بازار املاک / کاهش تورم اجاره بها به حدود ۳۴ درصد

کاهش تورم اجاره بها به حدود ۳۴ درصد

کاهش تورم اجاره بها به حدود ۳۴ درصد

نرخ تورم اجاره بها از حدود ۴۳ درصد در تابستان سال گذشته به حدود ۳۴ درصد رسیده و نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته نزدیک به ۱۰ واحد درصد کاهش یافته است.

عوامل مؤثر بر این کاهش
معاون وزیر راه و شهرسازی در تشریح عوامل مؤثر بر این کاهش، مجموعه‌ای از عوامل کلان اقتصادی و رفتاری را مطرح کرد. 

او کاهش توان پرداخت هزینه مسکن توسط خانوارها و افت تقاضا را عاملی اساسی برای تعدیل نرخ اجاره دانست. 

علاوه بر آن، خروج بخشی از اتباع و مهاجران از کشور به خصوص از محله‌ها و مناطق کم برخوردار و پیرامونی شهرها را عاملی مؤثر در کاهش تقاضا و پایین آمدن قیمت اجاره در این محدوده‌ها ذکر کرد. 

طاهرخانی همچنین به اثر روانی و رفتاری ناشی از جنگ ۱۲ روزه اشاره کرد و گفت موجران در مواجهه با این بحران تمایل داشتند با مستأجران همراهی و مدارا کنند که این رفتار نیز در کاهش نرخ‌های اجاره نقش ایفا کرد.

او افزود یکی دیگر از عواملِ مداخله‌گر در بازار، تصویب و اجرای بسته مدیریت بازار اجاره توسط وزارت راه و شهرسازی بوده است. 

به گفته طاهرخانی، پس از ابلاغ این بسته، استانداری‌ها و دستگاه‌های اجرایی استانی به سرعت مقررات لازم‌الاجرا را پیاده کردند و این اقدام سیگنال روشنی به بازار ارسال نمود که دولت قصد ورود و مدیریت بازار اجاره را دارد؛ 

موضوعی که در تشدید روند تعدیل قیمت‌ها تأثیرگذار بوده است.

این گزارش حاکی است که اثر خروج مهاجران در برخی مناطق پیرامونی تهران و نقاط با طبقه اقتصادی پایین‌تر به صورت محسوس مشاهده شده و می‌توان کاهش اجاره در محدوده‌هایی مانند حوالی میدان انقلاب و مناطقی پایین‌تر از آن را مستند دانست. 

به بیان دیگر، ترکیب کاهش تقاضا ناشی از خروج جمعیت، محدود شدن توان پرداخت خانوارها و تدابیر مدیریتی بازار اجاره موجب شده تا منحنی تورم اجاره نزولی شود.

از منظر اقتصاد مسکن، چنین روندی چند پیامد قابل توجه دارد. برای خانوارها کاهش نرخ رشد اجاره می‌تواند فشار هزینه مسکن را کوتاه‌مدت کاهش دهد و با افزایش قدرت خرید نسبی، بخشی از فشار معیشتی را تخفیف دهد. 

با این حال برای موجران به ویژه مالکان خرد و کسب‌وکارهای وابسته به درآمد اجاره، افت نرخ رشد اجاره ممکن است درآمدهای جاری را کاهش دهد و انگیزه نوسازی یا سرمایه‌گذاری در واحدهای اجاره‌ای را تحت تأثیر قرار دهد.

بازارهای همپوشان مانند ساخت و ساز مسکن، مصالح ساختمانی و خدمات مرتبط با اجاره نیز ممکن است از این جهت متاثر شوند؛ 

کاهش انتظارات بازدهی برای سرمایه‌گذاران می‌تواند سرعت عرضه واحدهای جدید را کم کند که در بلندمدت، در صورت برگشت تقاضا، می‌تواند بر کمبود عرضه و نوسانات قیمت اثر بگذارد. 

از این رو ثبات در سیاست‌گذاری و اجرای راهکارهای متوازن از سوی نهادهای دولتی از جمله وزارت راه و شهرسازی و همکاری نهادهای مرتبط با سیاست پولی و بودجه‌ای برای مدیریت تبعات ضروری است.

مسأله مهم دیگری که در اظهارات معاون وزیر برجسته شد، نقش عوامل روانی و اجتماعی در تعیین رفتار موجران و مستأجران بود. 

تجربه بحران‌های پیشین نشان داده است در شرایط نااطمینانی موجران و مستأجران به شکل‌های مختلفی واکنش نشان می‌دهند و این واکنش‌ها می‌تواند به نوسان کوتاه‌مدت در بازار اجاره منجر شود.

 طاهرخانی از ثبات سیاست‌گذاری به عنوان عاملی کلیدی در جلوگیری از تنش‌های بازار نام برد و تصریح کرد بسته مدیریت اجاره سیگنالی از ثبات و ورود دولت به بازار را مخابره کرده است.

در جمع‌بندی، معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی کاهش تورم اجاره بها به حدود ۳۴ درصد و ریزش حدود ۱۰ واحد درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل را نتیجه تلاقی چند عامل کلان و منطقه‌ای دانست و تأکید کرد که شواهد فعلی حکایت از آغاز فرآیند تعدیل در نرخ‌های اجاره دارد.

 همزمان کارشناسان اقتصادی و فعالان بازار مسکن بر لزوم رصد مستمر وضعیت حاشیه‌نشینی، مهاجرت و توان پرداخت خانوارها تأکید دارند تا سیاست‌ها متناسب با تحولات بازار به‌روزرسانی شود.

  • وقوع انفجار و آتش‌سوزی در یک مجتمع مسکونی در سوئد

    وقوع انفجار و آتش‌سوزی در یک مجتمع...

    انفجار و آتش‌سوزی در یک مجتمع مسکونی در گوتنبرگ سوئد به زخمی شدن ۲۵ تن انجامید.

  • چهار گروهی که با قانون جدید صاحب خانه می شوند

    چهار گروهی که با قانون جدید صاحب خانه...

    آخرین وضعیت تسهیلات مسکن محمود زاده معاون وزیر مسکن و شهرسازی گفت: استفاده نکردن از تسهیلات دولتی در حوزه مسکن از اول انقلاب، نداشتن مالکیت شخصی، متاهل بودن و حداقل ۵ سال سکونت در شهری که تقاضا دارند از شرایط واگذاری مسکن در قانون جدید است.

  • شرایط استفاده از طرح جهش تولید مسکن

    شرایط استفاده از طرح جهش تولید مسکن

    محمود محمودزاده، معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی شب گذشته با حضور در شبکه خبر به تشریح جزئیات قانون جهش تولید و تامین مسکن پرداخت و گفت: قانون جهش تولید مسکن قانون مساله محور است

  • برج‌ها و مجتمع‌های مسکونی را به دیزل ژنراتور مجهز کنید

    برج‌ها و مجتمع‌های مسکونی را به دیزل...

    آذربایجان شرقی مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق تبریز بر الزام نصب دیزل ژنراتور در برج‌ها، مجتمع‌های مسکونی و ساختمان‌های بلند مرتبه تاکید کرد.

  •  یارانه، حقوق بازنشستگی و اجاره، بیشترین منبع درآمد خانوارها

    یارانه، حقوق بازنشستگی و اجاره،...

    نتایج بررسی ها نشان می دهد که بیشترین سهم منابع درآمدی خانوارهای شهری و روستایی در سال گذشته از محل یارانه ها، حقوق بازنشستگی و اجاره مسکن شخصی بوده است.

  • نوسازی تمامی واحد‌های مسکونی روستای دهگاه بروجرد

    نوسازی تمامی واحد‌های مسکونی روستای...

    رئیس بنیاد مسکن انقلاب: تمامی واحد‌های مسکونی روستای دهگاه بروجرد نوسازی می‌شوند

  • ایرانی‌ها چند خانه در ترکیه خریدند؟

    ایرانی‌ها چند خانه در ترکیه خریدند؟

    خرید مسکن توسط ایرانی‌ها در ترکیه نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۱ درصد افزایش داشته است.

  • وام 480 میلیونی برای مردم کمرشکن است

    وام 480 میلیونی برای مردم کمرشکن است

    عضو کمیسون عمران مجلس گفت: عمده افراد فاقد مسکن از اقشار کم درآمد کارگر و کارمند هستند که حقوق آنها کفاف پرداخت اقساط این وام را نمی‌دهد.

  • شاه‌کلید خانه‌دار شدن مردم در دستان بانک‌ها

    شاه‌کلید خانه‌دار شدن مردم در دستان...

    در حال حاضر بخشی از سرمایه بانک‌ها، خانه‌های خالی است که از همین راه به‌دست آمده که بانک‌ها با افزایش قیمت مسکن از عرضه آن خودداری می‌کنند.

  • پیش بینی بسیار تلخ از بازار اجاره مسکن

    پیش بینی بسیار تلخ از بازار اجاره مسکن

    این روز‌ها بازار اجاره‌بها با افزایش بهای شدیدی روبرو است و راهکاری‌هایی نظیر پرداخت وام ودیعه مسکن نیز نتوانسته گره‌ای از مستاجران باز کند، در چنین شرایطی بسیاری از افراد مجبور به مهاجرت به حاشیه کلان‌شهر‌ها بخصوص تهران شده‌اند.

  • میلگرد ارزان شد/مردم منتظر کاهش قیمت مسکن باشند؟

    میلگرد ارزان شد/مردم منتظر کاهش قیمت...

    -دولت وعده کاهش قیمت سیمان را داده و میلگرد هم کمی ارزان شده است. دبیر انجمن انبوه‌سازان می‌گوید اگر قیمت مصالح ساختمانی بیشتر نشود و ثبات قیمتی ادامه داشته باشد، مسکن در ادامه سال گران نمی‌شود. اما مردم منتظر کاهش قیمت مسکن نباشند.

  • جدیدترین قیمت مسکن در مناطق مختلف پایتخت

    جدیدترین قیمت مسکن در مناطق مختلف...

    بررسی قیمت روز آپارتمان‌ها در مناطق مختلف تهران نشان می‌دهد برای خرید آپارتمان در مناطق مختلف بسته به متراژ و سال ساخت باید هزینه‌های مختلفی پرداخت کرد.

  • آخرین قیمت خرید مسکن سه‌شنبه ۳۰ شهریور

    آخرین قیمت خرید مسکن سه‌شنبه ۳۰ شهریور

    در این مطلب به آخرین قیمت خرید مسکن در روز سه شنبه ۳۰ شهریور پرداخته‌ایم.

  • قانون جهش تولید و تأمین مسکن؛ زمینه‌ساز حرکت لوکوموتیو اقتصاد کشور

    قانون جهش تولید و تأمین مسکن؛ زمینه‌ساز...

    بر اساس ماده یک قانون جهش تولید مسکن، دولت موظف است نیاز سالانه مسکن کشور را بر اساس اعلام وزارت راه و شهرسازی مستند به مطالعات طرح جامع مسکن، در مناطق شهری و روستایی تأمین کند.

  • بازار مسکن در همدان؛ از گرانی تا رکود

    بازار مسکن در همدان؛ از گرانی تا رکود

    وضعیت گرانی مسکن در همدان به داستانی دنباله‌دار تبدیل شده و از حدود چهار سال گذشته استارت افزایش بی مهابای قیمت مسکن در همدان زده شد و تا به امروز ادامه دارد. قیمت‌های عجیب و غریب و به دور از واقعیت مسکن در نقاط مختلف همدان گواه این است که این قیمت‌گذاری‌ها به صورت دلخواه مالکان و کارشناسی نشده گذاشته شده است.

  •  شهروندان از قدرت خرید خانه و وام مسکن می‌گویند

    شهروندان از قدرت خرید خانه و وام مسکن...

    در سال‌های اخیر با افزایش سرسام آور قیمت مسکن بسیاری از مردم قدرت خرید خود را از دست داده‌اند؛ به طوری که به گفته کارشناسان ۹۵ درصد متقاضیان توانایی خرید مسکن ۵۰ متری در شهرهای بزرگ را ندارند. این نشان‌دهنده تورم موجود در بازار مسکن است.

  • قیمت مسکن در تهران بیشتر از اروپا

    قیمت مسکن در تهران بیشتر از اروپا

    یک کارشناس بازار مسکن با بیان اینکه قیمت خانه در تهران با برخی شهرهای اروپایی برابری می کند و بعضا بیشتر شده است گفت: از سال ۹۰ به بعد دچار رکود ساخت و ساز شدیم که نتیجه آن به شکل رشد لجام گسیخته قیمت مسکن بروز پیدا کرد.

  • رشد قیمت مسکن در چهارمحال‌وبختیاری

    رشد قیمت مسکن در چهارمحال‌وبختیاری

    کمبود زمین به‌ویژه در شهرکرد، بروجن و لردگان از مهم‌ترین دلایل گرانی افسارگسیخته مسکن در چهارمحال‌وبختیاری است.

  • آغاز ساخت ۵۰ واحدمسکونی درتالش ساخت ۵۰ واحد مسکن مددجویی امروز در تالش شروع شد.

    آغاز ساخت ۵۰ واحدمسکونی درتالش ساخت ۵۰...

    آغاز ساخت ۵۰ واحدمسکونی درتالشبه مدیر کل کمیته امداد امام خمینی (ره) گیلان با اشاره به اینکه ساخت مسکن در ۶۲ منطقه محروم کشور که به همت بنیاد مستضعفان و کمیته امداد امام خمینی (ره) اجرایی شد گفت: ۱۰۰ واحد سهم گیلان است که ۵۰ واحد به غرب و ۵۰ واحد به شرق استان اختصاص داده شد.

  • بررسی چهار دلیل عدم خوش­‌بینی به طرح دولتی مسكن‌­سازی

    بررسی چهار دلیل عدم خوش­‌بینی به طرح...

    واکنش طیف فعال در بازار ملک به طرح «یک میلیون مسکن‌سازی در سال» با تحقیق میدانی از واسطه‌های بازار بررسی شد. نتایج تحقیق میدانی نشان می‌دهد متقاضیان مصرفی خرید خانه به‌دلیل دست‌کم سه نوع تردید نسبت به اثرگذاری مثبت طرح دولت، به آینده بازار خوش‌بین نیستند.