بازار املاک / رشد سه‌برابری قیمت آپارتمان در شمال کشور و رکود بازار ویلا

رشد سه‌برابری قیمت آپارتمان در شمال کشور و رکود بازار ویلا

رشد سه‌برابری قیمت آپارتمان در شمال کشور و رکود بازار ویلا

بازار مسکن شهر‌های شمالی کشور در سال ۱۴۰۵ با دو مسیر متفاوت روبه‌رو شده است؛

بازار مسکن شمال در دو مسیر متفاوت
بازار مسکن شمال کشور دیگر از یک الگوی یکسان پیروی نمی‌کند. 
در یک سوی این بازار، آپارتمان‌هایی قرار دارند که به دلیل پاسخ‌گویی به نیاز سکونت خانوارها، با تقاضای بیشتری مواجه‌اند
 و در سوی دیگر، ویلا‌هایی دیده می‌شوند که با وجود افزایش قیمت‌های پیشنهادی، برای پیدا کردن خریدار با دشواری روبه‌رو هستند.
بررسی تحولات یک سال گذشته نشان می‌دهد که در برخی شهر‌های شمالی، رشد قیمت آپارتمان‌های اقتصادی و مصرفی از دیگر گروه‌های ملکی پیشی گرفته است.
 این افزایش در لاهیجان و رشت، بنا بر ارزیابی‌های میدانی فعالان بازار، به حدود سه تا سه‌ونیم برابر رسیده است. 
در نوشهر نیز قیمت آپارتمان‌ها رشد قابل‌توجهی داشته و افزایش دوونیم تا سه‌برابری برای این گروه از املاک گزارش شده است.
با این حال، افزایش قیمت در بازار مسکن لزوماً به معنای رونق معاملات در تمام بخش‌ها نیست. 
تجربه ماه‌های اخیر نشان می‌دهد که آپارتمان مصرفی، ویلای تفریحی و زمین شهری، هرکدام تحت تأثیر عوامل متفاوتی قرار دارند و نمی‌توان وضعیت یکی را به کل بازار تعمیم داد.

چرا آپارتمان‌های مصرفی پیشتاز افزایش قیمت شدند؟
یکی از مهم‌ترین دلایل رشد قیمت آپارتمان در شهر‌های شمالی، تمرکز تقاضا بر واحد‌هایی است که امکان سکونت دائمی را فراهم می‌کنند.
 برخلاف ویلا که بیشتر با هدف تفریح، گذراندن تعطیلات یا استفاده به‌عنوان خانه دوم خریداری می‌شود، آپارتمان مصرفی می‌تواند پاسخ مستقیمی به نیاز خانوار برای داشتن محل سکونت باشد.
در چنین شرایطی، شهر‌هایی که از زیرساخت‌های شهری، خدمات عمومی، دسترسی مناسب و امکانات مورد نیاز زندگی روزمره برخوردارند، برای خریداران جذابیت بیشتری پیدا می‌کنند. 
لاهیجان و رشت از جمله شهر‌هایی هستند که در این دوره افزایش قیمت قابل‌توجهی در بخش آپارتمان‌های مصرفی را تجربه کرده‌اند.
در کنار تقاضای بومی، ورود خریداران از سایر استان‌ها نیز بر تحولات این بازار اثر گذاشته است. 
متقاضیانی از تهران، کرج، قزوین، اصفهان، قم و کاشان، در کنار خریداران محلی و شهر‌های پیرامونی، به بازار مسکن شمال توجه نشان داده‌اند. 
البته انگیزه خرید در میان این گروه‌ها یکسان نیست و می‌تواند از تأمین محل سکونت تا حفظ ارزش دارایی و سرمایه‌گذاری متغیر باشد.
افزایش تقاضا برای آپارتمان‌های مصرفی، به‌ویژه در محدوده‌هایی که دسترسی به خدمات شهری مناسب‌تر است، می‌تواند زمینه رشد قیمت را فراهم کند؛
 اما میزان اثرگذاری این تقاضا به قدرت خرید خانوارها، شرایط اقتصادی و توان بازار برای عرضه واحد‌های متناسب با نیاز متقاضیان بستگی دارد.

نوشهر، رشد قیمت آپارتمان در کنار تغییر رفتار خریداران
نوشهر نیز در یک سال گذشته با افزایش قیمت آپارتمان مواجه شده است. 
برآورد‌های مطرح‌شده از سوی فعالان بازار حاکی از آن است که قیمت آپارتمان در این شهر نسبت به سال گذشته حدود دوونیم تا سه برابر افزایش یافته است.
این روند نشان می‌دهد که جذابیت بازار مسکن شمال صرفاً به خرید ویلا محدود نیست و بخشی از تقاضا به سمت واحد‌هایی حرکت کرده که برای سکونت یا استفاده مستمر مناسب‌تر هستند. 
در چنین شرایطی، موقعیت ملک، دسترسی به امکانات شهری، کیفیت ساخت و تناسب قیمت با توان مالی خریدار می‌تواند نقش تعیین‌کننده‌ای در انتخاب داشته باشد.
با این حال، رشد چندبرابری قیمت به‌تنهایی شاخص کافی برای سنجش رونق بازار نیست.
 برای ارزیابی دقیق‌تر وضعیت مسکن، باید حجم معاملات، تعداد خریداران واقعی، میزان عرضه و فاصله میان قیمت پیشنهادی فروشندگان و قیمت مورد توافق در معاملات نیز بررسی شود.

بازار ویلا، قیمت‌های بالاتر، معاملات کمتر
در مقابل رشد قیمت آپارتمان‌های مصرفی، بازار ویلا از اواسط خردادماه ۱۴۰۵ با رکود مواجه شده است.
 این وضعیت نشان می‌دهد که افزایش قیمت‌های پیشنهادی فروشندگان نتوانسته به همان نسبت تقاضای مؤثر ایجاد کند.
ویلا در بسیاری از موارد یک دارایی غیرضروری یا خانه دوم به شمار می‌رود. 
بنابراین، خرید آن بیش از آپارتمان مصرفی به میزان درآمد، سطح پس‌انداز، انتظارات اقتصادی و تمایل خانوار به هزینه‌کرد برای تفریح و سرمایه‌گذاری وابسته است.
 هنگامی که قدرت خرید محدود می‌شود یا خریداران نسبت به آینده بازار اطمینان کافی ندارند، تصمیم برای خرید چنین ملکی معمولاً به تعویق می‌افتد.
از سوی دیگر، بالا رفتن قیمت پیشنهادی لزوماً به معنای آمادگی خریدار برای پرداخت آن نیست. 
ممکن است فروشنده با اتکا به رشد عمومی قیمت دارایی‌ها، ارزش ملک خود را افزایش دهد، اما خریدار تنها در صورتی وارد معامله شود که قیمت با بودجه و انتظارات او تناسب داشته باشد.
در چنین فضایی، معاملات بیشتر به مواردی محدود می‌شود که فروشنده برای تأمین نقدینگی به فروش نیاز دارد یا خریدار و فروشنده بر سر قیمت به توافق می‌رسند. 
بنابراین، فاصله میان قیمت‌های اعلامی و توان واقعی خریداران می‌تواند یکی از عوامل تداوم رکود در بازار ویلا باشد.

محور نوشهر تا رویان، ویلا‌های میان‌قیمت در کانون توجه
در استان مازندران، محور نوشهر تا رویان از جمله محدوده‌های مورد توجه متقاضیان خرید ویلا بوده است.
 طبق ارزیابی مطرح‌شده از سوی فعالان بازار، ویلا‌هایی که پیش از نوروز ۱۴۰۴ در محدوده قیمتی ۱۰ تا ۱۵ میلیارد تومان قرار داشتند،
 افزایش قیمت قابل‌توجهی را تجربه کرده‌اند و ارزش برخی از این املاک بیش از دو برابر شده است.
با این حال، باید میان افزایش ارزش اسمی ملک و رونق خریدوفروش تفاوت قائل شد.
 رشد قیمت ممکن است ارزش دارایی فروشنده را روی کاغذ افزایش دهد، اما اگر خریدار توان پرداخت نداشته باشد یا معامله‌ای انجام نشود، این افزایش الزاماً به نقدشوندگی بیشتر منجر نخواهد شد.
از همین رو، بازار ویلا ممکن است هم‌زمان با افزایش قیمت‌های پیشنهادی، با کاهش تحرک معاملاتی روبه‌رو شود. 
این وضعیت به‌ویژه زمانی اهمیت پیدا می‌کند که بخش قابل‌توجهی از متقاضیان، خرید ویلا را در اولویت نخست هزینه‌های خانوار قرار نمی‌دهند.

زمین شهری، گزینه‌ای متفاوت برای سازندگان
در شرایطی که معاملات ویلا با رکود مواجه شده، زمین‌های واقع در محدوده قانونی شهر‌ها و املاک کلنگی دارای ظرفیت ساخت‌وساز، مورد توجه بخشی از خریداران و سازندگان قرار گرفته‌اند. 
در شهر‌هایی مانند نوشهر، چالوس و سلمان‌شهر، زمین‌هایی که از نظر ضوابط شهری امکان ساخت چندطبقه دارند، می‌توانند برای فعالان بخش ساخت‌وساز جذاب باشند.
دلیل این توجه را باید در تفاوت کارکرد زمین با ویلا جست‌و‌جو کرد. 
زمین شهری، در صورت برخورداری از موقعیت مناسب و مجوز‌های لازم، می‌تواند زمینه اجرای یک پروژه ساختمانی و تبدیل سرمایه به واحد‌های قابل‌فروش را فراهم کند. 
در مقابل، ویلای آماده بیشتر به‌عنوان یک دارایی نهایی خریداری می‌شود و امکان ایجاد ارزش افزوده از طریق ساخت‌وساز در آن، به شرایط ملک و ضوابط قانونی بستگی دارد.
البته صرف قرار گرفتن زمین در محدوده شهر به معنای برخورداری از امکان ساخت‌وساز با هر تعداد طبقه نیست. 
ظرفیت واقعی ساخت به طرح‌های شهری، کاربری مصوب، تراکم مجاز، سطح اشغال، عرض معبر، وضعیت سند و ضوابط شهرداری بستگی دارد.
 به همین دلیل، بررسی حقوقی و فنی ملک پیش از خرید، برای سازندگان اهمیت اساسی دارد.

چرا املاک کلنگی و زمین‌های دارای تراکم اهمیت پیدا کرده‌اند؟
برای سازنده، قیمت خرید زمین تنها بخشی از محاسبات اقتصادی پروژه است.
 هزینه ساخت، قیمت مصالح، دستمزد نیروی کار، هزینه‌های صدور مجوز، مدت اجرای پروژه و امکان فروش واحد‌های نهایی، همگی بر سودآوری اثر می‌گذارند.
در چنین شرایطی، زمینی که ظرفیت ساخت چند واحد مسکونی را داشته باشد، ممکن است در مقایسه با خرید یک ویلای آماده، فرصت متفاوتی برای سرمایه‌گذاری ایجاد کند. 
البته این مزیت تنها زمانی محقق می‌شود که هزینه تمام‌شده پروژه با قیمت فروش احتمالی واحد‌ها تناسب داشته باشد و تقاضای کافی برای جذب عرضه جدید وجود داشته باشد.
به همین دلیل، سازندگان حرفه‌ای معمولاً تنها به قیمت فعلی زمین توجه نمی‌کنند، 
بلکه امکان اخذ مجوز، میزان تراکم قابل استفاده، وضعیت دسترسی، هزینه‌های جانبی و سرعت فروش پروژه را نیز در نظر می‌گیرند. 
در بازار متغیر امروز، خرید زمین بدون محاسبه دقیق این عوامل می‌تواند ریسک سرمایه‌گذاری را افزایش دهد.

آیا افزایش قیمت آپارتمان به رونق بازار ویلا منجر می‌شود؟
رشد قیمت آپارتمان در شهر‌های شمالی الزاماً به معنای بازگشت رونق به بازار ویلا نیست.
 این دو بخش از بازار، اگرچه از شرایط عمومی اقتصاد و انتظارات تورمی تأثیر می‌پذیرند، اما از نظر نوع تقاضا و انگیزه خرید تفاوت‌های مهمی دارند.
خریدار آپارتمان مصرفی ممکن است برای تأمین سرپناه یا تغییر محل زندگی اقدام کند؛
 اما خرید ویلا در بسیاری از موارد به برخورداری از منابع مالی مازاد وابسته است.
 از این رو، حتی در شرایطی که قیمت آپارتمان افزایش پیدا می‌کند، ممکن است متقاضیان ویلا به دلیل محدودیت بودجه یا نگرانی درباره آینده اقتصادی، خرید خود را به زمان دیگری موکول کنند.
از سوی دیگر، اگر قیمت‌های پیشنهادی ویلا با توان مالی متقاضیان فاصله زیادی داشته باشد، افزایش قیمت به‌جای تحریک تقاضا می‌تواند تعداد معاملات را محدود کند. 
در چنین وضعیتی، بازگشت رونق به بازار ویلا بیش از هر چیز به بهبود قدرت خرید، تعدیل انتظارات فروشندگان و نزدیک شدن قیمت‌های پیشنهادی به سطح مورد پذیرش خریداران بستگی خواهد داشت.

چشم‌انداز بازار مسکن شمال،  انتخاب ملک مهم‌تر از انتخاب شهر
تحولات یک سال گذشته نشان می‌دهد که برای ارزیابی بازار مسکن شمال، دیگر نمی‌توان تنها به نام شهر یا میزان رشد قیمت توجه کرد.
 نوع ملک، کاربری، موقعیت شهری، کیفیت ساخت، وضعیت حقوقی و میزان تقاضای واقعی، عوامل تعیین‌کننده‌تری برای سنجش جذابیت یک گزینه ملکی هستند.
آپارتمان‌های مصرفی در برخی شهر‌ها رشد قابل‌توجهی را تجربه کرده‌اند، اما این روند به معنای تضمین ادامه افزایش قیمت نیست. 
در بازار ویلا نیز رشد قیمت‌های پیشنهادی با رکود معاملات همراه شده و زمین‌های شهری دارای ظرفیت ساخت‌وساز، به‌عنوان گزینه‌ای متفاوت در محاسبات برخی سازندگان قرار گرفته‌اند.
در ماه‌های پیش رو، وضعیت قدرت خرید خانوارها، هزینه ساخت، شرایط اقتصادی و میزان عرضه و تقاضا می‌تواند مسیر هر یک از این بخش‌ها را مشخص کند. 
بنابراین، تصمیم‌گیری درباره خرید یا سرمایه‌گذاری در شمال کشور نیازمند بررسی جداگانه هر ملک و پرهیز از تعمیم روند یک گروه از املاک به کل بازار است.
جمع‌بندی: بازار مسکن شمال در سال ۱۴۰۵ با سه واقعیت متفاوت روبه‌روست: 
افزایش چشمگیر قیمت آپارتمان‌های مصرفی در برخی شهرها، رکود معاملاتی در بازار ویلا و توجه سازندگان به زمین‌های شهری دارای ظرفیت ساخت‌وساز. 
این تفاوت‌ها نشان می‌دهد که رشد قیمت به‌تنهایی برای تشخیص رونق یا انتخاب فرصت سرمایه‌گذاری کافی نیست؛ 
آنچه اهمیت بیشتری دارد، تقاضای واقعی، قابلیت نقدشوندگی و تناسب قیمت ملک با توان مالی خریداران است.

  • کاهش قیمت مسکن در شمال تهران

    کاهش قیمت مسکن در شمال تهران

    در شمال تهران قیمت‌های پیشنهادی مسکن از حدود 250 میلیون تومان به حدود 200 تا 220 میلیون تومان به ازای هر متر مربع کاهش یافته، با این حال بازار مسکن در بخش خرید و فروش کاملا راکد است.

  • سود مسکن از سود بانکی هم کم‌تر شد

    سود مسکن از سود بانکی هم کم‌تر شد

    ثبات بازار ارز، نرسیدن قیمت طلا به سطح پیش‌بینی‌شده و اضافه شدن ریسک‌های ناشی از جنگ، عوامل اصلی رکود فعلی هستند.

  •  بازار اجاره در وضعیت نیمه‌تعلیق

    بازار اجاره در وضعیت نیمه‌تعلیق

    در شرایطی که بازار اجاره مسکن از رکود نسبی و کاهش تقاضا در برخی مناطق کم‌برخوردار خبر می‌دهد، نبود نظارت کافی و بلاتکلیفی اقتصادی باعث شده این آرامش موقت، به فرصتی برای سودجویی برخی مشاوران املاک و مالکان تبدیل شود.

  • خانه‌ای برای فروش نیست؛ سرمایه‌ها به طلا و دلار پناه بردند

    خانه‌ای برای فروش نیست؛ سرمایه‌ها به...

    رکود بازار مسکن وارد دوران بی‌سابقه‌ای شده است. از سویی قدرت خرید افرادی که به دنبال خرید مسکن هستند، به شدت کاهش پیدا کرده و از سویی دیگر افزایش هزینه‌های ساخت‌وساز و رکود ناشی از شوک جنگ باعث عدم تمایل سازندگان و صاحبان ملک به فروش واحدهای مسکونی شده است.

  • کلید قفل بازار مسکن

    کلید قفل بازار مسکن

    در شرایطی که ریسک کشور افزایش می‌یابد، هر دو گروه اصلی متقاضیان مسکن، یعنی مصرف‌کنندگان نهایی و سرمایه‌گذاران ملکی، از بازار خارج می‌شوند.

  • پرداخت وام جدید اجاره به ۶۶ هزار متقاضی

    پرداخت وام جدید اجاره به ۶۶ هزار متقاضی

    آن‌طور که معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی اعلام کرده نظام بانکی از اردیبهشت امسال تا کنون ۶۶ هزار فقره تسهیلات جدید ودیعه مسکن به متقاضیان پرداخت کرده است.

  • رکورد بی سابقه بازار مسکن

    رکورد بی سابقه بازار مسکن

    تقریباً هیچ خریدار اولی در بازار وجود ندارد و تقاضای مصرفی به مرز صفر رسیده است.

  • ریزش شدید قیمت مسکن در بالاشهر تهران

    ریزش شدید قیمت مسکن در بالاشهر تهران

    قیمت برخی فایل‌های ملکی بخصوص در مناطق شمالی تهران به شکل محسوسی کاهش یافته است و قیمت مسکن در این مناطق کاهش ۱۵ تا ۳۰ درصدی را ثبت کرده است.

  • بازار مسکن یک نفس راحت می‌کشد

    بازار مسکن یک نفس راحت می‌کشد

    کارشناسان صنفی می گویند خروج اتباع غیرمجاز افغانستانی باعث کاهش نسبی فشاربر بازارمسکن اجاره ای شده وعرضه مسکن دربرخی نقاط را افزایش داده است.

  • مسکن قفل شد، قیمت ریخت

    مسکن قفل شد، قیمت ریخت

    بازار مسکن طی دو سال اخیر با رکود سنگینی مواجه شده است و شاهد آن بودیم که معاملات بازار مسکن هر روز کاهش قابل توجهی را تجربه می‌کند.

  • بازار اجاره مسکن برای مستاجران آرام می‌شود؟

    بازار اجاره مسکن برای مستاجران آرام...

    با رسیدن فصل اجاره مسکن شاهد آن هستیم نرخ ها در برخی از مناطق کاهشی و در برخی از مناطق با رشد قیمت رو‌به‌رو شده است.

  • بازار مسکن پس از خروج گسترده اتباع به کدام سمت می‌رود؟

    بازار مسکن پس از خروج گسترده اتباع به...

    خروج گسترده اتباع غیرمجاز از کشور، زمینه‌ساز کاهش قیمت مسکن و اجاره‌بها و ورود بازار به دوره‌ای از ثبات شده است.

  • رکود سنگین در بازار ملک

    رکود سنگین در بازار ملک

    گزارش‌های میدانی حاکی از آن است که قیمت فایل‌های فروش در تهران ۸.۵ درصد افت کرده است. همچنین قیمت مسکن در برخی محله‌های منطقه یک، سه و حتی بخش‌هایی از منطقه دو، نسبت به یک ماه گذشته ۱۵ تا ۲۰ درصد کاهش یافته است.

  • خروج اتباع افغان قیمت مسکن در تهران را کاهش داد

    خروج اتباع افغان قیمت مسکن در تهران را...

    مشاهدات میدانی نشان می‌دهد که با شدت گرفتن خروج اتباع، عرضه مسکن در بخش املاک کلنگی به‌ویژه در مناطق پایین‌شهر افزایش یافته است.

  • ربزش سنگین قیمت مسکن در راه است

    ربزش سنگین قیمت مسکن در راه است

    خریداران واقعی نباید فریب تحلیل‌های هیجانی را بخورند؛ کاهش قیمت اگر هم رخ دهد، تدریجی و غیرقابل لمس خواهد بود.

  • پشت پرده سقوط آزاد قیمت مسکن

    پشت پرده سقوط آزاد قیمت مسکن

    باتوجه به داده های مرکز آمار ایران، نرخ تورم بخش مسکن در خردادماه ۱۴۰۴ روندی کاهشی داشته است که به نظر می رسد این روند کاهشی بیشتر از آنکه به دلیل ساماندهی بازار خرید و فروش ملک باشد ناشی از عوامل دیگری است.

  • وضعیت بازار مسکن بعد از جنگ ۱۲ روزه

    وضعیت بازار مسکن بعد از جنگ ۱۲ روزه

    در بخش مسکن شرایط مثل ماه‌های گذشته است و رونق چندانی نداشته.

  •  خبر مهم برای خریداران مسکن ملی

    خبر مهم برای خریداران مسکن ملی

    اصلی‌ترین مانع، کم‌کاری شبکه بانکی در پرداخت وام‌های مسکن و بی‌توجهی به قانون جهش تولید مسکن است.

  • مسکن ارزان شد اما مستاجران همچنان تحت فشار مالکان

    مسکن ارزان شد اما مستاجران همچنان تحت...

    بررسی‌های آماری و داده‌های منتشرشده از سوی مرکز آمار ایران نشان می‌دهد که نرخ تورم بخش مسکن در خردادماه امسال روندی کاهشی داشته و نشانه‌هایی از کاهش شتاب رشد قیمت‌ها در این بازار مشاهده می‌شود.

  • تصمیم بحث‌برانگیز رسماً ابلاغ شد

    تصمیم بحث‌برانگیز رسماً ابلاغ شد

    بر اساس دستورالعمل‌ جدید نهادهای انتظامی، اجاره هر نوع ملک به اتباع غیرمجاز از این پس غیرقانونی محسوب می‌شود. در صورت تخلف، نه‌تنها قولنامه تنظیم‌شده فاقد اعتبار است، بلکه ملک مورد نظر نیز پلمپ، مهر و موم و در صورت لزوم، مصادره خواهد شد.

  • واکاوی بازار اجاره مسکن در بحران جنگ و پساجنگ

    واکاوی بازار اجاره مسکن در بحران جنگ و...

    تنش‌های اخیر بین ایران و اسرائیل موجب مهاجرت ساکنان تهران به شهر‌های دیگر، به ویژه استان‌های شمالی شده است.