بازار املاک / پیامک عجیب وزارت مسکن

پیامک عجیب وزارت مسکن

پیامک عجیب وزارت مسکن

در حالی‌که بسیاری از مستأجران در تأمین هزینه‌های اجاره درمانده‌اند، وزارت راه و شهرسازی با ارسال پیامکی از آنها خواسته طی دو هفته، ۱۲۰ میلیون تومان برای پروژه‌های نهضت ملی مسکن واریز کنند

محتوای پیامک؛ تهدید یا اطلاع‌رسانی؟

 در روز‌های اخیر، صد‌ها متقاضی طرح نهضت ملی مسکن در استان‌های مختلف کشور، پیامکی از سوی اداره کل راه و شهرسازی و شرکت‌های عمران شهر‌های جدید دریافت کرده‌اند که از آنها خواسته شده ظرف دو هفته، مبلغی تا سقف ۱۲۰ میلیون تومان را واریز کنند.

این پیامک‌ها در حالی ارسال شده که بسیاری از این متقاضیان از دهک‌های پایین درآمدی و مستاجران شهری هستند و اساساً قرار بوده این طرح به‌عنوان ابزاری برای خانه‌دار شدن اقشار ضعیف جامعه باشد، نه عامل اضطراب مالی بیشتر.

نمونه‌ای از این پیامک‌ها چنین است:

«متقاضی محترم طرح نهضت ملی مسکن، با توجه به شروع عملیات اجرایی پروژه‌های نهضت ملی مسکن و تأخیر در روند اجرای فیزیکی پروژه، مقتضی است نسبت به تکمیل آورده تا سقف ۴۸۰ میلیون تومان تا تاریخ ۱۴۰۴/۳/۲۰ اقدام نمایید (مبلغ این قسط ۱۲۰ میلیون تومان).

عدم واریز وجه در موعد مقرر موجب توقف پروژه، افزایش قیمت تمام‌شده و متضرر شدن متقاضیان خواهد شد…»

فارغ از لحنی که به‌جای حمایت از اقشار ضعیف، بیشتر شبیه به هشدار‌های مالی است، نکته نگران‌کننده‌تر آن است که متقاضیان، بدون شفاف‌سازی درباره شرایط پروژه و زمان تحویل، ملزم به واریز چنین مبالغی می‌شوند.


ابهام، اجبار، بی‌اطلاعی

در متن پیامک، به دلایل «فنی» برای تأخیر در روند اجرای پروژه اشاره شده، اما هیچ مصداقی برای این دلایل ذکر نشده است.

همچنین مبلغ درخواستی جدید، افزایشی قابل‌توجه در آورده‌های قبلی را نشان می‌دهد. برای نمونه، شرکت عمران شهر جدید پرند نیز چندی پیش، با ارسال پیامکی به متقاضیان اعلام کرده بود که تا تاریخ ۲۴ دی‌ماه باید با پرداخت ۱۶۰ میلیون تومان، آورده خود را به مرز ۴۰۰ میلیون تومان برسانند.

این در حالی است که در ابتدای اجرای نهضت ملی مسکن، مبلغ کل آورده برای دهک‌های پایین، بسیار پایین‌تر و پرداخت آن به صورت اقساط بلندمدت در نظر گرفته شده بود.

پرداخت مشروط، بدون ضمانت و بدون تعهد مشخص

در برخی استان‌ها، متقاضیان با شرایطی مبهم مواجه‌اند. از آنها خواسته شده برای انتقال به پروژه‌هایی با پیشرفت بالاتر، مبالغی بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان پرداخت کنند؛ اما هیچ اطلاعاتی درباره مکان، مزایا، یا زمان تحویل پروژه جایگزین ارائه نشده است.

همچنین ذکر شده این جابه‌جایی تنها «در صورت امکان» انجام می‌شود. این نوع اطلاع‌رسانی غیرشفاف نه‌تنها موجب سلب اعتماد مردم شده، بلکه شرایطی شبهه‌برانگیز را در فرایند تأمین مسکن شکل داده است.


زمان اندک برای تصمیمی سنگین

بر اساس اعلام رسمی برخی شرکت‌های عمران، متقاضیان تنها ۴۸ ساعت زمان دارند تا نسبت به پرداخت مبالغ سنگین اقدام کنند.

این ضرب‌الاجل کوتاه‌مدت برای تصمیم‌گیری درباره پرداخت ۱۲۰ میلیون تومان – یا حتی مبالغ بیشتر فشار روانی مضاعفی را بر خانواده‌هایی وارد می‌کند که اکثراً فاقد منابع مالی آزاد و فوری هستند.

اگر مستاجری توان پرداخت چنین رقمی را در عرض دو هفته داشت، اساساً مستأجر نبود و در دهک‌های یک تا سه قرار نمی‌گرفت!

فراموشی دهک‌های پایین؛ وعده‌ای که متوقف نشد

یکی از اهداف اصلی طرح نهضت ملی مسکن، تأمین مسکن برای دهک‌های اول تا سوم بود؛ همان گروه‌هایی که نه امکان اخذ وام‌های سنگین دارند، نه توان پرداخت آورده نقدی در این ابعاد.

طبق وعده‌های دولت و مصوبات مجلس، مقرر شده بود که این اقشار از طریق وام‌های یارانه‌ای، تسهیلات بلاعوض یا حتی واگذاری زمین، تحت حمایت قرار گیرند.

اما با روی کار آمدن دولت چهاردهم، اکنون روند اجرایی پروژه‌ها، از مسیر سیاست‌های حمایتی منحرف شده و بیش از پیش به سمت خودمالکی، پیش‌خرید و تأمین منابع توسط متقاضیان متمایل شده است.

چه کسانی متضرر می‌شوند؟
در شرایطی که آورده اولیه بسیاری از متقاضیان در محدوده ۴۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان بوده، افزایش ناگهانی پرداخت‌ها تا ۵۰۰ میلیون تومان (بدون اعطای تسهیلات جدید یا حمایت ویژه)، بسیاری از افراد را از ادامه مسیر منصرف خواهد کرد.

نتیجه آن، حذف تدریجی دهک‌های پایین از طرحی است که قرار بود مسکن را برای آنان به ارمغان بیاورد.

  • خرید بیمه جنگ برای خودرو و مسکن

    خرید بیمه جنگ برای خودرو و مسکن

    در پی تحمیل شرایط جنگی در کشور، بیمه مرکزی اعلام کرد که شرکت‌های بیمه می‌توانند پوشش خسارت‌های ناشی از جنگ را در بیمه‌نامه‌ها ارائه کنند

  • چرا قیمت مسکن در شرایط تورمی امروز بالا نمی رود؟

    چرا قیمت مسکن در شرایط تورمی امروز بالا...

    اگرچه در ماه‌های اخیر سرعت رشد قیمت مسکن و اجاره نسبت به سایر گروه‌های هزینه‌ای کاهش یافته، اما بررسی سهم هزینه‌های مختلف در سبد خانوار نشان می‌دهد این کا هش لزوما به‌معنای توقف فشار بر هزینه‌کرد مردم نیست.

  • بازار مسکن در خواب زمستانی فرو رفته

    بازار مسکن در خواب زمستانی فرو رفته

    بررسی بازار مسکن نشان می‌دهد تمایل موجران و مستاجران نسبت به تمدید و اعمال تخفیف در قراردادها افزایش پیدا کرده است

  • تسه ارزان شد و بازار وام مسکن نفس کشید

    تسه ارزان شد و بازار وام مسکن نفس کشید

    بررسی بازار فرابورس نشان می‌دهد قیمت هر برگ اوراق حق تقدم مسکن به نرخ‌های فروردین امسال عقبگرد داشته است.

  • بازار مسکن وارد مرحله جدید شد

    بازار مسکن وارد مرحله جدید شد

    بازار مسکن در ماه‌های اخیر شاهد تغییرات محدودی بوده و معاملات واحدهای کوچک، به‌ویژه واحدهایی با متراژ کمتر، کمی فعال شده است،

  • فاصله تاریخی درآمد و قیمت مسکن

    فاصله تاریخی درآمد و قیمت مسکن

    بازار مسکن با رشد بی‌وقفه قیمت‌ها و فاصله فزاینده درآمد خانوارها، خانه‌دار شدن برای دهک‌های متوسط و پایین را با وجود افزایش 43 درصدی حقوق به رؤیایی دوردست تبدیل کرده است.

  • بازار مسکن‌های کوچک رونق گرفت

    بازار مسکن‌های کوچک رونق گرفت

    عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: بازار مسکن در ماه‌های اخیر شاهد افزایش معاملات واحد‌های با متراژ کم شده است.

  • پرداخت وام در بانک مسکن مسدود شد

    پرداخت وام در بانک مسکن مسدود شد

    پرداخت انواع تسهیلات مسکن از سوی بانک مسکن به دلیل «ناتراز معرفی شدن» این بانک دولتی از سوی بانک مرکزی، متوقف شد.

  • الان وقت خرید خانه است؟

    الان وقت خرید خانه است؟

    بازار مسکن در آستانه ورود به سال جدید با جهش نرخ ارز و رشد 75 درصدی قیمت دلار نسبت به زمستان گذشته روبروست.

  • سقف وام ارزان‌قیمت مسکن مشخص شد

    سقف وام ارزان‌قیمت مسکن مشخص شد

    سقف تسهیلات ارزان‌قیمت ودیعه و خرید مسکن مددجویان کمیته امداد و سازمان بهزیستی با مصوبه مجلس تعیین شد.

  • پیش‌ بینی شوکه‌ کننده از قیمت مسکن در ۱۴۰۵

    پیش‌ بینی شوکه‌ کننده از قیمت مسکن در...

    ازار مسکن نسبت به سایر بازارهای موازی عقب مانده است، در صورت تحقق ثبات سیاسی به تدریج خود را با سطح این بازارها هماهنگ خواهد کرد.

  • آخرین خبر از وضعیت قیمت مسکن

    آخرین خبر از وضعیت قیمت مسکن

    هنوز مسکن نسبت به تورم و بخصوص بازارهای ارز و طلا عقب است و این عقب ماندگی باید جبران شود

  • زمانِ طلایی خرید مسکن

    زمانِ طلایی خرید مسکن

    بازار مسکن در ماه‌های اخیر با ترکیبی از رکود طولانی و شیب ملایم افزایش قیمت مواجه بوده است؛

  • سونامی قیمت در بازار مسکن در راه است

    سونامی قیمت در بازار مسکن در راه است

    افزایش رفت‌وآمد به بنگاه‌های املاک در ماه‌های پایانی سال، بیش از آنکه نشانه رونق بازار مسکن باشد، حاصل اشباع و بی‌اعتمادی در بازارهای موازی طلا و ارز است.

  • فرار خریداران از بازار مسکن

    فرار خریداران از بازار مسکن

    رییس انجمن انبوه‌سازان تهران با اشاره به افزایش شدید هزینه‌های ساخت گفت: امروز هزینه ساخت با دلار 130 هزار تومانی محاسبه می‌شود، اما فروش آپارتمان با قیمت‌هایی انجام می‌شود که تناسبی با این هزینه‌ها ندارد.

  • پیش بینی قیمت مسکن در بازار راکد ساخت و ساز

    پیش بینی قیمت مسکن در بازار راکد ساخت و...

    بسیاری از سازندگان در این بازار راکد، علاقه‌ای به شروع کار جدید ندارند.

  • قفل بازار مسکن باز شد

    قفل بازار مسکن باز شد

    بازار ملک و مسکن در کشور، همچنان در باتلاقی از رکود تورمی گرفتار شده است؛

  • خبر خوش برای متقاضیان وام مسکن

    خبر خوش برای متقاضیان وام مسکن

    قیمت اوراق تسهیلات مسکن در معاملات امروز فرابورس به محدوده ۱۲۸ هزار تومان کاهش یافت؛

  • بازار مسکن در کما، مردم به طلا پناه بردند!

    بازار مسکن در کما، مردم به طلا پناه...

    بحران و رکود مسکن، قدرت خرید را در بازار به شدت کاهیده است

  • یخ بازار مسکن در حال آب شدن است؟

    یخ بازار مسکن در حال آب شدن است؟

    دبیر انجمن انبوه‌سازان گفت: به نظر می‌رسد رکود حاکم بر خریدوفروش مسکن تغییر سیکل داده و قهر خریداران با بازار مسکن نسبت به فصل گذشته و ابتدای سال کاهش یافته است.

  •  اجاره‌بها در ۱۴۰۵ چگونه تعیین می‌شود؟

    اجاره‌بها در ۱۴۰۵ چگونه تعیین می‌شود؟

    جهت‌های متفاوت دو متغیر کلیدی بازار اجاره مسکن در سال جاری، «تورم اجاره ۱۴۰۵» را سوال‌برانگیز کرده است.