بازار املاک / زمانِ طلایی خرید مسکن

زمانِ طلایی خرید مسکن

بازار مسکن در ماه‌های اخیر با ترکیبی از رکود طولانی و شیب ملایم افزایش قیمت مواجه بوده است؛

ازار مسکن در ماه‌های اخیر با ترکیبی از رکود طولانی و شیب ملایم افزایش قیمت مواجه بوده است؛ شرایطی که معامله‌گران و متقاضیان را در بلاتکلیفی نگه داشته است.

سمانه محرمی نمین، نایب‌رئیس دوم اتحادیه مشاوران املاک، با تاکید بر تغییر رفتار خریداران و تأثیر تحولات اقتصادی و اجتماعی اخیر، آخرین وضعیت معاملات، ریسک‌های حقوقی و چالش‌های سامانه‌های جدید را تشریح کرد.

وی معتقد است رونق بازار به معنای گرانی نیست و سرمایه‌گذاری در مسکن، علی‌رغم نوسانات بازارهای موازی مانند طلا، همچنان امن‌تر است، اما هشدار داد که قراردادهای دستی و ثبت‌های غیررسمی می‌تواند سرمایه افراد را در معرض خطر قرار دهد.

سمانه محرمی نمین در خصوص وضعیت فعلی بازار مسکن اظهار داشت که لازم است ابتدا اشاره شود که الگوی خرید مردم تغییر کرده است و دیگر لزوماً بر طبق رسوم و آیین‌های سنتی، اقدام به خریدهای کلانی همچون مسکن نمی‌کنند.

وی با بیان اینکه این موضوع بی‌تأثیر نیست، تصریح کرد که نیمه دوم هر سال قطعاً زمان رونق خرید و فروش است. 

نایب‌رئیس دوم اتحادیه مشاوران املاک با اشاره به رکود طولانی‌مدت در بازار ملک افزود که در اردیبهشت ماه سال جاری، بازار روند بسیار خوبی را طی می‌کرد و در حال رونق گرفتن بود، 

اما با وقوع جنگ ۱۲ روزه، مجدداً با افت مواجه شد. وی خاطرنشان کرد که پیش‌بینی‌ها در همان زمان نیز بر این بود که در ماه‌های دی و بهمن شاهد بازار خوبی باشیم.

نمی‌توان گفت قیمت ملک ثابت مانده است

محرمی نمین با تأکید بر تعریف صحیح «رونق» از دیدگاه کارشناسی گفت که رونق از نظر مشاوران املاک به معنای افزایش تعداد معاملات است و نباید از آن برداشت افزایش قیمت شود.

وی افزود که در مدت اخیر، بازار دچار «رکود تورمی» بوده است؛ به این معنا که قیمت ملک افزایش یافته اما حجم معاملات بالا نبوده است، لذا نمی‌توان گفت قیمت ملک ثابت مانده است.

وی با اشاره به شیب ملایم افزایش قیمت‌ها اظهار داشت که ملک با شیبی بسیار ملایم، بدون حباب و حتی با حباب منفی افزایش قیمت خود را داشته است، اما برای آینده نه افزایش قیمت هیجانی پیش‌بینی می‌شود و نه تاکنون چنین اتفاقی رخ داده است.

وی تأکید کرد که آغاز افزایش رونق بازار از دی‌ ماه رقم خورده است.

امنیت سرمایه‌گذاری در مسکن در مقابل نوسانات طلا
نایب‌رئیس دوم اتحادیه مشاوران املاک در ادامه به موضوع هدایت سرمایه‌ها اشاره کرد و ابراز امیدواری نمود که جوانان از بازارهای سوداگرانه و ارز خارج شده و به دنبال سودهای کوتاه‌مدت در بازه‌های زمانی محدود نباشند.

وی افزود که سرمایه‌ها باید به سمت «سرمایه امن» هدایت شود؛ چراکه ملک دارای امنیت است، در حالی که بازار طلا همواره با ترس و ریسک همراه است.

محرمی نمین با مقایسه رفتار خریداران «خانه اولی» در گذشته و حال گفت که در گذشته جوانان با فروش هدایای ازدواج و طلا و اخذ وام، اقدام به خرید مسکن می‌کردند، اما در حال حاضر به دلیل حباب سنگین در بازار طلا، تصمیم آن‌ها تغییر کرده است.

وی افزود: قیمت طلا نسبت به بهمن ماه سال گذشته افزایش چشمگیری داشته و همین موضوع باعث شده برخی افراد به طمع سود کوتاه‌مدت از ورود به بازار مسکن باز بمانند.

وی تصریح کرد که مسکن همواره یک سرمایه‌گذاری میان‌مدت (۳ تا ۵ سال) است و نباید با دید کوتاه‌مدت به آن نگریست. 

اگر کسی تصور می‌کند بازار مسکن به گونه‌ای است که می‌توان با خریدهای یک‌هفته‌ای یا یک‌ماهه به سود رسید، سخت در اشتباه است، هرچند که افزایش قیمت در آینده قطعی خواهد بود.

پیش‌بینی قیمت‌ مسکن در سال آینده
محرمی نمین درباره وضعیت بازار در سال آتی گفت که قطعاً از اردیبهشت ماه سال آینده، با توجه به تورم سال جدید، قیمت‌ها افزایش خواهد یافت.

وی به متقاضیان توصیه کرد که خریدهای خود را در بازار باثبات فعلی، تا پیش از پایان فروردین ماه انجام دهند.

وی در خصوص عدم اعلام عدد دقیق افزایش قیمت توضیح داد که پیش از این در «سامانه املاک و مستغلات»، 

مشاوران املاک کد رهگیری دریافت می‌کردند و اتحادیه می‌توانست با مقایسه اعداد، حجم معاملات و تغییرات قیمتی را به صورت دقیق به رسانه‌ها اعلام کند.

انتقاد از آمارهای غیرکارشناسی پلتفرم‌های آنلاین و سامانه خودنویس
در ادامه، نایب‌رئیس دوم اتحادیه مشاوران املاک با انتقاد از پلتفرم‌های آنلاین گفت که اعداد اعلامی در این پلتفرم‌ها، قیمت‌های معاملاتی نیستند، 

بلکه قیمت‌های آگهی‌شده و بعضاً غیرکارشناسی و بالاتر از نرخ واقعی معامله هستند که باعث بروز مشکل در بازار می‌شود.

وی همچنین با اشاره به توقف انتشار آمارهای بانک مرکزی طی سال‌های اخیر افزود که اطلاعات دقیق معاملات دیگر در دسترس اتحادیه نیست.

محرمی نمین با انتقاد از جایگزینی «سامانه خودنویس» به جای «سامانه املاک و مستغلات» تصریح کرد که حاکمیت تصور کرد با کتمان آمار و عدم اعلام قیمت‌ها، نرخ مسکن کاهش می‌یابد، در حالی که شفافیت راهگشای حل مسائل است. 

وی خاطرنشان کرد که مشاهدات میدانی نشان‌دهنده افزایش حجم معاملات برای واحدهای زیر ۱۲ میلیارد تومان در سطح کشور است.

هشدار درباره مخاطرات قراردادهای دستی و سامانه خودنویس
محرمی نمین در بخش دیگری از سخنان خود نسبت به قوانین جدید و سامانه‌هایی نظیر «خودنویس» و «کاتب» هشدار داد و گفت که مردم اطلاعات حقوقی کافی برای عقد قرارداد بین خود را ندارند.

وی افزود که در سامانه خودنویس، امکان ثبت قرارداد اجاره توسط خود افراد فراهم شده است، 

اما این موضوع می‌تواند سرمایه یک عمر یک مستأجر را به دلیل اشتباهات حقوقی در کافی‌نت‌ها از بین ببرد و پرونده‌های متعددی در این زمینه در دادگاه‌ها تشکیل شده است.

وی با تأکید بر اینکه مشاوران املاک دارای مجوز، دوره‌های تخصصی حقوقی و ثبتی را گذرانده‌اند،

 از هموطنان خواست تا حتماً برای تنظیم قراردادهای خود به دفاتر املاک دارای پروانه تخصصی مراجعه کنند تا دچار مشکلات جبران‌ناپذیر نشوند.

قانون جدید اسناد سبز و مهلت ۵ روزه
نایب‌رئیس دوم اتحادیه مشاوران املاک به یک نکته بسیار حیاتی حقوقی اشاره کرد و گفت که طبق قانون جدید، برای سندهای سبزرنگ که بعد از سوم تیرماه ۱۴۰۳ صادر شده‌اند، 

متعاملین تنها ۵ روز مهلت دارند پس از ثبت قرارداد در دفتر املاک، به دفترخانه اسناد رسمی مراجعه کنند. 

وی هشدار داد که اگر در این مهلت ۵ روزه اقدام به رسمی کردن قرارداد نشود، قرارداد منحل شده و خریدار تنها می‌تواند پولی را که پرداخت کرده بازپس بگیرد و دیگر حق تحویل خانه را نخواهد داشت.

وی افزود که این خلأ قانونی در صورت افزایش قیمت‌ها می‌تواند مورد سوءاستفاده فروشندگان قرار گیرد. 

محرمی نمین در پایان تأکید کرد که مردم به دلیل عدم اطلاع از این قوانین، اقدام به نوشتن قراردادهای دستی می‌کنند که باعث مغبون شدن آن‌ها می‌شود، لذا مراجعه به دفاتر املاک دارای مجوز برای عقد هرگونه قراردادی الزامی است.

قیمت تمام شده ساخت واحد‌های نهضت ملی...

عضو انجمن انبوه‌سازان مسکن تهران گفت: میزان آورده متقاضیان در نهضت ملی مسکن به بیش از ۸۰۰ میلیون تومان رسیده که با تسهیلات ساخت قیمت تمام شده به یک میلیارد و۴۰۰ میلیون تومان می‌رسد.

شرایط معافیت مالیاتی ۱۰۰ درصدی اجاره‌...

بر اساس ماده یک قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره، موجران در صورتی که با مستأجران خود قرارداد سه‌ساله منعقد کنند، ۱۰۰ درصد از مالیات معاف خواهند بود

متقاضیان ملی مسکن؛ اولویت تحویل با چه...

طبق برنامه ریزی جدید تمامی متقاضیانی که صاحب فرزند هستند و در قالب طرح جوانی جمعیت قرار می‌گیرند در اولویت تخصیص واحد مسکونی هستند، اما اولویت مربوط به افرادی است که آورده خود را زودتر تکمیل کرده باشند.

ترمز افزایش قیمت مسکن کشیده شد

یک پژوهشگر حوزه مسکن و شهرسازی، گفت: حباب مسکن در شهر‌های کشور به خصوص تهران و مناطق شمالی پایتخت عدد قابل توجهی است. این حباب ناشی از تقاضای سفته‌بازی است.

پزشکیان مستاجران را سورپرایز کرد

بررسی عوامل مالی طرح ناتمام «مسکن ملی» که مسئولیت تأمین هزینه‌های آن بر عهده بانک‌ها و احتمالاً بودجه سال‌های آینده خواهد بود، نشان می‌دهد که با قیمت‌های کنونی، حداقل ۶۰۵ همت منابع بانکی لازم است تا به‌عنوان وام ساخت، برای احداث خانه‌های ۱.۸ میلیون پیش‌خریدار قطعی پرداخت شود

شاه کلید حل مشکل مسکن در ایران چیست؟

با توجه به بالا بودن قیمت زمین در کلان شهر‌ها در جهت استفاده بهینه از زمین برای ساخت طرح مسکن اقتصادی در بافت‌های فرسوده وشهر‌های کوچک اطراف کلان شهر‌ها (اقماری) به زودی کاربردی و اجرایی می‌شود.

2 بار وام اجاره خانه برای 3 گروه از...

براساس مصوبه شورای پول و اعتبار، سقف مبلغ تسهیلات کمک‌ودیعه مسکن برای سال ۱۴۰۳ در شهر تهران ۲۰۰ میلیون تومان، در مراکز استان‌ها ۱۵۰ میلیون تومان، در سایر شهرها ۱۰۰ میلیون تومان و در مناطق روستایی ۴۰ میلیون تومان تعیین شده است. طبق این مصوبه، سود تسهیلات کمک‌ودیعه مسکن ۲۳ درصد و حداکثر دوره بازپرداخت آن ۵ سال تعیین شده است.

وام یک میلیاردی دولت برای مستاجران

برای دریافت این وام متقاضی باید ابتدا ۲۵۰ میلیون تومان برای خرید اوراق هزینه کند، سپس حدود ۵۰ میلیون تومان در دفترخانه پرداخت کند که رقم دریافتی حاصل از کسر این هزینه‌ها حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون تومان خواهد بود که با این مبلغ دریافتی، متقاضی تنها می‌تواند ۸ الی ۱۰ متر از یک واحد مسکونی را خریداری کند، از سوی دیگر عده کمی توان حجم بازپرداخت این وام را خواهند داشت.

اجرای طرح وام ارزان برای خرید خانه

با هزینه ساخت یک واحد ۸۰ متری در پرند، می‌توان یک واحد ۴۰ متری در تهران خرید

مالیات زمین و مسکن در بودجه ۱۴۰۴ چگونه...

بر اساس جزئیاتی که از لایحه بودجه ۱۴۰۴ منتشر شده، زمین‌های فاقد اعیانی دارای کاربری مسکونی، اداری و تجاری، و واحدهای مسکونی که ارزش هر یک از آنها بیش از پانصد میلیارد (۵۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال باشد، مازاد بر این مبلغ مشمول مالیات به میزان دو در هزار می‌شوند. این مالیات بر عهده شخصی است که در ابتدای سال ۱۴۰۴ مالک املاک فوق بوده است.

دلیل اصلی افزایش قیمت مسکن چیست؟

اقدامات عمدی نظیر انحصار زمین و عدم الحاق آن به محدوده شهر، باعث افزایش بی‌رویه قیمت مسکن است.

شرایط ثبت نام وام 200 میلیونی مستاجران

سقف وام ودیعه مسکن اعلام شده و با رعایت شرایط ثبت نام وام ودیعه مسکن ۱۴۰۳، به سامانه خودنویس مراجعه کرده و برای صفر کردن حق الزحمه‌های میلیونی پرداخت می‌کنیم. همچنین یادآور می‌شویم که در ماه خرداد سال گذشته، نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تصویب ماده ۱۱ طرح دو فوریتی کنترل و تنظیم اجاره و قیمت‌گذاری مسکونی‌ها موافقت کردند.

معاملات مسکن همچنان روند خوبی ندارد

جدیدترین گزارش بانک مرکزی از معاملات بازار مسکن در مردادماه نشان می دهد که قیمت مسکن در مردادماه ۱۴۰۳ نسبت به آذرماه ۱۴۰۲، با رشد ۴۷ درصدی همراه بوده است.

خبر خوش برای مالکین / مالیات های این...

بر اساس قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره بها صاحبخانه‌هایی که ملک خود را به خانواده‌های دارای سه فرزند و بیشتر، اقشار سه دهک پایین جامعه و افراد تحت پوشش بهزیستی اجاره دهند مشمول ۱۰۰ درصد معافیت مالیات بر درآمد اجاره خواهند شد.

سایه سنگین رکود بر معاملات مسکن

شدت گرفتن تنش‌‌‌های منطقه‌‌‌ای طی هفته‌‌‌های اخیر بر روند معاملات خرید ملک و اجاره‌‌‌بها اثرگذار شده است؛ اگرچه تشدید تنش منطقه‌‌‌ای زمینه‌‌‌ساز رشد نرخ ارز در کشور شده و به شکل معمول قیمت مسکن در کشور همگرا با نرخ ارز نوسان دارد؛ اما این مرتبه این دو بازار، رفتاری واگرا از خود بروز داده‌‌‌اند. افزایش ریسک تنش منطقه‌‌‌ای طی دو هفته اخیر باعث شده تا بخشی از صاحبان ملک حاضر به ارائه تخفیف در معاملات فروش خانه شوند، امااین افزایش تخفیف نیز نتوانسته تا به اینجای کار بازار فروش خانه در پایتخت را داغ

متقاضیان وام ودیعه مسکن در بلاتکلیفی!

متقاضیان دریافت تسهیلات ودیعه مسکن که پیش‌تر و در سنوات گذشته این تسهیلات را دریافت کرده‌اند با شرط تسویه تسهیلات قبلی امکان دریافت مجدد تسهیلات را خواهند یافت. شرط پرداخت مجدد تسهیلات مجدد ودیعه مسکن مربوط به متقاضیانی است که در سال‌های 1399 و 1400 تسهیلات ودیعه مسکن را دریافت کرده و تسویه تسهیلات را انجام داده‌اند، این دسته از متقاضیان با درج گزینه تسویه تسهیلات از طریق شعب بانک عامل این امکان را برای بار دوم خواهند یافت تا نسبت به دریافت تسهیلات ودیعه مسکن اقدام کنند.

معافیت اجاره املاک مسکونی

جعفر پورمختار مشروط شدن اعمال معافیت‌های مالیاتی در بخش درآمد‌های حاصل از اجاره املاک مسکونی مندرج در تبصره ۱۱ ماده ۵۳ قانون مالیات‌های مستقیم، به ثبت قرارداد اجاره نامه در سامانه املاک و مستغلات کشور را، در راستای اجرای قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیر منقول (مصوب ۱۴۰۱.۰۹.۰۶) عنوان کرد و افزود: یکی از آثار مثبت اجرای این قانون افزایش شفافیت و کاهش زمینه بروز مشکلاتی، چون زمین خواری، فرار مالیاتی و فروش یک ملک به چندین نفر و ... است.

وام ودیعه مسکن برای این افراد

سامانه خودنویس با موفقیت توانسته است فرآیند قراردادزنی بین موجر و مستاجر را شفاف و رایگان کند. این سامانه به طور عملی توانسته است به درستی مسکن‌های موجود در سراسر کشور را شناسایی کند و با ایجاد زیرساخت‌های لازم، اقدامات مخرب و واسطه‌گری در حوزه مسکن را به حداقل برساند. بر اساس قانون جهش تولید مسکن باید تمام قراردادهای خرید و فروش، پیش‌فروش و اجاره املاک مسکونی و غیرمسکونی در سامانه خودنویس ثبت شود و کد رهگیری دریافت کنند.

قیمت مسکن ترسناک شد

با افزایش قیمت مسکن از سال ۱۳۹۷، سهم مسکن در سبد هزینه‌های خانوارها رشد چشمگیری داشته است. طبق آمار رسمی، این سهم در سال ۱۳۹۶، پیش از افزایش قیمت‌ها، ۳۳ درصد بود، اما در سال گذشته به ۴۲.۴ درصد افزایش یافته است.

سیگنال‌های تغییرات بین المللی برای...

بررسی‌ها میدانی نشان می‌دهد، مسکن در ۲ هفته اخیر با شتاب بیشتری به سمت رکود حرکت کرده است.

کم‌ درآمدها وام۱۵۰ میلیونی می گیرند

معاون بنیاد مسکن از تحویل ۲۵ هزار واحد مسکونی مددجویان خبر داد و گفت: ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون تومان تسهیلات بلاعوض به کم درآمدها تخصیص داده می‌شود.