فَرَحزاد، محلهای واقع در شمال تهران و شميرانات است که از بزرگراه یادگار امام، جاده فرحزاد و بلوار فرحزادی شهرک غرب قابل آمد و شد است. فرحزاد از محلات تهران است و جزئی از منطقه ۲ شهرداری تهران به حساب میآید.
محله فرحزاد، از محلههای قدیمی تهران است که از گذشته بهصورت روستایی سردسیر و خنک در مسیر جاده امامزاده داوود استقرار داشته و به مرور زمان و در اثر توسعه پایتخت بهصورت محلهای از شهر تهران درآمده است. محله فرحزاد از بخشهای خوش آب و هوای شمال غرب شميران به حساب میآید که در منطقه۲ شهرداری تهران واقع شدهاست. ضلع شمالی این محدوده به دامنههای ارتفاعات رشته کوه البرز منتهی میشود، ارتفاع ۱۸۰۰ متر از سطح دریا که حد شمالی شهر تهران است.
در متون قدیم آمدهاست که مردم دهکده «دولاب» و «تهران» پیرو مذاهب اهل سنت و اهالی «ونک» و «فرحزاد» شیعه مذهب بودهاند. اعتضاد السلطنه فاصله تهران تا فرحزاد را دو فرسخ نوشتهاست.
این محله که از محلات قدیمی تهران میباشد، به دلیل هوای با طراوت و فرح انگیزش به همین نام معروف شدهاست. فرحزاد گردشگاه ییلاقی شهروندان تهرانی است که در فصل تابستان به خاطر توتستانهای پربارش پذیرای اهالی شهر است.
ضلع غربی آن به دره و رودخانه فرحزاد محدود میشود که از دامنههای البرز آغاز شده و تا بزرگراه یادگار امام محدوده محله را تعیین میکند. از سمت شرق نیز خیابان گلپاد و جاده قدیم امامزاده داوود و همچنین مرز بین شهرکهای مسکونی و تپههای مشرف به منطقه فرحزاد بهعنوان مرز شرقی محله شناخته میشوند. در اطرف فرحزاد در شرق، محلهٔ سعادت آباد و در جنوب شرقی آن محلهٔ شهرک غرب واقع شدهاست.
فرحزاد از ۳ محله که عبارتند از "محله فرحزاد بالا (شمال اتوبان یادگار امام)"، "فرحزاد پائین (جنوب اتوبان یادگار امام)" و "محله امامزاده"، تشکیل شدهاست.
سازمان زیباسازی شهرداری تهران در طرحی که با عنوان «ساماندهی تفرجگاههای تهران» که در ۲۹ آبان ۱۳۸۶ کلنگ زنی شدهاست، در حال محوطه سازی و ساخت باغ تراس در قسمتی از این محلهاست.
فرحزاد به محل تفریحی معروف می باشد که در آنجا کافه و رستوران فراوان وجود دارد
تاریخچه
ده (روستای) فرحزاد در گذشته از جمله مناطقی بود که به صورت شبانهروزی حیات شهری در آن جریان داشتهاست، اما از زمانیکه جادهٔ امامزاده داود ساختهشد، این روستا که یکی از روستاهایی بود که مدخل ورودی محور امامزاده داود در قدیم میبود تقریباً کارکرد پیشین خود را از دست داد و اتوبان یادگار امام نیز به قسمی ساختهشد که عملاً محدودهٔ فرحزاد را به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم کرد، و در نتیجه اتفاقاتی در این محله افتاد که سرانجامِ آن، تبدیل منطقهٔ فرحزاد به یک جزیره فراموش شده بود.
فرحزاد تا پیش از اصلاحات ارضی متعلق به سید یعقوب انوار و رحیم اتحادیه بود.
ساختو سازها
به دلیل قرارگیری این رود دره در مجاورتِ دو گسلِ جدیِ در شهر تهران، در نتیجه مباحث تدقیق، و پدافند غیرعامل نیز برای طرحهای آیندهٔ دیدهشده برای این منطقه لحاظ خواهد شد. از جمله آنکه جهت نحوه و میزان بارگذاری فراتر از توان اکولوژیک رود دره و بافت پیرامونی و تأثیرات نامطلوبی که این کار خواهد داشت در دستور کار دبیرخانه کمیسیون ماده ۵ قرار داشته و پس از طی مراتب قانونی توسط شهرداری تهران، به جهت ملاحظات یکپارچگی محدودههای مذکور، جهت تصویب به شورایعالی شهرسازی و معماری میرود؛ و تدوین و اجرای برنامه عملیاتی و اولویتبندی اجرایی پیشگیری از تهدیدات زلزله و رانش زمین مد نظر است؛ و در خصوص باغات محدوده فرحزاد در هر پهنه و زیرپهنه ای که واقع شده باشند و با استناد به سند اصلی مصوب طرح جامع شهر تهران (۱۳۸۶) و ویژگیهای محیط زیستی منحصر به فرد رود دره فرحزاد لازم گشتهاست که «هرگونه» ساختِ بنا یا حتی نوسازی، صرفاً در حد توان اکولوژیک منطقه باشد؛ و به منظور ملاحظه ویژگیهای اکولوژیک و ضرورتهای حاصل از مطالعات محیط زیست در خصوص جریان آبهای زیرسطحی این منطقه لازم گشتهاست ضوابط ساخت یا نوسازی در کلیه پلاکهای محدوده فرحزاد به نحوی اصلاح شود که «تعداد طبقات از سه طبقه بیشتر نباشد»؛ و در خصوص احداث زیرزمین نیز احداث زیر زمین بیشتر از یک طبقه توصیه نشدهاست.
امامزادگان فرحزاد
امامزاده صالح (فرحزاد)
سید محمد تقی مصطفوی دربارهٔ امامزاده صالح مینویسد:
«بنای امامزاده در سال ۹۸۶قمری یعنی سال دوم سلطنت سلطان محمد پدر شاه عباس ساخته شدهاست، و نسب صاحب مرقد که در زیارت نامه ذکر شده او را پسر امام زین العابدین معرفی میکند.»
امامزاده دیگری در منتهیالیه شمالی فرحزاد است، که به «امامزاده ابوطالب» خوانده میشود. بخشی از ساختمان آن مربوط به دوره فتحعلی شاه یا محمد شاه است و قسمت دیگری از آن بنا به دوره ناصرالدین شاه تعلق دارد.
مش محمدعلی عاشق بود
تصویر «مش محمدعلی» از ذهن اهالی فرحزاد به این زودیها پاک نمیشود. تصویر آخرین خادم امامزاده صالح (ع) که در شمال امامزاده زندگی میکرد. «مش محمدعلی عاشق امامزاده بود و برای خدمت به عشقش دستمزدی نمیگرفت. او زمانی خادم اینجا بود که اطراف امامزاده تمام زمین خالی و کشاوررزی قرار داشت. غروبها اهالی میترسیدند اطراف امامزاده بروند، چون امکان داشت که گرگ آنها را بدرد. جمعیت فرحزاد هم به ۴۰ خانوار نمیرسید اما «مش محمد علی» صبح زود هنوز هوا گرگ و میش نشده به سمت امامزاده حرکت میکرد. تابستانها را همراه خانوادهاش در مقبره حاج سلیمان (کدخدای ده) میگذراند. پس از فوت او، همسرش هاجرخانم خادم امامزاده شد. «الهه شهرکی» یکی از زوار محلی امامزاده دربارهٔ هاجر خانم میگوید که زمستانها در حوض آبی وسط حیاط امامزاده درپوشی میگذاشت تا ماهیهای قرمز امامزاده از سرما یخ نزنند. حالا هم امامزاده ۲ خادم ثابت خانم، ۶ خادم ثابت آقا و ۲۵ خادم افتخاری خانم و ۷۴ خادم افتخاری آقا و ۲ کفشدار دارد.
فرحزاد در لغت
عباس اقبال آشتیانی دربارهٔ فرحزاد در «جغرافیای بلاد و نواحی» در مجله یادگار (سال اول) نوشتهاست: «فرح زاد در شمال غربی طهران بین تجریش و کن واقع است. نام این ده در کتاب «منتقله الطالبیه» آمده، اما به شکل فرزاد که املای قدیم آن فره زاد است. بعدها قیاس عامیانه «فره» را به «فرح» عربی مبدل ساخته و فره زاد و فرزاد را فرح زاد کردهاست. مؤلف کتاب «منتقله الطالبیه» نام جمعی از سادات مهاجر را میبرد که به این قریه پناهنده شده و در آنجا سکونت اختیار کرده بودهاند.» در این کتاب این نام با دو ذال و به صورت فرذاذ نوشته شده. فاضل معاصر سید حسن خرسان از این آبادی با نام فرازاذ یاد کردهاست.
راقم گوید: «فره» (به فتح اول و شد دوم وهای ساکن) به معنای شأن و شوکت است؛ و «زاد» به معنای توشه است؛ و مجموع به معنای «توشه با عظمت» است.
وجه تسمیه فرحزاد
هرچند جمعی بر اساس نام مشهور امروزی این آبادی یعنی «فرحزاد» وجه تسمیه آن را به اشتباه، بدان سبب که جایی فرحبخش و خوش آب و هوا بودهاست، منسوب به «فرح» دانستهاند، اما چنانکه آمد، نام اصلی آن «فره زاد» بوده و به سبب پیدایش آب در آنجا آن را «توشه عظیم» شمردهاند.
ضربالمثل فارسی: تو بگو ف، من میرم فرحزاد!
وحیدیه یکی از شهرهای استان تهران در ایران است. این شهر در بخش جوقین قرار دارد. شهر وحیدیه در ۲۰کیلومتری کلانشهر تهران واقع شدهاست. شهر وحیدیه به مرکزیت بخش جوقین یکی ازشهرهای زیبا وخوش آب وهواست این شهر از ادغام روستاهای جوقین، شفیع آباد، اسماعیلآباد، قصبه و قُصطانک تشکیل شدهاست.
پونک محله ای در شمال تهران است که در منطقه ۲ و ۵ شهرداری تهران واقع شدهاست. طبق آخرین آمار سرشماری سال ۱۳۹۰، این محله حدود ۲۹۰۰۰ نفر جمعیت دارد. جایگاه جغرافیایی و شهری محدوده مرزی این محله از از شمال به بزرگراه هاشمی رفسنجانی (نیایش)، از جنوب به بزرگراه شهید همت، از شرق به رودخانه پونک (بوستان نهج البلاغه) و از غرب به بزرگراه ستاری منتهی میشود.
بلوار نلسون ماندلا (نامهای پیشین: خیابان آفریقا، خیابان جُردَن) یکی از خیابانهای شناخته شدهٔ شمال شهر تهران است. این خیابان در میان مردم بیشتر با نام خیابان جُردن شناخته میشود.
دِزاشیب محلهای است در شمال تهران واقع در شمیران که در شرق تجریش واقع شدهاست، از شمال به جماران و نخجوان، از جنوب به تپههای قیطریه، از غرب به خیابان شریعتی و از شرق به چیذر و فرمانیه محدود میشود. قسمت شمالی دزاشیب را محله بالا و قسمت جنوبی آن را محله پایین میگویند.
فَرمانیه منطقهای مرفهنشین در شمیران، واقع در شمال کلانشهر تهران است. این محله که در منطقه ۱ شهرداری تهران و شهرستان شمیرانات قرار دارد، بهعنوان یکی از گرانقیمتترین مناطق مسکونی تهران شناخته میشود.
کامرانیه محلهای در شمیران، واقع در شمال کلانشهر تهران است. این محله که در منطقه ۱ شهرداری تهران و شهرستان شمیرانات قرار دارد، یکی از گرانقیمتترین مناطق مسکونی تهران محسوب میشود.
آجودانیه، یکی از محلههای اعیاننشین و لوکس واقع در شمال کلانشهر تهران و شهرستان شمیرانات است. این محله که در منطقه ۱ شهرداری تهران واقع شدهاست، یکی از گرانقیمتترین مناطق مسکونی تهران به حساب می آید و ساختمان های مدرن و لوکس بسیاری در این محله وجود دارد. این محله به دلیل خیابان عریض آجودانیه و کوچه های نسبتا اصولی و همچنین از آنجایی که بافت های قدیمی این منطقه اکثرا باغات با قواره زمین های بزرگ بوده اند،
اَقْدَسیه، یکی از محلههای اعیاننشین شمال شرق تهران و منطقه شمیران است. این محله در منطقه ۱ شهرداری تهران و شهرستان شمیرانات واقع است. خیابان اقدسیه (برادران شهید موحد دانش) در شرق از میدان اقدسیه در انتهای بزرگراه ارتش آغاز شده، در میانه راه خیابان آجودانیه را قطع میکند و در غربیترین نقطه به سهراه اقدسیه در تقاطع خیابان پاسداران منتهی میشود. این محله از شمال با آجودانیه و کاشانک، از غرب با فرمانیه، از شرق با اراج و از جنوب با میدان نوبنیاد همسایه است.
سوهانَک، روستایی از روستا های شمیران در شمال شرقی تهران است که حدود ۱۵٫۵ کیلومتر از مرکز این شهر فاصله دارد. موقعیت جغرافیایی سوهانک، ۳۵ درجه شمالی و ۵۱ درجه شرقی است. این محله از جنوب به بلوار ارتش یا همان جاده مینیسیتی-لشکرگ، از شمال به دامنه جنوبی البرز، و از سوی شرق به گردنه قوچک منتهی میشود. محله سوهانک ۱۸۰۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و با گسترش شهر تهران اکنون جزئی از این شهر و محلهای از بخش شمیران تهران بهشمار میآید.
اِوین، نام محلهای از شهرستان شمیران در شمال شهر تهران است. این محله جزئی از منطقه ۱ شهرداری تهران است. ناحیه کوهستانی اوین به عنوان بخشی از ناحیه کوهستانی البرز مرکزی از شرق به تپههای علیآباد ولنجک، از غرب به ارتفاعات حصارک، از شمال به ارتفاعات توچال و شاهنشین و از جنوب به ناحیه اوین و سعادت آباد محدود میگردد. میزان متوسط بارندگی سالیانه ۴۰۰–۳۰۰ میلیمتر و میزان متوسط دمای سالیانه ۱۶٫۷ درجه سانتی گراد است
شهرک امید (شهرک فرحناز پیشین) یکی از شهرکهای مسکونی تهران است که در شمال شرقی این شهر در مجاورت پارک جنگلی لویزان قرار گرفتهاست. این شهرک شامل ۱۹۴۶ واحد مسکونی در قالب ۱۸ برج و ۵۴ خانهٔ ویلایی است و جمعیت ساکن در آن حدوداً ۸۰۰۰ نفر برآورد میشود. این شهرک در میان جنگل لویزان و بوستان جنگلی یاس در محدوده شمیرانات واقع شده و در منطقه چهار شهرداری تهران قرار دارد.
خیابان ایران (اسامی سابق این خیابان: عین الدوله / سقاباشی) بخشی از محله دولت سابق، از محلات قدیمی تهران بهشمار میآید که از نظر جغرافیایی حدفاصل خیابان آبشار (خیابان عبدالرضا شیرازی) تا چهارراه آبسردار (خیابان مجاهدین اسلام) و در نزدیکی میدان بهارستان و مدرسه سپهسالار (مدرسه عالی مطهری فعلی) قرار دارد. در این محله بازارچه، حمام و سقاخانهای وجود دارد.
کیانشهر، شهری در بخش طغرالجرد شهرستان کوهبنان در استان کرمان ایران است. این شهر، مرکز بخش طغرالجرد است.
کوی سیزده آبان کوی ۱۳ آبان در ناحیه ۳ منطقه ۲۰ تهران قرار دارد. این محله در سال ۱۳۴۲ شمسی ساخته شدهاست و پیش از انقلاب به نهم آبان شهرت داشت. علت این نام گذاری روز تولد رضا پهلوی فرزند بزرگ محمدرضاشاه و ولیعهد وی بود، ولی بعد از انقلاب به مناسبت روز دانش آموز ۱۳ آبان نام گرفت. محله ۱۳ آبان دارای ۸۸ کوچه میباشد؛ و نام کوچهها از ماههای سال گرفته شدهاست. سیزده آبان اولین محله تهران بود که از لولهکشی گاز استفاده شد.
نازیآباد، از محلههای جنوب شهر تهران است. این محله در شمال شرقی محله خزانه، شمال غربی محله جوادیه، غرب محله خانیآباد، در شرق بوستان ولایت و در جنوب راهآهن تهران قرار دارد.
ریانَک یکی از قدیمیترین محلههای تهران است. بریانک در قدیم بخشی از دهستان غار در بخش ری شهرستان تهران به حساب میآمد و ۱۰۰ نفر جمعیت داشتهاست؛ ولی امروزه در شهر تهران قرار دارد. علت نامگذاری این محله به بریانک این بودهاست؛ که یکی از شاهان بریانی در این محله میخوردهاست و به بریونک معروف بودهاست.
طَرَشت از محلات قدیمی تهران واقع در شمال شرقی میدان آزادی بوده که از روستاهای قدیمی و شهرهای کنونی تهران بهشمار میآید که بعضاً قدمت آن را تا زمان سلجوقیان دانستهاند.
بخش کن نام اولین بخش تهران شامل ۴چهار قریه ودهستان: کن، شمیران، شهرستانک، خور و ارنگه در گذشته بودهاست. روستا، دهکده، قریه، رود، محله و بخش شهرستان تهران و استان تهران است. ولایت ری (یا همان استان تهران امروزی) از باستان چندین دهکده و روستا داشتهاست که یکی از معروفترین آنها کن است. یکی از مناطقی که در اسناد تاریخی نامش از توابع ری در کنار کرج و تهران آمده کن میباشد. البته درحال حاضر کن را با نام محله کن واقع در شمالغرب تهران و منطقه ۵ شهرداری تهران میشناسند.
نارمَک نام محلهای واقع در شرق تهران است. در گذشته دهی در ۹ کیلومتری جنوب شرقی تجریش و ۵ کیلومتری راه شوسهٔ دماوند به تهران بوده است.
تهراننو نام محلهای واقع در شرق تهران پایتخت ایران است که در منطقه ۱۳ شهری تهران واقع شدهاست. محله تهراننو از شمال به محلههای نارمک، تهرانپارس و خیابان دماوند، از شرق به پارك جنگلي سرخه حصار، از جنوب به دوشانتپه و خیابان پیروزی و از غرب به محلههای نیروی هوایی و پل تهران نو متصل است.
تهران پارس نام کوی بزرگی است که در شرق و شمال شرق شهر تهران، پایتخت ایران و در محدوده منطقه ۴ شهرداری تهران و نیز منطقه ۸ شهرداری تهران واقع شدهاست. این محله به لحاظ آب و هوا به دلیل نزدیکی به پارک ملی خجیر، بوستانهای جنگلی سرخه حصار، یاس فاطمی و لویزان، دارای آب و هوای مطبوعی میباشد. طبق تقسیمبندی انجام شده توسط شهرداری تهران، این محله خود شامل دو قسمت تهران پارس شرقی و تهران پارس غربی است. تهرانپارس غربی از غرب به بزرگراه شهید باقری، از شرق به بلوار شاهد (پروین)، از جنوب به خیابان دماوند