بازار املاک / فرار خریداران از بازار مسکن

فرار خریداران از بازار مسکن

رییس انجمن انبوه‌سازان تهران با اشاره به افزایش شدید هزینه‌های ساخت گفت: امروز هزینه ساخت با دلار 130 هزار تومانی محاسبه می‌شود، اما فروش آپارتمان با قیمت‌هایی انجام می‌شود که تناسبی با این هزینه‌ها ندارد.

بازار مسکن در شرایطی قرار گرفته که هم زمان با تداوم رکود معاملاتی، فشار هزینه های ساخت به نقطه ای بی سابقه رسیده است. 

افزایش نااطمینانی های سیاسی ناشی از احتمال وقوع جنگ دیگر، تشدید تنش های اجتماعی و رشد فزاینده قیمت مصالح ساختمانی، مسیر فعالیت سازندگان را با اختلال جدی مواجه کرده و بسیاری از پروژه های ساختمانی را به حالت تعلیق درآورده است.

این وضعیت در حالی رقم خورده که پیش از این نیز، شکاف عمیقی میان قدرت خرید خانوارها و قیمت تمام شده مسکن وجود داشت و تقاضای مؤثر به شدت تضعیف شده بود.

عضو هیئت مدیره انجمن انبوه سازان تهران در رابطه با میزان رغبت سازندگان به ادامه فعالیت اظهار کرد: درصد شروع پروژه های جدید کاهش یافته به دلیل اینکه سرمایه در گردش محدود است و درآمد حاصل از فروش پروژه های قبلی هنوز بازنگشته است. 

بسیاری از سازندگان در این بازار راکد، علاقه ای به شروع کار جدید ندارند.

در چنین فضایی، اگرچه قیمت اسمی مسکن در برخی مقاطع افزایش یافته، اما این رشد قیمتی به رونق بازار منجر نشده و معاملات همچنان در رکود عمیق قرار دارد.

 از سوی دیگر، هزینه ساخت که متأثر از نرخ ارز و تورم عمومی افزایش یافته، فشار مضاعفی بر سازندگان وارد کرده و بسیاری از آن ها را ناچار به توقف یا خروج از بازار کرده است. 

هم زمان، پروژه های حمایتی دولت از جمله نهضت ملی مسکن نیز با چالش هایی در حوزه تأمین مالی و افزایش هزینه ها روبه رو شده اند.

در همین رابطه، رامین گوران، رییس انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان استان تهران  به بررسی وضعیت فعلی ساخت وساز، چشم انداز بازار مسکن و موانع پیش روی تولید پرداخته است.

سازندگان ناچارند به سمت پروژه های کوچک مقیاس حرکت کنند

رامین گوران با اشاره به قرار گرفتن کشور در فضای پرریسک ناشی از جنگ، وضعیت فعلی ساخت وساز را بسیار نگران کننده توصیف کرد و گفت: شرایط کنونی تنها نتیجه جنگ 12روزه و اعتراضات اخیر نیست، 

بلکه این موضوعات صرفاً فشارهایی را تشدید کرده که از مدت ها قبل در بازار مسکن وجود داشت. 

حتی پیش از این نیز به دلیل افزایش شدید قیمت ها و تورم، تقاضای مؤثر در بازار عملاً از بین رفته بود و خانوارها توان خرید مسکن را نداشتند.

به گفته او، در چنین شرایطی پروژه های جدید یا متوقف شده اند یا با احتیاط بسیار بالا پیش می روند.

گوران تأکید کرد: سازندگان ناچارند به سمت پروژه های کوچک مقیاس یا مدل های جدید ساخت حرکت کنند، چراکه ادامه الگوهای گذشته دیگر امکان پذیر نیست.

بسیاری از سازندگان خرد، دیگر توان ادامه فعالیت ندارند
رییس انجمن انبوه سازان تهران با اشاره به افزایش شدید هزینه های ساخت گفت: امروز هزینه ساخت با دلار 130 هزار تومانی محاسبه می شود، اما فروش آپارتمان با قیمت هایی انجام می شود که تناسبی با این هزینه ها ندارد. 

ما پیش از این هم اختلاف قیمت داشتیم، اما نه با چنین شدتی. برای اولین بار شاهد اختلافی تقریباً دوبرابری میان هزینه ساخت با دلار 130 هزار تومانی و قیمت فروش با دلار 70 هزار تومانی هستیم.

او اضافه کرد: سازندگان حاضرند واحدهای خود را با تخفیف بفروشند، اما خریداری وجود ندارد. 

اگر هم با قیمت پایین، فروشی انجام می شود، صرفاً برای حفظ تاب آوری مالی مجموعه یا خروج تدریجی از بازار است. بسیاری از سازندگان خرد، دیگر توان ادامه فعالیت ندارند و پروژه ها را تعطیل کرده اند.

قیمت مصالح ساختمانی به طور روزانه در حال افزایش است
گوران با اشاره به وضعیت پروژه های ساختمانی در تهران ادامه داد: برآورد ما این است که بیش از 70 درصد پروژه های متوسط در تهران تعطیل شده اند.

 پروژه های کوتاه مرتبه و متوسط مرتبه ای که از گذشته مجوز داشتند نیز به دلیل افزایش هزینه ها متوقف شده اند.

رییس انجمن انبوه سازان تهران یکی از دلایل اصلی این وضعیت را افزایش شدید قیمت مصالح ساختمانی عنوان کرد و با اشاره به قیمت ها در مناطق متوسط شهر گفت: در حالی که قیمت آپارتمان در منطقه متوسط شهر تهران به صورت اسمی حدود متری 120 میلیون تومان اعلام می شود، 

در عمل حتی با متری 90 میلیون تومان هم خریداری وجود ندارد.

او ادامه داد: قیمت مصالح ساختمانی به طور روزانه در حال افزایش است. برای مثال، میلگرد که تا ماه گذشته کیلویی 40 هزار تومان بود، حالا به بیش از 50 هزار تومان رسیده که نشان دهنده افزایش حدود 30 درصدی در یک ماه است.

گوران با اشاره به چشم انداز بازار مسکن در صورت تداوم شرایط فعلی گفت: در بازار مسکن ایران، کاهش تولید معمولاً به افزایش قیمت منجر می شود،

 اما این افزایش الزاماً به رونق ختم نمی شود. ما با رکود عمیقی مواجه هستیم؛ افزایش قیمت فزاینده خواهیم داشت، اما معاملات شکل نمی گیرد، چون متقاضی توان خرید ندارد.

آخرین جزییات از خروج پروژه های نهضت ملی مسکن
او درباره تأثیر بازارهای موازی نیز گفت: ناامنی سیاسی و وضعیت نه جنگ نه صلح باعث می شود مردم به نقدشوندگی سرمایه شان فکر کنند و منابع خود را از مسکن خارج کرده و به سمت طلا و ارز ببرند.

 البته این بازارها هم ظرفیت محدودی دارند و ممکن است بخشی از این سرمایه ها دوباره به مسکن بازگردد.

در مجموع، وقتی تولید مسکن به حداقل می رسد، این موضوع بسیار نگران کننده است. باید تمام موانع پیش روی تولید مسکن برداشته شود. 

این کار نیازمند کمک دولت، دستگاه های خدمات رسان و نهادهای مرتبط است. اگر این حمایت ها انجام شود، چرخه تولید مسکن می تواند به اقتصاد کشور کمک کند.

گوران در پایان با اشاره به پروژه های نهضت ملی مسکن تأکید کرد: در این پروژه ها دو مشکل اساسی وجود دارد. 

اول اینکه با افزایش شدید قیمت مصالح، برآوردهای اولیه به هم خورده است. قرار بود واحدهای 100 متری با حدود یک میلیارد تومان ساخته شوند و بخشی از آن از آورده مردم تأمین شود؛ 

مثلاً نسبت 35 به 65. اما حالا شرایط تغییر کرده است. از طرف دیگر، بانک ها با تأخیر وارد تأمین مالی شدند و در این فاصله قیمت ها بالا رفت.

 مردم هم توان پرداخت اقساط را ندارند. در نتیجه، پروژه هایی که قرار بود طی دو سال تکمیل شوند، به پروژه های بلندمدت تبدیل شده اند و همین موضوع تکمیل آن ها را با دشواری های جدی مواجه کرده است.

اعلام مبلغ اقساط وام ودیعه مسکن

اعلام مبلغ اقساط وام ودیعه مسکن با نرخ سود ۱۳ درصد رئیس کل بانک مرکزی چهارشنبه هفته گذشته در حاشیه نشست هیئت دولت از تصویب اعتبار ۴۰ هزار میلیارد تومانی اعطای تسهیلات ودیعه مسکن خبر داد. یکی از برنامه‌های مصوب در شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا در نشست ۳۰ خرداد امسال به ریاست رئیس جمهور با موضوع ساماندهی بازار اجاره مسکن، اعطای تسهیلات کمک ودیعه مسکن به مستأجران بود.

پیگیری تخلف موجران

پیگیری تخلف موجران در صورت عدم رعایت سقف ۲۵ درصدی نرخ اجاره مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران گفت: موجران تنها در صورت ارائه مدرکی مبنی بر ازدواج فرزند و یا تخریب و نوسازی می توانند از مستاجران بخواهند که تخلیه کنند.

تورم ماهیانه مسکن ۸ درصد افت کرد

جزئیات تغییر قیمت در بازار مسکن افزایش قیمت مسکن برای خانوارهای ایرانی در خرداد امسال در مقایسه با خرداد سال گذشته نزدیک به ۳۲ درصد بوده است و در مقایسه با یک ماه گذشته نیز ۲.۳ درسرصد افزایش داشته است. این آمار نشان می‌دهد تورم ماهیانه مسکن ۸ درصد افت داشته است.

جزئیات تغییر قیمت در بازار مسکن

افزایش قیمت مسکن در خرداد امسال در مقایسه با خرداد سال گذشته برای خانوارهای ایرانی نزدیک به ۳۲ درصد و در یک ماه گذشته ۲.۳ درصد بود که البته آمار از افت ۸ درصدی شتاب تورم ماهیانه این بخش حکایت دارد. بازار مسکن در کل کشور، سومین ماه از سال جاری را با رشد ۲.۳ درصدی قیمت نسبت به ماه گذشته پشت سر گذاشت. طبق اعلام مرکز آمار از شاخص قیمت کالاها و خدمات مصرفی خانوارهای کشور، تورم سالیانه مسکن (دوازده ماهه منتهی به خرداد ۱۴۰۱) کل کشور به ۲۷.۵ درصد رسید.

نمايشگاه بين المللي تجهيزات ساختماني

آغاز بکار چهاردهمين نمايشگاه بين المللي در و پنجره و تجهيزات ساختماني در هشت سالن نمایشگاه بین المللی تهران با حضور صد‌ها شرکت ساختمانی آغاز بکار کرد. نمایشگاه صنعت در و پنجره و تجهیزات ساختمانی از امروز صبح با حضور شرکت‌های ساختمانی

ساخت‌ و سازهای غیرمجاز شهرکرد

ساخت‌ و سازهای غیرمجاز شهرکرد زیر ذره‌بین کارگروهی ویژه معاون عمرانی فرمانداری شهرکرد گفت: با تشکیل کارگروه ویژه «برخورد با ساخت و ساز و تغییر کاربری غیرمجاز» از هفته گذشته ساخت‌ و سازهای غیراصولی ویژه و تخصصی‌تر بررسی می‌شود. ساخت و سازهای غیرمجاز با کاربری‌های مختلف اعم از مسکونی، تجاری و یا دامداری، تغییر کاربری‌های غیرمجاز و یا موضوعاتی مانند دست‌درازی به اراضی ملی و ساخت و سازهای غیراصولی در داخل شهرکرد و محدوده شهری مواردی هستند که مورد بررسی قرار می‌گیرند.

مالیات خانه‌های لوکس فقط ۲۷ میلیون...

وزیر اقتصاد موانع اخذ مالیات از خانه‌های لوکس را نبود ضمانت اجرایی در روند این زمینه می‌داند. عملکرد دو ماهه سازمان مالیاتی در سال جاری نشان می‌دهد که فقط ۲۷ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان از خانه‌های گران قیمت مالیات گرفته شده است.مالیات از واحدهای مسکونی و باغ ویلاهایی که ارزش آنها با احتساب عرصه و اعیان بیش از ۱۰ میلیارد تومان باشد، از سال گذشته عضوی از خانواده پایه‌های مالیاتی سازمان امور مالیاتی شد و در آن سال، بالغ بر ۱۲ هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی لوکس شناسایی شد.

ارزان‌ترین و گران‌ترین شهرهای کشور

این ۵ شهر ایران گرانترین خانه‌ها را دارند بررسی گزارش مرکز آمار از قیمت مسکن در شهرهای منتخب کشور نشان می دهد که ۵ شهر تهران، اصفهان، تبریز، شیراز و مشهد گران ترین شهرهای کشور در حوزه مسکن در بهار ۱۴۰۰ بوده اند.اگر چه قیمت مسکن در شهرهای مختلف کشور طی سال های اخیر افزایش چشمگیری داشته است اما در این میان برخی شهرهای کشور، رقم های عجیب و غریبی را در قیمت مسکن ثبت کرده اند و در این میان تهران به عنوان پایتخت کشور از رقبای خود به حد چشمگیری جلوتر است.

تمدید قرارداد‌ اجاره مسکن حکم تخلیه...

جزئیات تمدید یکساله قرارداد‌های اجاره مسکن و صدور حکم تخلیه برای مستأجران شهر تهران و سایر کلانشهرها 25 درصد، سایر نقاط شهری 20 درصد که در تبصره این ماده نیز آمده است که توافق مالک و مستأجر با نرخ‌های کمتر از موارد فوق بلامانع است. وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اجرای بسته پیشنهادی وزارت راه برای حمایت از مستأجران،‌گفت: تا آخر کنار مردم می‌مانیم.

قانون اجاره‌داری قبل از زمستان تهیه شود

محمدباقر قالیباف گفت: وزارت مسکن و شهرسازی پیشنهاد قانون اجاره داری را با دو ماده دیگر ارائه کرده تا قبل از زمستان قانون اجاره داری نیز تصویب شود.

ناظر نرخ اجاره مسکن کیست

روز گذشته وزیر وزیر راه و شهرسازی اعلام کرد قرارداد‌های مستاجرین در قالب بسته حمایتی جدید به‌صورت یک ساله و خودکار تمدید می‌شود و نیازی به تخلیه نیست. نقش مشاوران املاک در بازار اجاره با وجود تعیین نرخ افزایش اجاره‌بها برای مستاجران، مشاوران املاک مدعی هستند هیچ نقشی در نرخ‌های اجاره ندارند.

احداث ۲۲۰۰ واحد نهضت ملی

مدیرکل راه و شهرسازی لرستان : احداث ۲۲۰۰ واحد نهضت ملی در خرم‌آبادمی شود مدیرکل راه و شهرسازی لرستان از آغاز ساحت 2 هزار و 200 واحد مسکن نهضت ملی در خرم آباد خبر داد .

کیفیت شن و ماسه کهگیلویه و بویراحمد...

انتقاد معاون عمرانی استاندار؛ کیفیت نامناسب شن و ماسه به زیرساخت‌های عمرانی و ساخت و ساز‌های مسکونی کهگیلویه و بویراحمد ضربه وارد کرده است. کیامرث حاجی‌زاده در نشست شورای فنی با انتقاد از کیفیت پایین مصالح ساختمانی به خصوص شن و ماسه. کیفیت نامناسب شن و ماسه به زیرساخت‌های عمرانی و ساخت‌ و سازهای مسکونی ضربه وارد کرده و از عملکرد دستگاه‌های متولی در این زمینه رضایت نداریم.

افزایش ۱۶ درصدی خانوارهای مستأجر

سیاست دستوری توان کنترل «اجاره بها» را ندارد دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان از افزایش ۱۶ درصدی خانوارهای مستأجر در کشور خبر داد و گفت: سیاست دستوری توان کنترل «اجاره بها» را ندارد. بازار مسکن و اجاره، بازاری کاملاً اقتصادی بوده و ارتباط مستقیم بین خرید و فروش و اجاره داری، وجود دارد.

تعداد خانه‌های خالی کاهش یافت

تعداد خانه‌های خالی با افزایش قیمت مسکن کاهش یافت مقام مسئول وزارت راه و شهرسازی با بیان "افزایش قیمت مسکن، تعداد خانه‌های خالی را کاهش داد"، گفت: ۸۰ درصد اطلات حساب‌های بانکی برای شناسایی خانه‌های خالی غلط بود.

کاهش اخذ پروانه با افزایش عوارض...

قیمت مسکن از تورم جا مانده است عضو هیئت مدیره انجمن انبوه سازان گلستان با بیان این که افزایش عوارض در گرگان صدور پروانه را کاهش داد، گفت: مسکن از تورم جا مانده و تورم جلوتر از قیمت فروش ساختمان حرکت می کند. طبق پیش بینی ها، افزایش عوارض ساختمانی در گرگان سبب شد استقبال سازنده ها به اخذ پروانه کم شده و این امر بر درآمد شهرداری تأثیرگذار است.

وام 600 میلیونی بانک تجارت برای مسکن

وام 600 میلیون تومانی بانک تجارت برای چه افرادی است؟ بانک تجارت به اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها برای خرید و ساخت مسکن وام 600 میلیون تومانی پرداخت می‌کند. البته این بانک برای خرید یا ساخت خانه گروه قضات هم وام ویژه‌ای تدارک دیده که مبلغ آن از تسهیلات اعضای هیئت علمی متفاوت است.

عوامل قیمت گذاریه مسکن

قیمت خانه در کشور به عوامل مختلفی بستگی دارد و دائما در حال تغییر است. داشتن درکی مناسب از این عوامل در زمان خرید و فروش یک ملک، باعث می شود تا یک تصمیم گیری درست حاصل شود. عوامل تاثیر گذار بر قیمت یک ملک

خرید اوراق تسهیلات مسکن

هزینه خرید اوراق تسهیلات مسکن چقدر شد؟ بررسی آخرین وضعیت قیمت اوراق تسهیلات مسکن نشان می‌دهد که هر برگ اوراق وام مسکن در فروردین و اردیبهشت و خرداد سال گذشته به ترتیب ۱۳۸ هزار و ۶۰۰، ۱۴۰ هزار و ۸۰۰ و ۱۳۹ هزار و ۶۰۰ تومان قیمت دارند. هزینه خرید اوراق تسهیلات هزینه اوراق تسهیلات مسکن نسبت به هفته قبل اندکی رشد داشته و بر این اساس متاهل‌های ساکن پایتخت برای تهیه این اوراق باید بیش از ۱۳۴ میلیون تومان پرداخت کنند.

مالیات اجاره بی حساب

محمد معتمدی: صاحبخانه آموزش ما اجاره را گران نکرده ولی سازمان مالیاتی از او مالیات اجاره بیشتر می‌گیرد!!!

فروش مسکن در ترکیه ۲ برابر شد

آمارهای رسمی نشان داد که فروش املاک مسکونی ترکیه در ماه مه بیش از دو برابر شد زیرا تعداد خریداران جهش یافت و روس‌ها برای دومین ماه متوالی در صدر خریداران قرار گرفتند. به گزارش منیبان، داده‌های موسسه آمار ترکیه (TurkStat) نشان می‌دهد که باوجود هزینه‌های وام‌گیری بالا و قیمت‌های مارپیچ، فروش خانه در ماه گذشته ۱۰۷.۵ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافت و به ۱۲۲هزار و ۷۶۸ خانه رسید. اقدامات قرنطینه برای مهار پاندمی ویروس کرونا در ماه مه سال گذشته شاهد کاهش فروش به ۵۵هزار و ۱۶۶ دستگاه بود.