قوانین املاک / مراحل رسیدگی به تخلفات ساختمانی

مراحل رسیدگی به تخلفات ساختمانی

مراحل رسیدگی به تخلفات ساختمانی

مرحله اول: احراز تخلف ساختمانی و تشکیل پرونده: تخلف ساختمانی معمولا در اثر مراجعه مالک یا بر اساس گزارش مأمورین شهرداری، مهندس ناظر، اداره کل راه و شهرسازی، سازمان نظام مهندسی ساختمان و یا بر اساس شکایات اشخاص حقیقی و حقوقی، به شهرداری و بررسی آن احراز می شود.

تخلف ساختمانی با بازدید مامورین شهرداری محرز می گردد.
شهرداری نسبت به تشکیل پرونده تخلفات ساختمانی مربوط اقدام می نماید.
پرونده تخلفات ساختمانی بعد از تشکیل بلافاصله به کمیسیون ماده ۱۰۰ ارجاع می شود.

مرحله دوم:

 بررسی مدارکی از سوابق نحوه احداث ساختمان و ابلاغ تخلفات به ذینفع:
بررسی پرونده توسط دبیرخانه کمیسیون، تعیین موارد تخلف ساختمانی و صدور اخطاریه
ارسال موارد تخلف ساختمانی به عنوان اخطاریه به ذینفعان
رسیدگی به پرونده و صدور رای از سوی کمیسیون ماده ۱۰۰
ابلاغ رای به ذینفع عا
چنانچه رای مبتنی بر تخریب اعیانی خلاف و یا جریمه و یا هر دو نوع فوق هم باشد و از سوی ذینفع ها مورد اعتراض واقع نشود و ذینفعان نسبت به اجرای رای با تخریب و رفع آثار تخلف و یا نسبت به پرداخت جریمه اقدام نمایند، در این صورت با اجرای رای، اقدامات خاتمه می یابد.

مرحله سوم: 

اخذ اعتراض و انشای رای تجدید نظر، ابلاغ و اجرای رای:
اعتراض به رای بدوی توسط ذینفعان یا ارائه اعتراض به رای بدوی از ذینفعان و یا همه آنها
ارائه پرونده و لایحه اعتراضیه به کمیسیون تجدید نظر
بررسی پرونده توسط کمیسیون تجدید نظر و صدور رای
ابلاغ رای تجدید نظر به مالک و ذینفعان
حکم توسط ذینفع اجرا می شو، اعم از اینکه حکم تخریب و یا جریمه و یا دارای هر دو نوع تکلیف فوق باشد. در هر حال مالک رای اجرا نموده و با اجرای رای اقدامات خاتمه است.

مرحله چهارم: 

اعتراض ذینفع به رای اولین کمیسیون ماده ۱۰۰ (رای بدوی):
چنانچه مالک و ذینفع یا متصرف به رای کمیسیون ماده ۱۰۰ اعتراض داشته باشد می تواند تا ۱۰ روز از دریافت رای، اعتراض خود را به طور مستدل و مستند به دبیرخانه کمیسیون ماده ۱۰۰ تحویل و رسید دریافت نماید. 
تا در کمیسیون تجدیدنظر مطرح و اتخاذ تصمیم شودف رای تجدید نظر قطعی است و توسط ذینفع باید به اجرا گذاشته شود.

مرحله پنجم: 

عدم تمکین ذینفع به رای قطعی:
چنانچه مالک و ذینفع یا متصرف به اجرای رای قطعی تمکین ننماید، در این صورت پیگیری امور پرونده دو حالت زیر را پیدا می نماید:
الف) اگر رای مبتنی بر قلع اعیانی باشد، شهرداری مربوطه مالک را ملزم به تخریب خواهد نمود و در صورت خودداری ذینفع از اجرای رای، شهرداری بر اساس تبصره های ۱ و ۷ ماده ۱۰۰ قانون شهرداری رأسا نسبت به اجرای رای اقدام خواهد نمود.
ب) اگر رای مبتنی بر جریمه باشد، در صورت خودداری ذینفع از اجرای رای، پرونده به کمیسیون صادر کننده رای برگشت داده خواهد شد تا رای جریمه به رای قلع تبدیل و برای اجرا ابلاغ نماید.
در هر حال اعم از اینکه رای اولیه کمیسیون قلع و قطعی شده باشد و یا بر حسب عدم پرداخت جریمه، تبدیل به رای قلع شود، مالک ملزم به اجرا بوده و در صورت تمرد از اجرای رای، شهرداری به استناد قسمت آخر تبصره ۷ ماده ۱۰۰، راسا نسبت به اجرای رای اقدام خواهد نمود.

مرحله ششم: 

اعتراض ذینفعان به دیوان عدالت اداری:
گاها بعضی از مالکین و ذینفعان شخص حقیقی و حقوقی غیر دولتی نسبت به ارایه اعتراضیه به آرای قطعی کمیسیون های ماده ۱۰۰ به دیوان عدالت اداری اقدام می نمایند و شعب دیوان عدالت اداری یا آراء را تایید و یا نسبت به نقض آنها برای طرح مجدد پرونده در کمیسیون تجدید نظر ماده ۱۰۰، رای صادر و به شهرداری و کمیسیون مربوطه ابلاغ می نماید.