بازار املاک / آیا مسکن استیجاری می‌تواند فشار اجاره را کاهش دهد؟

آیا مسکن استیجاری می‌تواند فشار اجاره را کاهش دهد؟

آیا مسکن استیجاری می‌تواند فشار اجاره را کاهش دهد؟

«اینکه بعد از سال‌ها توجه به مسکن استیجاری جلب شده، اتفاق مثبتی است؛ اما نباید تصور کنیم یک طرح آزمایشی می‌تواند در کوتاه‌مدت فشار بازار اجاره را کاهش دهد.»

معاون تأمین و توسعه مسکن سازمان بهزیستی اعلام کرد جزئیات طرح «مسکن استیجاری» اواخر شهریور ۱۴۰۴ با دو مدل تأمین واحد‌های آماده و ساخت مسکن استیجاری برای زوج‌های جوانی که کمتر از پنج سال از ازدواج آنها گذشته، به تصویب وزارت راه و شهرسازی رسیده است.

 این طرح ویژه زوج‌های فاقد مسکن و بدون سابقه مالکیت در دهک‌های درآمدی یک تا شش، با اولویت دهک‌های پایین‌تر است و ثبت‌نام آن از طریق سامانه «تِم» انجام می‌شود.

به گفته او، دولت در این طرح با خرید یا ساخت واحد‌های مسکونی، این واحد‌ها را با اجاره‌بهایی کمتر از نرخ بازار و بدون نیاز به آورده سنگین یا اقساط بلندمدت، حداکثر تا پنج سال در اختیار متقاضیان قرار می‌دهد. 

فرزندان ترخیصی سازمان بهزیستی، خانواده‌های دارای معلول و سایر گروه‌های آسیب‌پذیر در اولویت بهره‌مندی از این بسته حمایتی قرار دارند.

با این حال، همزمان با آغاز ثبت‌نام متقاضیان واجد شرایط، ارزیابی کارشناسان نشان می‌دهد که موفقیت این سیاست‌ها بیش از هر چیز به کیفیت طراحی، تداوم اجرا و شرایط اقتصاد کلان وابسته است.

فردین یزدانی، تحلیلگر اقتصادی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه «طرح مسکن استیجاری وزارت راه و شهرسازی تا چه اندازه می‌توانند فشار بازار اجاره را کاهش دهد؟» پاسخ داد: «اینکه بعد از سال‌ها توجه به مسکن استیجاری جلب شده، اتفاق مثبتی است؛ 

اما نباید تصور کنیم یک طرح آزمایشی می‌تواند در کوتاه‌مدت فشار بازار اجاره را کاهش دهد.»

او تأکید کرد: «اگر جزئیات این طرح‌ها به‌درستی تدوین شود ـ که حداقل تا جایی که من شنیده‌ام، جزئیات فعلی چندان مناسب نیست ـ و اگر این سیاست‌ها تداوم داشته باشد، در بلندمدت می‌تواند اثرگذار باشد.»

یزدانی افزود: «نباید انتظار پاسخ کوتاه‌مدت از بازار اجاره داشت و در بهترین حالت، اثر این سیاست‌ها در یک بازه سه تا پنج‌ساله قابل مشاهده است.»

این تحلیلگر اقتصادی درباره تجربه سایر کشور‌ها گفت: «در بسیاری از کشورها، به‌ویژه در اروپا، از الگوی مسکن اجتماعی استفاده می‌شود؛ 

الگویی که بیش از ۱۰۰ سال سابقه دارد. در مسکن اجتماعی، واحد‌های اجاره‌ای دقیقاً بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضای بازار ارائه نمی‌شوند و دولت‌ها تلاش می‌کنند با حمایت‌ها و مداخلات مختلف، اجاره‌بها را در سطحی قابل استطاعت برای خانوار‌ها نگه دارند؛ 

به‌طوری که قیمت اجاره کمی پایین‌تر از نرخ بازار باشد.»


نمی‌توان گفت بلندمرتبه‌سازی در همه جا گزینه مناسبی است
یزدانی همچنین گفت: «در این الگو، دولت‌ها به‌خصوص دولت‌های محلی مداخلات مستقیم دارند؛ 

گاهی این مداخله‌ها کاملاً مستقیم است و گاهی از طریق مشارکت با بخش خصوصی انجام می‌شود تا بخش خصوصی هم به سمت تولید مسکن اجاره‌ای در استطاعت حرکت کند.»

او همچنین درباره طرح بلندمرتبه‌سازی تصریح کرد: «به‌طور کلی نمی‌توان گفت بلندمرتبه‌سازی در همه جا گزینه مناسبی است و قضاوت درباره آن به شرایط زمانی و مکانی بستگی دارد.»

به گفته یزدانی، «برای گروه‌های کم‌درآمد و پروژه‌های مسکن در استطاعت، بلندمرتبه‌سازی معمولاً به دلیل افزایش هزینه‌های ساخت، گزینه مثبتی محسوب نمی‌شود.»

این تحلیلگر اقتصادی با اشاره به تجربه سال‌های گذشته تأکید کرده است: «بلندمرتبه‌سازی سال‌هاست در حال اجراست، اما نه اثر مثبت مشخصی داشته و نه توانسته مشکل بازار مسکن را حل کند؛ 

بسیاری از طرح‌های مطرح‌شده هنوز در مرحله آزمایش هستند و تا زمانی که وضعیت اقتصاد کلان اصلاح نشود، نمی‌توان انتظار هیچ چشم‌انداز مثبتی برای بازار مسکن داشت.»

  •  معرفی تولید کنندگان برتر میلگرد ایران

    معرفی تولید کنندگان برتر میلگرد ایران

    لیست تولید کنندگان میلگرد ایران را قرار داده شده است تا شناخت مناسبی نسبت به آن ها پیدا کنید. همچنین در انتها یک روش مطمئن برای خرید میلگرد از کارخانه های فولادی مشهور ایران معرفی خواهد شد.

  • مسکن در نیمه اول ۱۴۰۰ چطور گران شد؟

    مسکن در نیمه اول ۱۴۰۰ چطور گران شد؟

    برآیند تغییرات قیمتی نشان می‌دهد که در نیمه اول سال ۱۴۰۰، رشد ۴.۷ درصدی قیمت مسکن اتفاق افتاده است.

  • افزایش قیمت اوراق مسکن

    افزایش قیمت اوراق مسکن

    قیمت این اوراق در تیر و مرداد و شهریور سال جاری نیز به ترتیب ۷۳ هزار و ۱۰۰، ۷۳ هزار و ۴۰۰ و ۷۴ هزار و ۳۰۰تومان است و این گزارش بر اساس قیمت شهریور ماه نوشته شده است.

  • خسارت 60 درصدی به واحد های مسکونی کوهرنگ

    خسارت 60 درصدی به واحد های مسکونی...

    زلزله 30 تا 60 درصد به واحد های مسکونی،مراکز خدماتی و تاسیسات در شهرستان کوهرنگ خسارت وارد کرد.

  • کدام دسته از خبرنگاران و اصحاب هنر مشمول مسکن دولتی خواهند شد؟

    کدام دسته از خبرنگاران و اصحاب هنر...

    معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: اگر خبرنگار و هنرمندی قبل‌تر از امکانات دولتی برای خانه‌دار شدن استفاده کرده باشد و یا مالک خصوصی باشد نمی‌تواند مشمول تفاهمنامه ساخت مسکن بین وزارت راه و وزارت ارشاد شود.

  • زلزله به ۲۰۰ منزل مسکونی در ایذه خسارت زد

    زلزله به ۲۰۰ منزل مسکونی در ایذه خسارت...

    سرپرست فرمانداری ایذه گفت: زلزله ۵.۷ ریشتری صبح روز دوشنبه، به ۲۰۰ واحد مسکونی در شهرستان ایذه خسارت وارد کرد.

  • بهره‌برداری از 147 واحد مسکونی روستایی در خراسان جنوبی همزمان با روز روستا

    بهره‌برداری از 147 واحد مسکونی روستایی...

    مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان جنوبی گفت: به مناسبت روز روستا 147 واحد مسکونی در روستاهای استان آماده بهره برداری است.

  • فعلا منتظر کاهش تورم در دولت رئیسی نباشید

    فعلا منتظر کاهش تورم در دولت رئیسی...

    افزایش تورم و گرانی فزاینده قیمتها منتشر می شود نوشت:تورم مانند تب، نشانه بیماری و پیامد آن است و نه خود بیماری.

  • سقف جدید تسهیلات خرید و ساخت خانه به شعب بانک مسکن ابلاغ شد

    سقف جدید تسهیلات خرید و ساخت خانه به...

    بانک عامل بخش مسکن از ابلاغ مصوبه شورای پول و اعتبار درباره افزایش سقف تسهیلات خرید و ساخت مسکن از محل اوراق به تمامی شعب بانک در سراسر کشور خبر داد.

  • خانه » اخبار » قیمت خانه در محدوده قیطریه

    خانه » اخبار » قیمت خانه در محدوده...

    هر متر مربع یک دستگاه واحد مسکونی ۱۳۵ متری، با عمر بنای ۱۵ سال، واقع در منطقه قیطریه تهران، نبش اتوبان صدر به مبلغ ۶۵ میلیون تومان در بازار به فروش می‌رسد

  • مشکل سند ۱۳۵ هکتار زمین مسکونی پس از ۲۵ سال مرتفع شد

    مشکل سند ۱۳۵ هکتار زمین مسکونی پس از ۲۵...

    نماینده مردم فیروزآباد، قیروکارزین و فراشبند گفت: طی جلسه‌ای، زمین های ۱۳۵ هکتاری بلوار شهید بهشتی فیروزآباد، نیروی انتظامی و زمین های تعاونی سه‌گانه‌ای دادگستری، منابع طبیعی و ثبت اسناد تعیین تکلیف شد.

  • رقم اقساط و بازپرداخت تسهیلات مسکن و جعاله

    رقم اقساط و بازپرداخت تسهیلات مسکن و...

    طبق مصوبه بانک مرکزی سقف تسهیلات از محل اوراق گواهی حق‌تقدم در شهر تهران برای زوجین از ۲۰۰ میلیون تومان به ۴۰۰ میلیون تومان افزیش یافت و مبلغ این وام به صورن انفرادی از ۱۰۰ میلیون تومان به ۲۰۰ میلیون تومان رسید. افزایش سقف تسهیلات «ساخت و خرید مسکن» و «جعاله مسکن» از محل اوراق گواهی حق‌تقدم در یک‌هزار و سیصد و بیستمین جلسه شورای پول و اعتبار در تاریخ ۱۶ شهریور ۱۴۰۰ تصویب و پس از چندی به بانک مسکن ابلاغ شد.

  • افزایش چند برابری مشاوران املاک

    افزایش چند برابری مشاوران املاک

    افزایش قارچ‌گونه بنگاه‌های معاملاتی که به‌وضوح دیده می‌شود در نگاه اول شاید به‌عنوان یک معضل مطرح نشود اما پیشی‌گرفتن تعداد مشاوران از تعداد مسکن می‌تواند نشان‌دهنده رکود سنگین در بازار مسکن باشد.

  • اخذ پول در ازای ارائه "کد رهگیری"

    اخذ پول در ازای ارائه "کد رهگیری"

    کیسه‌ای که بنگاه‌داران برای وام ودیعه مسکن دوخته‌اند! یکی از شروط دریافت تسهیلات ودیعه مسکن ثبت کد رهگیری است و با این‌که اتحادیه املاک بارها اعلام کرده دریافت کد رهگیری رایگان است، بسیاری از مشاوران املاک طلب هزینه می‌کنند.

  • خانه در جنوب تهران ارزان شد

    خانه در جنوب تهران ارزان شد

    رییس اتحادیه مشاوران املاک با بیان اینکه شهریور امسال در مناطق جنوبی تهران شاهد کاهش ۲ تا ۸ درصدی قیمتها بودیم گفت: تحرک نسبی بازار مسکن در شهریورماه ناشی از پایان فصل جابه‌جایی و رشد تقاضای سرمایه‌گذاری در شمال تهران بوده که بانک مرکزی این موضوع را به کل بازار تعمیم داده است.

  • رشد 41 درصدی تعداد معاملات مسکن تهران

    رشد 41 درصدی تعداد معاملات مسکن تهران

    جدیدترین گزارش بانک مرکزی از بازار مسکن تهران دقایقی پیش منتشر شد که حاوی نکات جالب توجهی بود. اول اینکه نشان از رونق گرفتن خرید خانه در تهران داشت و دوم از تداوم رشد قیمت‌ها در یان بازار خبر می‌داد.

  • ثبت نام وام اجاره تا پایان آذرماه تمدید شد

    ثبت نام وام اجاره تا پایان آذرماه تمدید...

    تاکنون یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر متقاضی ثبت‌نام‌ کرده‌اند و بر این اساس حدود ۳۴۰ هزار متقاضی مدارک خود را بارگذاری و ۱۷ هزار نفر تسهیلات ودیعه مسکن را دریافت کرده‌اند.

  •  قیمت روز آپارتمان در تهران؛ چهارشنبه ۷ مهر ۱۴۰۰

    قیمت روز آپارتمان در تهران؛ چهارشنبه ۷...

    قیمت آپارتمان در تهران با عمر بنای بین یک تا ۳۰ سال را می‌توانید در این گزارش مشاهده کنید.

  • معاون اسبق وزارت راه و شهرسازی در گفتگو با دانشجو

    معاون اسبق وزارت راه و شهرسازی در گفتگو...

    فاطمی عقدا: امکان ساخت ۱ میلیون مسکن وجود دارد/ دهک‌های درآمدی تفکیک شود

  • آیا دارایی های پاسارگاد از کیفیت برخوردار هستند؟

    آیا دارایی های پاسارگاد از کیفیت...

    بانک پاسارگاد املاک تملیکی اش را ۲۰۰۰ میلیارد تومان حساب کرد بانک پاسارگاد بیش از هزار و ۱۱۸ واحد مسکونی، تجاری و زمین را تحت تملیک خود درآورده که در اموال تملیکی بسیاری از آنها در مرحله رسیدگی است و در اموال بانک نیز بیش از ۱۰۰ مورد فاقد سند ویا سرقفلی است.

  • صاحبخانه شدن در منطقه امین حضور تهران چقدر خرج دارد

    صاحبخانه شدن در منطقه امین حضور تهران...

    صاحبخانه شدن در منطقه امین حضور تهران چقدر خرج دارد؟هر متر مربع یک دستگاه واحد مسکونی ۹۴ متری، با عمر بنای ۴ سال، واقع در منطقه امین حضور تهران، خیابان نیک دامغانی به مبلغ ۱۴ میلیون تومان در بازار به فروش می‌رسد.