بازار املاک / فرار خریداران از بازار مسکن

فرار خریداران از بازار مسکن

فرار خریداران از بازار مسکن

رییس انجمن انبوه‌سازان تهران با اشاره به افزایش شدید هزینه‌های ساخت گفت: امروز هزینه ساخت با دلار 130 هزار تومانی محاسبه می‌شود، اما فروش آپارتمان با قیمت‌هایی انجام می‌شود که تناسبی با این هزینه‌ها ندارد.

بازار مسکن در شرایطی قرار گرفته که هم زمان با تداوم رکود معاملاتی، فشار هزینه های ساخت به نقطه ای بی سابقه رسیده است. 

افزایش نااطمینانی های سیاسی ناشی از احتمال وقوع جنگ دیگر، تشدید تنش های اجتماعی و رشد فزاینده قیمت مصالح ساختمانی، مسیر فعالیت سازندگان را با اختلال جدی مواجه کرده و بسیاری از پروژه های ساختمانی را به حالت تعلیق درآورده است.

این وضعیت در حالی رقم خورده که پیش از این نیز، شکاف عمیقی میان قدرت خرید خانوارها و قیمت تمام شده مسکن وجود داشت و تقاضای مؤثر به شدت تضعیف شده بود.

عضو هیئت مدیره انجمن انبوه سازان تهران در رابطه با میزان رغبت سازندگان به ادامه فعالیت اظهار کرد: درصد شروع پروژه های جدید کاهش یافته به دلیل اینکه سرمایه در گردش محدود است و درآمد حاصل از فروش پروژه های قبلی هنوز بازنگشته است. 

بسیاری از سازندگان در این بازار راکد، علاقه ای به شروع کار جدید ندارند.

در چنین فضایی، اگرچه قیمت اسمی مسکن در برخی مقاطع افزایش یافته، اما این رشد قیمتی به رونق بازار منجر نشده و معاملات همچنان در رکود عمیق قرار دارد.

 از سوی دیگر، هزینه ساخت که متأثر از نرخ ارز و تورم عمومی افزایش یافته، فشار مضاعفی بر سازندگان وارد کرده و بسیاری از آن ها را ناچار به توقف یا خروج از بازار کرده است. 

هم زمان، پروژه های حمایتی دولت از جمله نهضت ملی مسکن نیز با چالش هایی در حوزه تأمین مالی و افزایش هزینه ها روبه رو شده اند.

در همین رابطه، رامین گوران، رییس انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان استان تهران  به بررسی وضعیت فعلی ساخت وساز، چشم انداز بازار مسکن و موانع پیش روی تولید پرداخته است.

سازندگان ناچارند به سمت پروژه های کوچک مقیاس حرکت کنند

رامین گوران با اشاره به قرار گرفتن کشور در فضای پرریسک ناشی از جنگ، وضعیت فعلی ساخت وساز را بسیار نگران کننده توصیف کرد و گفت: شرایط کنونی تنها نتیجه جنگ 12روزه و اعتراضات اخیر نیست، 

بلکه این موضوعات صرفاً فشارهایی را تشدید کرده که از مدت ها قبل در بازار مسکن وجود داشت. 

حتی پیش از این نیز به دلیل افزایش شدید قیمت ها و تورم، تقاضای مؤثر در بازار عملاً از بین رفته بود و خانوارها توان خرید مسکن را نداشتند.

به گفته او، در چنین شرایطی پروژه های جدید یا متوقف شده اند یا با احتیاط بسیار بالا پیش می روند.

گوران تأکید کرد: سازندگان ناچارند به سمت پروژه های کوچک مقیاس یا مدل های جدید ساخت حرکت کنند، چراکه ادامه الگوهای گذشته دیگر امکان پذیر نیست.

بسیاری از سازندگان خرد، دیگر توان ادامه فعالیت ندارند
رییس انجمن انبوه سازان تهران با اشاره به افزایش شدید هزینه های ساخت گفت: امروز هزینه ساخت با دلار 130 هزار تومانی محاسبه می شود، اما فروش آپارتمان با قیمت هایی انجام می شود که تناسبی با این هزینه ها ندارد. 

ما پیش از این هم اختلاف قیمت داشتیم، اما نه با چنین شدتی. برای اولین بار شاهد اختلافی تقریباً دوبرابری میان هزینه ساخت با دلار 130 هزار تومانی و قیمت فروش با دلار 70 هزار تومانی هستیم.

او اضافه کرد: سازندگان حاضرند واحدهای خود را با تخفیف بفروشند، اما خریداری وجود ندارد. 

اگر هم با قیمت پایین، فروشی انجام می شود، صرفاً برای حفظ تاب آوری مالی مجموعه یا خروج تدریجی از بازار است. بسیاری از سازندگان خرد، دیگر توان ادامه فعالیت ندارند و پروژه ها را تعطیل کرده اند.

قیمت مصالح ساختمانی به طور روزانه در حال افزایش است
گوران با اشاره به وضعیت پروژه های ساختمانی در تهران ادامه داد: برآورد ما این است که بیش از 70 درصد پروژه های متوسط در تهران تعطیل شده اند.

 پروژه های کوتاه مرتبه و متوسط مرتبه ای که از گذشته مجوز داشتند نیز به دلیل افزایش هزینه ها متوقف شده اند.

رییس انجمن انبوه سازان تهران یکی از دلایل اصلی این وضعیت را افزایش شدید قیمت مصالح ساختمانی عنوان کرد و با اشاره به قیمت ها در مناطق متوسط شهر گفت: در حالی که قیمت آپارتمان در منطقه متوسط شهر تهران به صورت اسمی حدود متری 120 میلیون تومان اعلام می شود، 

در عمل حتی با متری 90 میلیون تومان هم خریداری وجود ندارد.

او ادامه داد: قیمت مصالح ساختمانی به طور روزانه در حال افزایش است. برای مثال، میلگرد که تا ماه گذشته کیلویی 40 هزار تومان بود، حالا به بیش از 50 هزار تومان رسیده که نشان دهنده افزایش حدود 30 درصدی در یک ماه است.

گوران با اشاره به چشم انداز بازار مسکن در صورت تداوم شرایط فعلی گفت: در بازار مسکن ایران، کاهش تولید معمولاً به افزایش قیمت منجر می شود،

 اما این افزایش الزاماً به رونق ختم نمی شود. ما با رکود عمیقی مواجه هستیم؛ افزایش قیمت فزاینده خواهیم داشت، اما معاملات شکل نمی گیرد، چون متقاضی توان خرید ندارد.

آخرین جزییات از خروج پروژه های نهضت ملی مسکن
او درباره تأثیر بازارهای موازی نیز گفت: ناامنی سیاسی و وضعیت نه جنگ نه صلح باعث می شود مردم به نقدشوندگی سرمایه شان فکر کنند و منابع خود را از مسکن خارج کرده و به سمت طلا و ارز ببرند.

 البته این بازارها هم ظرفیت محدودی دارند و ممکن است بخشی از این سرمایه ها دوباره به مسکن بازگردد.

در مجموع، وقتی تولید مسکن به حداقل می رسد، این موضوع بسیار نگران کننده است. باید تمام موانع پیش روی تولید مسکن برداشته شود. 

این کار نیازمند کمک دولت، دستگاه های خدمات رسان و نهادهای مرتبط است. اگر این حمایت ها انجام شود، چرخه تولید مسکن می تواند به اقتصاد کشور کمک کند.

گوران در پایان با اشاره به پروژه های نهضت ملی مسکن تأکید کرد: در این پروژه ها دو مشکل اساسی وجود دارد. 

اول اینکه با افزایش شدید قیمت مصالح، برآوردهای اولیه به هم خورده است. قرار بود واحدهای 100 متری با حدود یک میلیارد تومان ساخته شوند و بخشی از آن از آورده مردم تأمین شود؛ 

مثلاً نسبت 35 به 65. اما حالا شرایط تغییر کرده است. از طرف دیگر، بانک ها با تأخیر وارد تأمین مالی شدند و در این فاصله قیمت ها بالا رفت.

 مردم هم توان پرداخت اقساط را ندارند. در نتیجه، پروژه هایی که قرار بود طی دو سال تکمیل شوند، به پروژه های بلندمدت تبدیل شده اند و همین موضوع تکمیل آن ها را با دشواری های جدی مواجه کرده است.

  • عیدانه دولت برای کمک به مستاجران پرداخت وام ۵۵۰ میلیونی برای این افراد

    عیدانه دولت برای کمک به مستاجران پرداخت...

    با توجه به آنکه اجاره‌بها بخش قابل توجهی از درآمد اقشار پایین را به خود اختصاص می‌دهد، دولت هفت برنامه را برای کنترل‌بخشی به بازار مسکن و اجاره بها در دستور کار قرار داده است

  • وام ودیعه مسکن مخصوص کارگران افزایش می یابد

    وام ودیعه مسکن مخصوص کارگران افزایش می...

    با توجه به افزایش اجاره بها، یکی از طرح های حمایتی دولت از مستاجران، اعطای وام دیعه مسکن است که در کلانشهرها و سایر شهرهای کشور با مبالغ متغیر پرداخت می شود.

  • پیش بینی ارزان شدن مسکن در سال ۱۴۰۳

    پیش بینی ارزان شدن مسکن در سال ۱۴۰۳

    بازار مسکن قطعاً از سایر بازار‌های اقتصادی تأثیر پذیر خواهد بود؛ زیرا اگر بازار‌هایی ارزی و طلا در آرامش باشند، بازار مسکن نیز تبعیت کرده و شاهد نوسان هیجانی قیمت نخواهیم بود.

  • ثبت نام وام فوری دو میلیاردی

    ثبت نام وام فوری دو میلیاردی

    اخیراً به درخواست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و با مصوب شورای پول و اعتبار، وام خرید مسکن اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی از مبلغ یک میلیارد تومان به مبلغ دو میلیارد تومان ارتقا پیدا کرد

  • معاملات خرید و فروش مسکن در روزهای پایانی سال به کدام سو می رود؟

    معاملات خرید و فروش مسکن در روزهای...

    بازار شب عید معاملات مسکن شهر تهران بر اساس مشخصات تازه‌ترین آپارتمان‌های عرضه‌شده به این بازار با تنوع نسبتا مناسبی از فایل فروش همراه است. با این حال، تازه‌ترین تحقیقات میدانی از وضعیت معاملات مسکن در ماه پایانی سال‌جاری- اسفند۱۴۰۲- نشان‌دهنده رکود خریدوفروش در این بازار است.

  • ۵۰ درصد پایتخت نشینان مستاجر هستند

    ۵۰ درصد پایتخت نشینان مستاجر هستند

    ۵۰ درصد پایتخت نشینان مستاجر هستندبر اساس آخرین سرشماری مسکن و خانوار منتشر شده در سال ۱۳۹۴ بدون احتساب خانه های خالی و خانه های دوم و با احتساب حدود ۲۲۸۰۰۰۰۰ واحد مسکونی و ۱۸۱۰۰۰۰۰ خانه نسبت مسکن به خانه ۱٫۶ بوده است. یعنی در سال ۱۳۹۴ تعداد خانه ها کمتر از تعداد خانوار بوده و در برخی واحدهای مسکونی بیش از یک خانوار سکونت داشته اند.

  • سکوت مطلق بازار املاک در آستانه سال جدید

    سکوت مطلق بازار املاک در آستانه سال...

    بازار املاک و مستغلات یکی از مهم ترین بازارهای اقتصادی هر کشور است. این بازار شامل خرید، فروش و اجاره املاکی مانند خانه، آپارتمان، ویلا و مغازه است. بازار املاک و مستغلات تحت تأثیر عوامل مختلف اقتصادی، اجتماعی و سیاسی است.

  • تعیین سقف اجاره مسکن از ابتدای ۱۴۰۳

    تعیین سقف اجاره مسکن از ابتدای ۱۴۰۳

    طرح کنترل و ساماندهی بازار مسکن و اجاره از سال گذشته در مجلس در دست بررسی قرار گرفت. به اعتقاد فعالان بازار مسکن، این طرح در صورت اجرایی شدن می‌تواند بسیاری از مشکلات مستأجران را حل کند. طرح ساماندهی بازار اجاره و مسکن ۱۴ ماده دارد که ۱۱ ماده آن در شورای نگهبان به تصویب رسیده و چند ماده باقی‌مانده در دست بررسی است.

  • ایست خرید و فروش ملک

    ایست خرید و فروش ملک

    در هفته‌های اخیر فنر قیمت دلار آزاده شده و با فرارفتن از قله تاریخی خود اکنون در کانال ۶۰ هزار تومانی نوسان دارد. به این ترتیب بازار مسکن بار دیگر در اسفندماه، با تردید معامله‌گران روبرو و خریدوفروش حکم تعلیق خورد. منصور غیبی، کارشناس حوزه مسکن درباره وضعیت کنونی و عوامل اثرگذار بر بازار مسکن گفت: «آنچه در حال حاضر برای بازار مسکن مهم است، رفتار بازارهای موازی از جمله دلار و سکه است که هر چه به پایان سال نزدیک می‌شویم با التهابات، تغییر بها و کنترل قیمت از سوی دولت مواجه می‌شود.»

  • خبر داغ درباره وام ودیعه مسکن

    خبر داغ درباره وام ودیعه مسکن

    وام ودیعه مسکن در سال ۱۴۰۲ به تأخیر افتاد و در قالب یک بخشنامه توسط بانک مرکزی به بانک‌های مختلف ابلاغ شد. از امروز به بعد، متقاضیان این تسهیلات می‌توانند بسته به محل سکونت خود، درخواست و ثبت نام برای وام ودیعه مسکن را انجام دهند. جامعه هدف وام مسکن طبق روال سال‌های گذشته مستاجران متاهل هستند، اما آقایان مستاجر بالای ۴۵ سال و خانم‌های مستاجر بالای ۳۵ سال هم در زمره متقاضیان وام قرار می‌گیرند.

  • قیمت مسکن به کدام سمت خواهد رفت؟

    قیمت مسکن به کدام سمت خواهد رفت؟

    بازار ساخت و معاملات مسکن در سال ۱۴۰۲ روند مثبتی نداشت و سیاست‌های انقباضی دولت نیز با وجود ایجاد آرامش موقتی در این عرصه عملا مشکلی بر مشکلات قبلی اضافه کرد.ساخت و ساز مسکن امسال را در رکود گذراند. فعالان این حوزه نیز معتقدند دیگر توانی نزد مردم برای خرید خانه باقی نمانده است. اما با این شرایط چه افقی می‌توان برای بازار معاملات و ساخت مسکن در سال ۱۴۰۳ در نظر گرفت؟

  • پس از ورود چین به بازار املاک ایران باید منتظر کاهش قیمت ها در بازار مسکن باشیم؟

    پس از ورود چین به بازار املاک ایران...

    ماجرای ساخت خانه توسط چینی ها هنوز بر سر زبان هاست. این داستان اولین بار نیست که درباره آن صحبت می شود. یک بار دو سال پیش، یعنی در پاییز ۱۴۰۰ و همزمان با ساخت مسکن دولتی، گمانه زنی شد که چینی ها وارد ساخت مسکن در ایران می شوند، اما بعد از آن دیگر صحبتی از آن نشد. او تا به حال داستان شکل جدیدی به خود گرفته است.

  • انتظار کاهش قیمت مسکن در سال 1403

    انتظار کاهش قیمت مسکن در سال 1403

    مسکن در روزهای پایانی سال، بازار آرام و باثباتی دارد و آمارهای رسمی و گزارش‌های میدانی نشان می‌دهد اگر مؤلفه‌های تأثیر‌گذار بر قیمت مسکن دچار تغییرات ناگهانی نشود، چشم‌انداز بازار مسکن در سال آینده نیز روند کاهشی قیمت‌‌ها را نشان می‌دهد.

  • این پنج دلیل پیشبینی بازار مسکن را جابه جا کرد

    این پنج دلیل پیشبینی بازار مسکن را جابه...

    بعضی از پژوهشگران با توجه به رشد نقدینگی، وضعیت سایر بازارهای دارایی و انتظارات، نوسانات در بازار مسکن را توجیه می‌کنند. آنها در روایت رسمی این وضعیت را بهبودی و آرامش در بازار مسکن در پایان ماه‌های آخر سال ۱۴۰۲ می‌دانند. با این حال، روند این متغیرها بازارمسکن در سال آینده به گونه‌ای است که ممکن است دوباره این بازار مسکن مهم را به نوسان و تغییر وضعیت بیندازد.

  • سمت‌وسوی بازار مسکن در سال پیش رو

    سمت‌وسوی بازار مسکن در سال پیش رو

    کارشناسان معتقدند حوزه مسکن، سال آینده را هم با رکود در معاملات و نبود تقاضای مصرفی در پی کاهش شدید قدرت خرید متقاضیان واقعی سپری می‌کند و صرف‌نظر از نوسان‌های احتمالی ارز، به طور بنیادین، زمینه‌ای برای افزایش قیمت در این بازار دیده نمی‌شود.

  • فرمول قسط بندی وام تغییر کرد

    فرمول قسط بندی وام تغییر کرد

    بر اساس فرمول قبلی متقاضیان باید طی ۲۰ سال، ۲۴۰ قسط به مبلغ هشت میلیون و ۴۸۸ هزار تومان پرداخت می‌کردند، اما با تصمیم دولت قرار شد اقساط وام ۵۵۰ میلیون تومانی طرح نهضت ملی مسکن با روش پلکانی محاسبه شود.

  • تسهیلات ۵۵۰ میلیون تومانی مسکن برای مهاجرت معکوس به روستاها

    تسهیلات ۵۵۰ میلیون تومانی مسکن برای...

    معاون بازسازی بنیاد مسکن گفت: در صورت همکاری بانک‌ها، به متقاضیانی که قصد بازگشت به روستاها را دارند، تسهیلات ساخت ۵۵۰ میلیون تومانی مسکن پرداخت می‌شود.

  • پیش بینی وضعیت بازار مسکن تا پایان سال

    پیش بینی وضعیت بازار مسکن تا پایان سال

    سال 1402 به روزهای پایانی خود نزدیک می‌شود و همین عامل باعث شده است برخی کارشناسان اعتقاد داشته باشند به‌طور سنتی جنب و جوشی در بازار حاکم شده است؛ هیجاناتی نسبی که نوسان قیمت دلار می‌تواند به آن دامن بزند. اما در مقابل برخی دیگر از کارشناسان نیز معتقدند شرایط بازار مسکن بحرانی‌تر از آن است که این اتفاقات بتواند محرکی برای آن باشد. مجید گودرزی، کارشناس مسکن وضعیت بازار را تا پایان سال پیش‌بینی کرده است.

  • افزایش ۳ برابری اجاره ویلا در تعطیلات زمستانه

    افزایش ۳ برابری اجاره ویلا در تعطیلات...

    هرچند در فصل سرد سال، انتظار می‌رفت نرخ اجاره روزانه ویلا خصوصا در مناطق شمالی ایران کاهشی شود؛ اما بررسی ها از سایت‌های اجاره ویلا در دو استان مازندران و گیلان نشان می‌دهد که، اجاره ویلا در شمال کشور چندان نسبت به فصل سفرها کاهش محسوسی نداشته است.

  • مسیر خانه دار شدن مردم هموار شد

    مسیر خانه دار شدن مردم هموار شد

    رئیس انجمن انبوه سازان از پیشرفت فیزیکی ۱۰ درصدی پروژه‌های نهضت ملی مسکن در تهران خبر داد. ایرج رهبر در خصوص وضعیت پروژه‌های نهضت ملی مسکن استان تهران اظهار کرد:‌ حدود ۱۷ تا ۱۸ هزار واحد این طرح با احتساب واحدهای طرح اقدام ملی دولت قبل در تهران توسط انبوه‌سازان در حال ساخت است.

  • قیمت خانه‌های 100 متری در تهران چند؟

    قیمت خانه‌های 100 متری در تهران چند؟

    واحد های ۱۰۰ متری تهران عاقلانه‌ترین گزینه خرید برای سکونت و یا سرمایه‌گذاری در این شهر هستند، اگر خانواده باشید و یا حتی مجرد باشید، واحد آپارتمان های ۱۰۰ متری مناسب برای سکونت شما هستند که در تمامی مناطق تهران این واحد ها رو میتوان پیدا کرد.