بازار املاک / وام مسکن ۲ میلیاردی

وام مسکن ۲ میلیاردی

در حالی بازار مسکن شهریورماه در آرامش نسبی به سر می‌برد، افزایش هزینه ساخت، تورم و سیاست‌های دستوری همچنان فشار صعودی بر قیمت‌ها وارد می‌کند.

بازار مسکن در شهریورماه در شرایطی به روز‌های پایانی فصل جابه‌جایی رسیده که معادلات خرید و فروش برای بسیاری از متقاضیان همچنان پیچیده است. 

نه خبری از رونق پرقدرت معاملات دیده می‌شود و نه می‌توان از توقف کامل خرید و فروش صحبت کرد.

در این میان، فاصله میان توان مالی خانوار‌ها و قیمت واحد‌های مسکونی همچنان یکی از مهم‌ترین موانع ورود تقاضای مصرفی به بازار است؛

 موضوعی که در کنار رشد هزینه‌های ساخت، چشم‌انداز قیمت‌ها را نیز تحت تأثیر قرار داده است.

از سوی دیگر، بازار اجاره نیز پس از ماه‌های پرتلاطم جابه‌جایی، با چالش‌های خاص خود مواجه است. 

سیاست‌های تنظیم‌گر، هزینه‌های رو به رشد خانوار‌ها و اختلاف میان انتظارات موجران و مستأجران، شرایطی ایجاد کرده که پیش‌بینی مسیر بازار در ماه‌های آینده را دشوارتر می‌کند.

در چنین فضایی، بررسی آنچه در کف معاملات می‌گذرد، اهمیت بیشتری پیدا کرده است؛ اینکه خریداران واقعاً چه می‌خواهند، 

فروشندگان تا کجا حاضر به تخفیف هستند و افزایش هزینه‌های ساخت چه زمانی خود را در قیمت واحد‌های جدید نشان خواهد داد.

در همین رابطه؛ سمانه محرمی نمین، نایب‌رئیس مشاوران املاک، در گفت‌و‌گو با خبرگزاری خبرآنلاین درباره آخرین وضعیت بازار مسکن در شهریورماه، 

با تأکید بر اینکه اطلاعات موجود در بازار در حال حاضر بیشتر ماهیت میدانی دارد تا آماری، گفت: متأسفانه مشاوران املاک و اتحادیه املاک که به نوعی آینه راست‌نمای معاملات بودند،

 از گردونه اطلاعات بازار کنار گذاشته شده‌اند. با راه‌اندازی سامانه کاتب و سامانه‌های جدید، اطلاعات معاملات از اختیار اتحادیه املاک خارج شده و مدیریت آن دیگر در اختیار اتحادیه نیست. 

همین موضوع باعث شده دسترسی مشاوران املاک و اعضای هیأت‌مدیره اتحادیه به اطلاعات دقیق معاملات از بین برود.

او توضیح داد که اگر امروز یک مشاور املاک درباره ارزان یا گران شدن بازار، افزایش یا کاهش تعداد معاملات و میزان رونق بازار صحبت می‌کند، 

این اظهارنظر‌ها عمدتاً بر پایه اطلاعات میدانی است و نباید آنها را با آمار رسمی و دقیق معاملات یکی دانست.

در ادامه تأکید کرد: در گذشته با وجود سامانه املاک و مستغلات، امکان ارائه اطلاعات دقیق‌تری درباره تعداد معاملات نسبت به ماه یا سال قبل وجود داشت 

و می‌شد بر اساس آن درباره افزایش معاملات، رونق یا تغییر قیمت‌ها اظهارنظر کرد.

به گفته او، اتحادیه املاک یک سندیکای مردمی بود و اطلاعات را در اختیار مردم قرار می‌داد، اما اکنون بازار با کمبود اطلاعات شفاف مواجه است. 

مدت‌هاست اطلاعات آماری منظم و قابل اتکایی از سوی وزارت راه و شهرسازی منتشر نمی‌شود و اگر هم اطلاعاتی منتشر شود، 

در برخی موارد با واقعیت مشاهده‌شده در کف بازار تفاوت دارد. اطلاعات واقعی بازار باید بر مبنای قیمت معامله‌شده باشد، نه قیمت اسمی آگهی‌هایی که در پلتفرم‌های آنلاین درج می‌شود.

او بیان کرد که مبنای درست برای ارزیابی بازار، معاملات انجام‌شده و کد‌های رهگیری صادرشده است.

 در عین حال، وضعیت فعلی بازار را آرام توصیف کرد، اما گفت که این آرامش به معنای نبود تورم در بازار مسکن نیست و به اعتقاد او، افزایش قیمت در ادامه مسیر اجتناب‌ناپذیر خواهد بود.

این فعال بازار مسکن برای توضیح این پیش‌بینی به مجموعه‌ای از عوامل اشاره کرد؛ از نهاده‌ها و مصالح ساختمانی گرفته تا عوارض ساختمانی و نرخ دستمزد کارگران.

به گفته او، پس از جنگ ۱۲ روزه و موضوع اخراج اتباع، نرخ دستمزد‌ها تحت تأثیر قرار گرفته است. 

علاوه بر این، نرخ تورم، هزینه حمل‌ونقل و وضعیت بازار‌های موازی مانند ارز و مسکوکات نیز بر بازار مسکن اثر می‌گذارند؛ 

بنابراین نمی‌توان انتظار داشت با وجود افزایش این هزینه‌ها، قیمت مسکن برای مدت طولانی کاهش پیدا کند یا بدون تغییر باقی بماند.

این کارشناس بازار مسکن معتقد است بازار در حال حاضر بیشتر با شرایط «رکود تورمی» مواجه است، اما این به معنای توقف مراجعه خریداران نیست. 

او گفت مراجعه خریداران همچنان وجود دارد و حتی از ابتدای سال تاکنون، رفتار بخش عمده‌ای از متقاضیان خرید مسکن نسبت به واقعیت بازار به‌روز شده است

به گفته او، خریداران در ابتدای سال با تصورات و انتظاراتی وارد دفاتر مشاوران املاک می‌شدند که با قدرت خرید واقعی آنها و قیمت‌های موجود در بازار همخوانی نداشت. 

بسیاری تصور می‌کردند با سرمایه‌ای که در اختیار دارند، می‌توانند ملکی با مشخصات موردنظر خود خریداری کنند،

 اما به مرور زمان و با مشاهده واقعیت بازار، خواسته‌های خود را تعدیل کرده‌اند. امروز عمده خریداران با شرایط فعلی بازار هماهنگ شده‌اند.

او بازار فعلی را برای خرید‌های مصرفی و همچنین «تبدیل به احسن» مناسب ارزیابی کرد؛ 

به‌خصوص برای زوج‌های خانه‌اولی، کسانی که برای نخستین بار قصد خرید خانه دارند و افرادی که از قبل صاحب خانه هستند

 و اکنون بخشی از سرمایه خرد خود را در قالب طلا یا ارز نگهداری کرده‌اند و با افزایش قیمت این دارایی‌ها، امکان اضافه کردن بخشی از سرمایه خود به ملک و ارتقای خانه‌شان را پیدا کرده‌اند.

درباره فاصله قیمت‌های پیشنهادی فروشندگان با قیمت واقعی معاملات، برخلاف این تصور که بازار در شهریورماه با افزایش این شکاف مواجه شده است، گفت که اساساً با چنین برداشتی موافق نیست.

او تأکید کرد که بازار خرید همچنان وجود دارد و حتی پیش از این نیز بار‌ها بر ضرورت خرید در زمان مناسب تأکید کرده است.

 به گفته او، یکی از مشکلات فعلی این است که افراد هر روز قیمت طلا و سایر دارایی‌ها را در تلفن همراه خود دنبال می‌کنند

 و با دیدن افزایش قیمت این بازارها، احساس می‌کنند از محل نگهداری سرمایه خود سود کرده‌اند؛ در نتیجه خرید مسکن را به تعویق می‌اندازند.

نایب‌رئیس اتحادیه مشاوران املاک تأکید کرد: مسکن همچنان یک نیاز اولیه است و نباید در ایران صرفاً به عنوان یک سرمایه یا دارایی سرمایه‌ای به آن نگاه کرد. 

به اعتقاد او، افرادی که به دلیل دنبال کردن سود بازار‌های موازی، خرید خانه را عقب می‌اندازند، ممکن است در نهایت هزینه بسیار بیشتری بپردازند.

او همچنین هشدار داد که هنوز اثر کامل افزایش قیمت مصالح ساختمانی بر ساختمان‌های جدید و قیمت تمام‌شده واحد‌های مسکونی وارد بازار نشده است، 

چرا که بخش قابل توجهی از ساخت‌وساز‌هایی که با قیمت‌های جدید مصالح انجام می‌شوند، هنوز به مرحله عرضه نرسیده‌اند.

وی با اشاره به منطق قیمت تمام‌شده گفت نمی‌توان انتظار داشت فروشنده ملکی را که هزینه ساخت آن افزایش یافته

، صرفاً به دلیل نبود خریدار با هر قیمتی عرضه کند. ممکن است یک سازنده در شرایط خاص یک واحد را با ضرر بفروشد، اما اینکه تمام واحد‌های یک پروژه با زیان عرضه شوند، منطقی نیست.

او بر ضرورت رفتار منطقی و غیردستوری با بازار تأکید کرد و گفت دستکاری هر بازاری و رفتار دستوری، آن بازار را از مسیر طبیعی خود خارج می‌کند. 

به گفته او، شاید بتوان با سیاست‌های دستوری جلوی بخشی از رونق بازار را گرفت، اما نمی‌توان با این روش جلوی افزایش قیمت را به صورت پایدار گرفت.

او هشدار داد: «ما از بازار هیجانی فاصله می‌گیریم، اما فنر قیمت ملک را فقط فشرده‌تر می‌کنیم و در زمان رها شدن آن، سهم بزرگ‌تری خواهیم داشت.»

 به اعتقاد او، اگر اجازه داده می‌شد فشار‌های قیمتی به‌تدریج تخلیه شوند، بازار در نهایت می‌توانست مسیر تورمی منطقی‌تری را طی کند.

نایب‌رئیس مشاوران املاک تهران درباره تعداد فایل‌های فروش در بازار نیز گفت که جنگ ۱۲ روزه شرایط متفاوتی را ایجاد کرد.

 در آن مقطع، بسیاری از مشاوران املاک امکان فعالیت عادی نداشتند، برخی افراد مهاجرت کردند و امکان بازدید از تعداد زیادی از فایل‌ها وجود نداشت.

با این حال، به گفته او، اکنون دست مشاوران املاک برای دسترسی به فایل‌ها بازتر شده است و نمی‌توان گفت تعداد فایل‌های فروش به شکل کلی کاهش یافته است.

او در عین حال به نکته مهم دیگری اشاره کرد: افزایش قیمت مصالح باعث شده بخشی از فایل‌های نوسازی که قرار بود در این فصل وارد بازار شوند، هنوز آماده عرضه نباشند.

او توضیح داد که فایل‌های در حال ساختی که قرار بود طی ۱۲ تا ۱۸ ماه گذشته یا در سال جاری به عنوان واحد نوساز وارد بازار شوند، 

در بسیاری از موارد به دلیل جنگ، افزایش هزینه مصالح و مشکلات تأمین منابع مالی سازندگان خرد، هنوز به مرحله عرضه نرسیده‌اند.

او گفت این مسئله در مورد سازندگان بزرگ شاید کمتر دیده شود، اما در میان سازندگان خرد بسیار جدی است؛

 سازنده‌ای که با سرمایه ۲۰ یا ۳۰ میلیارد تومان ساخت یک پروژه را آغاز کرده، 

ممکن است اکنون حتی نتواند همان سرمایه اولیه را تأمین کند و پروژه‌ای که هزینه ساخت آن از ۲۰ میلیارد تومان به حدود ۴۰ میلیارد تومان رسیده، برایش قابل تکمیل نباشد.

به گفته این فعال صنفی، پروژه‌های نیمه‌کاره سازندگان خرد در بازار کم نیستند 

و بنابراین این تصور که تعداد زیادی واحد نوساز آماده عرضه در بازار انباشته شده، اما خریداری برای آنها وجود ندارد، درست نیست. 

بسیاری از واحد‌هایی که قرار بود در این مقطع به بازار عرضه شوند، اساساً هنوز وارد بازار نشده‌اند.

او تأکید کرد فایلی که با قیمت واقعی و اصیل خود عرضه شود و قیمت آن توسط یک مشاور املاک معتمد و دارای مجوز کارشناسی شده باشد، شانس فروش دارد و بازار در شرایط بایکوت یا معاملات صفر قرار ندارد.

هشدار به زوج‌های جوان؛ سود طلا و ارز نباید خرید خانه را عقب بیندازد

در بخش دیگری از صحبت‌های خود بار دیگر به زوج‌های جوان توصیه کرد خود را درگیر سود‌های روزانه بازار‌های موازی و آنچه در تلفن همراه خود مشاهده می‌کنند، نکنند.

او گفت زوج‌های جوان در گذشته معمولاً هنگام ازدواج، طلا یا هدایایی را که دریافت می‌کردند،

 به همراه پس‌انداز و اندوخته خود جمع می‌کردند، وام می‌گرفتند و با تأمین بخشی از ودیعه یا پرداخت هزینه خرید، حتی یک خانه کوچک را به عنوان منزل مصرفی یا سرمایه اولیه خریداری می‌کردند.

طرح ساماندهی اجاره بهای املاک مسکونی

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز (هفتم خرداد) خود به ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون عمران در مورد طرح دو فوریتی کنترل و ساماندهی اجاره بهای املاک مسکونی خواهند پرداخت.

چگونه مسکن در ۱۷ سال، ۵۲ برابر گران شد؟

عضو هیات مدیره کانون سراسری انبوه‌سازان مسکن می‌گوید: با شوآف و شعار و اعلام آمارهای میلیونی، نه مردم صاحب مسکن می‌شوند و نه تولیدی به اسم مسکن خواهیم داشت.

آشفتگی بازار مسکن

در شرایط فعلی بخش عمده خریداران و حتی فروشنده‌هایی که برای خریدوفروش آپارتمان در شهر تهران به دنبال کشف قیمت واقعی برای انجام هر چه سریع‌تر معامله مدنظر خود هستند از معاملات خود بازمانده‌اند.

خرید مسکن آسان‌تر می‌شود؟

خبر تازه وزیر اقتصاد درباره فروش متری مسکن وزیر اقتصاد نوسان را ذات و ماهیت بازار سرمایه دانست و گفت: باید تاحد ممکن ابزارهای لازم برای سرمایه‌گذاری غیرمستقیم عامه مردم و غیرحرفه‌ای ها را فراهم کنیم. اما برخی در زمان نوسان بازار به دنبال این بودند تا بر طبل واکنش های هیجانی بکوبند.

اقساط سنگین وام نهضت‌ملی مسکن

در حالی تمرکز برای تامین نیاز مردم به سرپناه در قالب اجرای طرح نهضت ملی مسکن در دولت سیزدهم برنامه‌ریزی شده که شواهد حاکی از عدم توانایی اقشار میان درآمدی برای تامین آورده و بازپرداخت سود تسهیلات این طرح است. برنامه‌ای که چنانچه در آن اصلاحاتی انجام نشود دولت را برای ادامه این مسیر با چالش مواجه می‌کند.

افزایش هزینه عوارض ساختمانی، به گرانی...

افزایش هزینه عوارض ساختمانی به گرانی مسکن دامن نمی‌زند. در حالی که بسیاری از سازندگان مسکن، افزایش نرخ عوارض ساختمانی را به عنوان یکی از عناصر اصلی گرانی نهاده های تولید مسکن میدانند. همچنین سلب انگیزه آنها برای سرمایه گذاری در این بازار عنوان می کنند. اما در مقابل مهندس مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران بر این باور است که با توجه به اینکه عوارض ساختمانی تنها بین یک تا دو درصد از هزینه کل ساختمان را شامل می شود. بنابراین افزایش آن تاثیر چندانی بر گرانی مسکن ندارد.

اراضی نهضت ملی مسکن به ۳۰‌هزار هکتار...

اراضی نهضت ملی مسکن به ۳۰‌هزار هکتار رسید با توجه به آنکه دولت اعلام کرده بود که در هر سال یک میلیون واحد مسکونی در کشور می‌سازد در حال حاضر بعد از گذشت دو سال میزان اراضی این طرح به ۳۰ هزار هکتار رسید.

واگذاری مسکن به کارگران و حداقل بگیران

سورپرایز ویژه رئیسی برای کارگران و حداقل بگیران، کارگران صاحبخانه شدند ، جزییات جدید از واگذاری مسکن کارگران پیگیری تامین زمین برای احداث شهرک‌های مسکونی کارگران و تکمیل واحدهای نیمه تمام مسکن مهر توسط وزارت راه مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

واگذاری ۴۵۰ واحد مسکونی در راستای جوانی...

واگذاری ۴۵۰ واحد مسکونی در راستای جوانی جمعیت در چهارمحال و بختیاری مدیرکل ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) چهارمحال و بختیاری گفت: ۲ دغدغه مهم خانواده‌ها برای فرزندآوری مسکن و اشتغال است. لذا از ماه آینده تعداد ۴۵۰ منزل مسکونی که توسط شرکت توسعه‌گران عمران ستاد در شهرکرد و بروجن ساخته‌شده‌است، واگذار می‌شود.

بهره‌برداری از سه‌هزار واحد طرح...

رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی یزد: سه هزار واحد طرح ملی مسکن تا پایان امسال قابل بهره‌برداری است.

ساخت ۲۸۰هزار واحد مسکونی توسط بنیاد...

ساخت ۲۸۰هزار واحد مسکونی توسط بنیاد مسکن اهواز- رئیس بنیاد مسکن گفت: در شهرها و روستاهای کشور در مجموع ۲۸۰ هزار واحد مسکونی در حال ساخت است.

پروانه‌ساختمانی ۲۰هزار واحد نهضت‌ملی...

پروانه‌ساختمانی ۲۰هزار واحد نهضت‌ملی مسکن اصفهان - معاون مسکن و ساختمان اداره‌کل راه و شهرسازی استان اصفهان گفت: در طرح نهضت ملی مسکن استان اصفهان تا کنون برای حدود ۲۰ هزار واحد پروانه ساختمانی صادر شده‌است.

کمبود آپارتمان کوچک‌متراژ در تهران

به گزارش ایسنا، کمبود آپارتمان کوچک متراژ در بازار مسکن شهر تهران محسوس است. بررسی‌ها نشان می‌دهد بیش از ۷۰ درصد واحدهای مسکونی عرضه شده برای فروش به بازار مسکن شهر تهران را آپارتمان‌های با متراژ بالای ۹۰ متر مربع تشکیل می‌دهد؛ در حالی که فقط ۳۳ درصد معاملات در این گروه متراژی انجام می‌شود. سهم آپارتمانهای بالای ۱۰۰ متر از معاملات نیز ۲۵ درصد است.

بازار اجاره‌مسکن غرب تهران

بازار اجاره مسکن در غرب تهران، به عنوان یک مقصد محبوب برای مستاجران مهاجر از منطقه پرتقاضای تهران، رونق یافته است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که تقاضا برای اجاره آپارتمان در منطقه ۲۲، که به عنوان غربی‌ترین و جوان‌ترین منطقه پایتخت شناخته می‌شود، رو به افزایش است.

خانه‌های ویلایی در نهضت ملی‌مسکن

سهم خانه های ویلایی در نهضت ملی مسکن ابوالفضل نوروزی سرپرست دفتر اقتصاد مسکن در برنامه‌ زنده تلویزیونی ثریا با تشریح سیاست های توسعه مسکن گفت: وزارت راه و شهرسازی برای حل معضل مسکن دو خط تلاش را دنبال کرد. نخستین خط افزایش عرضه مسکن و مسیر دیگر نیز کنترل تقاضاهای سرمایه بود.

نکات قابل‌توجه برای اجاره‌خانه

اجاره کردن یا اجاره دادن ملک گاهی با چالش‌هایی برای مالک یا مستاجر همراه است و اکثر این چالش‌ها به دلیل بی‌اطلاعی طرفین از قوانین مربوط به عقد قراردادهای استیجاری است. در روزهایی که ملک به خصوص در شهرهای بزرگ قیمت‌های سرسام‌آوری دارد خرید آن به ویژه برای جوانان با سختی‌هایی همراه است بنابراین بسیاری از افراد و خانواده‌ها با اجاره خانه و پرداخت مبلغی به عنوان رهن و اجاره ملک مورد اجاره را برای مدت یک سال یا کمتر یا بیشتر در اختیار می‌گیرند.

دادمستاجران از اجاره بها

اجاره آپارتمان در برخی شهرستان‌های استان تهران تقریباً با مناطق ارزان این شهر برابری می‌کند و بعضاً پیشی هم گرفته است. حدود یک ماه از آغاز سال ۱۴۰۲ می‌گذرد و آن‌طور که مشاوران املاک فعال در استان تهران فاصله گرفتن نرخ‌های پیشنهادی اجاره بها با قدرت پرداختی مردم، مهم‌ترین عامل در کسادی بازار اجاره و نیز تخلیه خانه‌ها و عدم تمدید اجاره‌ها محسوب می‌شود.بررسی‌ها نشان می‌دهد بعد از عید، نرخ‌های پیشنهادی نسبت به سال گذشته نوسان بیشتری را تجربه کرده است تا برگی دیگر از تورم در زندگی مردم ورق بخورد.

عمارت لوکس رونالدو که جورجینا

وی قصد دارد عمارت بزرگ ۵ میلیون پوندی خود در مادرید با استخر و سالن بدنسازی را اجاره دهد؛ خانه‌ای که جورجینا رودریگز، نامزد او، پیش‌تر ادعا کرده بود در اولین حضور خود در آن گم شده بود.فوق ستاره سابق رئال مادرید، پیش از رفتن به یوونتوس در سال ۲۰۱۸، بیشتر اوقات خود را در برنابئو در این خانه بزرگ زندگی می‌کرد. او پس از ترک منچستر در سال ۲۰۰۹، وقتش را تلف نکرد و ۴.۸ میلیون پوند برای اقامت در محله گران قیمت La Finca و ساختمانی طراحی شده توسط معمار مشهور خواکین تورس، هزینه کرد.

مالکیت خانه در کدام کشورها بیشتر است؟

بر اساس نتایج تحقیق جدید دانشکده مدیریت رادی دانشگاه کالیفرنیا سن‌دیگو آمریکا کسانی که دوره‌های تورم بالا را تجربه می‌کنند، تمایل بیشتری به خرید خانه دارند. این تحقیق از منابع مختلف داده استفاده می‌کند که نشان می‌دهد خانوارهایی که در معرض تورم بالا بوده‌اند، احتمال بیشتری برای سرمایه‌گذاری در املاک و مستغلات دارند. این تحقیق نشان می‌دهد که بسیاری از صاحبان خانه‌ها به این دلیل که انگیزه دارند از خود در برابر افزایش قیمت‌های احتمالی در آینده محافظت کنند، خانه خریداری می‌کنند.

خانه فوق لوکس ریحانا در کالیفرنیا

«ریحانا »خواننده و بازیگر سرشناس باربادوسی 35 ساله در گران ترین معامله آپارتمانی از سال 2015 تا به امروز در کالیفرنیای جنوبی « پنت هاوسی» بزرگ در طبقه 40 یک برج در لس آنجلس به قیمت 21 میلیون دلار از « متیو پری» کمدین 53 ساله خریده است!در یک خانه ۳ اتاقه به همراه خانواده‌اش در شهر بریج‌تاون زندگی می‌کرده و معمولاً روزها به همراه پدرش در یکی از خیابان‌های شهر مشغول فروش لباس می‌بود،به تازگی صاحب یک خانه فوق لوکس شده است.

وام مسکن ارزان شد

قیمت وام مسکن برای مجردها و متاهل‌ها چند؟ روند کاهشی هر برگ اوراق مسکن از اواخر سال گذشته آغاز شده و دامنه آن به سال جاری هم کشیده شده است. به طوری‌که متاهل‌های ساکن تهران می‌توانند با پرداخت کمتر از ۸۹ میلیون تومان نسبت به اخذ این وام اقدام کنند. هر برگ اوراق وام مسکن (تسه) در اردیبهشت سال ۱۴۰۰ معادل ۸۳ هزار و ۱۰۰ تومان و در خردادماه سال مذکور نیز ۸۷ هزار تومان قیمت دارد.