بازار املاک / قیمت دلار و طلا مسکن را گران می‌کنند؟

قیمت دلار و طلا مسکن را گران می‌کنند؟

در کوتاه‌مدت ممکن است اثر مستقیمی نداشته باشد، ولی در میان‌مدت به هر حال افزایش قیمت دلار از طریق کانال‌های تورمی که وارد می‌کند،

یک پژوهشگر اقتصاد شهری و مسکن گفت:«در کوتاه‌مدت ممکن است اثر مستقیمی نداشته باشد، 
ولی در میان‌مدت به هر حال افزایش قیمت دلار از طریق کانال‌های تورمی که وارد می‌کند، 
بر کل بازار کالا و خدمات، از جمله تورم در بخش مصالح ساختمانی و سایر کالاها، از طریق همان کانال‌های تورمی اثر خود را خواهد گذاشت.»
بازار مسکن در حالی رفته رفته وارد نیمه دوم سال می‌شود که افزایش قیمت‌ها نتوانسته به رونق معاملات منجر شود و افت قدرت خرید، همچنان مهم‌ترین مانع بازگشت تقاضا به بازار است.
در این میان، رشد نرخ دلار و طلا بار دیگر این پرسش را ایجاد کرده که آیا موج افزایش قیمت در بازار‌های موازی می‌تواند به بازار ملک نیز سرایت کند یا مسکن به دلیل شرایط متفاوت خود، مسیر مستقلی را طی خواهد کرد؟
از یک سو، افزایش هزینه ساخت و انتظارات تورمی می‌تواند زمینه‌ساز رشد قیمت اسمی مسکن شود و از سوی دیگر، کاهش نقدشوندگی و نیاز به سرمایه بالا، جذابیت این بازار را برای سرمایه‌گذاران محدود کرده است.

کوچک شدن بازار مسکن
فردین یزدانی، پژوهشگر اقتصاد شهری و مسکن، در تشریح وضعیت فعلی بازار مسکن گفت که این بازار در مقایسه با چند سال گذشته کوچک‌تر شده است.
او با بیان اینکه بازار مسکن در کنار سایر بخش‌های اقتصادی در حال کوچک‌شدن است، 
اظهار کرد: «اگر بخواهیم یک توصیف کلی از بازار داشته باشیم، نسبت به چند سال قبل، بازار مسکن و بقیه بازار اقتصادی در حال کوچک‌شدن هستند.»
یزدانی ادامه داد: «حجم تولید دیگر چندان بزرگ نیست و مانند سالیان قبل نیست. 
معاملات نیز به همین شکل است. این کوچک‌شدن به این معنی است که علی‌رغم افزایش قیمت، تحرک اساسی در معاملات مسکن به چشم نمی‌خورد و بازار دچار یک رکود مزمن است.»

افزایش قیمت مسکن لزوماً به معنای رونق نیست
این کارشناس بازار مسکن درباره دلایل افزایش قیمت‌ها نیز توضیح داد:
 «افزایش قیمت‌هایی که اتفاق افتاده، هرچند داده‌های آن به صورت کامل موجود نیست، ولی بخش زیادی از آن را می‌شود مرتبط با افزایش هزینه‌های تولید دانست؛ از قیمت مصالح تا هزینه تولید ساختمان.»
به گفته یزدانی، بخشی دیگر از افزایش قیمت‌ها نیز به افزایش نرخ تورم و متغیر‌هایی مانند نرخ ارز مربوط می‌شود. 
او در این باره توضیح داد: «افزایش نرخ ارز باعث شده یک افزایش قیمتی اتفاق بیفتد و انتظارات تورمی نیز در این موضوع مؤثر بوده است.»
با این حال، یزدانی تأکید کرد: افزایش قیمت‌ها را نباید با رونق بازار مسکن یکسان دانست.
بیشتر بخوانید:خانه‌دار شدن زیر سایه تورم ساخت‌وساز/ ساخت هر متر مربع واحد مسکونی به ۱۰۰ میلیون تومان رسید
او گفت: «این به این معنی نیست که بازار با رونق روبه‌رو است؛ بلکه احتمال قوی بازار با رکود شدیدی مواجه است.»
این کارشناس بازار مسکن با اشاره به شرایط سیاسی و اقتصادی کشور افزود: «انتظار ندارم بازار از این رکود خارج شود، 
با توجه به اینکه تنش‌های سیاسی گسترش پیدا کرده است. نقدشوندگی دارایی‌ها اولویت پیدا کرده و برای تقاضای مصرفی مسکن نیز وضعیت وخیم اقتصادی باعث می‌شود این تقاضا وارد میدان نشود.»

دلار و طلا چقدر بر مسکن اثر دارند؟
یزدانی در ادامه درباره رابطه بازار مسکن با بازار ارز و طلا و اینکه آیا افزایش نرخ دلار و طلا می‌تواند به افزایش قیمت مسکن منجر شود، اظهار کرد: 
«در کوتاه‌مدت ممکن است اثر مستقیمی نداشته باشد، ولی در میان‌مدت به هر حال افزایش قیمت دلار از طریق کانال‌های تورمی که وارد می‌کند، 
بر کل بازار کالا و خدمات، از جمله تورم در بخش مصالح ساختمانی و سایر کالاها، از طریق همان کانال‌های تورمی اثر خود را خواهد گذاشت.»
او با تفکیک اثر مستقیم و غیرمستقیم نرخ ارز بر بازار مسکن گفت: «ابتدا به ساکن که به صورت مستقیم اثر بگذارد، من فکر نمی‌کنم؛ اما با واسطه، اثر آن ممکن است اتفاق بیفتد.»
به گفته این کارشناس بازار مسکن، افزایش نرخ دلار و طلا در شرایط فعلی لزوماً به معنای انتقال سرمایه به بازار ملک نیست. 
یزدانی در پاسخ به این پرسش که آیا رشد بازار طلا و ارز می‌تواند موجب انتقال سرمایه به بازار مسکن شود، 
گفت: «خیر؛ به خاطر اینکه الان به دلیل شرایط بحرانی، ارجحیت با نقدشوندگی است و ترجیح می‌دهند همچنان در طلا سرمایه‌گذاری کنند و دارایی‌های نقدشونده داشته باشند.»
او ادامه داد: «سرمایه‌گذاری در مسکن حجم سرمایه انبوهی می‌خواهد، ولی در طلا یا ارز با سرمایه خرد نیز امکان سرمایه‌گذاری وجود دارد و این کار شدنی است.»

پیش‌بینی کاهش معاملات مسکن تا پایان سال
یزدانی در ادامه درباره چشم‌انداز بازار مسکن در ماه‌های پیش‌رو و تا پایان سال گفت: «حداقل تا پایان سال فکر می‌کنیم بازار تولید ساختمان تحرک چندانی نداشته باشد.»
او درباره بخش ساخت‌وساز نیز پیش‌بینی کرد: «تولید ساختمان، سرمایه‌گذاری و ساختمان‌سازی فکر می‌کنم از حد پارسال فراتر نخواهد رفت و حتی احتمالاً مقداری رشد منفی خواهد داشت.»
این کارشناس بازار مسکن درباره وضعیت معاملات نیز گفت: «در بخش معاملات افزایش قیمت خواهید داشت، البته کمتر از تورم، ولی کاهش حجم معاملات به نظرم قطعی است.»
یزدانی در پایان بر کوچک‌شدن بازار مسکن و ارتباط این روند با وضعیت کلی اقتصاد تأکید کرد و گفت: «نکته خیلی مهم و اساسی این است که بازار، باز هم توجه داشته باشید که در حال انقباض است.»
او افزود: «بنابراین انتظار اینکه بازار گسترش پیدا کند، انتظار معقولی نیست. بازار مسکن هم مانند سایر بازار‌های اقتصادی که همه در حال کوچک‌شدن هستند، دیگر انتظار رونق و جهش‌های آنچنانی مانند سالیان قبل، مثلاً سال‌های ۹۶ و ۹۷، را نمی‌توان داشت.»

بازار مسکن ایران در آستانه انفجار؛...

قیمت مسکن و اجاره در سال‌های اخیر نوسانات شدیدی داشته و این امر موجب شده تا بسیاری از مردم از توان خرید مسکن خارج شوند.

افزایش سقف وام مسکن ضروری است

عضو کمیسیون عمران مجلس با اشاره به افزایش هزینه‌های ساخت و ساز گفت: با توجه به افزایش قیمت مصالح ساختمانی و هزینه‌های ساخت، افزایش سقف تسهیلات مسکن به ۸۰۰ میلیون تومان ضروری بود. اما متأسفانه بانک مرکزی تاکنون و بعد از گذشت دو ماه آئین نامه آن را برای اجرا به بانک‌های عامل ابلاغ نکرده است.

نفس بازار مسکن بریده شد

بازار مسکن از دسترس خارج شده است؛ دیگر نمی‌توان حتی با وام سنگین بانکی هم ملک خرید. آخرین گزارش‌های رسمی دولت نشان می‌دهد که متوسط قیمت هر مترمربع مسکن به نزدیک ۸۶ میلیون تومان رسیده است. براساس گزارش بانک مرکزی، متوسط قیمت خرید و فروش یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی شهر تهران در خردادماه امسال ۸۵.۹ میلیون تومان بود که از افزایش ۹.۷ درصدی قیمت نسبت خرداد سال قبل حکایت دارد.

قیمت مسکن در شهریور چگونه می‌شود؟

دولت توان اجرای اقدام جدیدی را در بازار مسکن ندارد و در نتیجه برنامه اصلی در این باره تکمیل واحدهای نهضت ملی مسکن خواهد بود. هفته گذشته بود که بالاخره پازل کابینه دولت چهاردهم پس از حواشی بسیار کنار هم چیده شد. حالا که تب انتخابات ریاست جمهوری فرونشسته و وزارتخانه‌ها هر کدام صاحب متولی جدید شده‌اند، چه افقی برای آشفته بازار مسکن وجود دارد؟

امتیاز طلایی برای مستأجران فعال شد

در فصل جابه‌جایی‌ها در بازار اجاره مسکن، روزهای شلوغ شورای‌های حل اختلاف است، روزهایی که مستاجران با قوانین بی‌رحمانه‌ای که مدافع موجران هستند، مواجه می‌شوند و هم سرپناه و هم پناه قانونی را از دست می‌دهند، هر چند که در ظاهر قانون حامی آنهاست.

وام ودیعه مسکن ۱۴۰۳ چقدر است؟

وام ودیعه مسکن طرحی است که دولت برای حمایت از مستأجران در نظر گرفته است تا درد افزایش بی‌رویه‌ی اجاره‌بها را کمی تسکین دهد.

فرصت یک هفته‌ای برای عرضه مالکان...

۹۰ هزار مالک بیش از ۵ خانه خالی دارند، مجموع خانه‌های خالی این افراد به بیش از ۵۰۰ هزار واحد می‌رسد که باید ملک خود را عرضه یا ثبت کنند.

خبر خوش برای متقاضیان و خریداران مسکن...

فرزانه صادق مالواجرد در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی در بیان برنامه های خود برای وزارت راه و شهرسازی گفت: از آقای پزشکیان تشکر می‌کنم که یکی از وعده های انتخاباتی خود مبنی بر حضور زنان در عرصه سیاست را عملی کردند.

کارگران مستاجر خانه دار می شوند

مسئله مسکن کارگران از دیرباز یکی از دغدغه‌های اصلی مردم ایران بوده است. نوسانات شدید قیمت مسکن، عدم دسترسی اقشار کم‌درآمد به مسکن کارگران مناسب و مشکلات ناشی از اجرای طرح‌هایی مانند مسکن کارگران، همواره این موضوع را در کانون توجه قرار داده است. .مسئله مسکن کارگران از دیرباز یکی از دغدغه‌های اصلی مردم ایران بوده است.

مشتری در بازار مسکن کمیاب شد

مشتری در بازار مسکن کمیاب شدقدرت خرید متقاضیان و عموم مستأجران کاهش یافته و همین موضوع دلیلی بر رکود بازار مسکن شده و می توان گفت که این روزها مشتری کمیاب شده است.

ثبت نام جدید خرید مسکن ملی با شرایط...

در طول ۱۵ سال گذشته، قوانین متعددی در زمینه مسکن تصویب شده است که بر لزوم واگذاری تولید مسکن به بخش خصوصی و مدیریت آن توسط این بخش تأکید دارند.

قیمت اجاره مسکن در گرو تکمیل خودنویس

سامانه خودنویس یکی از مهمترین گام‌های دولت در بهبود وضعیت بازار مسکن به ویژه بخش اجاره بوده است که از طریق راه اندازی این سامانه بخش زیادی از دلالی و سوداگری‌ها در بازار اجاره برچیده شد. این در حالیست که در سال‌های گذشته به دلیل نبود یک سامانه کنترل قیمت و ثبت قرارداد‌ها بسیاری از مستاجران از دریافت هزینه‌های گزاف از سوی مشاوران املاک برای صدور کد رهگیری گله‌مند بودند.

برآورد تقریبی پایان رکود در بازار مسکن

اثر نوسانات ۶ ساله قیمت مسکن از سال گذشته به شکل رکود معاملاتی بروز کرده و این وضعیت در چهار ماه ابتدای سال جاری نیز ادامه … اثر نوسانات ۶ ساله قیمت مسکن از سال گذشته به شکل رکود معاملاتی بروز کرده و این وضعیت در چهار ماه ابتدای سال جاری نیز ادامه داشته است.

وام فوری ۸۰۰ میلیونی با اقساط ۵میلیون...

مدیرعامل بانک مسکن با اعلام این‌که وام فوری ۸۰۰ میلیون تومانی نهضت ملی مسکن هنوز ابلاغ نشده است، گفت: تسهیلات‌دهی بانک مسکن متوقف نشده است.

سهم مسکن در کل هزینه سالانه خانوار

آخرین گزارش مرکز آمار از بودجه خانوار، مربوط به سال ۱۴۰۱ است که سهم مسکن از کل هزینه سالانه خانوار به بالاترین سطح خود می‌رسد.

قیمت خانه با این اتفاق ارزان می شود

معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه احداث ١٠٠٠ واحد از مساکن نهضت ملی و مشارکتی با همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان را به اجرا می‌رسانیم، گفت: حمایت ما از شرکت‌های دانش‌بنیان تنها مالی و تسهیلاتی نیست بلکه در حمایت‌ها به دنبال ایجاد پلتفرم‌هایی هستیم که ساختار بروکراسی تغییر دهیم و به ساختار شبکه‌ای برسیم که بتوانیم از ظرفیت دانش‌بنیان‌ها استفاده کنیم.​

بانک‌ها بازار مسکن را به آتش کشیدند؟

تقریبا تمام کارشناسان این گزاره را تایید می‌کنند که بانک‌ها یکی از مظنونین قطعی افزایش قیمت‌ها دربازارمسکن کشور هستند؛ چراکه آنان برای جبران ناترازی‌های خود وضمنا سرمایه گذاری، درعین داشتن نقدینگی اقدام به خرید انبوده واحد‌های مسکونی درکشور کرده وبدین سان باعث برهم خوردن عرضه وتقاضا دراین بازار وافزایش قیمت‌ها می‌شوند.

رکود شدید در بازار مسکن

بسیاری از افرادی که در سال‌های گذشته به خانه‌دار شدن امیدوار بودند، اکنون این امید را از دست داده‌اند و در حال تلاش برای تأمین هزینه‌های رهن منازل خود هستند.برپایه آمارها، خرداد ماه امسال سه‌هزار و ۸۰۰ قرارداد خرید مسکن در تهران به ثبت رسید که نشان‌دهنده رکود شدید در این بخش است.

تاثیر افزایش قیمت سیمان بر بهای مسکن

قطعی برق در فصل گرما یکی از اصلی‌ترین مشکلاتی‌ است که صنایع با آن دست و پنجه نرم می‌کنند. امسال نیز قطعی برق، دامن صنعت سیمان را گرفته و موجب افزایش قیمت این فراورده ساختمانی شده است.

با پول کم صاحب خانه شوید

رییس هیات عامل صندوق ملی مسکن گفت: در شرایط تورمی کشور مردم می‌توانند با هر سرمایه‌ای یونیتی از نهضت ملی مسکن خریداری کنند.

مسکن در بدترین وضعیت دهه‌های اخیر

بد مسکنی به بدترین وضعیت در دهه‌های اخیر رسیده است و طبق آنچه داده‌های رسمی و گزارش‌ها می‌گویند، سیر سقوطِ شهروندان از ارتفاعِ بلندِ مسکن شایسته از سال ۱۴۰۰ به شیوه‌ای جدی کلید خورده است.