بازار املاک / نقدینگیه امسال تابستان بازار مسکن

نقدینگیه امسال تابستان بازار مسکن

نقدینگیه امسال تابستان بازار مسکن

شوک قیمتی ایجاد شده در بازار معاملات مسکن تهران در نیمه بهار، فرضیه اتمام عصر آرامش ملکی در پایتخت را تقویت کرده است. بازار معاملات مسکن شهر تهران که از اواخر سال ۹۹ و همزمان با کاهش شیب تورم، در طول یک‌سال ۱۴۰۰ و یک‌ماه اول ۱۴۰۱، مسیر آرامش را در پیش گرفته بود، با بروز شوک قیمتی و معاملاتی در اردیبهشت ماه، به مسیری خلاف جهت آنچه دست‌کم در طول یک‌سال گذشته در آن به حرکت درآمده بود، هدایت شد.

 تحولات اریبهشت ماه بازار مسکن که در شکل تورم ماهانه

 قابل توجه ۶.۱ درصدی و همچنین رشد ۱۶۶ درصدی حجم معاملات در مقایسه با اردیبهشت ماه سال گذشته، خود را نشان داد.
 برخی فرضیه‌های قبلی در خصوص احتمال ادامه فازپساجهش ملکی و کاهش قیمت مسکن در سال جاری را با اما و اگر مواجه کرد.

در شرایطی که به دنبال ورود بازار معاملات مسکن به فازپساجهش ملکی در سال ۱۴۰۱، کاهش قیمت واقعی مسکن و همچنین کاهش قیمت اسمی مسکن در فروردین ماه ۱۴۰۱ در مقایسه با اسفند ۹۹
 برخی پیش‌بینی‌های قبلی از عدم رشد محسوس قیمت‌ها دست‌کم در نیمه اول سال جاری حکایت داشت اما شرایط متفاوت بازار مسکن در اردیبهشت ماه، یک سؤال مهم را پیش‌روی فعالان اقتصادی و متقاضیان بازار مسکن قرار داد
مبنی بر این‌که آیا عصر آرامش در بازار معاملات مسکن به اتمام رسیده است و بازار مسکن تنها به فاصله یک‌سال از اتمام دوره اخیر جهش به طور مجدد به فاز جهش بازگشته است؟

 این سؤال و پاسخ آن مهم‌ترین گره ذهنی متقاضیان مسکن وسرمایه‌گذاران ملکی است. 

متوسط قیمت هر مترمربع مسکن در شهر تهران در حالی اردیبهشت ماه امسال از مرز ۳۶ میلیون تومان عبور کرده و به ۳۶ میلیون و ۳۵۰ هزار تومان رسید که در این ماه همچنین بعد از گذشت حدود دو سال، حجم معاملات خرید مسکن پنج رقمی شده و از ۱۰ هزار واحد مسکونی عبور کرد. اردیبهشت ماه ۱۰ هزار و ۵۰۰ فقره معامله خرید مسکن در شهر تهران به ثبت رسید. یک سؤال مهم دیگر در ارتباط با تحولات بازار مسکن در آستانه تابستان آن است که آیا بازار مسکن از رکود معاملاتی خارج شده است؟ به لحاظ افزایش حجم معاملات بازار از فاز رکود خارج شده است اما از آنجا که این خروج از رکود از ناحیه تقاضای مصرفی نبوده است نمی‌توان آن را به رونق واقعی تعبیر کرد.

منشاء تغییر ریل مسکن

تحولات اردیبهشت ماه بازار مسکن مانند تحولات این بازار در سال‌های اخیر، بیش از آنکه ناشی از تغییر در متغیرهای درونی بازار باشد عمدتا به دنبال اثر مؤلفه‌های بیرونی اثرگذار بر بازار ملک، به وقوع پیوست.
بررسی‌ها نشان می‌دهد بازگشت انتظارات تورمی به بازار مسکن در نتیجه نوسان قیمت دلار و رشد محسوس آن در این ماه مهم‌ترین پارامتر اثرگذار بر افزایش قیمت وحجم معاملات مسکن اردیبهشت ماه بوده است. 
متوسط قیمت دلار در اردیبهشت ماه حدود ۱۰ درصد رشد کرد؛ تحت تاثیر این نوسان ارزی، مسکن به عنوان پناهگاه امن سرمایه‌ای بار دیگر از سوی سرمایه‌گذاران مورد توجه قرار گرفت. 

علاوه بر سرمایه‌گذاران بلند مدت بازار مسکن که در یک‌سال گذشته به قصد حفظ ارزش دارایی‌ها وارتقای آن در یک بازار امن، بازار مسکن را به عنوان مقصد سرمایه‌گذاری خود انتخاب کرده بودند.
 اردیبهشت ماه بار دیگر وبعد از گذشت نزدیک به یک‌سال از خروج تقاضای سفته‌بازی، بازار ملک، شاهد حضور این طیف از سرمایه‌گذاران کوتاه مدت ملکی بود. 
افزایش وزن خریدهای سرمایه‌ای در اردیبهشت ماه به وضوح خود را در معاملات مسکن این ماه نشان داد.

 عمده افزایش حجم معاملات خرید مسکن در اردیبهشت ماه که منجر به عبور تعداد معاملات خرید آپارتمان در پایتخت از ۱۰ هزار فقره طی یک‌ماه شد.
 از ناحیه تقاضای غیرمصرفی و سرمایه‌ای صورت گرفته است که بخشی از آن مربوط به تقاضای سرمایه‌ای بلندمدت و بخشی دیگر ناشی از بازگشت سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت به بازار مسکن است.

سیگنال ملکی به تابستان

بازگشت گروهی از تقاضای سرمایه‌ای به بازار مسکن که از حدود یک‌سال قبل و با از دست رفتن جذابیت سوداگری در بازار ملک، از این بازار خارج شده بودند، یک سیگنال مهم به بازار تابستانی مسکن مخابره می‌کند. نوسان نرخ ارز در حالی مهم‌ترین عامل تغییر ریل بازار مسکن ازفازپساجهش به سمت رشد محسوس قیمت وافزایش قابل حجم معاملات در نیمه بهار شد که با ادامه این نوسانات در بازار دلار، انتظار می‌رود بازار مسکن بار دیگر به عنوان مقصد سرمایه‌گذاری‌های کوتاه مدت، بلند مدت و همچنین محلی برای پاسخ به تقاضای سفته‌بازی مورد توجه قرار بگیرد.


در واقع می‌توان انتظار داشت در صورت ادامه نوسانات ارزی

بار دیگر بازار معاملات مسکن از ناحیه تقاضای غیرمصرفی کوتاه‌مدت هم‌زمان با ماندگاری و افزایش تعداد سرمایه‌گذاران بلندمدت در این بازار، مورد توجه قرار بگیرد. اما یک نکته مهم در این باره مربوط به شرایط سایر بازارها وهمچنین وضعیت خاص بازار مسکن از ناحیه مؤلفه‌های درونی است. به طور قطع شرایط سایر بازارها در تبدیل بازار تابستانه مسکن به مقصد سرمایه‌گذاری تعداد بیشتری از سرمایه‌گذارها و اثرپذیری این بازار از رشد تقاضای غیرمصرفی به لحاظ افزایش سطح قیمت‌ها وحجم معاملات، اثرگذار خواهد بود.

با این حال، بازگشت قریب‌الوقوع بازار مسکن به فاز جهش ملکی گزینه با احتمال وقوع بالا نیست. چرا که به دلیل نبود تقاضای مصرفی و عدم کشش‌پذیری بازار تقاضا از سمت متقاضیان مصرفی، رشد قیمت به احتمال زیاد با فاصله قابل توجه از تورم ملکی دوره جهش، خواهد بود. ضمن آن‌که تقاضای سرمایه‌ای نیز با در نظر گرفتن این ملاحظه مهم، با احتیاط بیشتری در خصوص سرمایه‌گذاری در بازار ملک تصمیم‌گیری خواهد کرد. با این حال، احتمال تبدیل بازار مسکن به یکی از مقاصد اصلی سرمایه‌گذاری در تابستان امسال دور از ذهن نخواهد بود.

  •  افزایش ناگهانی و جهش لجام‌گسیخته اجاره‌بها

    افزایش ناگهانی و جهش لجام‌گسیخته...

    بازار اجاره مسکن چگونه کنترل می‌شود؟ یک کارشناس مسکن گفت: الزامی شدن اخذ کد رهگیری می‌تواند از روند افزایش ناگهانی و جهش لجام‌گسیخته اجاره‌بها جلوگیری کند.

  • آتش سوزی واحد مسکونی در لامرد

    آتش سوزی واحد مسکونی در لامرد

    نشت گاز باعث انفجار و آتش سوزی یک منزل مسکونی در لامرد شد.آتش سوزی واحد مسکونی در لامرد.مرکز فارس، عبدالحسین غفاری مدیر آتش نشانی و خدمات ایمنی

  • حریق مرگبار در برج مسکونی ۲۰ طبقه در بمبئی

    حریق مرگبار در برج مسکونی ۲۰ طبقه در...

    بر اثر وقوع آتش‌سوزی صبح امروز (شنبه) در یک ساختمان مسکونی در جنوب شهر بمبئی در هند، دست‌کم هفت تن جان خود را از دست داده و ۱۵ تن دیگر نیز زخمی شدند. گزارش ها حاکیست که این حریق از طبقه هجدهم یک ساختمان مسکونی ۲۰ طبقه آغاز شده است.

  •  افزایش فشار دولت به بانکها تورم را بالاتر برد

    افزایش فشار دولت به بانکها تورم را...

    از سوی دیگر تورم کالاهای غیرخوراکی نیز 2.7 درصد اعلام شده که اجاره بهای واحدهای مسکونی و پوشاک از مهمترین کالاهای تاثیرگذار بر تورم کالاهای غیرخوراکی بوده اند. اعتماد نوشت: بر اساس تازه ترین گزارش مرکز آمار روند نزولی تورم ماهانه و نقطه ای، در دی ماه سال جاری قطع شده ولی تورم سالانه با یک واحد درصد کاهش نسبت به آذرماه، همچنان بر مدار کاهشی است.

  • مدیرکل محیط زیست استان اردبیل:خطر حمله گرگ‌ها به مناطق مسکونی

    مدیرکل محیط زیست استان اردبیل:خطر حمله...

    مدیرکل محیط زیست استان اردبیل گفت: به دلیل وقوع سرما و نایاب شدن غذا، حیات وحش به روستاها و شهرهای مختلف نزدیک شدند. سعید شهند اظهار کرد: از چند شهر و روستای استان گزارش‌های مکرری از حضور حیات وحش و حیوانات وحشی گزارش شده که به محض اطلاع محیط‌بانان در محل مورد نظر حاضر شده و نسبت به حمایت از حیات وحش اقدام کردند.

  • سال ۱۴۱۰ جشن نوسازی

    سال ۱۴۱۰ جشن نوسازی

    سال ۱۴۱۰ جشن نوسازی تمام واحدهای مسکونی روستایی کشور گرفته می‌شود همدان رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با بیان اینکه سالانه ۲۰۰ هزار واحد مسکن روستایی در کشور ساخته می‌شود، گفت: همچنین نوسازی سالانه ۲۰۰ هزار واحد مسکونی روستایی در اولویت است تا در سال ۱۴۱۰ جشن نوسازی تمام واحدهای مسکونی روستایی کشور گرفته شود.

  • رئیس بنیاد مسکن: نوسازی سالانه ۲۰۰ هزار واحد مسکونی روستایی

    رئیس بنیاد مسکن: نوسازی سالانه ۲۰۰ هزار...

    سالانه ۲۰۰ هزار واحد مسکونی باید در روستا‌ها نوسازی شود که با اجرای این طرح در سال۱۴۱۰ جشن نوسازی همه واحد‌های مسکونی روستایی کشور گرفته می‌شود.اولویت بنیاد مسکن: نوسازی روستاها «اکبر نیکزاد» در آیین معارفه رییس بنیاد مسکن استان همدان افزود: بنیاد مسکن در راستای تعهد دولت مبنی بر ساخت یک میلیون واحد مسکونی در سال، علاوه بر ساخت ۲۰۰ هزار واحد مسکونی در روستاها، ساخت ۲۰۰ هزار مسکن نیز در شهر‌های زیر ۱۰۰ هزار نفر را تعهد کرده است.

  • ۸ میلیون خانوار مستاجر در کشور

    ۸ میلیون خانوار مستاجر در کشور

    نماینده مردم خمین در مجلس با بیان اینکه بیش از ۸ میلیون خانوار مستاجر در کشور وجود داشته . که اغلب آنها از اقشار کم درآمدجامعه بوده و حدود ۷۰ درصد درآمد خود را صرف پرداخت هزینه های تامین مسکن می‌کنند از ارائه تدوین طرحی برای ساماندهی بازار اجاره بها مسکن خبر داد.

  • نرخ مالیات خانه‌های لوکس و خودروهای لاکشری مشخص شد

    نرخ مالیات خانه‌های لوکس و خودروهای...

    سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ از تصویب نرخ مالیات واحدهای مسکونی و باغ ویلاهای گران قیمت و خودروهای لاکچری در این کمیسیون خبر داد.رحیم زارع سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ در نشست خبری امروز اظهار داشت: خودرو تا سقف یک میلیارد تومان مشمول مالیات خودرو نخواهد شد.

  • پس از ۹ ماه کشمکش صورت گرفت تفاهم دو دستگاه بر سر مالیات خانه‌های خالی

    پس از ۹ ماه کشمکش صورت گرفت تفاهم دو...

    پس از ماه‌ها کشمکش بر سر نحوه اعمال مالیات بر خانه‌های خالی، سازمان امور مالیاتی اعلام کرد که نسبت به محاسبه مالیات واحدهای مسکونی خالی اقدام کرده و نتایج آن در درگاه الکترونیک این سازمان منتشر شده است. از طرف دیگر طبق اعلام وزارت راه و شهرسازی، نخستین فهرست قطعی خانه‌های خالی به تعداد یک میلیون و ۱۷۰ هزار واحد به سازمان امور مالیاتی معرفی شد.

  •  طراحی ساختمان خورشیدی خیره کننده در تایوان

    طراحی ساختمان خورشیدی خیره کننده در...

    تولید یک میلیون کیلووات ساعت برق در سال نکته حائز اهمیت این است که "سان راک" حتی می‌تواند انرژی اضافی تولید شده را به شبکه برق شهری تزریق کند. بنابراین احتمالا تمامی ساختمان‌های اداری و مسکونی در آینده می‌توانند به همین روش به عنوان منابع انرژی عمل کنند.

  • هشدار به وزارت راه و شهرسازی درباره فرونشست‌ها

    هشدار به وزارت راه و شهرسازی درباره...

    بررسی های هواشناسی و اقلیمی ثابت کرده که منابع آبی ایران به ویژه در اطراف فلات مرکزی حداقل در ۱۵ سال آینده افزایشی نخواهد یافت؛ بنابراین جمعیت جدیدی که به واسطه برنامه جهش ملی مسکن در اطراف فلات مرکزی بارگذاری خواهد شد، برای مصارف خود ناچار می شود به سفره های زیرزمینی فشار بیشتری وارد کند و سرعت فرونشست زمین در این مناطق را افزایش دهد.

  • تمرکز بازار مسکن بر خانه‌های ارزان قیمت

    تمرکز بازار مسکن بر خانه‌های ارزان قیمت

    نتایج بررسی ۲۱۹ محله از بین ۳۷۰ محله شهر تهران نشان می‌دهد قیمت پیشنهادی مسکن فقط در ۱۱.۸ درصد از محله‌ها بالاتر از متوسط و در سایر محلات پایین‌تر از متوسط شهر تهران است. قیمت پیشنهادی مسکن در ۶۴ درصد از محله‌های شهر تهران پایینتر از متری ۳۰ میلیون تومان است.

  •  افزایش شدت بارندگی و آب‌گرفتگی معابر در بندرعباس

    افزایش شدت بارندگی و آب‌گرفتگی معابر...

    در حال برآورد خسارات هستیم هرمزگان مدیرکل مدیریت بحران استانداری هرمزگان با اشاره به امکان شدت گرفتن بارش‌ها و آب‌گرفتگی معابر در بندرعباس تا قبل از ظهر امروز، گفت: در حال برآورد خسارت‌های وارد شده به بخش کشاورزی و مسکونی در استان هستیم.

  • ببینید دیگه سوراخ موش هم نمیشه اجاره کرد!

    ببینید دیگه سوراخ موش هم نمیشه اجاره...

    بررسی تحولات بازار مسکن تهران حاکی از آن است که طی ۱۰ سال اخیر قیمت مسکن حدود ۱۶۰۰ درصد افزایش یافته است. خبرآنلاین با انتشار کارتونی از مهدی عزیزی به این موضوع پرداخت.

  •  قیمت مسکن بعد از توافق وین

    قیمت مسکن بعد از توافق وین

    رئیس اتحادیه مشاوران املاک با بیان اینکه تورم بازار مسکن در ۹ ماه گذشته نزدیک صفر بوده است پیش‌بینی‌های غیر منتظره درباره قیمت مسکن بعد از توافق وین! مصطفی‌قلی خسروی اظهار کرد: این روزها اخبار خوبی از پیشرفت مذاکرات هسته‌ای شنیده می‌شود که به نوعی موضع عزتمندانه دولت آیت الله رئیسی در تعاملات بین‌المللی را نشان می‌دهد. همین مسأله باعث شده تا انتظارات افزایشی، جای خود را به انتظارات کاهشی در بازارهای طلا، ارز و به خصوص مسکن بدهد.

  • اگر ازدواج نکنید خانه، بی خانه!

    اگر ازدواج نکنید خانه، بی خانه!

    اگر مجردانی که ثبت نام کرده اند تا زمان تحویل واحد ازدواج نکنند، طبیعتاً واحد مسکونی تحویل خانوارهای واجد شرایط می‌شود.محمود محمودزاده در گفتگو با خبر رادیو اظهار کرد: از دوشنبه ۲۰ دی تا کنون تعداد مردان مجرد بالای ۲۳ سالِ ثبت نام کرده در سامانه ثمن (سامانه ثبت نام نهضت ملی مسکن) به حدود ۱۲۰ هزار نفر رسیده است.

  • افزایش مقاومت در برابر زلزله با مصالح سبک

    افزایش مقاومت در برابر زلزله با مصالح...

    تولید مصالح سبک از ماسه بادی، از جمله فناوری‌هایی است که با توجه به کارکردهای بالای ساختمانی و اقتصادی، مورد توجه فعالان این حوزه قرار گرفته است. نایب رئیس هیات‌مدیره شرکت مهندسی نوآوران تکساز صنعت (تایکو) گفت: ماسه بادی در بسیاری از مناطق خشک و نیمه خشک جهان به عنوان یک چالش اساسی در تخریب مزارع کشاورزی، راه‌های ارتباطی و مناطق مسکونی مطرح است.

  • در شرایط جوی مناسب جاده‌ها بازگشایی می‌شوند

    در شرایط جوی مناسب جاده‌ها بازگشایی...

    معاون استاندار لرستان با بیان اینکه خوشبختانه بارندگی اخیر خسارتی به منازل مسکونی و زمین‌های کشاورزی وارد نکرده است، گفت: بارندگی‌ها ادامه دارد و امیدواریم خسارت‌بار نباشد. در صورت شرایط جوی مناسب، تمامی جاده‌ها بازگشایی می‌شوند.احمدرضادالوند در گفت‌وگو با میزان، با اشاره به آخرین وضعیت استان لرستان پس از بارندگی‌های شب گذشته گفت: از عصر روز جمعه بارندگی‌ها آغاز شد و باعث بروز سیلاب آزادراه «خرم زال» و نیز محور قدیم پلدختر- اندیمشک شد.

  • وام 1550 میلیونی برای خانواده‌هایی که فرزند سوم دارند

    وام 1550 میلیونی برای خانواده‌هایی که...

    ماجرا چیست؟ براساس طرح جوانی جمعیت خانواده‌های دارای فرزند سوم مشمول وام‌‌های متعددی می‌شوند؛ از وام ۳۰ میلیون تومانی تا وام ۴۸۰ میلیون تومانی خرید مسکن. اما شرایط دریافت این وام چیست و وام فرزند سوم چه زمان پرداخت می‌شود؟

  •  مسکن را از عوامل تاثیرگذار بر کاهش زاد و ولد

    مسکن را از عوامل تاثیرگذار بر کاهش زاد...

    رئیس بنیاد مسکن، پیری جمعیت از دغدغه‌های مهم است، مسکن را از عوامل تاثیرگذار بر کاهش زاد و ولد دانست و بر لزوم همکاری همه بخش‌ها و همت مسئولات برای رفع مشکل تامین مسکن تاکید کرد.اکبر نیکزاد در جلسه بررسی ساخت ۲۵۰۰ واحد مسکونی طرح اقدام ملی در صدرا، ضمن بیان اینکه بحث مسکن خانواده‌ها را دچار مشکلات عدیده کرده است، گفت: چند سالی است در بحث مسکن ورود جدی شده و مردم تا حدودی از فشار مسکن خارج شده‌اند.