بازار املاک / پیش بینی بازار اجاره در تابستان ۱۴۰۴

پیش بینی بازار اجاره در تابستان ۱۴۰۴

پیش بینی بازار اجاره در تابستان ۱۴۰۴

در شرایطی که کشور در بحبوحه تابستان و فصل نقل‌وانتقالات قرار دارد، و هم‌زمان بسیاری از شهرها تحت تأثیر مستقیم یا غیرمستقیم تنش‌های جنگی و فضای ناامن منطقه‌ای قرار گرفته‌اند، انتظارات عمومی از دولت برای ایجاد تغییرات اساسی در حوزه مسکن بیش از هر زمان دیگری افزایش یافته است.

بازار مسکن

در این فضا، بازار مسکن از حالت یک بازار صرفاً اقتصادی خارج شده و به موضوعی راهبردی، انسانی و حتی امنیتی بدل شده است.

 جابه‌جایی‌های اضطراری، فشار مضاعف بر مستأجران، افزایش بی‌رویه اجاره‌ها و نبود عرضه کافی از جمله بحران‌هایی هستند که در سایه بی‌ثباتی منطقه‌ای تشدید شده‌اند و بخش بزرگی از جامعه را نگران و بلاتکلیف کرده‌اند.

مردمی که در آستانه آغاز سال تحصیلی جدید یا تغییر محل کار، در پی یافتن خانه‌ای امن و قابل‌اعتماد هستند، با سوالات و دغدغه‌های جدی مواجه‌اند:

 آیا قیمت‌ها باز هم بالا خواهد رفت؟ آیا پروژه‌های دولتی مسکن متوقف می‌شوند؟ آیا در صورت افزایش درگیری، جابه‌جایی امکان‌پذیر خواهد بود؟

در چنین شرایطی، ضرورت دارد که دولت و نهادهای مرتبط با حوزه مسکن، با سرعت و قاطعیت وارد عمل شوند. سیاست‌هایی چون کنترل اجاره‌بها، اعطای تسهیلات فوری، تسریع در واگذاری زمین، و اجرای شفاف طرح‌هایی مانند نهضت ملی مسکن می‌توانند بخشی از پاسخ به این وضعیت نگران‌کننده باشند.

در نهایت، اگر مسکن را صرفاً به چشم یک کالا نگاه کنیم، بحران تعمیق خواهد یافت. اما اگر آن را یک مؤلفه کلیدی در تأمین امنیت روانی و اجتماعی مردم بدانیم، آنگاه سیاست‌گذاری در این حوزه باید اولویت نخست دولت در شرایط جنگی و فوق‌العاده تلقی شود.

معمولا کشورهایی که وارد شرایط جنگی می‌شوند در «بازار مسکن» با چالش‌هایی روبه‌رو می‌شوند و بنابر تجربه باید بگوییم که قیمت‌ها در حوزه مسکن شکسته می‌شود، از این رو در مورد وضعیت کنونی ایران باید بگوییم که همه منتظر تغییر و تحولاتی در این حوزه هستند.

باتوجه به اینکه در فصل نقل و انتقالات تابستانی هستیم بسیاری در انتظار تاثیرات جنگ بر قیمت خانه‌ها و از همه مهمتر کرایه‌های خانه هستند به‌خصوص در پایتخت که در این روزها، بسیاری دغدغه تمدید اجاره خانه را دارند. 

بر اساس شواهد عینی در حال حاضر بنگاه‌ها و مشاوران املاک در شهر تهران تعطیل است ولی گزارش‌های منتشر شده نشان می‌دهد فعالتی در حوزه خرید، فروش و اجاره انجام نمی‌گیرد.

 باتوجه به اینکه هنوز در ابتدای جنگ حضور داریم و احتمال آتش‌بس هم وجود داریم همه منتظر تحرکات جدید بازار مسکن هستیم. در ادامه این گزارش به آخرین تحولات این عرصه اشاره خواهیم کرد.

«کیانوش گودرزی»، رییس اتحادیه مشاوران املاک تهران و تحلیلگر بازار مسکن در مورد آخرین وضعیت بازار مسکن می‌گوید: «بازار ملک قبل از جنگ در رکود قرار داشت و هم اکنون نیز وضعیت به‌همان صورت است. 

شرایط مشابهی از زمان کرونا وجود داشته و خریدوفروش به‌شدت کاهش یافته است. ملک نتوانسته به شرایط قبلی خود بازگردد. 

همچنین، برخی قوانین جدید که در مجلس به تصویب رسیده بود، مانع از خرید و فروش شده و در حال حاضر، باتوجه به شروع جنگ، اوضاع فقط ثابت شده و خرید و فروشی مانند گذشته صورت نمی‌گیرد. اما قیمت‌ها نه ارزان شده و نه گران. به‌طور کلی، بازار ثابت مانده تا وضعیت مشخص شود و خودش را بازیابی کند. 

رکود بازار مقداری بیشتر شده است.»

آخرین شرایط بازار مسکن در تهران

او درباره وضعیت بازار اجاره که در ابتدای فصل آن قرار داریم ادامه می‌دهد: «با بررسی‌هایی که بازرسان ما انجام داده‌اند، قبل از اعلام استانداری مبنی بر تعیین سقف مجاز افزایش اجاره بها به میزان ۲۵ درصد،  قیمت‌ها بین ۲۰ تا ۲۵ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته بود. 

بنابراین، نیازی به تعیین سقف و عدد نبود. در برخی مناطق، مانند مناطق یک و ۲ تهران افزایش اجاره بها نسبت به سال گذشته به ۳۰ درصد هم رسید، اما به طور کلی در تهران، افزایش بین ۲۰ تا ۲۵ درصد مشاهده شد.»

گودرزی با اشاره به‌خانه‌هایی که پس از اخراج اتباع خالی مانده اند اضافه می‌کند: «در مناطق جنوبی، جایی که پیش‌تر اتباع ساکن بودند، به تدریج با خروج آن‌ها شاهد خانه‌های خالی هستیم. اما در شهرستان‌های اطراف تهران، رشد اجاره بها بیشتر بوده و در برخی مناطق حتی بالای ۳۰ درصد افزایش داشته‌ایم. 

در پردیس افزایش اجاره حدود ۲۰ درصد بود که علت آن کمبود تقاضا نسبت به دیگر مناطق اطراف تهران است اما در شهرهایی مانند رباط کریم و اسلامشهر به خاطر تراکم جمعیتی،  اجاره بیش از ۳۰ درصد افزایش یافته است. 

 صحبت‌هایی درباره تعیین اجاره بهای مشخص برای هر منطقه در تهران شده بود، اما خوشبختانه این کار انجام نشد. در حال حاضر در بازار مسکن نه ارزانی داریم و نه گرانی، تنها رکود وجود دارد.»

مصوبه دستوری برای کنترل بهای اجاره

«رضا خالقی»، مدیرکل راه‌وشهرسازی استان تهران در مورد آخرین مصوبه افزایش قیمت اجاره بها در استان تهران و پایتخت می‌گوید: «در جلسه‌ای به‎همین منظور میزان تعیین اجاره بها در شهر تهران تا ۲۵ درصد افزایش و همچنین در شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر در استان تا ۲۰ درصد افزایش تصویب شد. 

باتوجه به تصمیم و مصوب شدن میزان نرخ رشد اجاره بها در سال ۱۴۰۴ مطابق با قانون افزایش نرخ اجاره بها بیش از ۲۵ درصد در شهر تهران تخلف محسوب می‌شود و هیچ مالکی حق ندارد بیش از این نرخ به مستاجر واحد مسکونی را اجاره بدهد.

 در صورتی که مالک بیش از نرخ تعیین شده واحد مسکونی خود را به مستاجر اجاره دهد، مستاجر می‌تواند تا ۵ سال از مالک در شورای حل اختلاف شکایت کند.»

  • بحران در بازار مسکن

    بحران در بازار مسکن

    بلایی که سر مستاجران می آید | مستاجرانی که حاشیه نشین می‌شوند افزایش نرخ اجاره‌بها باعث بحران در بازار مسکن شد. مستاجران این روزها مدام در حال حساب و کتاب هستند، دنبال فرمولی می‌گردند تا کف حقوق و دستمزدهایشان را به سقفی برسانند که خانه‌ای مناسب گرفته و در آن زندگی کنند. اما مشکل اینجاست که تعیین نرخ اجاره بها توسط بنگاه‌داران و صاحب‌خانه‌ها از هیچ قاعده و قانونی تمکین نمی‌کند.

  • شرط فروش ملک مالکان

    شرط فروش ملک مالکان

    برخی فروشندگان ملک در زمان تفاهم نهایی با خریدار، خواهان درج بندی در قرارداد می‌شوند؛ بندی که در آن فروشنده بین بازه ۲۴ تا ۷۲ ساعت از خریدار وقت می‌خواهد تا در صورتی که موفق به خرید ملک جدید شد، این قرارداد جاری و نهایی خواهد شد.

  • ۴ میلیارد دلار سرمایه ایرانی در جیب ترکیه

    ۴ میلیارد دلار سرمایه ایرانی در جیب...

    ایرانی‌ها، در کمتر از سه سال سه هزار و ۹۶۰ میلیون دلار از سرمایه خود را به ترکیه منتقل کرده‌اند. چه عواملی در خروج این میزان از سرمایه موثر بوده است؟ شرایط اقتصادی اخیر در ایران باعث شده برخی تمایل داشته باشند سرمایه خود را در کشورهای همسایه به‌ویژه ترکیه درگیر کنند. در چند سال گذشته چه میزان از سرمایه ایرانی‌ها به کشور ترکیه منتقل شده است؟

  • گزارش عملکرد سازمان ملی زمین و مسکن

    گزارش عملکرد سازمان ملی زمین و مسکن

    گزارش عملکرد سازمان ملی زمین و مسکن در دولت سیزدهم؛ کمک به تکمیل۲۶ هزار و ۸۸۸ واحد مسکونی در ۱۳۷ شهر| رفع تعرض از هزار و ۳۴۱ هکتار زمین عملکرد سازمان ملی زمین و مسکن از ابتدای دولت سیزدهم تا تیرماه سال جاری حاکی از کمک به تکمیل۲۶ هزار و ۸۸۸ واحد مسکونی در ۱۳۷ شهر و رفع تعرض از یک هزار و ۳۴۱ هکتار زمین است.

  • چیدمان خانه بریتنی,سام اصغری

    چیدمان خانه بریتنی,سام اصغری

    چیدمان خانه 9 میلیون دلاری بریتنی اسپیرز و سام اصغری چگونه است؟ ماجرای عروسی بریتنی اسپیرز با سام اصغری در روزهای گذشته جزو مطالب پر بازدید شبکه های مجازی بود. حالا که این داستان کم رنگ شده یک نشریه مشهور تصاویری از خانه جدید بریتنی و سام را منتشر کرده و واکنش های زیادی را به وجود آورده است.

  • آغاز عملیات اجرایی طرح نهضت ملی

    آغاز عملیات اجرایی طرح نهضت ملی

    آغاز عملیات اجرایی هزار واحد مسکونی طرح نهضت ملی در محدوده شهرک شهید بهشتی همدان آغاز شده است و تا سه سال آینده به بهره‌برداری می رسد. مساحت زمین تامین شده برای این طرح، ۱۱ هکتار است که ۳۳ ساختمان هشت طبقه، هر طبقه چهار واحد در این فضا احداث می‌شود. از ۱۱ هکتاری که برای ساخت این واحد‌ها در نظر گرفته شده، ۱۵ درصد به فضای مسکونی، ۱۸ درصد به خدمات رفاهی و آموزشی و ۱۷ درصد به پارک و فضای سبز اختصاص یافته است.

  • اهداف قانون جهش تولید مسکن

    اهداف قانون جهش تولید مسکن

    کاهش قیمت مسکن استفاده از ظرفیت نهضت ملی مسکن با تلاش مدیران استانی و شهری نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس گفت: قانون جهش تولید مسکن و برنامه نهضت ملی مسکن دولت ظرفیت بزرگی است و هر استان و شهر که مدیرانش تلاش نموده و از این ظرفیت استفاده کند، می‌تواند گام‌های خوبی در رفع مشکلات مسکن بردارد. بایستی همواره این انگیزه را داشته و به دنبال استفاده از ظرفیت موجود باشیم.

  • میانگین قیمت مسکن 30 متری

    میانگین قیمت مسکن 30 متری

    با چندسال کار کردن می توان خانه خرید؟ با توجه به افزایش قیمت ها، قیمت مسکن هم سر به فلک کشیده است. در این گزارش میانگین قیمت مسکن 30 متری در ایران را برای شما نوشتیم. فکر می کنید با چند سال کار کردن می توان خانه خرید؟ قیمت مسکن 30 متری در ایران بسیار متغیر است. به تازگی یک نهاد مسئول، مجوز ساخت مسکن با مساحت ۳۰ تا ۳۵ متری را در تهران صادر کرده است.

  • نحوه دریافت وام اجاره

    نحوه دریافت وام اجاره

    جزئیات جدید از نحوه دریافت وام اجاره درحالی که دولت بسته جدیدی را برای پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن ابلاغ کرده، اما هنوز بسیاری از بانک‌ها از پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن به بهانه‌های نبود اعتبار برای متقاضیان مشکل ساز شده اند.داستان پرداخت وام ودیعه مسکن آن هم بعد از گذشت سه سال از شیوع کرونا در کشور، همچنان با فراز و نشیب های همیشگی خود ادامه دارد.

  • کلنگ‌زنی احداث ١٠٠٢ واحد مسکونی

    کلنگ‌زنی احداث ١٠٠٢ واحد مسکونی

    کلنگ‌زنی احداث ١٠٠٢ واحد مسکونی کارکنان سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان سید جواد ساداتی نژاد وزیر جهاد کشاورزی در سفر به سیستان و بلوچستان در مراسم کلنگ‌زنی١٠٠٢ واحد مسکونی کارکنان سازمان جهادکشاورزی استان سیستان وبلوچستان که در قالب نهضت ملی مسکن است، حضور یافت.

  • پایان امپراتوری مشاوران املاک

    پایان امپراتوری مشاوران املاک

    وزارت راه و شهرسازی با هدف ساماندهی بازار مسکن و اجاره و حمایت از مستاجران بسته‌ پیشنهادی خود را با عنوان «ساماندهی بازار مسکن و اجاره‌بها» به هیات دولت ارسال کرده است. این بسته دارای ۵ محور است که یکی از محورها بحث ساماندهی حق کمیسیون مشاوران املاک است. براساس این پیشنهاد مبنای حق کمیسیون خریدوفروش، ارزش معاملاتی املاک موضوع ماده ۶۴ قانون مالیات‌های مستقیم است که هر سال توسط کمیسیون تقویم املاک تعیین می‌شود، خواهد بود.

  • یک روز تا عملیاتی‌سازی باقیست

    یک روز تا عملیاتی‌سازی باقیست

    یک روز تا عملیاتی‌سازی وعده رئیس جمهور توسط استاندار تهران باقی است پروژه مسکونی سبحان ۲ قرچک که از سال ۹۳ فرآیند ساخت آن تکمیل شده است، پس از هشت سال با دستور آیت الله رئیسی در مسیر واگذاری قرار گرفت و به گفته استاندار تهران، در بازه زمانی که رئیس جمهور اعلام کرده، تحویل این واحدها عملیاتی می‌شود.

  • 100 واحد مسکن ویژه محرومان در مهاباد

    100 واحد مسکن ویژه محرومان در مهاباد

    از مصوبات سفر رئیس بنیاد مسکن کشور به مهاباد؛100 واحد مسکن ویژه محرومان در مهاباد ساخته می‌شود در سفر رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کشور به مهاباد، ساخت۱۰۰ منزل مسکونی ویژه محرومان و پرداخت مبلغ ۷۵۰ میلیون ریال کمک بلاعوض به هر واحد در مهاباد مصوب شد.

  • نهضت ملی مسکن در سمنان

    نهضت ملی مسکن در سمنان

    احداث 4452 خانه در طرح «نهضت ملی مسکن» در سمنان چهار هزار و ۴۵۲ واحد مسکونی شهری و روستایی در قالب طرح نهضت ملی مسکن در استان سمنان در حال احداث است.با سوژه «مسؤول کنترل قیمت مسکن در سمنان کیست؟»، از مسؤولان پیگیری این موضوع را درخواست کرده‌اند.

  • قیمت آهن ۱۰ % کاهش می‌یابد

    قیمت آهن ۱۰ % کاهش می‌یابد

    رییس سازمان صمت خوزستان با بیان اینکه در حال حاضر قیمت سیمان ثابت و تغییری نکرده است، گفت: یکی از دلایل افزایش قیمت سیمان افزایش کرایه حمل و نقل است.به گزارش 9 صبح؛ امیرحسین نظری در جلسه تنظیم بازار خوزستان که امروز، ۲۵ تیرماه در اهواز برگزار شد، اظهار کرد: در خوزستان ۳ کارخانه تولید سیمان در شهرستان های رامهرمز، بهبهان و مسجدسلیمان داریم که کارخانه خوزستان با ذخیره ۸ هزار تنی، بهبهان ۳ هزار تنی و کارون هم ۲ هزار و ۵۰۰ تنی سیمان در حال فعالیت هستند.

  • قیمت رهن و اجاره خانه در منطقه افسریه

    قیمت رهن و اجاره خانه در منطقه افسریه

    یک دستگاه واحد مسکونی ۵۵ متری واقع در منطقه افسریه، به مبلغ ۳ میلیون تومان اجاره و ۱۰۰ میلیون تومان ودیعه معامله می‌شود. لیست آپارتمان های مسکونی اجاره‌ای در منطقه افسریه به شرح زیر است. توجه کنید که قیمت‌ها بر حسب مترمربع به تومان بوده و تقریبی است.

  • قیمت رهن و اجاره خانه منطقه هروی

    قیمت رهن و اجاره خانه منطقه هروی

    قیمت رهن و اجاره خانه در منطقه هروی چقدر است؟ یک دستگاه واحد مسکونی ۶۰ متری واقع در منطقه هروی، به مبلغ ۱۰ میلیون تومان اجاره و ۱۲۰ میلیون تومان ودیعه معامله می‌شود. لیست آپارتمان های مسکونی اجاره‌ای در منطقه هروی به شرح زیر است. توجه کنید که قیمت‌ها بر حسب مترمربع به تومان بوده و تقریبی است.

  •  افزایش تسهیلات ساخت مسکن زلزله‌زدگان

    افزایش تسهیلات ساخت مسکن زلزله‌زدگان

    نماینده مردم هرمزگان در مجلس با اشاره به تلاش و پیگیری برای افزایش میزان وام احداث منازل مسکونی جدید برای زلزله‌زدگان هرمزگانی به ۴۰۰ میلیون گفت: از کمیسیون عمران مجلس و دستگاه‌های عمرانی کشور برای حضور در مناطق زلزله‌زده غرب استان دعوت کرده‌ایم.

  • ستاره استقلال خانه پدری‌اش را زیر قیمت بفروخت

    ستاره استقلال خانه پدری‌اش را زیر قیمت...

    ستاره استقلال شب دربی گفت بازی نمی کنم؛ پورحیدری مجبور شد شبانه خانه پدری‌اش را زیر قیمت بفروشد همسر زنده یاد منصور پورحیدری گفت: منصور عاشق من و فرزندانش بود اما باور کنید گاهی اوقات می‌گویم استقلال را حتی از من هم بیشتر دوست داشت. صحبت کردن با خانواده‌ای که همسر و پدرشان بخشی فراموش‌نشدنی از فوتبال ایران تلقی می‌شود و به درستی برای باشگاه استقلال حکم پدر یک خانواده را داشت، واقعاً کار آسانی نیست.

  • غصه‌ی بزرگ اجاره‌بها در کشور

    غصه‌ی بزرگ اجاره‌بها در کشور

    نیکزاد در نطق پیش از دستور: اجاره‌بها در کشور به ویژه در شهرهای بزرگ و کلانشهرها به غصه‌ای بزرگ تبدیل شده است استنکاف بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه در اجرای قانون جهش تولید مسکن نائب رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: در قانون جهش تولید مسکن شبکه بانکی مکلف شده تا حداقل ۲۰ درصد تسهیلات خود را به بخش مسکن پرداخت کند اما متاسفانه شاهد استنکاف بانک مرکزی، وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان برنامه و بودجه در اجرایی سازی این قانون هستیم.

  • افتتاح ۶۱ واحد مسکونی مددجویی

    افتتاح ۶۱ واحد مسکونی مددجویی

    سرپرست بهزیستی استان مرکزی: به مناسبت فرارسیدن هفته بهزیستی، ۶۱ واحد مسکونی مددجویی در استان افتتاح می‌شود. از تاریخ ۲۵ لغایت ۳۱ تیرماه با شعار «شروعی دوباره برای بهتر زیستن» در استان مرکزی برگزار می‌شود.