بازار املاک / کاهش تولید مسکن و افزایش قیمت تمام شده

کاهش تولید مسکن و افزایش قیمت تمام شده

در شرایطی که آمارها از کاهش صدور پروانه ساخت و ساز در کشور حکایت دارد، فعالان صنعت ساختمان از افزایش قیمت تمام شده ساخت سخن می گویند؛ موضوعی که آینده بازار مسکن را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

کاهش سرمایه‌گذاری در حوزه مسکن

بر اساس اطلاعات منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران، در زمستان سال گذشته در مجموع بیش از ۴۰ هزار پروانه ساختمانی در کشور صادر شد که نسبت به فصل مشابه سال قبل از آن ۲۳ درصد کاهش داشته است.

در مجموع در سال گذشته ۱۴۱ هزار و ۶۸۶ پروانه ساختمانی در شهرهای کشور صادر شده است که این میزان در سال ۱۴۰۲ برابر ۱۴۷ هزار ۲۲۸ فقره بوده است.

این در حالیست که در یک دهه گذشته بیشترین میزان صدور پروانه ساختمان به سال ۱۳۹۹ اختصاص داشت که بیش از ۱۸۷ هزار پروانه در شهرها صادر شده بود.

از سوی دیگر نگاهی به تغییرات قیمت نهاده های ساختمانی نشان می دهد که در مجموع در زمستان گذشته تورم این بخش ۳۰ درصد بوده در حالی که در زمستان ۱۴۰۲ این شاخص ۳۷.۱ درصد گزارش شده بود.

سیدمحمد مرتضوی عضو هیات‌مدیره کانون سراسری انبوه‌سازان مسکن و ساختمان ایران  درباره آینده صنعت ساختمان و شرایط حاکم بر بازار مسکن اظهار داشت: میزان ساخت و ساز در کشور طی سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۲ کاهش داشت و پیش بینی می شود امسال نیز این کاهش تولید تداوم داشته باشد.

وی با بیان اینکه صنعت ساختمان هم از نظر عرضه و هم تقاضا با مشکل روبروست، از قیمت تمام شده مسکن به عنوان یکی از مشکلات این بخش نام برد و اظهار داشت: 

قیمت تمام شده مسکن به دلیل نرخ عمومی تورم، به صورت مستمر در حال افزایش است به طوری که هم قیمت مصالح ساختمانی و هم دستمزد کارگران و استادکاران افزایشی بوده است.

مرتضوی به موضوع سرمایه گذاری بخش خصوصی در حوزه مسکن نیز اشاره کرد و گفت: در سال های اخیر سرمایه‌گذاری در حوزه مسکن کاهش داشته است زیرا در شرایطی که قیمت تمام شده مسکن بالا رفته است، سرمایه‌گذاران نیز از تسهیلات بانکی محروم بوده اند.

وی خاطر نشان کرد که ورود سرمایه گذاران به صنعت ساختمان نیازمند پیش بینی پذیر بودن قیمت فروش مسکن است تا انگیزه آنها برای سرمایه گذاری افزایش یابد.


آخرین آمار مرکز آمار ایران، میزان سرمایه گذاری بخش خصوصی در صنعت ساختمان به تابستان ۱۴۰۳ اختصاص دارد که رقم آن بالغ بر ۲۹۷ هزار میلیارد تومان بوده است؛

 از این میزان، بیش از ۱۸۸ همت مربوط به ساختمان های نیمه تمام، بالغ بر ۶۹ همت مربوط به ساختمانهای شروع شده و ۳۹ همت مربوط به ساختمان های تکمیل شده بوده است.

خانه‌دار شدن در برخی مناطق کشور به رویا تبدیل شده است

عضو هیات‌مدیره کانون سراسری انبوه‌سازان مسکن و ساختمان ایران به وضعیت تقاضای مسکن در بین خانوارهای ایرانی اشاره کرد و گفت: در برخی مناطق کشور، شرایط به گونه ای است که خانه دار شدن به رویا تبدیل شده و افراد نمی توانند با اتکا به یک پس انداز صاحب مسکن شوند در حالی که در سال‌های ابتدایی دهه ۹۰ افراد با تسهیلات بانکی واحدهای مسکونی تهیه می‌کردند.

مرتضوی خاطر نشان کرد: در اوایل دهه ۹۰ تسهیلات بانکی حدود ۷۰ درصد هزینه‌های ساخت یک ساختمان را تشکیل می داد که اکنون این رقم به کمتر از ۱۰ درصد رسیده است.

وی بخش عمده در بازار مسکن را ناشی از مساعد نبودن سرمایه گذاری در ساخت و نبود تقاضا از سوی خریداران عنوان و تاکید کرد: بهبود شرایط در بازار مسکن نیازمند بهبود شاخص‌های کلان اقتصادی از جمله افزایش سطح درآمد افراد، کنترل تورم، کاهش قیمت تمام شده مسکن و افزایش کمی و کیفی تسهیلات بانکی است.

بازار مسکن نیازمند سیاست های حمایتی است

عضو هیات‌مدیره کانون سراسری انبوه‌سازان مسکن و ساختمان ایران یکی از راهکارها برای بهبود شرایط در صنعت ساختمان را پیش بینی سیاست های حمایتی از سرمایه گذاران در این عرصه عنوان کرد و گفت: این سیاست‌ها باید در جهت حمایت و تقویت تولید مسکن و مصرف‌کنندگان و خریداران واقعی مسکن باشد.

وی این نکته را یادآور شد که علاوه بر اینکه سیاست گذاری ها در حوزه کنترل بازار مسکن نتوانسته تاکنون موثر باشد، در تزریق تسهیلات مفید به این بخش نیز ضعیف عمل شده است.

مرتضوی به اثر ناترازی ها بر بازار مسکن نیز اشاره کرد و گفت: شرایط به گونه ای است که در برخی نقاط مسکن تولید می‌شود اما به دلیل اینکه نمی‌توان انشعابات آب، برق و گاز در اختیار مردم قرار داد، در عمل غیرقابل سکونت شده است به همین دلیل تولید مسکن باید متناسب با زیرساخت‌ها و نحوه تامین انرژی واحدهای مسکونی باشد.

قیمت مسکن حباب ندارد

این فعال بازار مسکن با تاکید بر اینکه قیمت مسکن در شرایط کنونی حباب ندارد، توضیح داد: در سال‌های گذشته شاهد بروز تورم‌های ۳۰ تا ۴۰ درصدی و حتی بیشتر در اقتصاد بودیم اما افزایش قیمت مسکن کمتر از تورم عمومی بوده است و بنابراین نمی توان گفت که با حباب قیمتی در بازار مسکن روبرو هستیم.

مرتضوی درباره قیمت ها در بازار مسکن نیز اظهار داشت: ممکن است برخی افراد به دلایل مختلف بخواهند سرمایه خود را از بخش مسکن خارج کنند و بنابراین احتمال فروش با نرخ پایین تر وجود دارد اما این موضوع عمومیت ندارد و قیمت‌های فعلی واقعی و رو به صعود است.

وی یکی از ابزارها برای رونق این بازار را ثبات در اقتصاد مسکن عنوان و تاکید کرد: نیازمند اصلاح سیاست های دولت در حوزه مسکن و تاکید بر سیاست های حمایتی هستیم.

وی دسترسی بهتر مردم به مسکن را نیازمند تقویت رفاه عمومی خانواده ها دانست و ابراز امیدواری کرد که با حل مشکلات کشور و قرار گرفتن در مسیر رشد و تعالی اقتصادی، مردم بتوانند مسکن مورد نیاز خود را تهیه کنند.

ابلاغ وام ۶۵۰ میلیون تومانی نهضت ملی...

وام مسکن متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن از بانک‌های عامل به شرط پیشرفت فیزیکی مناسب و سهم آورده متقاضیان، از ۵۵۰ به ۶۵۰ میلیون تومان افزایش یافت.

آغاز فرآیند جایگزینی با متقاضیان واجد...

اداره کل راه و شهرسازی با ارسال پیامکی به برخی از متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن، اعلام کرده است که به دلیل عدم انجام تعهدات از سوی آن‌ها، فرآیند جایگزینی با متقاضیان واجد شرایط جدید آغاز شده است.

قیمت دلار بازار مسکن را منفجر کرد

همبستگی قیمت مسکن با نرخ ارز یک پدیده چندبعدی است. این همبستگی باعث می‌شود که در شرایط بی‌ثباتی ارزی، قیمت مسکن نیز دچار نوسانات شدید شود.

تداوم رکود در بازار مسکن

در حالی که هزینه ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن بین ۱۰.۵ تا ۱۲ میلیون تومان برآورد شده، قیمت ساخت در پروژه‌های اقتصادی و مناطق متوسط تهران به‌مراتب بالاتر است. با ادامه نوسانات قیمت مصالح و هزینه‌های انشعابات، دولت به دنبال ارائه بسته‌های حمایتی برای کاهش هزینه‌هاست.

پیش بینی های خرید مسکن برای سود بیشتر

پیش‌بینی‌ها از بازار مسکن در سال ۱۴۰۴ حاکی از افزایش تدریجی قیمت تمام‌شده ساخت به دلیل رشد هزینه‌های ساخت‌وساز است، اما انتظار جهش قیمتی هیجانی نمی‌رود؛ خرید ملک تا پایان سال جاری می‌تواند تصمیم مناسبی باشد.

قیمت واحدهای مسکن ملی رسماً اعلام شد

طرح نهضت ملی مسکن با هدف تأمین مسکن برای اقشار مختلف جامعه آغاز شد. با این حال، در ماه‌های اخیر، افزایش هزینه‌های ساخت و تغییرات قیمت، نگرانی‌هایی را برای متقاضیان ایجاد کرده است.

بازار مسکن از اردیبهشت رونق پیدا...

تمام هزینه‌های مربوط به قیمت تمام‌شده ساخت، مانند قیمت مصالح، فولاد، ماشین‌آلات ساختمانی، دستمزد کارگر و… در سال آینده افزایش خواهد داشت و به تبع آن قیمت تمام‌شده ساخت مسکن نیز دچار افزایش خواهد شد.

عیدی طلایی برای مستاجران

در آستانه سال نو و با توجه به نگرانی‌های رو به افزایش مستأجران از افزایش هزینه‌های اجاره و بی‌ثباتی بازار مسکن، یکی از اعضای کمیسیون عمران مجلس تأکید کرد که تعیین سقف اجاره‌بها به تنهایی نمی‌تواند پاسخگوی نیازهای این قشر باشد.

فروش اقساطی 89 هزار واحد نهضت ملی مسکن

بانک مسکن با تحقق ۶۵ درصد از تعهدات خود تاکنون ۱۲۱ هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کرده و قرارداد نزدیک به ۳۷۹ هزار واحد به امضا رسیده است.

افزایش سقف وام ویژه مستأجران

وزیر راه از برنامه جدید دولت برای حمایت از مستاجران خبر داده که با توجه به مشکلات گذشته، اصلاح فرآیند پرداخت وام ودیعه مسکن برای کاهش دغدغه اجاره‌نشین‌ها ضروری است.

کاهش سرمایه گذار در بازار مسکن

ساخت و ساز مسکن در سال جاری، به دلیل رکود اقتصادی با کاهش قابل توجهی مواجه شده است و بسیاری از سرمایه‌گذاران از ورود به این بخش خودداری کرده‌اند.

مژده بزرگ دولت به مستاجران و اجاره...

رئیس اتاق تعاون ایران در نشست با اعضای کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: از ۲ سال گذشته در قالب تفاهم‌نامه‌ای بین اتاق تعاون و وزارت راه و شهرسازی مقرر شد تا ۲۰۰ هزار واحد مسکونی توسط تعاونی‌های مسکن ساخته شود.

تحلیل قیمت مسکن

تعادل شکننده بازار مسکن در ایران با تهدید افزایش احتمالی قیمت‌ها در سال ۱۴۰۴، به‌دلیل عدم همسویی تورم بخش مسکن با سایر بازارها، احتمال یک جهش قیمتی را تقویت می‌کند. آیا شاهد انفجار قیمت خواهیم بود؟

بهترین زمان برای خرید مسکن و ملک در...

رکود معاملات مسکن در پی نوسانات ارز و طلا؛ فرصتی برای خرید خانه با قیمت‌های پایدار فراهم شده است. آیا باید از این زمان طلایی بهره برد؟

تاثیر قیمت دلار بر بازار مسکن

بررسی‌ها نشان می‌دهد به دلیل نبود مشتری و رکود معاملات مسکن، این بازار در وضعیت کسادی به سر می‌برد و از ناحیه قیمت ارز و طلا تاثیر نگرفته؛ اما به گفته عضو هیات مدیره اتحادیه مشاوران املاک در سال جدید تعاونی‌های مسکن معتبر می‌توانند گره‌گشا باشند تا افراد با سرمایه‌های اندک و به تدریج صاحب مسکن شوند.

اشتراک نشینی مستاجران در پی افزایش...

افزایش سرسام‌آور اجاره‌بها و تورم، مستاجران را به اجاره خانه‌های اشتراکی مجبور کرده و این سبک زندگی حالا نه‌تنها مهاجران، بلکه خانوارهای ایرانی را نیز درگیر کرده است.

انفجار قیمت مسکن با سیگنال مجلس قطعی شد

نوسانات شدید در بازار ارز و افزایش بی‌سابقه نرخ دلار در روزهای اخیر، نگرانی‌های گسترده‌ای را در میان مردم و فعالان اقتصادی ایجاد کرده است. بسیاری از کارشناسان بر این باورند که اگر این روند ادامه پیدا کند، اثرات دومینویی آن به زودی دامن‌گیر سایر بخش‌های اقتصادی خواهد شد.

افزایش ۱۰۰ درصدی تسهیلات

وام دو میلیاردی خرید مسکن در شهری مثل تهران اولا به چیزی نزدیک ۴۰۰ میلیون برای خرید اوراق تسه احتیاج دارد و در وهله دوم اقساط تقریبا ۳۸ میلیونی در ماه به‌جا می‌گذارد

پیش بینی حساس قیمت مسکن بعد از عید 1404

زمزمه‌هایی در بازار مسکن از احتمال گرانی در سال آینده شنیده می‌شود. فعالان این حوزه معتقدند که قیمت مسکن در حال حاضر در پایین‌ترین سطح خود قرار دارد و پیش‌بینی می‌شود جهش قیمت‌ها رخ دهد. اما برخی دیگر بر این باورند که بازار مسکن در دو سال اخیر در رکود بوده و این وضعیت تا زمانی که سرمایه‌های موجود در بازار طلا و ارز به سمت بازار مسکن هدایت نشود، ادامه خواهد داشت.

شرایط جدید وام ودیعه مسکن

دریافت این نوع وام معمولاً به شرایط خاصی متصل است که باید توسط درخواست‌کننده رعایت شود.

تسهیلات ساخت ۵۵۰ میلیون تومانی

شورای عالی مسکن پیش از این تصویب کرده بود که‌ بانک ها ۲۰ درصد از تسهیلات خود را به حوزه مسکن پرداخت کنند اما متاسفانه شاهد آن هستیم که این قانون اجرایی نمی شود و همین امر خود باعث کاهش میزان ساخت وساز در کلان شهرها از جمله تهران شده است.