بازار املاک / وزارت مسکن تغییر قانون نظام مهندسی

وزارت مسکن تغییر قانون نظام مهندسی

مهندس غرضی، رییس سابق نظام مهندسی: «وزارت مسکن در تغییر قانون نظام مهندسی دست برده است»/ به جای اینکه متخصص نظر بدهد سیستم اداری جواب می‌دهد و از این گرفتاری‌ها ‹حادثه متروپل› در آینده بیشتر هم می‌شود مهندس محمد غرضی، رییس پیشین نظام مهندسی درباره روند ساخت و ساز ساختمان ها در ایران و جلوگیری از پیشامد حوادثی نظیر متروپل آبادان در آینده اظهار داشت:

با تغییر قانون نظام مهندسی بجای اینکه کار به متخصص ارجاع بشود سیستم اداری جایگزین شده است و وزارت مسکن در تغییر قانون نظام مهندسی دست برده است. 

به جای اینکه متخصص نظر بدهد سیستم اداری جواب می دهد و از این گرفتاری ها در آینده بیشتر هم می شود.

_  با توجه به سوابقی که شما قبلا در حوزه نظام مهندسی داشتید، چه تعداد ساختمان مثل ساختمان متروپل در کشور و در استان های مختلف وجود دارد؟

قبل از اینکه نظام مهندسی رواج پیدا کند زلزله ها تلفات زیادی داشتند

ظرف مدت ۲۰ سال گذشته تلفات ساختمانی بسیار کم تر شد

قوانین نظام مهندسی در متروپل اجرا نشده است

تا قبل از نظام مهندسی وقتی که زلزه ای رخ می داد خیلی تلفات داشتیم. 

یعنی در استان گیلان در زلزله رودبار ۴۰هزار نفر از بین رفتند و در بم ۶۰ هزار نفر از بین رفتند. قبل از اینکه نظام مهندسی رواج پیدا کند زلزله ها تلفات زیادی داشتند.

 در سال ۱۴۰۰ نزدیک به ۱۰ زلزله ی پنج و هفت دهم ریشتری رخ داد که الحمدلله کسی خیلی آسیب ندید فقط در بعضی از زلزله ها در حد خون دماغ آسیب دیدگی داشتیم. 

در مورد اینکه مردم از نظام مهندسی استقبال کردند باید گفت وقتی که برای مردم بخصوص وقتی برای روستائیان توضیح می دادیم استقبال می کردند. 

ظرف مدت این ۲۰ سالی که نظام مهندسی توانست خدماتش را به روستاها و شهرها ببرد تلفات ساختمان بسیار کم تر شد. 

در مورد ساختمان متروپل این طور که من شنیده ام و از خود نظام مهندسی سوال کردم گفتند که قوانین نظام مهندسی اجرا نشده است.

_  قوانینی که اعمال نشده چیست و چه کسی باید  به این قوانین نظارت کند؟

مساله در قانون تعریف شده است، هم ناظر معلوم است هم مجری معلوم است هم مشاور معلوم است. 

قانون نظام مهندسی تمام این موارد را تعریف کرده است و ناظر مسئولیتی دارد که کنترل طول عمر ساختمان است. 

یعنی اگر که ناظر امضاء کرد آن وقت ۱۰سال بعد یا ۱۵ و ۲۰ سال بعد اگر نظارت به درستی انجام نشده باشد همان ناظر مسئول است.

_ در حال حاظر چه تعداد ساختمان ها در تهران یا سایر شهر های کشور موجود است که به این صورت نا ایمن هستند و باید بازسازی شوند یا ایمن سازی شده و مجددا پرونده آنها بررسی شود؟

قوانین ساختمان متکی به تجربیات صد سال گذشته کشور است

این را باید از وزارت مسکن سوال کرد.

 باید آمار مربوط به ساختمانها را از شهرداری ها سوال کرد. 

آنچه را که باید ما به صورت قانونی تنظیم می کردیم این بود که قوانین ساختمان در مورد زلزله و یا برق و آب و گاز و مقاومت ساختمان تدوین می کردیم که کاملا احراز شده است و متکی به تجربیات صد سال گذشته کشور است.

_آیا نباید این قوانین در حال حاضر به روز شوند؟

باید ساختمان ها طوری ساخته بشود که حداقل ۲۰۰ تا ۳۰۰ سال عمر کند

قوانین نظام مهندسی به روز شده است و شکل دارد یعنی باید ساختمان طوری ساخته بشود که حداقل ۲۰۰ تا ۳۰۰ سال عمر کند و در قبال حوادثی که اتفاق می افتد تخریب نشود. بنابراین طول و عرض کار خیلی خوب تعریف شده است.

_ پس ساختمان هایی که به این صورت ریزش پیدا می کنند چگونه ساخته شده اند؟

پرونده نظام مهندسی این ساختمان ها را به جای اینکه یک آدم متعهد و متخصص امضاء کرده باشد .

ممکن است اتفاقی افتاده باشد و یک شخصی در قبال دریافت مبلغی پرونده را امضا کرده باشد و این ساختمان امروز دچار این مشکلات شده است.

_ ساختمان های بلند مرتبه ای در تهران ساخته شده است که در کوچه های باریک قرار دارند و استانداردهای لازم را نشان نمی دهند. نظر شما در مورد این ساختمان ها چیست؟

در مورد بازسازی قوانین رعایت می شود هم شهرداری رعایت می‌کند و هم نظام مهندسی توجه دارد. 

تعداد زیادی از ساختمان ها ۲۰ سال گذشته در تهران و شهرهای بزرگ ساخته شده است و همه این مسائل مورد توجه بوده و تا جایی که ممکن بوده بازسازی شده است.

_ در زمانی که شما رئیس نظام مهندسی بودید بیشترین تخلفات چگونه صورت می گرفت ؟

آن زمان هم وزارت مسکن مشکل داشت و هم وزارت کشور مشکل داشت تا اینکه ما آمدیم که بگوئیم نظام مهندسی لازمه کشور است .

 همین یک دهه به طول انجامید تا به مرور حوادثی مثل حوادث گیلان و بم پیش آمد و این موارد پیش چشم دستگاه های سیاسی و اقتصادی بود و توانست مقداری ضرورت ها را نشان دهد.

_ به نظر شما جایگاه نظام مهندسی در رتبه درستی است؟

وزارت مسکن در تغییر قانون نظام مهندسی دست برده است

به جای اینکه متخصص نظر بدهد سیستم اداری جواب می دهد و از این گرفتاری ها در آینده بیشتر هم می شود

به نظر بنده با تغییر قانون نظام مهندسی بجای اینکه کار به متخصص ارجاع بشود سیستم اداری جایگزین شده است و وزارت مسکن در تغییر قانون نظام مهندسی دست برده است.

به جای اینکه متخصص نظر بدهد سیستم اداری جواب می دهد و از این گرفتاری ها در آینده بیشتر هم می شود.

_ پس به نظر شما متخصص باید جواب گو باشد نه سیستم اداری؟

تخصص ساختمان بسیار بسیار پیشرفته است

این کاری است که شوخی بردار نیست یعنی تخصص پزشکی و تخصص ساختمان بسیار بسیار پیشرفته است و واجب کشور است .

بعد از این قطعا بجای اینکه متراژ زمین و قیمت زمین را تعیین بکنند تکنولوژی به کار رفته و قوانین و مقررات ساختمان را بررسی کنند.

_ شما چه سالهایی رئیس نظام مهندسی بودید؟

حدود ۲۰ سال رئیس نظام مهندسی و شورای مرکزی بوده ام و همه با انتخابات نظام مهندسی و طبق قانون انجام شده است .

 وقتی که من رای بالایی داشتم توان سیاسی و قدرت سیاسی نتوانست تحمل بکند و انتخابات به دست سیاسیون افتاد.

_ گفته می شود متخصصین در جایی که باید باشند نیستند و بسیاری از متخصصین نخبه مهاجرت کرده اند و خلائی وجود دارد و در آینده باز هم از این حوادث خواهیم داشت آیا این درست است؟

اگر کار به متخصص داده شود، امروز ما کمبود متخصص در امر ساخت و ساز نداریم

البته نظام مهندسی ۶۰۰ هزار عضو در سراسر کشور دارد اگر که کار به متخصص داده شود، امروز ما کمبود متخصص در امر ساخت و ساز نداریم.

نظارت شهرداری‌ها بر عملکرد مهندسان ناظر

معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران بر لزوم بازنگری در قوانین حوزه ساخت و ساز تاکید کرد و خواستار سپردن فرآیند نظارت بر عملکرد مهندسان ناظر به شهرداری شد.

صنعتی سازی و افزایش عمر مفید ساختمان‌ها

شهردار تهران با اشاره به اینکه حرکت به سمت صنعتی سازی مسکن از جمله راهکارهای افزایش عمر مفید ساختمان ها است در عین حال پایین بودن سن بناهای ساختمانی را فاجعه بار قلمداد کرد که به گفته وی سبب هدر رفت سرمایه های ملی می شود.

امید به خانه دار شدن با فروش متری مسکن...

در حالی خرید خانه در تهران دیگر رویاست اما فروش متری مسکن در بورس کمی امید ها را بالا برده است.

انتقاد معاون وزیر راه از تطویل فرآیند...

معاون وزیر راه و شهرسازی برای چندمین بار نسبت به طولانی شدن زمان صدور پروانه ساختمانی انتقاد کرد و سازمان نظام مهندسی ساختمان را به عنوان یکی از عوامل اطاله زمان صدور مجوزهای ساختمانی عنوان کرد.

در نهضت ملی مسکن با عقب افتادگی مواجه...

عضو کمیسیون عمران مجلس با بیان اینکه در نهضت ملی مسکن با عقب افتادگی مواجه هستیم در عین حال نسبت به عدم همکاری بانکها با نهضت ملی مسکن انتقاد کرد.

راهکارهایی برای ساماندهی بازار...

نماینده تهران در مجلس با بیان اینکه سال گذشته تهرانی‌ها ۴۶ تا ۵۵ درصد افزایش ‌نرخ اجاره‌بها داشتند، گفت: قیمت مسکن در تهران طی ۱۷ سال ۵۲ برابر شده است.

مسکن همدان، قیمت‌های نجومی و سربه فلک...

این روزها مردم برای داشتن یک خانه اجاره‌ای، کاری از پیش نمی‌برند وای به حال داشتن یک سقف از همین رو به نظر می‌رسد در این وانفسای قیمت مسکن در همدان نمایندگان مردم و مسئولان ارشد باید بی‌معطلی کاری کنند و ضمن اقدام جهادی نظارت پیشه سازند.

تسهیلات نوسازی بافتهای فرسوده

در حالیکه گفته می‌شود بسته تشویقی نوسازی بافت‌های فرسوده می‌تواند در درازمدت به سیاستی پررونق برای تولید مسکن در بافت فرسوده تبدیل شود اما شواهد حاکی از آن است که با گذشت حدود دو ماه و نیم از ابتدای سال جاری هنوز برنامه تسهیلات بانک‌ها در بافت فرسوده ابلاغ نشده است.

سکته قیمت در بازار مسکن

بازار معاملات مسکن طی روزهای سپری‌شده از خرداد با «چرخش انتظارات» همراه شد؛ اما این تغییر معنادار با کدام محرک‌ها رقم خورد؟

ایمن‌سازی ساختمان‌های ناایمن باید پایش...

رئیس شورای اسلامی شورای شهر تهران در واکنش به حواشی مطرح شده در خصوص اسامی ساختمان های ناایمن گفت: ایمن سازی ساختمانهای ناایمن باید مورد پایش قرار بگیرد.

قیمت ساخت مسکن ۱۴۰۲

بررسی‌‌‌های کارشناسی نشان می‌دهد بخش عمده رشد قابل‌توجه هزینه ساخت مسکن در سال‌جاری به تورم بالای مصالح ساختمانی بازمی‌گردد و سهم دستمزد کارگران ساختمانی در این موضوع کمتر است. به این ترتیب دولت باید تمرکز خود را بر مهار تورم مصالح ساختمانی معطوف و به این ترتیب از رشد بیش از پیش هزینه‌‌‌های ساختمانی در فصول آتی سال ۱۴۰۲ جلوگیری کند.

طرح ساماندهی اجاره بهای املاک مسکونی

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز (هفتم خرداد) خود به ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون عمران در مورد طرح دو فوریتی کنترل و ساماندهی اجاره بهای املاک مسکونی خواهند پرداخت.

چگونه مسکن در ۱۷ سال، ۵۲ برابر گران شد؟

عضو هیات مدیره کانون سراسری انبوه‌سازان مسکن می‌گوید: با شوآف و شعار و اعلام آمارهای میلیونی، نه مردم صاحب مسکن می‌شوند و نه تولیدی به اسم مسکن خواهیم داشت.

آشفتگی بازار مسکن

در شرایط فعلی بخش عمده خریداران و حتی فروشنده‌هایی که برای خریدوفروش آپارتمان در شهر تهران به دنبال کشف قیمت واقعی برای انجام هر چه سریع‌تر معامله مدنظر خود هستند از معاملات خود بازمانده‌اند.

خرید مسکن آسان‌تر می‌شود؟

خبر تازه وزیر اقتصاد درباره فروش متری مسکن وزیر اقتصاد نوسان را ذات و ماهیت بازار سرمایه دانست و گفت: باید تاحد ممکن ابزارهای لازم برای سرمایه‌گذاری غیرمستقیم عامه مردم و غیرحرفه‌ای ها را فراهم کنیم. اما برخی در زمان نوسان بازار به دنبال این بودند تا بر طبل واکنش های هیجانی بکوبند.

اقساط سنگین وام نهضت‌ملی مسکن

در حالی تمرکز برای تامین نیاز مردم به سرپناه در قالب اجرای طرح نهضت ملی مسکن در دولت سیزدهم برنامه‌ریزی شده که شواهد حاکی از عدم توانایی اقشار میان درآمدی برای تامین آورده و بازپرداخت سود تسهیلات این طرح است. برنامه‌ای که چنانچه در آن اصلاحاتی انجام نشود دولت را برای ادامه این مسیر با چالش مواجه می‌کند.

افزایش هزینه عوارض ساختمانی، به گرانی...

افزایش هزینه عوارض ساختمانی به گرانی مسکن دامن نمی‌زند. در حالی که بسیاری از سازندگان مسکن، افزایش نرخ عوارض ساختمانی را به عنوان یکی از عناصر اصلی گرانی نهاده های تولید مسکن میدانند. همچنین سلب انگیزه آنها برای سرمایه گذاری در این بازار عنوان می کنند. اما در مقابل مهندس مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران بر این باور است که با توجه به اینکه عوارض ساختمانی تنها بین یک تا دو درصد از هزینه کل ساختمان را شامل می شود. بنابراین افزایش آن تاثیر چندانی بر گرانی مسکن ندارد.

اراضی نهضت ملی مسکن به ۳۰‌هزار هکتار...

اراضی نهضت ملی مسکن به ۳۰‌هزار هکتار رسید با توجه به آنکه دولت اعلام کرده بود که در هر سال یک میلیون واحد مسکونی در کشور می‌سازد در حال حاضر بعد از گذشت دو سال میزان اراضی این طرح به ۳۰ هزار هکتار رسید.

واگذاری مسکن به کارگران و حداقل بگیران

سورپرایز ویژه رئیسی برای کارگران و حداقل بگیران، کارگران صاحبخانه شدند ، جزییات جدید از واگذاری مسکن کارگران پیگیری تامین زمین برای احداث شهرک‌های مسکونی کارگران و تکمیل واحدهای نیمه تمام مسکن مهر توسط وزارت راه مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

واگذاری ۴۵۰ واحد مسکونی در راستای جوانی...

واگذاری ۴۵۰ واحد مسکونی در راستای جوانی جمعیت در چهارمحال و بختیاری مدیرکل ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) چهارمحال و بختیاری گفت: ۲ دغدغه مهم خانواده‌ها برای فرزندآوری مسکن و اشتغال است. لذا از ماه آینده تعداد ۴۵۰ منزل مسکونی که توسط شرکت توسعه‌گران عمران ستاد در شهرکرد و بروجن ساخته‌شده‌است، واگذار می‌شود.

بهره‌برداری از سه‌هزار واحد طرح...

رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی یزد: سه هزار واحد طرح ملی مسکن تا پایان امسال قابل بهره‌برداری است.