۱۴۰۰ نسبت به دی ماه همان سال زیر نیم‌ درصد و نزدیک به صفر بوده است .

سهم اجاره‌نشین‌ها از بازار مسکن

ایرانی‌ها بیشتر اجاره‌نشین‌اند یا آلمانی‌ها؟/ چرا مردم سوئیس خانه نمی‌خرند؟ چند درصد از ایرانی‌ها صاحب‌خانه هستند و چند درصد از آنها اجاره‌نشین‌اند؟ این پرسش در سال‌های مختلف در ایران پاسخ‌های مختلفی گرفته، اما از آنجا که مسکن همواره مهم‌ترین موضوعِ اقتصادی در سطح اقتصاد خُرد برای ایرانی‌ها بوده است، پاسخ به این پرسش هم اهمیتی دو چندان پیدا می‌کند.

بهای اجاره مسکن یوسف آباد تهران

یک دستگاه واحد مسکونی حدود ۸۱ متر، واقع در منطقه یوسف آباد با عمر بنای ۲۷ سال، با مبلغ ۳۰۰ میلیون تومان ودیعه و ۷ میلیون تومان اجاره داده می‌شود. فهرست رهن و اجاره آپارتمان در منطقه یوسف آباد تهران به شرح زیر است. توجه کنید که قیمت‌ها بر حسب مترمربع به تومان بوده و تقریبی است، چراکه قیمت اجاره مسکن با توجه به نوع ساختمان، امکانات، خیابان و یا نظر مالک تغییر می‌کند.

کلنگ زنی ۱۰۰۰۰ واحد مسکونی

با حضور معاون وزیر راه و شهرسازی انجام شد؛ کلنگ زنی ۱۰۰۰۰ واحد مسکونی طرح نهضت ملی در خراسان شمالی خراسان شمالی طی بعد از ظهر امروز ۱۰ هزار واحد مسکونی طرح نهضت ملی در این استان و شهرستان شیروان با حضور معاون حقوقی، امور مجلس و استان های وزارت راه و شهرسازی کلنگ زنی شد. دکتر فرامرز نجات نیا در این مراسم اظهار کرد: طرح نهضت ملی مسکن یکی از شعارهای دولت مردمی دکتر رئیسی و تعهد دولت است.

حرکتی ویژه برای کاهش قیمت مسکن

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران گفت: افزایش عرضه آپارتمان‌های نوساز در بافت فرسوده که بخشی از سند تحول دولت مردمی است، قیمت مسکن را به مرحله ثبات و کاهش رسانده است. محمد آئینی درباره برنامه دولت برای نوسازی و بهسازی بافت فرسوده و تاثیر آن روی کاهش قیمت مسکن، گفت: آمار‌های قبلی نشان می‌دهد که از هر پلاک فرسوده که در موعد نوسازی قرار می‌گیرد، حداقل ۳ واحد آپارتمانی قابل تولید است و یک پلاک فرسوده کم و دو واحد اضافی هم تولید می‌شود.

قیمت مسکن در مناطق لاکشریه تهران

مرکز آمار ایران به تازگی گزارشی را منتشر کرده که نشان می دهد نرخ تورم دوازده ماهه منتهی به اسفند 1400 برای خانوارهای کل کشور (مجموع شهری و روستایی) به 40.2 درصد رسیده است. جدیدترین قیمت مسکن در مناطق لاکچری تهران

ازقیمت تمام شده مسکن طفره نروید

رئیس انجمن انبوه سازان گلستان مطرح کردتورم چندگانه ثمره تاخیر در انعقاد قراردادها گرگان- مرتضوی، رئیس انجمن انبوه سازان گلستان با بیان این که تورم نتیجه تأخیر در انعقاد قراردادهای طرح جهش تولید مسکن است، گفت که دولت باید قیمت تمام شده را به صورت شفاف بیان کند.

نظارت استاندارد برارائه خدمات...

رئیس مرکز اندازه‌شناسی سازمان ملی استاندارد: خرم‌آباد- رئیس مرکز اندازه‌شناسی، اوزان و مقیاس‌های سازمان ملی استاندارد ایران از نظارت این سازمان بر روند ارائه خدمات مراکز اقامتی و رستوران‌ها به مسافران نوروزی خبر داد.

مالیات خانه‌های خالی

پس از کش‌وقوس‌های بسیارمالیات خانه‌های خالی در ۱۴۰۰ کلید خورد پس از معطلی‌های بسیار در سال گذشته برای اخذ مالیات از خانه‌هالی خالی، سازمان امور مالیاتی سرانجام در اواخر دی ماه سال گذشته، لیست خانه‌های خالی را اعلام و فرایند اخذ مالیات از این واحدهای مسکونی را آغاز کرد که توانست حدود یک میلیارد وصول مالیات از این محل داشته باشد.

تأمین مصالح واحدهای مسکونی وجود دارد

دبیر کانون سراسری انجمن های انبوه سازان: توان تأمین مصالح یک میلیون واحد مسکونی در کشور وجود دارد گرگان- پورحاجت، دبیر کانون سراسری انجمن های انبوه سازان با اشاره به طرح جهش تولید مسکن، گفت: توان تولید و تأمین مصالح یک میلیون واحد مسکونی در کشور وجود دارد. فرشید پورحاجت در گفتگو با خبرنگار بازار اظهار کرد: اولویت بنگاه‌های اقتصادی تولیدی کشور مانند سیمان و فولاد، صادرات است و آنها تحت هیچ شرایطی صادرات خود را قطع نمی‌کنند.