بازار املاک / حل معمای بازار مسکن

حل معمای بازار مسکن

بازار مسکن ، در هفته ناآرامی‌ها شکل متفاوتی از نوسانات را پشت‌سر گذاشت؛ از رسیدن تعداد فایل‌های روزانه عرضه‌شده به ۴۰۰‌واحد تا سطح قیمت پیشنهادی ۱۲۱‌میلیون‌تومانی به ازای هر متر‌مربع.

اما این نوسانات طی یک هفته اخیر با فراز و فرود‌های قابل‌توجهی همراه بوده و از سطح قیمت پیشنهادی ۱۱۳‌میلیون تومان در هفته گذشته به ۱۲۱‌میلیون تومان در سه روز قبل و به رقم ۱۱۷‌میلیون‌تومان در روز گذشته رسید.

علل رشد بالای ۱۰درصدی و نوسان قیمت ملک در پایتخت را بررسی‌کرده است. براساس شاخص مسکن ما، میانگین قیمت پیشنهادی فروش آپارتمان‌های تهران در مناطق ۲۲ گانه تهران در روز گذشته، به سطح ۱۱۷‌میلیون‌تومان به ازای هر متر‌مربع رسید؛

 این در حالی است که این رقم در روز یکشنبه ۱۲۱‌میلیون‌تومان بود و رشد قیمت ملک تهران را نسبت به میانگین آذر، به ۱۱.۷‌درصد رساند که البته با نوسان قیمت‌ها در روز گذشته، این رشد قیمتی به ۸.۳‌درصد رسیده‌است.

 با توجه به اینکه در هفته ناآرامی‌ها و قطعی مداوم اینترنت، حجم معاملات مسکن به‌شدت کاهش‌یافت و حتی متوقف شد، اما علت این افزایش قیمت مسکن و فراز و فرود‌های آن چیست؟

 بررسی‌های آخر از حجم فایل‌های عرضه‌شده به بازار مسکن تهران در روز گذشته از رسیدن این تعداد به ۴۰۰‌ واحد مسکونی حکایت دارد. 

طی ماه‌های گذشته ظرفیت روزانه عرضه فایل‌ها حدود ۹هزار‌واحد بوده‌است؛ به استثنای روز‌های جنگ ۱۲ روزه و ابتدای دوران آتش بس، روزانه تقریبا در همین حدود فایل جدید به بازار مسکن ارائه می‌شد.

برآیند بررسی یک دهه‌اخیر حاکی از آن است که حجم معاملات مسکن و تعداد فایل‌های ارائه‌شده به بازار، بسیار متاثر از ریسک‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی است که بنا بر شرایط، رفتار متفاوتی را نشان می‌دهد. 

حجم معاملات مسکن تا قبل از سال‌۹۷ بیش از ۱۰هزار مورد در ماه بوده که این رقم پس از آن به‌دلیل جهش قیمت مسکن به ۷هزار مورد و طی دو سال‌اخیر به حدود ۴هزار معامله در ماه رسید که حتی در زمان جنگ ۱۲روزه، کمتر از هزار معامله انجام شد.

معمای فراز و فرود مسکن
در یک هفته اخیر نیز از حجم معاملات نهایی به‌دلیل قطعی اینترنت کاسته و حتی متوقف شد.

 این روند تغییرات در عرضه فایل‌های ارائه‌شده به بازار مسکن نیز کاملا مشهود بوده‌است و از عرضه روزانه ۹هزار فایل تا اواسط هفته گذشته، ابتدا به کمتر از ۶هزار فایل و پس از آن به ۲هزار‌واحد مسکونی رسید؛ 

اما روز گذشته با ارائه تنها ۴۰۰‌واحد، پایین‌ترین سطح در عرضه فایل را به خود اختصاص داد. سطح قیمت ۱۱۷‌میلیونی در روز گذشته برگرفته از همین تعداد فایل ارائه‌شده به بازار مسکن تهران بوده‌است.

علت کاهش چشمگیر حجم فایل‌های فروش نیز به قطعی و نبود اینترنت برای بارگذاری فایل‌ها برمی‌گردد؛ 

و فراز و فرودی که بازار مسکن در هفته اخیر پشت‌سر گذاشته مربوط به حجم فایل‌ها است، از این‌رو این ارقام منعکس‌کننده واقعیت بازار مسکن تهران نیست. 

از نظر علم اقتصاد، برای جمع آوری آماری دقیق و قابل‌استناد در یک جامعه آماری باید حداقل ۳۰نمونه قابل‌بررسی را در اختیار داشت. این ظرفیت حداقلی نمونه آماری را می‌توان به دو شکل سطح ایده‌آل و کف حداقلی مورد بررسی قرارداد.

در وضعیت ایده‌آل برای تخمین ظرفیت حداقلی، با توجه به اینکه مناطق ۲۲گانه تهران دارای نزدیک به ۳۳۰ محله است، در بهترین حالت، برای ارائه آماری دقیق از وضعیت قیمت مسکن تهران باید روزانه نزدیک به ۱۰هزار‌واحد بارگذاری شود. 

در وضعیت حداقلی نیز که عمدتا در زمان بحران و شرایط خاص اتفاق می‌افتد، 

این نمونه آماری می‌تواند به ۳۰ فایل در هر منطقه محدود شود که تعداد فایل‌های فروش آپارتمان را به رقمی در حدود ۷۰۰‌واحد می‌رساند، اما روز گذشته تعداد فایل‌ها به ۴۰۰‌واحد یعنی بسیار کمتر از سطح کف حداقلی رسیده‌است؛

 بنابراین در این فضای کمبود فایل‌های فروش، آمار‌های فعلی چندان قابل‌استناد نبوده و نمی‌توان آن را آمار قطعی قیمت مسکن در تهران دانست.

بازار مسکن در دو ماه پایانی سال به کدام سو می رود؟
راستی آزمایی میانگین قیمت پیشنهادی زمانی قابل‌اتکا خواهد بود که روزانه بیش از ۹هزار فایل و در کم‌ترین حالت ۷۰۰‌واحد به بازار مسکن ارائه شود؛

 این در حالی است که اکنون تعداد فایل‌های فروش از ۹هزار به ۴۰۰‌واحد در روز گذشته رسیده که این نشان‌دهنده میانگین قیمت مسکن شهر تهران نیست،

 زیرا وقتی تعداد فایل‌های عرضه‌شده به بازار مسکن، کمتر از کف حداقلی باشد، 

براساس متغیر‌هایی همچون سن بنا و منطقه روی قیمت میانگین شهر اثرگذار خواهد بود و افزایش قیمت ملک در هفته اخیر تا حد زیادی ناشی از افت حجم فایل‌های روزانه است.

حتی فراز و فرود قیمت‌ها در این هفته نیز که از سطح ۱۲۱‌میلیون‌تومان به ۱۱۷‌میلیون‌تومان در مترمربع رسید، متاثر از همین متغیر است؛ 

در واقع به هر میزان که فایل‌های نوساز در مناطق بالا و به‌ویژه شمالی به بازار ارائه شود، سطح قیمت‌های پیشنهادی نیز رقم بالاتری را نشان خواهد داد و در مقابل اگر عرضه فایل‌های فروش از مناطق پایین‌تر و آپارتمان‌های کهنه باشد، میانگین قیمت هاروند کاهشی خواهدداشت.

در مجموع، قیمت نهایی با داده‌های حداقلی مانع از ارائه آمار دقیق از وضعیت بازار مسکن تهران شده‌است. 

علت این فراز و فرود‌ها طی یک هفته اخیر که در روز‌های گذشته سطح قیمت‌ها بالای ۱۲۱‌میلیون‌تومان در متر‌مربع بوده، 

می‌تواند ناشی از ارائه بیشتر فایل‌های نوساز و عمدتا از مناطق شمال‌شهر باشد و این روند کاهشی در روز گذشته و رسیدن سطح قیمت به رقم ۱۱۷‌میلیون‌تومان می‌تواند تا حدودی به‌معنای ارائه بیشتر فایل‌های جدید در جنوب‌تهران یا با سن بنای بیشتر باشد.

خبر خوش برای متقاضیان وام مسکن

قیمت اوراق تسهیلات مسکن در معاملات امروز فرابورس به محدوده ۱۲۸ هزار تومان کاهش یافت؛

بازار مسکن در کما، مردم به طلا پناه...

بحران و رکود مسکن، قدرت خرید را در بازار به شدت کاهیده است

یخ بازار مسکن در حال آب شدن است؟

دبیر انجمن انبوه‌سازان گفت: به نظر می‌رسد رکود حاکم بر خریدوفروش مسکن تغییر سیکل داده و قهر خریداران با بازار مسکن نسبت به فصل گذشته و ابتدای سال کاهش یافته است.

اجاره‌بها در ۱۴۰۵ چگونه تعیین می‌شود؟

جهت‌های متفاوت دو متغیر کلیدی بازار اجاره مسکن در سال جاری، «تورم اجاره ۱۴۰۵» را سوال‌برانگیز کرده است.

رقم جدید میزان پرداخت وام ودیعه مسکن

آمار میزان پرداخت وام ودیعه مسکن منتشر شد.گزارشی تازه از میزان پرداخت وام ودیعه مسکن منتشر شد.

کاهش قیمت اجاره بها به دلیل نبود متقاضی

مشاوران املاک می‌گویند، اجاره‌بها بیش از یک ماه است که دستخوش افزایش قیمت شده، اما چون متقاضی در بازار نیست این افزایش قیمت در قرارداد نهایی تعدیل می‌شود.

پیش‌بینی بازار مسکن تا پایان سال

در ماه‌های بهمن و اسفند محتمل‌ترین سناریو برای بازار مسکن، رکود تورمی خواهد بود؛ چراکه متقاضیان واقعی توان خرید ندارند و فروشندگان هم پس از ناآرامی‌های اخیر در فروش احتیاط می‌کنند.

معاملات بازار مسکن یخ زد

در بررسی تحولات بازار ارز و اثرگذاری آن بر بازار مسکن، با دو پیامد اصلی مواجه هستیم که یکی مربوط به کوتاه مدت و دیگری مربوط به بلندمدت است.

ترمز بازار مسکن کشیده شد

در چند روز گذشته به دلیل فضای ناآرامی ها که حاکم شد، منجر به قطع اینترنت سراسری شد.

بازار سرد اجاره بها در زمستان

با اجرای طرح مسکن استیجاری اگر چه هنوز زود است که بگوییم بازار اجاره آرام می شود اما به دلیل نبود تقاضا نرخ‌های اجاره نسبت به تابستان بین ۱۰ تا ۲۰ درصد کاهش یافته است.

پرداخت یک میلیارد و 250 میلیون تومان...

معاون وزیر راه و شهرسازی از پرداخت یک‌میلیارد و 250میلیون تومان برای خانه‌دار کردن دهک 1 تا 4 خبر داد

آیا مسکن استیجاری می‌تواند فشار اجاره...

«اینکه بعد از سال‌ها توجه به مسکن استیجاری جلب شده، اتفاق مثبتی است؛ اما نباید تصور کنیم یک طرح آزمایشی می‌تواند در کوتاه‌مدت فشار بازار اجاره را کاهش دهد.»

خانه‌به‌دوشی مدرن

در شهری که اجاره از دستمزد جلو زده و زندگی برای بسیاری از اجاره‌نشین‌ها به تجربه‌ای موقت، ناپایدار و بی‌قصه تبدیل شده است.

تیر خلاص دلار و طلا به مسکن

در فاصله حدوداً دو ماه تا اتمام سال ۱۴۰۴، بازار اجاره مسکن زیر سایه ناپایداری‌های ارزی به یکی از حساس‌ترین مقاطع خود نزدیک می‌شود؛

معمای ثبات اجاره در زمستان

همزمان با ورود به فصل زمستان و اقدام دولت برای اجرای طرح مسکن استیجار عمومی، بازار اجاره مسکن با آرامش نسبی مواجه شده است.

سیگنال دلار به قیمت مسکن می رسد؟

با نزدیک شدن به ماه‌های پایانی سال، بازار مسکن بار دیگر در کانون توجه قرار گرفته است؛

بازار مسکن زیر فشار تاریخی

در ماه‌های اخیر، در حالی که بازار ارز و طلا با جهش‌های پی‌درپی در کانون توجه سرمایه‌گذاران قرار گرفته‌اند، بخش مسکن همچنان در سایه رکودی عمیق و طولانی‌مدت باقی مانده است.

پیش‌بینی از قیمت مسکن در دی و بهمن

به دلیل نوسانات افزایشی قیمت ارز و طلا، برخی کسانی که امروز متقاضی بالقوه بازار مسکن هستند ترجیح می‌دهند مستاجر بمانند ولی طلا و ارز خریداری کنند؛

نحوه ثبت نام وام مسکن 1404

وام مسکن مددجویان بهزیستی تا سقف ۴۰۰ میلیون تومان و با نرخ سود ۴ درصد به مددجویان بهزیستی برای خرید، احداث و تأمین ودیعه مسکن در سال 1404 اعطا میشود.

تورم اجاره مسکن کاهش یافت

گزارش جدید مرکز آمار ایران حاکی است، در یکسال منتهی به آذر ۱۴۰۴ تورم مسکن، ‌آب، برق و گاز نسبت به یکسال منتهی به آبان امسال ۲ دهم درصد کاهش یافته است.

اجاره‌بها از تورم سبقت گرفت

بازار اجاره مسکن تهران در آذر ۱۴۰۴ وارد فاز تازه‌ای از بحران شده است؛ داده‌های میدانی نشان می‌دهد میانگین اجاره‌بهای هر متر مربع در پایتخت به بازه بی‌سابقه ۴۵۰ تا ۵۰۰ هزار تومان رسیده؛