۱۴۰۱/۲/۲۰
۲۷۷۵ نمایش
نویسنده: ندا یزدانی
کاخ اختصاصی داریوش نخستین بنا و اقامتگاه خصوصی شاهان هخامنشی است که در بخش جنوبی تخت جمشید ساخته شدهاست. زمان حکومت اردشیر بنای کوچکی در انتهای جنوبی حیاط وسیع جلوی پلکان شرقی آپادانا ساخته شد که به نظر میرسد محلی است برای ورود به قسمت کاخهای خصوصی که بعد از داریوش، خشایارشا و اردشیر نیز اقامتگاه خصوصی خود را در جنوب تخت جمشید ساخته بودند
(ماهیت نقش برجستهها کابرد بناها را تا حدودی روشن میسازد لذا حدس قریب به یقین این است که تالار شورا محل ملاقات پادشاه با بزرگان مملکتی بودهاست و در این کاخ با آنها به مشاوره میپرداخت وجود نقشهای بی شمار نجبای پارسی و مادی بر روی پلکان این کاخ این فرضیه را تقویت میکند.
لذا حتی این کاخ را به نام کاخ شورا نیز میشناسند). بر روی یکی از دیوارههای داخلی درگاههای ورودی کاخ، پادشاه را میبینیم که بر روی تخت نشستهاست و ۲۸ تن از نمایندگان کشورها تخت را بر دوش گرفتهاند.
پشت سر شاه به هنگام ورود یا خروج به تالار خدمتگزاران قرار داشتند که یکی چتری باز بر سر شاه نگهداشته و دیگری حوله و مگس پران در دست دارد. بر روی این نقوش و به هنگام کشف آثار آنها در سال ۱۹۳۳ نقاشیهای اولیه کاخ هنوز باقیمانده بود.
آبرنگهایی که یکی از باستان شناسان از نقوش این درگاهها کشیدهاست، نشان میدهد که پیراهن پادشاه، قرمز رنگ بود و کفشهای وی آبی رنگ. نقوش پلکانهای ورودی کاخ به خوبی رابطه نزدیک و برادری بین پارسیان و مادها را نشان میدهد. نجبای پارسی و مادی در حالی که بسیار دوستانه به همدیگر نگاه میکنند.
از پلهها بالا میروند و برخی شاخه گلی در دست دارند و برخی دیگر دست بر شانه دیگری نهادهاند. در شرق زمین نمونه مشابه این تزیینات بر روی ظروف سلطنتی بلخ در سر حدات امپراطوری ایران و آسیای مرکزی در حدود ۱۵۰۰ سال قبل دیده شدهاست.