بازار املاک / پیش بینی بازار مسکن در پساجنگ

پیش بینی بازار مسکن در پساجنگ

اتفاقات همین چندهفته گذشته، شرایط بازار را مجدداً دگرگون کرده است.

بازار مسکن در سال ۱۴۰۴ همزمان با مجموعه‌ای از عدم قطعیت‌های اقتصادی، افزایش هزینه‌های ساخت و تحولات سیاسی و امنیتی روبه‌رو بود. 

این عوامل باعث شد صنعت ساختمان و بخش تولید مسکن در بسیاری از مقاطع سال با کندی مواجه شود و فعالان این حوزه از فاصله گرفتن روند ساخت‌وساز از اهداف پیش‌بینی‌شده در برنامه‌های توسعه سخن بگویند.

با این حال، بازار در طول سال تصویری یکدست نداشت؛ در برخی دوره‌ها نشانه‌هایی از تحرک در معاملات و تغییر رفتار فروشندگان و سازندگان دیده شد.

 حتی در هفته‌های پایانی سال، برخی فعالان بازار از احتمال شکسته شدن قفل معاملات پس از چند سال رکود سخن می‌گفتند، هرچند تحولات اخیر بار دیگر فضای بازار را دستخوش تغییر کرد.

در کنار این تحولات، افزایش قیمت نهاده‌های ساختمانی و نوسان هزینه‌های تولید نیز یکی از متغیرهای اثرگذار بر بازار مسکن در سال گذشته بود؛ عاملی که به گفته فعالان این حوزه، پیش‌بینی‌پذیری بازار ساخت‌وساز را دشوارتر کرد.

مسکن در میانه دو جنگ

در همین راستا، فرشید پورحاجت، کارشناس و فعال بازار مسکن، به تشریح وضعیت بازار مسکن در سال ۱۴۰۴ پرداخت و گفت: سال ۱۴۰۴ توأم با فراز و فرود بود؛ به ویژه در حوزه صنعت ساختمان و به طور خاص در بخش تولید آن، ما در مقاطعی با رکود به معنی واقعی کلمه مواجه بودیم.

 در یک مقطعی و در فصلی، شاهد رونق در حوزه تولید بودیم؛ اما به طور کلی اگر بخواهیم یک تصویر کلی از این حوزه ارائه دهیم، به نظرم می‌رسد سال ۱۴۰۴ سال خوبی برای حوزه تولید مسکن کشورمان نبوده است.

این کارشناس بازار مسکن تصریح کرد: اگر آمارها را بررسی کنیم، این اطلاعات به ما نوید می‌دهد که شاخص‌های آماری تولید مسکن، نسبت به انتظاراتی که در کشور و در برنامه هفتم توسعه کشور برنامه‌ریزی شده بود، شکل نگرفته است.

وی بیان کرد: دلیل این موضوع نیز خیلی مشخص است؛ چرا که ما تقریباً با شرایط پرریسکی در کشور، به لحاظ مسائل ژئوپولیتیکی که در کشورمان رخ داده، مواجه بودیم.

در دو نوبت، اواخر فصل بهار و اواخر فصل زمستان ۱۴۰۴، شاهد جنگی بودیم که در کشور رخ داده و این موارد، تأثیر خود را بر اقتصاد کلان و حوزه مسکن، به عنوان یک اقتصاد پیشرو، خواهد گذاشت و گذاشته است.

پورحاجت خاطرنشان کرد: درباره اینکه بخواهیم به صورت کلی بگوییم ما در بعضی از فصل‌ها رکود و در برخی دیگر رونق داشتیم، 

باید گفت در حوزه خرید و فروش به نظر می‌رسید بعد از یک بازه تقریباً ۶ ساله، قفل بازار مسکن برای خرید و فروش در همین بهمن‌ماه و اسفندماه جاری در حال شکسته شدن بود، 

اما اتفاقات همین چندهفته گذشته، شرایط بازار را مجدداً دگرگون کرده است.

در بازار مسکن نه در ذات آن حبابی وجود داشت و نه قیمت‌ها غیرواقعی بود

او افزود: اگر بهمن‌ماه و ۱۰ روز ابتدایی اسفندماه را رصد کنیم، با پدیده جدیدی مواجه شده بودیم که بسیاری از سازندگان و بسیاری از فروشندگان، یک تجدید ارزیابی در قیمت واحدهای خود که در بازار عرضه کرده بودند، انجام دادند و گاهاً بسیاری از معاملات هم شکل نمی‌گرفت، از این باب که فروشنده از فروش انصراف داده بود.

او در پاسخ به پرسشی درباره علت رونق ایجاد شده در اوایل اسفندماه گفت: به نظر می‌رسد بخشی از این موضوع برمی‌گردد به اینکه متأسفانه بخش زیادی از اقتصاد کشور ما دلالی در بورس‌، دلار و سکه شده است. 

آن چیزی که به نظر می‌رسید، این بود که حباب‌ها و اتفاقاتی که در حوزه دلالی و بورس شکل گرفته بود، ریسکش به شدت بالا رفته بود و از سوی دیگر، در بازار مسکن نه در ذات آن حبابی وجود داشت و نه قیمت‌ها غیرواقعی بود؛ قیمت‌ها علاوه بر اینکه واقعی بود، حتی پایین‌تر از هزینه‌های تولید بود.

این فعال بازار مسکن افزود: لذا یک افزایش قیمت هم شکل گرفت و هم کسانی که سالیان سال در بازارهای موازیِ حوزه مسکن فعالیت کرده بودند، به لحاظ ریسکی به نظرشان می‌رسید که این سمت، یک مقدار توجیه اقتصادی پایدارتری دارد.

پورحاجت در مورد پیش‌بینی بازار مسکن در سال ۱۴۰۵ با توجه به رخدادهای اخیر و ریسک‌های ایجاد شده، عنوان کرد: اگر ثبات سیاسی در کشور شکل بگیرد، 

و شرایط کشورمان و تغییرات در آن به گونه‌ای باشد که نااطمینانی در کشور برطرف شود، پیش‌بینی می‌کنم که بعد از این دوران گذاری که اکنون در آن هستیم، شرایط بازار مسکن شرایط مناسبی خواهد شد.

در برهه‌ای از زمان، کالایی در بازار بود که حتی در یک هفته دوام قیمتی نداشت

او تصریح کرد: در حوزه مسکن و ساخت‌ و ساز، به نظرم می‌رسد که شرایط بهتری، هم برای سرمایه‌گذاری و هم برای بخش تولید و هم برای بحث خرید و فروش شکل خواهد گرفت.

او در تشریح وضعیت قیمت مصالح در سال گذشته و نوسانات آن گفت: مصالح ساختمانی در کشور، هم‌تراز با تورم عمومی که در کشور رخ داد، افزایش داشته است

 و شدت این موضوع در مصالح استراتژیک مانند سیمان و فولاد، به یک نحو بوده و در سایر مصالح نیز شرایط به نوع دیگری رخ داده است. 

آنچه قابل دسترسی است، این است که تورم در نهاده‌های تولید، هم‌تراز تورم عمومی کشور در آن شکل گرفته بود و قیمت‌ها حتی در بازه‌ای از زمان، قابل پیش‌بینی هم نبودند. 

در برهه‌ای از زمان، کالایی در بازار بود که حتی در یک هفته دوام قیمتی نداشت و در هفته آینده، قیمت‌ها متفاوت و رو به بالا بودند.

چه تعداد از مسکن مهر هنوز تکمیل نشده...

معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی گفت: از ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار واحد مسکن مهر، فقط تکمیل ۳۰ تا ۴۰ هزار واحد آن باقی مانده است که تا اواخر شهریور یا مهر سال جاری، به پایان می‌رسد.

کمبود فایل در بازار اجاره

جست وجوی موتورهای جستجوی آگهی‌های ملکی از کاهش نسبی فایل اجاره نزد واسطه‌ها و مشاورین املاک، حکایت دارد.

قیمت یک خانه نقلی در تهران چند؟

در چند روز اخیر قیمت تعدادی خانه نقلی در نقاط مختلف تهران که برای فروش به آژانس های املاک سپرده شده بودند مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به شرایط اقتصادی موجود خرید خانه های بزرگ سخت شده است و بیشتر خرید ها به سمت و سوی خانه های نقلی و کوچک حرکت کرده است

داستان پرغصه اجاره بها در اصفهان و...

گروه استان‌ها-هر چند وعده‌هایی داده شده بود که با طرح‌هایی مثل مالیات بر خانه‌های خالی، قیمت مسکن و اجاره کنترل شود اما این وعده‌ها محقق نشد و قیمت‌ها هم افزایش نجومی پیدا کرد و مستاجران با مشکل مواجه شدند. - اخبار استانها -

مستاجران بدون خانه و قیمت‌های نجومی

رسول جهانگیری رئیس اتحادیه مشاوران املاک اصفهان، در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان، گفت: بازار مسکن درحال رکود تورمی است، یعنی تورم به اندازه‌ای افزایش پیدا کرده که خرید و فروش دچار رکود شده است.

تعطیلی ادارات و بانک ها

تعطیلی دو هفتگی سراسر کشور 16 مرداد تا 31 مرداد 1400 به علت کرونا

برای تسلیم اظهارنامه صاحبان املاک اجاری...

معاون اشخاص حقیقی اداره کل امور مالیاتی آذربایجان‌غربی با اشاره به تمدید مهلت ارائه اظهارنامه صاحبان املاک اجاری گفت: صاحبان املاک اجاری اعم از مسکونی، تجاری و اداری تا پایان مرداد ماه ۱۴۰۰ فرصت دارند اظهارنامه مربوط به سال ۱۳۹۹ خود را به سازمان امور مالیاتی تسلیم کنند .

موافقت بانک مرکزی با عرضه املاک بانک‌ها...

مدیرعامل بورس کالا در نامه‌ای به مدیران عامل بانک‌های دولتی و خصوصی از موافقت بانک مرکزی برای عرضه املاک و مستغلات مازاد بانک‌ها در بورس خبر داد.

سقوط قیمت مسکن در راه است؟

سقوط قیمت مسکن در راه است؟ قیمت هر مترمربع مسکن که پارسال به بالای ۳۰ میلیون تومان رسیده بود با شروع سال ۱۴۰۰ به زیر ۳۰ میلیون تومان کاهش داشته است اما آیا این روند ادامه دارد؟

اتفاقی عجیب در بازار مسکن / فروشندگان...

در اواسط بهار امسال وزیر راه و شهرسازی مدعی شده بود قیمت مسکن حباب دارد و باید منتظر ارزانی قیمت مسکن بود. با این حال روند قیمت مسکن از خرداد ماه امسال مجددا در گزارش‌های بانک مرکزی صعودی گزارش شده است.

۳۳۰ هزار جلد سند قدیمی در اردبیل به تک...

مدیرکل ثبت اسناد اردبیل: اردبیل- مدیرکل ثبت اسناد و املاک استان اردبیل گفت: ۳۳۰ هزار جلد سند قدیمی به صورت مجلد در دست مردم است که تلاش می‌کنیم آنها را به اسناد تک برگی تبدیل کنیم.

پرداخت وام ۲۰۰ میلیونی خرید مسکن به...

قرار است زنان سرپرست خانوار با ۳۰ میلیون تومان صاحبخانه شوند. دولت قرار است به زنان سرپرست خانوار وام ۲۰۰ میلیونی خرید مسکن بدهد و ۶۰ میلیون کمک بلاعوض. اما با این همه، قیمت مسکن چنان جهشی داشته که با تمام این حمایت‌ها فقط می‌توان ۱۰ متر خانه در تهران خرید!

خبر جدید درباره مسکن فرهنگیان

معاون وزارت آموزش و پرورش گفت: با همکاری وزارت راه و شهرسازی، در ۳۱ استان کشور و ۲۵۱ شهر، زمین مورد نیاز برای ۴۳ هزار و ۷۷۵ واحد مسکونی معلمان تأمین شده است و ۲۵ هزار فرهنگی واجد شرایط مسکن، در مرحله افتتاح حساب، واریز وجه، تکمیل موجودی و اتصال به پروژه‌ها هستند.

قیمت اجاره مسکن در مشهد / مناطق ارزان...

بر اساس قیمت و نرخ اجاره مسکن در مشهد، لیستی از متوسط قیمت اجاره مسکن در برخی از مناطق مشهد به دست آمده است.

ترکیه همچنان از ملک سود می‌برد / چند...

رئیس خانه اقتصاد ایران و ترکیه می‌گوید که با وجود تغییراتی که اقتصاد دنیا پس از شیوع کرونا تجربه کرده، همچنان مسکن یکی از مهم‌ترین پیشران‌های اقتصاد این کشور به شمار می‌رود و ایرانی‌ها نیز از مشتریان خرید ملک در ترکیه هستند.

هزینه ساخت مسکن ۲ برابر شد

مرکز آمار از شاخص قیمت میانگین مصالح ساختمانی در شهر تهران از رشد ۱۰۱ درصدی هزینه ساخت مسکن خبر می‌دهد که نشان دهنده ۲ برابر شدن هزینه‌های ساخت مسکن نسبته به سال گذشته است.

خانه های ولیعصر و سعادت آباد هم قیمت...

قیمت آپارتمان در تهران با عمر بنای بین یک تا ۲۵ سال را می‌توانید در این گزارش مشاهده کنید.

دولت کم‌کاری خود را به گردن مشاوران...

رییس اتحادیه مشاوران املاک با انتقاد از دستورالعملهای ستاد کرونا مبنی بر تعطیلی و بازگشایی مکرر دفاتر املاک گفت: در شرایطی که معاملات در رکود شدید به سر می‌برد تعطیلات کرونایی وضعیت معیشتی مشاوران املاک را بدتر کرده و بسیاری از همکاران ما به رانندگی تاکسی‌های اینترنتی، میوه‌فروشی و حتی دستفروشی رو آورده‌اند.

با افزایش قیمت مسکن، بازسازی جای خرید و...

موج جهش قیمت مسکن باعث خروج سنگین «خانه‌اولی»ها از بازار خرید شد اما «متقاضیان تبدیل آپارتمان» را به بازار جدید منتقل کرد. رکود «تبدیل خانه» باعث رونق «تعمیر خانه» شده است. مشتریان شرکت‌های بازسازی آپارتمان طی یکسال اخیر تا ۲ برابر افزایش یافته به‌طوری‌که با هجوم تقاضا هزینه تعمیر ساختمان ۵۲ درصد رشد کرده است. تحقیقات میدانی نشان می‌دهد، یک معادله برای محاسبه هزینه هر مترمربع تعمیر و بازسازی با اقلام متوسط رو به بالا وجود دارد. تعمیرات شامل ۹ مرحله اصلی می‌شود.

سرنوشت مسکن در دولت سیزدهم؛ رونق یا...

یک کارشناس اقتصاد مسکن گفت:دولت سیزدهم نباید وعده سه تا چهار ساله برای حل مشکلات بخش مسکن بدهد؛ زیرا حتی اگر با یک برنامه‌ریزی اصولی حرکت کنیم ثبات بازار مسکن حداقل ۱۰ سال طول می‌کشد. دولت رئیسی فقط باید بستر را آماده کند تا دولت آینده بتواند به رفع مشکل مسکن بپردازد.

ساخت مسکن، اولویت دولت سیزدهم / رئیسی :...

رئیس جمهور منتخب بر اولویت و فوریت تامین زمین برای ساخت مسکن تاکید کرد و گفت: هم مسکن مهر و هم طرح ساخت ۵۳۰ هزار واحد مسکونی باید تکمیل شود.