قوانین املاک / تفاوت حق سرقفلی با حق کسب و پیشه و تجارت

تفاوت حق سرقفلی با حق کسب و پیشه و تجارت

سرقفلی ازنظر تئوری

سرقفلی نتیجه‌ تراضی بین مالک و مستأجر در قبال پرداخت مبلغی از مستأجر به مالک ایجاد می‌شود که به‌موجب آن، مستأجر پس از اتمام مدت اجاره، نسبت به سایرین در اجاره‌ مجدد آن ملک مقدم است. سرقفلی برای مستأجر حق تقدم به وجود می‌آورد و این حق تقدم ناشی از رابطه‌ی قراردادی است. در درون و بطن هر حق سرقفلی یک عقد اجاره وجود دارد.

حق کسب و پیشه و تجارت:

مؤسسات تجاری اغلب اوقات در ساختمان‌هایی تأسیس می‌شوند كه مالكيت آن‌ها متعلق به ديگران است و درنتیجه فعاليت تاجر آن محل در اثر پيدا شدن مشتری ارزش مضاعفی پيدا می‌کند، پس اين ارزش را بايد جدا از ارزش مادی آن ملك و متعلق به كسی دانست كه آن را به وجود آورده است.

 اين حق به صاحب آن اجازه می‌دهد ثمره فعاليت خود را از مالك يا كسی كه پس از او قصد اجاره محل را دارد، بگیرد و همچنین اختيار تام مالك برای بيرون كردن مستأجر را از بین خواهد برد.
حق سرقفلی بر اثر اراده طرفین به وجود می‌آید و منشأ قراردادی دارد ولی حق کسب و پیشه و تجارت درنتیجه حسن عمل تجاری مستأجر و پس از گذر زمان به وجود می‌آید و مرجعی که حق تعیین میزان آن‌ها دارد دادگاه است.

اما در عمل و در نظام قضایی ایران مفهوم حق کسب و پیشه و سرقفلی یکی است و هر کدام که زایل شود دیگری هم زایل می‌شود.
ماده ۶ روابط موجر و مستأجر: «هرگاه مالک، ملک تجاری خود را به اجاره واگذار نماید، می‌توان مبلغی را به عنوان سرقفلی از مستأجر دریافت کند.»
مستأجر می‌تواند حین مدت اجاره مبلغی را از موجر و مستأجر دیگر برای واگذاری حق خود تحت عنوان سرقفلی دریافت کند مگر آنکه در قرارداد اجاره، حق انتقال به غیر از وی سلب شده باشد.

تبصره ۱: اگر موجر از راه شرعی سرقفلی را به مستأجر منتقل کند، هنگام تخلیه مستأجر می‌تواند سرقفلی را به قیمت عادلانه روز مطالبه کند.

تبصره ۲: اگر مالک سرقفلی نگرفته باشد مستأجر با دریافت سرقفلی می‌تواند ملک را به دیگری واگذار کند، پس از اتمام مدت اجاره مستأجر اخیر حق مطالبه سرقفلی را از مالک ندارد.

حق سرقفلی به محل مورد اجاره و نوع استفاده از آن بستگی دارد؛ که در تعیین آن طرفين نقش اصلی دارند. دادگاه با جلب نظر كارشناس رسمی نسبت به تعيين آن اقدام می‌نماید.
طرفين هم می‌توانند در این مورد با يكديگر تراضی داشته باشند. 
حتی مالك می‌تواند سرقفلی را نگيرد و به عبارت دیگر حق سرقفلي ذاتاً قابل اعراض و اسقاط و توقيف و ضبط و ضمان می‌باشد.
حق سرقفلی از عناصر مختلفی تشکیل می‌شود که می‌توان منقول؛ مثل پولی که تاجر در برابر فعالیت و حسن شهرت خود می‌گیرد یا غیرمنقول؛ مثل حقی که بر مورد اجاره دارد، باشد.


‏‎✅جهت اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در ارتباط باشید✅

‏‎‏🌐 www.alonak.com
‏‎‏📧 info@alonak.ir

نکته اول نوشتن قولنامه

منظور از عملیات ساختمانی چیست؟

مشاعات ساختمان

شناسایی کامل فروشنده ملک

بررسی وضعیت سند ملک

پرداخت نکردن کل مبلغ قرارداد

مطالبه مفاصا حساب از فروشنده

قانون بازسازی ساختمان فرسوده

عدم پرداخت هزینه های ساختمان

تقسیم بندی پارکینگ ساختمان

قانون انتخاب مدیر ساختمان

با قوانین و مسائل حقوقی املاک در فروش و...

مسائل حقوقی املاک عرصه و اعیان خرید، فروش یا اجاره مسکن مانند بسیاری از مناسبات انسانی و اقتصادی مسائل حقوقی خود را دارد. آگاهی از این مسائل می‌تواند معامله مورد نظر را به معامله‌ای دلچسب و موفق تبدیل کند. عدم آگاهی کافی از قوانین حقوقی املاک نیز ممکن است چالش‌ها و مشکلاتی جدی را برای دو طرف به همراه داشته باشد. به همین دلیل توجه به مسائل حقوقی املاک در هنگام خرید، فروش، رهن یا اجاره می‌تواند بسیار مهم و حتی در بعضی مواقع سرنوشت‌ساز باشد.

قوانین مشاعات ساختمان

قانون ثبت اسناد و املاک3

‌فصل سوم - در آثار ثبت_ بند 21الی 25

‌قانون ثبت اسناد و املاک2

‌فصل دوم - اعتراض بند 13 الی 20

‌قانون ثبت اسناد و املاک1

‌باب اول - تشکیلات اداری ثبت_‌باب دوم - ثبت عمومی_بند 1الی 13

آزاد بودن ملک