بازار املاک / بازار مسکن در انسداد کامل کاهش قیمت تقریبا منتفی است

بازار مسکن در انسداد کامل کاهش قیمت تقریبا منتفی است

بازار مسکن در انسداد کامل کاهش قیمت تقریبا منتفی است

بازار مسکن در شرایطی قرار گرفته که از یک سو قدرت خرید خانوارها برای ورود به بازار به شدت کاهش یافته و از سوی دیگر، افزایش هزینه های ساخت و کاهش حاشیه سود تولیدکنندگان، انگیزه سرمایه گذاری و ساخت وساز را تضعیف کرده است؛

بازار مسکن در شرایطی قرار گرفته که از یک سو قدرت خرید خانوارها برای ورود به بازار به شدت کاهش یافته و از سوی دیگر، افزایش هزینه های ساخت و کاهش حاشیه سود تولیدکنندگان، انگیزه سرمایه گذاری و ساخت وساز را تضعیف کرده است؛ 

شرایطی که به گفته فردین یزدانی، مدیر مطالعات طرح جامع مسکن و کارشناس بازار مسکن، بازار را در وضعیت «انسداد» قرار داده و همزمان با رکود کامل در بخش تولید و رکود نسبی در معاملات، چشم انداز کاهش قیمت مسکن را نیز تقریبا منتفی کرده است.

یزدانی در گفت وگو با خبرنگار تیتر کوتاه با ارزیابی وضعیت فعلی بازار مسکن گفت: بازار مسکن در شرایطی قرار دارد که می توان آن را نوعی انسداد توصیف کرد؛ 

به این معنا که از یک سو تقاضای موثر توان ورود و فعالیت جدی در بازار را ندارد و از سوی دیگر، در سمت عرضه و تولیدکننده مسکن نیز سودآوری کافی و حاشیه سود مناسبی وجود ندارد.

مدیر مطالعات طرح جامع مسکن با اشاره به روند قیمت ها در ماه های اخیر اظهار کرد: 

افزایش قیمت مسکن، به ویژه پس از جنگ، بیش از آنکه ناشی از فشار تقاضا باشد، تحت تاثیر فشار هزینه تولید و افزایش سرسام آور هزینه های ساخت، به خصوص در بخش مصالح ساختمانی، قرار دارد.

وی تاکید کرد: به هیچ وجه نمی توان تغییرات قیمت مسکن را ناشی از تغییرات تقاضا دانست. 

در حال حاضر سمت تقاضا فعالیت چندانی ندارد و اگر تقاضایی هم وجود داشته باشد، بخشی از آن مربوط به متقاضیان مصرفی است؛ هرچند در بازار زمین، تقاضا وضعیت فعال تری دارد.

یزدانی ادامه داد: در طرف دیگر بازار، تولیدکنندگان با افزایش شدید هزینه های ساخت مواجه هستند، اما قیمت فروش مسکن نیز به اندازه ای افزایش پیدا نکرده که حاشیه سود مناسبی برای تولیدکننده ایجاد کند.


رکود کامل در تولید و رکود نسبی در معاملات
این کارشناس بازار مسکن با بیان اینکه نتیجه این وضعیت کاهش انگیزه سرمایه گذاری در بخش مسکن است، گفت: در حال حاضر شاهد رشد منفی سرمایه گذاری در بخش مسکن و ساختمان هستیم.

وی افزود: بنابراین می توان گفت بازار مسکن با رکود کامل در بخش تولید و رکود نسبی در بخش معاملات مواجه است. 

به بیان دیگر، نه تقاضای موثر قدرت ورود جدی به بازار را دارد و نه سمت عرضه از شرایط اقتصادی مناسبی برای افزایش تولید برخوردار است.

بازار مسکن مانند فنر فشرده نیست
یزدانی در پاسخ به این پرسش که آیا عقب ماندگی بازار مسکن از بازارهایی مانند طلا، ارز و بورس می تواند به معنای فشرده شدن یک فنر قیمتی و جهش ناگهانی قیمت ها در آینده باشد، 

گفت: نخست باید توجه داشت که بازارهایی مانند طلا و ارز، به ویژه در شرایط فعلی، به شدت تحت تاثیر مداخلات دولت قرار دارند و تغییرات آنها الزاما تنها بر اساس سازوکارهای طبیعی بازار شکل نمی گیرد.

وی افزود: از سوی دیگر، زمانی می توان از آزاد شدن یک فنر قیمتی سخن گفت که سمت تقاضا از قدرت کافی برخوردار باشد و متقاضیان بتوانند برای خرید وارد بازار شوند. 

اگر افزایش قیمت ناشی از فشار تقاضا باشد، امکان شکل گیری چنین جهشی وجود دارد، اما در شرایط فعلی چنین وضعیتی حاکم نیست.

قیمت مسکن الزاما به سطح قیمت دلاری گذشته باز نمی گردد
مدیر مطالعات طرح جامع مسکن با اشاره به رابطه میان قیمت مسکن و درآمد خانوارها گفت: قیمت مسکن و هزینه نگهداری آن در بلندمدت باید تناسبی با درآمد خانوار داشته باشد.

وی ادامه داد: برای مثال، اگر قیمت مسکن در تهران حدود هزار دلار به ازای هر مترمربع باشد،

 در حالی که درآمدهای ماهانه خانوارها و حقوق افراد به مراتب کمتر از این میزان است، نمی توان انتظار داشت که قیمت مسکن الزاما به سطح قیمت دلاری چهار سال گذشته بازگردد.

یزدانی تاکید کرد: این امکان وجود دارد که قیمت مسکن در همین سطوح باقی بماند، چرا که سمت تقاضا قدرت و شتاب لازم برای ایجاد افزایش شدید قیمت را ندارد.

 از سوی دیگر، ریسک های سیاسی و شرایط جنگی نیز بر تقاضای مسکن تاثیرگذار است.

سیاست های دولت در بازار اجاره به نتیجه ملموس نرسیده است
این کارشناس بازار مسکن درباره سیاست های دولت در بازار اجاره نیز گفت: دولت باید از چند سال قبل توجه جدی تری به بازار اجاره می کرد، 

اما در عمل سیاست های اتخاذ شده نتوانسته است به نتیجه ملموس و مطلوبی منجر شود.

وی افزود: یکی از سیاست های اصلی دولت، تعیین سقف برای افزایش اجاره بها بوده است که تجربه نشان داده این سیاست به نتیجه ملموس و مطلوبی نرسیده است.

یزدانی ادامه داد: سیاست دیگری که اخیرا مطرح شده، تهاتر املاک دولت با مسکن اجاره ای است، اما با توجه به جزئیات این طرح، به نظر نمی رسد در شکل فعلی اثربخشی بالایی داشته باشد.

وی تاکید کرد: با توجه به ساختارهای موجود، احتمال ایجاد پیامدهای ناخواسته و فسادزا در چنین طرح هایی نیز وجود دارد.

 در مجموع، با وجود سر و صدای زیادی که درباره بازار اجاره وجود دارد، به نظر می رسد توجه جدی و متناسب با اهمیت این بازار به آن نشده است.

خرید مصرفی مسکن همچنان قابل دفاع است
یزدانی در پاسخ به این پرسش که آیا در شرایط فعلی و با توجه به تحولات سیاسی و نظامی، زمان مناسبی برای خرید خانه است یا خیر، گفت: پاسخ به این پرسش به شرایط هر فرد بستگی دارد.

وی افزود: اگر خرید مسکن با هدف مصرف و تامین نیاز سکونتی انجام شود، به نظر من خرید می تواند قابل دفاع باشد، اما اگر هدف خرید، سرمایه گذاری باشد، شرایط با تردید بیشتری همراه است.

انتظار کاهش قیمت مسکن تقریبا منتفی است
مدیر مطالعات طرح جامع مسکن درباره چشم انداز قیمت مسکن تا پایان سال نیز گفت: انتظار کاهش قیمت مسکن تقریبا منتفی است.

وی افزود: با توجه به شرایط جنگی و احتمال بروز اختلال های بیشتر در زنجیره تامین ساختمان، ممکن است مشکلات جدیدی در تامین نهاده ها و مصالح ساختمانی ایجاد شود.









  • بازار مسکن در انتظار تصمیم فروشندگان

    بازار مسکن در انتظار تصمیم فروشندگان

    یک کارشناس بازار مسکن گفته است که مراجعه متقاضیان خرید و فروش مسکن به دفاتر مشاوران املاک اندکی افزایش یافته اما فروشندگان نیز همچنان مردد هستند و اقدامی جدی برای فروش ملک خود نکرده‌اند. او معتقد است که تعداد فایل‌های موثر، مناسب و قابل اعتماد ملکی در مناطق مختلف، اندک است.

  • هفت استعلام حیاتی قبل از معامله ملک

    هفت استعلام حیاتی قبل از معامله ملک

    برای جلوگیری از ضرر و زیان، با چند استعلام ساده پیش از پرداخت وجه بیعانه، در مراحل اولیه معامله ملک، استعلامات ضروری را انجام دهید

  •  تلاقی رکود و تورم

    تلاقی رکود و تورم

    این سکوت بازار، آرامشی پیش از طوفان نیست، بلکه نقطه‌ای است که در آن قیمت‌ها در سطح بالا تثبیت شده‌اند.

  • تفاوت اجاره به شرط تملیک با رهن و اجاره معمولی

    تفاوت اجاره به شرط تملیک با رهن و اجاره...

    وقتی قیمت مسکن بالا می‌رود، کارشناسان تلاش می‌کنند طرح تازه‌ای پیش بکشند تا شاید زهر بازار را بگیرند. ایده اجاره به شرط تملیک فقط یکی از این موارد است.

  • متوسط قیمت دلاری مسکن مشخص شد

    متوسط قیمت دلاری مسکن مشخص شد

    با ثبات ارز و طلا، تقاضای سرمایه‌ای به مسکن رفته اما به‌دلیل ضعف قدرت خرید و رشد دوبرابر قیمت نسبت حقوق، رکود بازار ادامه‌دار است.

  • جهش شدید قیمت مسکن در راه است؟

    جهش شدید قیمت مسکن در راه است؟

    برخی کارشناسان و فعالان بازار ملک انتظار دارند این فاصله جبران شود. اما بعید است در کوتاه مدت و دست کم تا پنج ماه آینده جهش قابل توجهی در بازار ملک رخ دهد.

  • انقلاب بزرگ در بازار مسکن ایران

    انقلاب بزرگ در بازار مسکن ایران

    ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی به تقریبا ۲۰ میلیارد دلار منابع مالی نیاز دارد. با توجه به وضعیت کنونی نظام بانکی، تورم بالا، نرخ بهره سنگین و محدودیت درآمدی خانوارها که امکان پرداخت اقساط کلان را ندارند، تأمین این حجم سرمایه تقریباً غیرممکن به نظر می‌رسد.

  • راهکار دولت برای تحرک بازار مسکن

    راهکار دولت برای تحرک بازار مسکن

    دولت طرحی با عنوان «مسکن توکنی» را به‌عنوان یک نظام جدید تامین مالی برای تحرک بازار مسکن مطرح کرده است.

  • وام مسکن ۲ برابر شد

    وام مسکن ۲ برابر شد

    بانک مسکن در اقدامی مهم و حمایتی، سقف تسهیلات خرید و تعمیر مسکن را در سال ۱۴۰۴ به‌طور رسمی افزایش داد.

  • تحرکِ شکننده در بازار مسکن

    تحرکِ شکننده در بازار مسکن

    بازار پس از ماه‌ها سکون، دوباره در حال حرکت صعودی است؛ با این حال، مشکلات سامانه‌های ثبت قرارداد همچنان یکی از موانع اصلی در مسیر رونق معاملات محسوب می‌شود.

  • دروغی بزرگ به نام کاهش قیمت مسکن

    دروغی بزرگ به نام کاهش قیمت مسکن

    هیچ کاهش قیمتی در بازار مسکن ثبت نشده و تمامی آمار‌هایی که پیش از این برای کاهش قیمت مطرح شده بود، غیرکارشناسی و بدون آمار بود

  • ترفند جدید دلال‌ها برای جیب خریداران مسکن

    ترفند جدید دلال‌ها برای جیب خریداران...

    نبود آمارهای رسمی از قیمت مسکن در تهران سبب شده تا فضای خریدوفروش به نفع واسطه‌ها باشد.

  • طرح مسکن استیجاری به کجا می‌رسد؟

    طرح مسکن استیجاری به کجا می‌رسد؟

    وعده ساخت مسکن استیجاری به‌عنوان یکی از طرح‌های حمایتی دولت هنوز از مرحله کاغذ فراتر نرفته است.

  • شایعه ریزش قیمت مسکن چقدر حقیقت دارد؟

    شایعه ریزش قیمت مسکن چقدر حقیقت دارد؟

    برخی کارشناسان بازار مسکن معتقدند که پس از جنگ ۱۲ روزه، قیمت مسکن با ریزش قابل توجهی مواجه شده و در برخی مناطق، کاهش قیمت‌ها به بیش از ۳۰ درصد رسیده است. این در حالی است که گزارش‌های رسمی از افزایش متوسط قیمت مسکن در سطح پایتخت حکایت دارد.

  • بازار مسکن در رکود بی‌سابقه

    بازار مسکن در رکود بی‌سابقه

    برخی گزارش‌ها از کاهش شدید قیمت‌ها خبر می‌دهند، اما کارشناسان بازار این شایعات را رد می‌کنند و می‌گویند شرایط رکودی فعلی ناشی از کمبود خریدار و افزایش هزینه‌های ساخت است

  • منتظر جهش دوباره قیمت مسکن در بازار باشیم؟

    منتظر جهش دوباره قیمت مسکن در بازار...

    برای بازگشت رونق به بازار مسکن، باید قدرت خرید مردم تقویت شود، نظام قیمت‌گذاری منطقه‌ای و شفاف برقرار گردد و نظارت مؤثری بر جریان سرمایه‌ها صورت گیرد.

  • رکود سنگین بازار مسکن ادامه دارد

    رکود سنگین بازار مسکن ادامه دارد

    در حالی بازار مسکن کشور با کم‌ترین معاملات دو سال اخیر مواجه است که شهرهای جدید اطراف تهران با قیمت مناسب‌تر و انتخاب بیشتر هنوز فعال هستند.

  •  خرید طلا و سکه سودآورتر است یا مسکن؟

    خرید طلا و سکه سودآورتر است یا مسکن؟

    بازارهای طلا و ارز به دلیل نقدشوندگی فعلا رونق دارند و مسکن در رکود به سر می‌برد.

  • بازار اجاره مسکن از کنترل خارج شد

    بازار اجاره مسکن از کنترل خارج شد

    یافته‌های جدید از بازار اجاره تهران حاکی از پدیده‌ای شگفت‌انگیز است، رهن کامل آپارتمان نوساز در شهرری، با وجود امکانات کمتر و کیفیت هوای پایین‌تر، از تهرانپارس پیشی گرفته و معادله منطقی قیمت‌گذاری در پایتخت را برهم زده است.

  • زلزله قیمتی در مسکن نیمه دوم ۱۴۰۴

    زلزله قیمتی در مسکن نیمه دوم ۱۴۰۴

    بازار مسکن در نیمه دوم سال ۱۴۰۴ با نوساناتی مواجه است که خریداران و سرمایه‌گذاران را به دو راهی سخت می‌کشاند. کارشناسان توصیه می‌کنند قبل از تصمیم‌گیری، وضعیت قیمت‌ها و روند معاملات را به دقت بررسی کنید.

  • شناسایی واحدهای مسکن استیجاری آغاز شد

    شناسایی واحدهای مسکن استیجاری آغاز شد

    روند شناسایی این واحدهای مسکونی در قالب طرح مسکن استیجاری آغاز شده و مدیران کل بازدیدهای خود را شروع کرده اند.