بازار املاک / کاهش تورم اجاره بها به حدود ۳۴ درصد

کاهش تورم اجاره بها به حدود ۳۴ درصد

نرخ تورم اجاره بها از حدود ۴۳ درصد در تابستان سال گذشته به حدود ۳۴ درصد رسیده و نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته نزدیک به ۱۰ واحد درصد کاهش یافته است.

عوامل مؤثر بر این کاهش
معاون وزیر راه و شهرسازی در تشریح عوامل مؤثر بر این کاهش، مجموعه‌ای از عوامل کلان اقتصادی و رفتاری را مطرح کرد. 

او کاهش توان پرداخت هزینه مسکن توسط خانوارها و افت تقاضا را عاملی اساسی برای تعدیل نرخ اجاره دانست. 

علاوه بر آن، خروج بخشی از اتباع و مهاجران از کشور به خصوص از محله‌ها و مناطق کم برخوردار و پیرامونی شهرها را عاملی مؤثر در کاهش تقاضا و پایین آمدن قیمت اجاره در این محدوده‌ها ذکر کرد. 

طاهرخانی همچنین به اثر روانی و رفتاری ناشی از جنگ ۱۲ روزه اشاره کرد و گفت موجران در مواجهه با این بحران تمایل داشتند با مستأجران همراهی و مدارا کنند که این رفتار نیز در کاهش نرخ‌های اجاره نقش ایفا کرد.

او افزود یکی دیگر از عواملِ مداخله‌گر در بازار، تصویب و اجرای بسته مدیریت بازار اجاره توسط وزارت راه و شهرسازی بوده است. 

به گفته طاهرخانی، پس از ابلاغ این بسته، استانداری‌ها و دستگاه‌های اجرایی استانی به سرعت مقررات لازم‌الاجرا را پیاده کردند و این اقدام سیگنال روشنی به بازار ارسال نمود که دولت قصد ورود و مدیریت بازار اجاره را دارد؛ 

موضوعی که در تشدید روند تعدیل قیمت‌ها تأثیرگذار بوده است.

این گزارش حاکی است که اثر خروج مهاجران در برخی مناطق پیرامونی تهران و نقاط با طبقه اقتصادی پایین‌تر به صورت محسوس مشاهده شده و می‌توان کاهش اجاره در محدوده‌هایی مانند حوالی میدان انقلاب و مناطقی پایین‌تر از آن را مستند دانست. 

به بیان دیگر، ترکیب کاهش تقاضا ناشی از خروج جمعیت، محدود شدن توان پرداخت خانوارها و تدابیر مدیریتی بازار اجاره موجب شده تا منحنی تورم اجاره نزولی شود.

از منظر اقتصاد مسکن، چنین روندی چند پیامد قابل توجه دارد. برای خانوارها کاهش نرخ رشد اجاره می‌تواند فشار هزینه مسکن را کوتاه‌مدت کاهش دهد و با افزایش قدرت خرید نسبی، بخشی از فشار معیشتی را تخفیف دهد. 

با این حال برای موجران به ویژه مالکان خرد و کسب‌وکارهای وابسته به درآمد اجاره، افت نرخ رشد اجاره ممکن است درآمدهای جاری را کاهش دهد و انگیزه نوسازی یا سرمایه‌گذاری در واحدهای اجاره‌ای را تحت تأثیر قرار دهد.

بازارهای همپوشان مانند ساخت و ساز مسکن، مصالح ساختمانی و خدمات مرتبط با اجاره نیز ممکن است از این جهت متاثر شوند؛ 

کاهش انتظارات بازدهی برای سرمایه‌گذاران می‌تواند سرعت عرضه واحدهای جدید را کم کند که در بلندمدت، در صورت برگشت تقاضا، می‌تواند بر کمبود عرضه و نوسانات قیمت اثر بگذارد. 

از این رو ثبات در سیاست‌گذاری و اجرای راهکارهای متوازن از سوی نهادهای دولتی از جمله وزارت راه و شهرسازی و همکاری نهادهای مرتبط با سیاست پولی و بودجه‌ای برای مدیریت تبعات ضروری است.

مسأله مهم دیگری که در اظهارات معاون وزیر برجسته شد، نقش عوامل روانی و اجتماعی در تعیین رفتار موجران و مستأجران بود. 

تجربه بحران‌های پیشین نشان داده است در شرایط نااطمینانی موجران و مستأجران به شکل‌های مختلفی واکنش نشان می‌دهند و این واکنش‌ها می‌تواند به نوسان کوتاه‌مدت در بازار اجاره منجر شود.

 طاهرخانی از ثبات سیاست‌گذاری به عنوان عاملی کلیدی در جلوگیری از تنش‌های بازار نام برد و تصریح کرد بسته مدیریت اجاره سیگنالی از ثبات و ورود دولت به بازار را مخابره کرده است.

در جمع‌بندی، معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی کاهش تورم اجاره بها به حدود ۳۴ درصد و ریزش حدود ۱۰ واحد درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل را نتیجه تلاقی چند عامل کلان و منطقه‌ای دانست و تأکید کرد که شواهد فعلی حکایت از آغاز فرآیند تعدیل در نرخ‌های اجاره دارد.

 همزمان کارشناسان اقتصادی و فعالان بازار مسکن بر لزوم رصد مستمر وضعیت حاشیه‌نشینی، مهاجرت و توان پرداخت خانوارها تأکید دارند تا سیاست‌ها متناسب با تحولات بازار به‌روزرسانی شود.

آپارتمان‌از گلاب‌دره تا یافت آباد

امسال از جمله سال‌هایی است که حتی از خواب زمستانه قیمت آپارتمان خبری نبوده است. عجیب است که هوا سرد شده ، فصل جابه جایی گذشته، زمستان است . اما هنوز قیمت خرید مسکن و اجاره آن به خواب نرفته است.

قیمت آپارتمان در شهرهای حومه چقدر ؟

نوسانات اقتصادی در سال های گذشته تلاطماتی را در بازار ملک ایجاد کرده که ارتعاشات آن به حومه پایتخت هم رسیده است؛ به طوری که قیمت ها نسبت به چهار سال قبل بعضا تا ۱۲ برابر رشد نشان می دهد. در حال حاضر حداقل بودجه لازم برای خرید آپارتمان در شهرهای اطراف تهران ۵۵۰ میلیون تومان است.

بازار مسکن قرمز شد

فروشندگان عقب‌نشینی کردند در روزهای ابتدایی زمستان بیشتر فایل های پیشنهادی فروش آپارتمان به رنگ قرمز درآمد. نه فروشندگان تمایلی به فروش املاکشان دارند نه خریداران توان پرداخت هزینه های خرید آپارتمان‌هایی را دارند که روزانه قیمت‌شان بالا می‌رود.

عملیات بازسازی ۶۷۰ واحد آسیب دیده

مدیرکل بنیاد مسکن آذربایجان‌غربی: عملیات بازسازی ۶۷۰ واحد آسیب دیده زلزله خوی در شهر دیزج آغاز شد ارومیه - مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی آذربایجان‌غربی از عملیات اجرایی و بازسازی ۶۷۰ واحد شهری و روستایی در شهر دیزج از توابع شهرستان زلزله‌زده خوی خبر داد. به اتمام آوار برداری ۶۷۰ واحد مسکونی از یک هزار و ۱۰۰ واحد احداثی شهری و روستایی مناطق زلزله زده شهرستان خوی عملیات اجرایی و بازسازی ۴۰۰ واحد مسکونی روستایی و ۲۷۰ واحد شهری در شهر دیزج دیز آغاز شده است.

رفع بن بست شهرک مسکونی تهران

بن بست غربی‌ترین شهرک مسکونی تهران با اجرای طرح راه سازی رفع می شود. شهردار منطقه۲۲ دیروز از اجرای طرح راه سازی S۲۰ در شمال شهرک مرواریدشهر به عنوان غربی‌ترین شهرک مسکونی پایتخت بازدید کرد .

معاملات مسکن داغ‌تر می‌شود؟

در آذرماه تقاضای خرید اوراق تسهیلات مسکن رشد ۲۰ درصدی داشته است . که می‌تواند نشان‌گر تداوم افزایش تقاضای مصرفی برای خرید ملک باشد. بررسی معاملات اوراق تسهیلات مسکن دید مناسبی نسبت به میزان تقاضا در بازار مسکن می‌دهد. بررسی‌های فردای اقتصاد نشان می‌دهد که در آذرماه برای سومین ماه پیاپی شاهد افزایش تقاضا برای خرید تسه‌ها بودیم.

بهترین خانۀ جایزه ریبا ۲۰۲۲ معرفی شد

پروژه «خانه سرخ» عنوان بهترین خانه سال ۲۰۲۲ جایزه معماری سلطنتی بریتانیا را کسب کرد. موسسه سلطنتی معماران بریتانیایی (RIBA) «خانه سرخ» را که دیوید کوهن طراحی کرده، برنده جایزه ریبا ۲۰۲۲ اعلام کرد. این خانه خانوادگی دو طبقه در مناطق روستایی جنوب غربی انگلستان واقع شده

بازار مسکن شب عید

سه شاهد آماری و مستند در بازار معاملات مسکن می‌ گوید، این شب عید با همه خریدهای شب عید دوره‌ های گذشته تفاوت دارد. در ماه‌های بهمن و اسفند سال گذشته – دست کم از سال ۹۵ تا ۹۹- نبض معاملات خرید آپارتمان در تهران یکی از سه فاز «نرمال»، «هیجان مثبت» یا «کما» (هیجان منفی) را تجربه کرده است؛ به‌طوری‌که در شرایط طبیعی – فاز اول- خریدها در بیشترین حجم ممکن قرار داشت. الان اما شرایط بازار ملک فاز «میانه» را تجربه می‌کند. ارقام مربوط به حجم معاملات و تورم زمستانی ملک این فاز را توضیح می‌دهد.

دولت بی برنامه و خواب زمستانی دولتمردان

تمایل مالکان به گرفتن اجاره‌های سنگین به جای رهن کامل همزمان با کاهش روزافزون ارزش پولی ملی در حالی صاحبان خانه این روزها به دنبال گرفتن اجاره‌های نجومی به جای رهن کامل واحد‌ مسکونی خود هستند. که عضو هیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک کشور هشدار داد که اگر جلوی موج بحران افزایش اجاره مسکن گرفته نشود، تهدید جدی متوجه بیشتر مستاجران کشور خواهد شد.

بهترین راهکار جبران کمبود زمین

معاون وزیر راه و شهرسازی: در شهرهای شمالی که با مشکل کمبود زمین در مراکز شهرها مواجه هستند، بهترین گزینه جبران کمبودها ساخت وساز در بافت فرسوده است. اگر ساخت و سازها را به سمت بافت فرسوده هدایت کنیم با یک تیر چند هدف حاصل می‌شود؛ ساخت و ساز در بافت فرسوده در شهرهای شمالی که با مشکل کمبود زمین در مراکز شهرها مواجه هستند گزینه مناسبی است.

خانه بخریم یا صبر کنیم؟

در فضای کلی اگر کسی امکان خرید مسکن دارد باید نیاز مصرفی خود را تامین کند و آن را به تعویق نیندازد. مرکز آمار ایران، تورم بازار مسکن تهران در آبان‌ماه ۱۴۰۱ حدود ۵ درصد بیشتر شد. در آبان‌ماه امسال قیمت مسکن در همه شاخص‌های تورم ماهانه، نقطه‌ای و سالانه با افزایش همراه شد. بر این اساس، متوسط وزنی و حسابی قیمت آپارتمان‌های مسکونی در شهر تهران در ماهی که گذشت، به ترتیب ۴۷ میلیون و ۹۳۸ هزار تومان و ۴۶ میلیون و ۱۶ هزار تومان بود.

وام نوسازی مسکن در یزد

در طرح بازآفرینی شهری ۱۵۰ میلیون تومان تسهیلات با سود صفر درصد و ۲۰۰ میلیون تومان دیگر با سود ۱۸ درصد به متقاضیان پرداخت می‌شود. طرح بازآفرینی شهری به در سه محور تکمیل زیرساخت‌های شهری تکمیل طرح‌های خدماتی روبنایی و تکمیل و نوسازی مسکن به دنبال افزایش کیفیت زندگی مردم در مناطق کمتر برخوردار شهری اجرایی می‌شود.

صدور ۲۰ هزار پروانه ساخت در سال آینده

معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران گفت: ما می‌خواهیم صدور پروانه ساخت را از ۵ هزار به ۱۰ هزار فقره در سال جاری و سال آینده نیز به ۲۰ هزار فقره افزایش دهیم. در خصوص "تبصره دوم اصلاحیه نحوه اخذ مطالبات حوزه شهرسازی شهرداری تهران" با بیان اینکه استفساریه برای تکمیل لایحه بوده است

یک چهارم سكونت گاه های بافت فرسوده است

براساس آخرین آمار و شاخص‌های مصوب شورای عالی معماری و شهرسازی در حدود یک چهارم سطح کشور را بافت‌های فرسوده و سکونتگاه‌های غیررسمی تشکیل داده است که جمیعتی بالغ بر ۲۲ میلیون نفر را در این بافت‌ها ساکن هستند.یک چهارم سكونت گاه هاي كشور در بافت های فرسوده

احداث واحدهای تخریب شده در زلزله

ارومیه - فرماندار خوی گفت:بیش از ۵۰ درصد واحدهای مسکونی تخریب شده در مناطق زلزله زده شهرستان خوی ساخته شده است. عصر دوشنبه در بازدید از روند بازسازی مناطق زلزله زده خوی در حال پی کنی این روستاها به اتمام رسیده و۳۸۰و احد در مرحله اجرای عملیات بتن ریزی ۲۹۰ واحد در مرحله اسکلت بندی بندی دارند و پوشش سقف ۱۰۰ واحد نیز به اتمام رسیده است.

تعمیر و مرمت ۱۶۰ واحد مسکونی در زنجان

تعمیر و مرمت ۷۲ باب منزل مسکونی انجام‌شده است ۱۶۰ باب هم در ذیل تفاهم‌نامه منعقده ساخته خواهد شد. در جلسه شورای هم‌اندیشی گروه‌های جهادی که در محل کمیته امداد استان برگزار شد

انفجار گاز در یک مجتمع مسکونی

انفجار مهیب گاز شهری در یک مجتمع مسکونی ۵ طبقه، خسارت های هنگفتی را به بار آورد و طبقه همکف این ساختمان را ویران کرد. این حادثه دلهره آور صبح روز گذشته در بولوار شهید مطهری مشهد هنگامی رخ داد که صدای وحشتناک ناشی از انفجار در ساختمان ، اهالی محل را از منازل بیرون کشید.

راه کاهش قیمت تمام شده مسکن

با عرضه محصولات و کالاهای مختلف در بورس کالا (از جمله مصالح ساختمانی) می‌توان هزینه های توزیع را کاهش داد. علی اصغر ضیاچی، کارشناس بازار سهام با اشاره به عرضه خودرو در بورس کالا فرآیند بورس کالا به حذف قیمت‌گذاری دستوری و کشف قیمت بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا کمک می‌کند. عرضه خودرو در بورس کالا، خودروسازان امکان فروش محصول با قیمت بالاتر را دارند و صد البته که این اقدام به نفع شرکت‌ها است و فروش خودرو خارج از بورس کالا هیچ منطقی ندارد.

بازار مسکن از خواب زمستانه بیدار شد !

پشت پرده افزایش قیمت مسکن تازه‌ترین آمارهای بانک مرکزی نشان می‌دهد قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در آبان‌ماه دست‌کم سه میلیون تومان معادل 6.7 درصد افزایش یافته است اگرچه رقم اعلامی تنها ناظر بر متوسط قیمت واحدهای مسکونی معامله‌شده است تمام واقعیت را نشان نمی‌دهد اما به هر روی بیانگر حرکت تورمی بازار مسکن در هشتمین ماه سال است.

رقابت مسکن و دلار

تحرک بازار مسکن در دومین ماه از پاییز امسال در حالی رقم خورد که به دلیل پایان فصل جابه‌جایی انتظار رشد حدود ۷ درصد قیمت‌ها و ۴۸ درصد معاملات دور از ذهن بود؛ اما کارشناسان معتقدند نوسانات نرخ ارز، بخشی از سرمایه‌ها را به منظور محافظت در برابر تورم به سمت بازار ملک سوق داد.

بازار سیمان و عرضه‌ در بورس کالا

بررسی روند معاملات سیمان طی یک ماه گذشته در بورس کالای ایران بیانگر ثبات و آرامش ادامه‌دار این معاملات است. نهم شهریور سال ۱۴۰۰ بود که وزارت صنعت، معدن و تجارت در راستای حمایت از تولیدکنندگان و حذف قیمت‌های کاذب بازار، عرضه کل سیمان کشور در بورس کالای ایران را مصوب کرد.