بازار املاک / زمان تحویل واحد‌های مسکن ملی

زمان تحویل واحد‌های مسکن ملی

وزارت راه و شهرسازی از تحویل ۸۰ هزار واحد مسکونی در دولت چهاردهم خبر داد.

آخرین آمار از وضعیت پروژه های نهضت ملی مسکن نشان می دهد ۷۵۷ هزار واحد به مرحله ساخت رسیده که ۲۱۹ هزار واحد آن در دولت چهاردهم بوده است؛ 
پیشرفت پروژه های انبوه سازی هم از ۲۱ درصد به بیش از ۵۲ درصد رسیده است؛ 
وزیر راه و شهرسازی همواره تاکید دارد که تحویل خانه ها حتما باید با خدمات زیربنایی و روبنایی باشد.
از حدود یک ماه قبل سقف تسهیلات واحد های پروژه مسکن ملی از ۶۵۰ به ۸۵۰ میلیون تومان افزایش یافته است؛ 
با این حال برآورد ها نشان می دهد که این رقم برای تکمیل واحد ها کافی نیست 
و به گفته کارشناسان باید منابع پایدار با لحاظ این واقعیت که توان مالی خریداران، محدود است در نظر گرفته شود.
مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران اخیرا هزینه ساخت واحد های ۱۰۰ متری نهضت ملی مسکن را حدود ۲.۵ میلیارد تومان برآورد کرده است.
در این شرایط مسکن حمایتی در دولت چهاردهم از مرحله تامین زمین و تعریف پروژه به سمت تکمیل و تحویل واحد ها حرکت کرده است؛ 
به طوری که براساس تازه ترین آمار وزارت راه و شهرسازی، از ابتدای اجرای طرح های ملی و حمایتی مسکن برای ۸۳۱ هزار متقاضی واجد شرایط پروژه روی اراضی دولتی تعریف شده، 
عملیات ساخت بیش از ۷۵۷ هزار واحد آغاز شده و ۸۰ هزار واحد نیز در دولت چهاردهم به مرحله تکمیل رسیده است؛
 با این حال، رشد هزینه ساخت که در برخی برآورد های بخش خصوصی به حدود متری ۴۰ میلیون تومان رسیده، همچنان یکی از جدی ترین چالش های پیش روی این طرح است.

۸۳۱ هزار متقاضی در مسیر خانه دار شدن
مسکن حمایتی برای دولت چهاردهم تنها به معنای ثبت یک عدد در سامانه نیست؛ 
بلکه زنجیره ای از اقدامات از تامین زمین، صدور پروانه و تامین مالی تا ساخت، ایجاد زیرساخت و در نهایت تحویل واحد مسکونی را دربرمی گیرد.
براساس آخرین اطلاعات منتشرشده از سوی وزارت راه و شهرسازی، از سال ۱۳۹۸ تاکنون برای ۸۳۱ هزار متقاضی واجد شرایط در اراضی دولتی، عمدتا با الگوی واگذاری زمین به صورت اجاره ۹۹ ساله، پروژه تعریف شده است.
از مجموع پروژه های تعریف شده نیز عملیات ساخت بیش از ۷۵۷ هزار واحد آغاز شده که ۲۱۹ هزار واحد آن مربوط به دوره فعالیت دولت چهاردهم است. 
همچنین تاکنون حدود ۳۱۲ هزار پروانه ساختمانی برای واحد های حمایتی صادر شده است.
این در حالی است که آمار دیگری که در روز های اخیر از سوی وزارت راه و شهرسازی منتشر شده،
 تعداد پروانه های صادرشده برای پروژه های نهضت ملی مسکن را ۷۶۳ هزار و ۷۰۳ واحد اعلام می کند؛ 
تفاوت این دو رقم به تفاوت دامنه آماری «واحد های حمایتی» با «کل پروژه های نهضت ملی مسکن» بازمی گردد.

پیشرفت فیزیکی از ۲۱ به بیش از ۵۲ درصد رسید
مطابق آخرین آمار منتشرشده، پروژه های انبوه سازی نهضت ملی مسکن در اراضی ۹۹ ساله به پیشرفت فیزیکی ۵۲.۱ درصد رسیده اند. 
این رقم در ابتدای آغاز به کار دولت چهاردهم حدود ۲۱.۳ درصد بود؛ 
بنابراین طی دو سال فعالیت این دولت، بیش از ۳۰ واحد درصد به پیشرفت فیزیکی پروژه های انبوه سازی افزوده شده است.
پیش از این نیز وزارت راه و شهرسازی اعلام کرده بود که از مجموع حدود ۹۲۰ هزار واحد در حال ساخت، ۵۲۸ هزار واحد در قالب پروژه های انبوه سازی قرار دارد که میزان پیشرفت آنها حدود ۵۱ درصد بوده است.
در شهر های جدید نیز که یکی از کانون های اصلی اجرای نهضت ملی مسکن محسوب می شوند، پیشرفت فیزیکی پروژه ها در پایان خردادماه به ۴۰.۸ درصد رسیده بود. 
در این بخش حدود ۱۴۰ هزار واحد دارای پروانه ساختمانی گزارش شده و بیش از ۱۲۰ هزار واحد نیز از تسهیلات بانکی بهره مند شده اند.
با وجود انتقاد ها نسبت به سرعت اجرای طرح، یکی از ارقام قابل توجه کارنامه دولت چهاردهم، افزایش تعداد واحد های تکمیل شده است.
براساس آمار وزارت راه و شهرسازی، از سال ۱۳۹۸ تاکنون مجموعا ۱۰۱ هزار واحد مسکن حمایتی تکمیل شده که حدود ۸۰ هزار واحد آن در دولت چهاردهم به مرحله تکمیل و تحویل رسیده است. 
به بیان دیگر، بخش عمده واحد های تکمیل شده این طرح طی دو سال فعالیت دولت چهاردهم به سرانجام رسیده اند.
همچنین وزارت راه و شهرسازی برای پایان شهریورماه امسال، افتتاح ۱۳۴ هزار واحد مسکونی در قالب های مختلف را در برنامه قرار داده است
 که از این تعداد، ۳۲ هزار و ۳۵۰ واحد مربوط به نهضت ملی مسکن است. در کنار آن، افتتاح واحد های مسکن مهر، بافت های فرسوده، خودمالکی شهری و روستایی نیز پیش بینی شده است.

نهضت ملی مسکن زیر سایه افزایش هزینه ساخت
اما در سوی دیگر این معادله، هزینه ساخت قرار دارد؛ متغیری که می تواند سرعت تکمیل پروژه ها و میزان آورده مورد نیاز متقاضیان را تحت تاثیر قرار دهد.
براساس برآوردی که حمیدرضا فربودمنش، خزانه دار انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان استان تهران در ماه های اخیر ارایه کرده، 
هزینه واقعی ساخت پروژه های مسکن اجتماعی و طرح هایی مانند نهضت ملی مسکن با اسکلت بتنی 
و بر مبنای قیمت های اردیبهشت ۱۴۰۵، بدون احتساب برخی تجهیزات مانند کابینت، شیرآلات، پکیج و تجهیزات سرمایشی، به حداقل ۴۰ میلیون تومان به ازای هر مترمربع مفید رسیده است. 
این رقم در محاسبه براساس کل زیربنا حدود ۳۲ میلیون تومان در هر مترمربع برآورد شده است.
این ارقام در شرایطی مطرح می شود که پیش تر هزینه ساخت این واحد ها با ارقام به مراتب پایین تری قرارداد می شد 
و افزایش قیمت مصالح، دستمزد و سایر نهاده های ساختمانی، فاصله میان قیمت قرارداد های اولیه و هزینه واقعی ساخت را افزایش داده است.

وام ۸۵۰ میلیون تومانی برای تسریع پیشرفت پروژه ها
در چنین شرایطی، افزایش سقف تسهیلات ساخت یکی از ابزار های دولت برای کاهش فشار مالی بر متقاضیان بوده است.
سقف تسهیلات ساخت نهضت ملی مسکن در دولت چهاردهم ابتدا از ۵۵۰ میلیون تومان به ۶۵۰ میلیون تومان افزایش یافت و در ادامه به ۸۵۰ میلیون تومان رسید. 
رییس بنیاد مسکن نیز اعلام کرده است که براساس مصوبات شورای عالی مسکن، سقف تسهیلات واحد های دارای پیشرفت فیزیکی بالا به ۸۵۰ میلیون تومان افزایش یافته است.
در کنار افزایش سقف وام، دوره مشارکت مدنی تسهیلات نیز تا ۶۰ ماه تمدید شده و برای کاهش فشار پرداختی بر خانوارها، سقف اقساط دو سال نخست حدود ۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان تعیین شده است.
البته افزایش وام به معنای حل کامل مسیله تامین مالی نیست؛ 
چراکه با هزینه ساختی که در برخی برآورد های جدید به متری ۴۰ میلیون تومان رسیده، حتی تسهیلات ۸۵۰ میلیون تومانی نیز تنها بخشی از هزینه ساخت یک واحد مسکونی را پوشش می دهد.

خانه بدون مدرسه و آب و برق کامل نیست
یکی از تغییرات مورد تاکید فرزانه صادق – وزیر راه و شهرسازی دولت چهاردهم – توجه همزمان به زیرساخت های مورد نیاز سکونت است؛ 
چراکه ساخت ساختمان بدون تامین آب، برق، فاضلاب، مدرسه، درمانگاه و سایر خدمات شهری نمی تواند به معنای واقعی «تامین مسکن» باشد.
در همین چارچوب، دست کم ۲۲ هزار میلیارد تومان برای تامین خدمات زیربنایی و روبنایی پروژه های مسکن اختصاص یافته و بیش از ۲۰۰ مدرسه در محدوده طرح های مسکن احداث شده است.
این رویکرد از این منظر اهمیت دارد که تجربه برخی پروژه های مسکن حمایتی در سال های گذشته نشان داده است 
که فاصله میان زمان تکمیل ساختمان و آماده شدن زیرساخت های شهری می تواند به یکی از موانع اصلی سکونت متقاضیان تبدیل شود.

از مسکن روی کاغذ تا خانه ای برای زندگی
در حال حاضر کارنامه دولت چهاردهم در حوزه مسکن حمایتی نشان می دهد۸۳۱ هزار متقاضی واجد شرایط هستند که بیش از ۷۵۷ هزار واحد آغاز شده است.
 از این تعداد ۲۱۹ هزار واحد در دولت چهاردهم بوده و برای ۳۲۱ هزار واحد پروانه ساختمانی صادر شده است.
 در این دولت پروژه های انبوه سازی از ۲۱ درصد به پیشرفت ۵۲.۱ درصد رسیده و حدود ۸۰ هزار واحد در دولت چهاردهم تکمیل شده است.
اما در مقابل، افزایش شدید هزینه ساخت و فاصله میان توان مالی خانوار ها و قیمت تمام شده واحدها، همچنان پرسش اصلی درباره آینده این طرح است. 
اگرچه افزایش تسهیلات تا ۸۵۰ میلیون تومان و تامین اعتبارات زیربنایی می تواند بخشی از این فشار را کاهش دهد،
 اما با توجه به رشد هزینه های ساخت، استمرار پروژه ها نیازمند منابع مالی پایدار، تعدیل متناسب قیمت قرارداد ها و کاهش سهم آورده نقدی متقاضیان است.
به این ترتیب، آزمون اصلی سیاست مسکن حمایتی دولت چهاردهم دیگر صرفا تعداد واحد های تعریف شده یا حتی واحد های در حال ساخت نیست؛
 بلکه موفقیت نهایی زمانی رقم می خورد که واحد های ساخته شده با هزینه قابل تحمل برای خانوار های هدف، همراه با مدرسه، آب، برق، حمل ونقل و سایر خدمات شهری، به خانه ای قابل سکونت تبدیل شوند؛ 
یعنی مسیری که از «زمین و فونداسیون» آغاز می شود و باید به روشن شدن چراغ یک خانه ختم شود.

هشدار جدی به خریداران مسکن

رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: قولنامه در دادگاه‌ها مورد پذیرش قرار نمی‌گیرد و از رؤسای اتحادیه املاک خواهش دارم به مشاوران املاک این مسئله را تذکر دهند.

قیمت تمام شده ساخت واحد‌های نهضت ملی...

عضو انجمن انبوه‌سازان مسکن تهران گفت: میزان آورده متقاضیان در نهضت ملی مسکن به بیش از ۸۰۰ میلیون تومان رسیده که با تسهیلات ساخت قیمت تمام شده به یک میلیارد و۴۰۰ میلیون تومان می‌رسد.

شرایط معافیت مالیاتی ۱۰۰ درصدی اجاره‌...

بر اساس ماده یک قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره، موجران در صورتی که با مستأجران خود قرارداد سه‌ساله منعقد کنند، ۱۰۰ درصد از مالیات معاف خواهند بود

متقاضیان ملی مسکن؛ اولویت تحویل با چه...

طبق برنامه ریزی جدید تمامی متقاضیانی که صاحب فرزند هستند و در قالب طرح جوانی جمعیت قرار می‌گیرند در اولویت تخصیص واحد مسکونی هستند، اما اولویت مربوط به افرادی است که آورده خود را زودتر تکمیل کرده باشند.

ترمز افزایش قیمت مسکن کشیده شد

یک پژوهشگر حوزه مسکن و شهرسازی، گفت: حباب مسکن در شهر‌های کشور به خصوص تهران و مناطق شمالی پایتخت عدد قابل توجهی است. این حباب ناشی از تقاضای سفته‌بازی است.

پزشکیان مستاجران را سورپرایز کرد

بررسی عوامل مالی طرح ناتمام «مسکن ملی» که مسئولیت تأمین هزینه‌های آن بر عهده بانک‌ها و احتمالاً بودجه سال‌های آینده خواهد بود، نشان می‌دهد که با قیمت‌های کنونی، حداقل ۶۰۵ همت منابع بانکی لازم است تا به‌عنوان وام ساخت، برای احداث خانه‌های ۱.۸ میلیون پیش‌خریدار قطعی پرداخت شود

شاه کلید حل مشکل مسکن در ایران چیست؟

با توجه به بالا بودن قیمت زمین در کلان شهر‌ها در جهت استفاده بهینه از زمین برای ساخت طرح مسکن اقتصادی در بافت‌های فرسوده وشهر‌های کوچک اطراف کلان شهر‌ها (اقماری) به زودی کاربردی و اجرایی می‌شود.

2 بار وام اجاره خانه برای 3 گروه از...

براساس مصوبه شورای پول و اعتبار، سقف مبلغ تسهیلات کمک‌ودیعه مسکن برای سال ۱۴۰۳ در شهر تهران ۲۰۰ میلیون تومان، در مراکز استان‌ها ۱۵۰ میلیون تومان، در سایر شهرها ۱۰۰ میلیون تومان و در مناطق روستایی ۴۰ میلیون تومان تعیین شده است. طبق این مصوبه، سود تسهیلات کمک‌ودیعه مسکن ۲۳ درصد و حداکثر دوره بازپرداخت آن ۵ سال تعیین شده است.

وام یک میلیاردی دولت برای مستاجران

برای دریافت این وام متقاضی باید ابتدا ۲۵۰ میلیون تومان برای خرید اوراق هزینه کند، سپس حدود ۵۰ میلیون تومان در دفترخانه پرداخت کند که رقم دریافتی حاصل از کسر این هزینه‌ها حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون تومان خواهد بود که با این مبلغ دریافتی، متقاضی تنها می‌تواند ۸ الی ۱۰ متر از یک واحد مسکونی را خریداری کند، از سوی دیگر عده کمی توان حجم بازپرداخت این وام را خواهند داشت.

اجرای طرح وام ارزان برای خرید خانه

با هزینه ساخت یک واحد ۸۰ متری در پرند، می‌توان یک واحد ۴۰ متری در تهران خرید

مالیات زمین و مسکن در بودجه ۱۴۰۴ چگونه...

بر اساس جزئیاتی که از لایحه بودجه ۱۴۰۴ منتشر شده، زمین‌های فاقد اعیانی دارای کاربری مسکونی، اداری و تجاری، و واحدهای مسکونی که ارزش هر یک از آنها بیش از پانصد میلیارد (۵۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال باشد، مازاد بر این مبلغ مشمول مالیات به میزان دو در هزار می‌شوند. این مالیات بر عهده شخصی است که در ابتدای سال ۱۴۰۴ مالک املاک فوق بوده است.

دلیل اصلی افزایش قیمت مسکن چیست؟

اقدامات عمدی نظیر انحصار زمین و عدم الحاق آن به محدوده شهر، باعث افزایش بی‌رویه قیمت مسکن است.

شرایط ثبت نام وام 200 میلیونی مستاجران

سقف وام ودیعه مسکن اعلام شده و با رعایت شرایط ثبت نام وام ودیعه مسکن ۱۴۰۳، به سامانه خودنویس مراجعه کرده و برای صفر کردن حق الزحمه‌های میلیونی پرداخت می‌کنیم. همچنین یادآور می‌شویم که در ماه خرداد سال گذشته، نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تصویب ماده ۱۱ طرح دو فوریتی کنترل و تنظیم اجاره و قیمت‌گذاری مسکونی‌ها موافقت کردند.

معاملات مسکن همچنان روند خوبی ندارد

جدیدترین گزارش بانک مرکزی از معاملات بازار مسکن در مردادماه نشان می دهد که قیمت مسکن در مردادماه ۱۴۰۳ نسبت به آذرماه ۱۴۰۲، با رشد ۴۷ درصدی همراه بوده است.

خبر خوش برای مالکین / مالیات های این...

بر اساس قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره بها صاحبخانه‌هایی که ملک خود را به خانواده‌های دارای سه فرزند و بیشتر، اقشار سه دهک پایین جامعه و افراد تحت پوشش بهزیستی اجاره دهند مشمول ۱۰۰ درصد معافیت مالیات بر درآمد اجاره خواهند شد.

سایه سنگین رکود بر معاملات مسکن

شدت گرفتن تنش‌‌‌های منطقه‌‌‌ای طی هفته‌‌‌های اخیر بر روند معاملات خرید ملک و اجاره‌‌‌بها اثرگذار شده است؛ اگرچه تشدید تنش منطقه‌‌‌ای زمینه‌‌‌ساز رشد نرخ ارز در کشور شده و به شکل معمول قیمت مسکن در کشور همگرا با نرخ ارز نوسان دارد؛ اما این مرتبه این دو بازار، رفتاری واگرا از خود بروز داده‌‌‌اند. افزایش ریسک تنش منطقه‌‌‌ای طی دو هفته اخیر باعث شده تا بخشی از صاحبان ملک حاضر به ارائه تخفیف در معاملات فروش خانه شوند، امااین افزایش تخفیف نیز نتوانسته تا به اینجای کار بازار فروش خانه در پایتخت را داغ

متقاضیان وام ودیعه مسکن در بلاتکلیفی!

متقاضیان دریافت تسهیلات ودیعه مسکن که پیش‌تر و در سنوات گذشته این تسهیلات را دریافت کرده‌اند با شرط تسویه تسهیلات قبلی امکان دریافت مجدد تسهیلات را خواهند یافت. شرط پرداخت مجدد تسهیلات مجدد ودیعه مسکن مربوط به متقاضیانی است که در سال‌های 1399 و 1400 تسهیلات ودیعه مسکن را دریافت کرده و تسویه تسهیلات را انجام داده‌اند، این دسته از متقاضیان با درج گزینه تسویه تسهیلات از طریق شعب بانک عامل این امکان را برای بار دوم خواهند یافت تا نسبت به دریافت تسهیلات ودیعه مسکن اقدام کنند.

معافیت اجاره املاک مسکونی

جعفر پورمختار مشروط شدن اعمال معافیت‌های مالیاتی در بخش درآمد‌های حاصل از اجاره املاک مسکونی مندرج در تبصره ۱۱ ماده ۵۳ قانون مالیات‌های مستقیم، به ثبت قرارداد اجاره نامه در سامانه املاک و مستغلات کشور را، در راستای اجرای قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیر منقول (مصوب ۱۴۰۱.۰۹.۰۶) عنوان کرد و افزود: یکی از آثار مثبت اجرای این قانون افزایش شفافیت و کاهش زمینه بروز مشکلاتی، چون زمین خواری، فرار مالیاتی و فروش یک ملک به چندین نفر و ... است.

وام ودیعه مسکن برای این افراد

سامانه خودنویس با موفقیت توانسته است فرآیند قراردادزنی بین موجر و مستاجر را شفاف و رایگان کند. این سامانه به طور عملی توانسته است به درستی مسکن‌های موجود در سراسر کشور را شناسایی کند و با ایجاد زیرساخت‌های لازم، اقدامات مخرب و واسطه‌گری در حوزه مسکن را به حداقل برساند. بر اساس قانون جهش تولید مسکن باید تمام قراردادهای خرید و فروش، پیش‌فروش و اجاره املاک مسکونی و غیرمسکونی در سامانه خودنویس ثبت شود و کد رهگیری دریافت کنند.

قیمت مسکن ترسناک شد

با افزایش قیمت مسکن از سال ۱۳۹۷، سهم مسکن در سبد هزینه‌های خانوارها رشد چشمگیری داشته است. طبق آمار رسمی، این سهم در سال ۱۳۹۶، پیش از افزایش قیمت‌ها، ۳۳ درصد بود، اما در سال گذشته به ۴۲.۴ درصد افزایش یافته است.

سیگنال‌های تغییرات بین المللی برای...

بررسی‌ها میدانی نشان می‌دهد، مسکن در ۲ هفته اخیر با شتاب بیشتری به سمت رکود حرکت کرده است.