بازار املاک / تیر خلاص دلار و طلا به مسکن

تیر خلاص دلار و طلا به مسکن

در فاصله حدوداً دو ماه تا اتمام سال ۱۴۰۴، بازار اجاره مسکن زیر سایه ناپایداری‌های ارزی به یکی از حساس‌ترین مقاطع خود نزدیک می‌شود؛

جایی که تداوم نوسانات نرخ ارز می‌تواند به‌سرعت معادلات اجاره‌نشینی را برهم بزند و بهار پیش‌رو را به فصل تازه‌ای از فشار بر مستأجران تبدیل کند.
بازار اجاره در ایران همواره با تأخیر زمانی به شوک‌های ارزی واکنش نشان داده است؛ تأخیری که اغلب مستأجران را غافلگیر می‌کند.
 در حالی که نگاه‌ها در ماه‌های پایانی سال بیشتر متوجه قیمت خرید و فروش مسکن است، 
تجربه سال‌های گذشته نشان می‌دهد که اثر واقعی نوسانات ارز، معمولاً در فصل جابه‌جایی مستأجران و همزمان با افزایش تقاضای فصلی خود را آشکار می‌کند.
نوسان ارز، صرفاً یک متغیر پولی نیست؛ بلکه به‌صورت زنجیره‌ای هزینه‌های زندگی شهری را افزایش می‌دهد و اجاره مسکن یکی از نخستین بخش‌هایی است که از این موج تأثیر می‌پذیرد. 
رشد انتظارات تورمی، تغییر رفتار موجران و تلاش برای حفظ ارزش دارایی، باعث می‌شود حتی پیش از افزایش رسمی هزینه‌ها، فشار قیمتی در قراردادهای اجاره شکل بگیرد.
در چنین فضایی، بازار اجاره بیش از آنکه تابع عرضه و تقاضای واقعی باشد، به انتظارات ذهنی بازیگران خود وابسته می‌شود. 
موجران با رصد نوسانات ارز، تصمیمات خود را بر مبنای آینده‌ای نامطمئن تنظیم می‌کنند و مستأجران نیز ناچارند در شرایطی تصمیم بگیرند که قدرت پیش‌بینی آن‌ها به حداقل رسیده است؛ 

شرایطی که خود به تشدید بی‌ثباتی بازار دامن می‌زند.
از سوی دیگر، تداوم نوسانات ارزی می‌تواند سیاست‌های حمایتی دولت در حوزه اجاره را با چالش جدی مواجه کند. 
هرگونه تأخیر در اجرای بسته‌های حمایتی، سقف‌گذاری‌ها یا ابزارهای مالی، در بازاری که تحت تأثیر شوک‌های ارزی قرار دارد، عملاً کارایی خود را از دست می‌دهد و بهار ۱۴۰۵ را به آزمونی دشوار برای سیاست‌گذار و اجاره‌نشینان بدل می‌کند.
بر همین اساس، پرسش کلیدی پیش‌رو این است که اگر نوسانات ارزی در ماه‌های ابتدایی سال آینده ادامه‌دار باشد، بازار اجاره در بهار ۱۴۰۵ به چه سمتی حرکت خواهد کرد؛ 
سناریویی که پاسخ به آن، می‌تواند تصویر روشنی از آینده هزینه مسکن برای میلیون‌ها خانوار ترسیم کند. در این راستا، گفتگویی نیز با کارشناس حوزه مسکن و شهرسازی انجام دادیم که در ادامه می خوانید.

بی‌ثباتی ارز؛ عامل اصلی نوسانات مسکن
مسعود نجفی درباره آینده بازار اجاره مسکن با توجه به نوسانات ارزی اخیر گفت: واقعیت این است که اجاره مسکن کاملاً تابعی از قیمت تمام‌شده مسکن است و هر تغییر در بهای مسکن، به طور مستقیم روی اجاره‌بها تأثیر می‌گذارد. 
بازار مسکن در حال حاضر با رکودی سنگین روبه‌روست که از ماه‌های گذشته ادامه یافته و بی‌عملی دولت نیز این رکود را تشدید کرده است. 
در ایران، مسکن به‌عنوان یک کالای سرمایه‌ای تلقی می‌شود و همین نگاه سرمایه‌ای، مشکلات و چالش‌های بزرگی را پیش پای بازار گذاشته است؛ 
در حالی که در بسیاری از کشورهای جهان، مسکن بیشتر به چشم یک نیاز پایه‌ای و کالا برای سکونت دیده می‌شود، نه وسیله‌ای برای سرمایه‌گذاری.
او ادامه داد: افزایش کاذب قیمت دلار و طلا باعث شده سرمایه‌های سرگردان برای حفظ ارزش پول خود به بازار طلا و سکه هدایت شوند و بازار مسکن از رونق بیفتد.
 نتیجه این روند، رکود شدید در بازار اجاره و خرید مسکن است که ادامه آن می‌تواند فشار زیادی بر دهک‌های پایین جامعه وارد کند.
 بی‌ثباتی بازار ارز، عامل اصلی و غیرقابل انکار این وضعیت است و بازار مسکن به‌عنوان یکی از بخش‌های حساس اقتصادی، در کوتاه‌مدت به سرعت تحت تأثیر نوسانات دلار قرار می‌گیرد.

افزایش نرخ اجاره‌بها در سال جدید ناگزیر خواهد بود
نجفی افزود: با توجه به شرایط فعلی، به نظر می‌رسد تا پایان سال جاری، افزایش قابل توجهی در قیمت مسکن رخ نخواهد داد. 
اما سال آینده ممکن است روند متفاوتی پیش رو داشته باشیم و نشانه‌های آن را در بهار ۱۴۰۵ شاهد باشیم. 
افزایش نرخ دلار پس از نوروز، همراه با آغاز فصل نقل‌وانتقالات و خروج احتمالی بازار مسکن از رکود، می‌تواند جرقه رشد اجاره‌بها را روشن کند.
وی خاطرنشان کرد: افزایش قیمت ارز تنها روی بازار مسکن تأثیر نمی‌گذارد؛ بلکه بر تمامی ارکان تولید مسکن از جمله مصالح ساختمانی و نیروی کار نیز اثرگذار است. 
در نتیجه، افزایش هزینه‌های ساخت، به شکل مستقیم به افزایش قیمت تمام‌شده مسکن و در نهایت رشد اجاره‌بها منجر خواهد شد.
تحلیلگر حوزه مسکن و شهرسازی در پایان اضافه کرد: در مجموع، وضعیت فعلی بازار مسکن تحت تأثیر عوامل متعددی از جمله رکود، نوسانات ارز و نگاه سرمایه‌ای جامعه قرار دارد. 
تا زمانی که این شرایط ادامه پیدا کند، نمی‌توان انتظار جهش قیمت در کوتاه‌مدت داشت، اما با تغییر شرایط ارزی و بازگشت رونق به بازار، موج بعدی افزایش قیمت‌ها محتمل و حتی قطعی به نظر می‌رسد.

سه نشانه جدید از افزایش قیمت مسکن

سرعت افزایش قیمت مصالح‌ساختمانی در بازار ساختمانی تهران در تابستان به‌رغم «افزایش ریسک‌های تورم‌ساز»، کاهش پیدا کرد.

چهار تهدید جدی برای مستاجران

سیاستگذاران به کاهش نسبی تورم اجاره دلخوش هستند؛ اما نتایج یک مطالعه درباره زیرپوست بازار اجاره‌نشین‌ها از «ناتوانی دهک‌های پایین و قدرت شکننده دهک‌های میانی در پرداخت ارقام فعلی اجاره‌خانه» حکایت دارد.

پیش‌بینی حیاتی از قیمت مسکن تا پایان...

متوسط هزینه ساخت هر مترمربع مسکن در تهران به حدود ۳۰ میلیون تومان رسیده و این رقم با توجه به تورم موجود در قیمت مصالح هر ۱۵ روز به‌روزرسانی می‌شود.

مسکن همچنان روی موج گرانی

بازار مسکن ایران در فشار بی‌سابقه؛ کارشناسان هشدار می‌دهند که کمبود عرضه و توقف ارائه زمین به متقاضیان، روند افزایش قیمت‌ها را تشدید کرده و بسیاری از خانوارها را در معرض بحران تأمین مسکن قرار داده است.

بازار مسکونی دبی به دلیل فروش پیش‌فروش

در سه‌ماهه سوم سال ۲۰۲۵، بازار املاک مسکونی در دبی روند صعودی خود را حفظ کرد و فروش پیش‌فروش به عنوان محرک اصلی رشد ظاهر شد. جدیدترین تحلیل بازار کاوندیش مکسول بیان می‌کند که تقاضا ناشی از اعتماد سرمایه‌گذاران و گسترش جمعیت بوده است که منجر به افزایش ۱۷.۱ درصدی کل معاملات مسکونی نسبت به سال گذشته به ۵۵۳۰۰ قرارداد شده است.

طرح نجات بخش دولت برای مستاجران

دولت قصد دارد تا پایان سال با اجرای ساخت ۱۰ هزار واحد مسکن استیجاری در کلان شهر‌ها به کمک بازار اجاره آید.

خریداران از بازار مسکن فرار کردند

در حال حاضر نه تنها حباب بازار مسکن تخلیه شده بلکه واحدها بر روی دست سازندگان مانده و فروش نمی‌رود. به طوریکه دیگر ساخت و تولید دوباره مسکن برای همان سازندگان به صرفه نیست.

اقتصاد مسکن در آستانه فروپاشی

رکود بی‌سابقه در بخش ساختمان؛ محیط کسب‌وکار در بدترین شرایط 7 سال اخیر

تأثیر بحران بی‌آبی بر قیمت‌های بازار...

در هفته‌های گذشته، زنگ خطرهای مربوط به بحران کم‌آبی بیش از پیش در کانون توجه قرار گرفته است. اعلامیه مسعود پزشکیان درباره کاهش بارش‌های پاییزی خبر از آینده‌ای چالش‌برانگیز می‌دهد. وی هشدار داد اگر تا پایان آبان‌ماه بارندگی مطلوبی رخ ندهد، ممکن است جیره‌بندی آب در شهرهای بزرگ اجرایی شود.

افزایش قیمت مسکن قطعی شد

بازار مسکن ایران همواره در تقابل با تحولات بین‌المللی قرار داشته و ابزارهایی مانند تحریم‌های سازمان ملل یا مکانیسم ماشه اثرات عمیقی بر آن گذاشته‌اند.

بازار مسکن از خواب بیدار شد؟

نوسانات قیمت ارز و طلا در هفته‌های اخیر تاثیری بر قیمت مسکن در مناطق شمالی نداشته و نرخ‌ها ثابت است؛ دلیل آن هم به رکود کاری برمی‌گردد.

موج جدید حاشیه‌نشینی در راه است

با وجود خروج گسترده متقاضیان واقعی، قیمت‌ها در مهرماه باز هم ۳ درصد جهش ماهانه را تجربه کرد؛ پدیده‌ای که شکاف میان «انتظار گران فروختن» و «توان صفر خریدار» را به مرز انفجار رسانده است

گرفتن وام مسکن بدون دردسر

در حالی قیمت هر برگه گواهی حق تقدم تسهیلات در معاملات فرابورس به ۱۳۷ هزار تومان رسیده که زوجین تهرانی برای دریافت وام ۱.۲ میلیارد تومانی باید ۳۵۷ میلیون تومان هزینه کنند.

بازار مسکن در انتظار تصمیم فروشندگان

یک کارشناس بازار مسکن گفته است که مراجعه متقاضیان خرید و فروش مسکن به دفاتر مشاوران املاک اندکی افزایش یافته اما فروشندگان نیز همچنان مردد هستند و اقدامی جدی برای فروش ملک خود نکرده‌اند. او معتقد است که تعداد فایل‌های موثر، مناسب و قابل اعتماد ملکی در مناطق مختلف، اندک است.

هفت استعلام حیاتی قبل از معامله ملک

برای جلوگیری از ضرر و زیان، با چند استعلام ساده پیش از پرداخت وجه بیعانه، در مراحل اولیه معامله ملک، استعلامات ضروری را انجام دهید

تلاقی رکود و تورم

این سکوت بازار، آرامشی پیش از طوفان نیست، بلکه نقطه‌ای است که در آن قیمت‌ها در سطح بالا تثبیت شده‌اند.

تفاوت اجاره به شرط تملیک با رهن و اجاره...

وقتی قیمت مسکن بالا می‌رود، کارشناسان تلاش می‌کنند طرح تازه‌ای پیش بکشند تا شاید زهر بازار را بگیرند. ایده اجاره به شرط تملیک فقط یکی از این موارد است.

متوسط قیمت دلاری مسکن مشخص شد

با ثبات ارز و طلا، تقاضای سرمایه‌ای به مسکن رفته اما به‌دلیل ضعف قدرت خرید و رشد دوبرابر قیمت نسبت حقوق، رکود بازار ادامه‌دار است.

جهش شدید قیمت مسکن در راه است؟

برخی کارشناسان و فعالان بازار ملک انتظار دارند این فاصله جبران شود. اما بعید است در کوتاه مدت و دست کم تا پنج ماه آینده جهش قابل توجهی در بازار ملک رخ دهد.

انقلاب بزرگ در بازار مسکن ایران

ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی به تقریبا ۲۰ میلیارد دلار منابع مالی نیاز دارد. با توجه به وضعیت کنونی نظام بانکی، تورم بالا، نرخ بهره سنگین و محدودیت درآمدی خانوارها که امکان پرداخت اقساط کلان را ندارند، تأمین این حجم سرمایه تقریباً غیرممکن به نظر می‌رسد.

راهکار دولت برای تحرک بازار مسکن

دولت طرحی با عنوان «مسکن توکنی» را به‌عنوان یک نظام جدید تامین مالی برای تحرک بازار مسکن مطرح کرده است.