بازار املاک / وام ودیعه مسکن به خط پایان رسید

وام ودیعه مسکن به خط پایان رسید

وام ودیعه مسکن به خط پایان رسید

یکی از مهم‌ترین نگرانی‌ها، میزان ناکافی وام نسبت به رشد اجاره‌بها است. در حالی که قیمت رهن و اجاره در بسیاری از شهرها جهش‌های چندبرابری داشته، مبالغ وام ودیعه معمولاً تناسبی با نیاز واقعی مستأجران ندارد و تنها بخش کوچکی از مشکل را حل می‌کند.

آینده وام ودیعه مسکن
به علاوه، برخی کارشناسان به اثر جانبی این وام‌ها بر بازار اجاره اشاره می‌کنند. آنها معتقدند تزریق پول بیشتر به بازار می‌تواند در نهایت به رشد بیشتر قیمت‌ها بینجامد؛ چراکه موجران با آگاهی از افزایش قدرت پرداخت مستأجران، نرخ‌های بالاتری مطالبه می‌کنند.

در مجموع، آینده وام ودیعه مسکن در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. اگر دولت نتواند همزمان با پرداخت این تسهیلات، سیاست‌های مکملی برای کنترل تورم و مدیریت بازار اجاره اتخاذ کند، این ابزار حمایتی ممکن است بیش از آنکه به نفع خانوارها باشد، به عاملی برای افزایش فشار مالی بر آنها بدل شود.


 پرداخت وام ودیعه مسکن به ۱۸۱ هزار مستاجر طی ۴ ماه اخیر
معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی از پرداخت ۳۴.۵ همت وام ودیعه مسکن طی ۴ ماه اخیر خبر داد و گفت: این میزان وام به ۱۸۱ هزار خانوار مستاجر پرداخت شده است.

حبیب‌الله طاهرخانی، معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی اظهار کرد: عملکرد سیستم بانکی کشور در حوزه ودیعه مسکن خوب بوده است؛‌ از ۱۶ اردیبهشت امسال پرداخت شروع شده و تا امروز ۳۴.۵ همت وام ودیعه مسکن به ۱۸۱ هزار خانوار پرداخت شده است.

وی ادامه داد: طی سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ مجموعا ۷۱ همت وام ودیعه پرداخت شده بود.

وی افزود: سال ۱۴۰۰ حدود ۹ همت وام ودیعه پرداخت شده است.

معاون مسکن و ساختمان تاکید کرد: عملکرد سیستم بانکی طی ۴ ماه اخیر خوب بوده و انشالله تداوم داشته باشد.

وی یادآور شد: امیدواریم تا پایان سال مستاجران به تسهیلات ودیعه مسکن دسترسی داشته باشند.

 صفر تا ۱۰۰ وام ودیعه مسکن
درحالی ثبت‌نام وام ودیعه مسکن از امروز آغاز شده که مستاجران مجرد با شرط سن بالای ۴۵ و ۳۵سال به ترتیب برای مردان و زنان هم می‌توانند از این وام استفاده کنند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، در شرایطی که بازار اجاره‌بها با افزایش روزافزون قیمت‌ها، به معضلی بزرگ برای بسیاری از مستأجران تبدیل شده است، 

دولت به‌منظور کاهش فشارهای اقتصادی به خانواده‌ها و کنترل بازار مسکن، اقدام به اجرای وام ودیعه مسکن کرده است، این وام که در قالب تسهیلات کمک‌ودیعه مسکن به افراد فاقد مسکن پرداخت می‌شود، هدفش تسهیل در پرداخت هزینه‌های اجاره برای مستأجران است.

طبق مصوبات اخیر قانون جهش تولید مسکن و دستورالعمل‌های ابلاغی به بانک‌ها، وام ودیعه مسکن برای مستأجران در تهران، مراکز استان‌ها و سایر شهرها به‌ترتیب با سقف ۲۷۵،‌ ۲۱۰ و ۱۴۰ میلیون تومان پرداخت خواهد شد.

در این فرآیند بانک‌ها نقش محوری دارند؛ از استعلام وضعیت مالی متقاضیان گرفته تا پرداخت تسهیلات با شرایط خاص و چک کردن کد رهگیری،

در این راستا معاون مدیرکل دفتر طرح‌ریزی طرح‌های مسکن وزارت راه و شهرسازی با اشاره به آغاز ثبت‌نام وام ودیعه مسکن از امروز، سه‌شنبه، به تسنیم گفت: استعلام متقاضیان ۴۸ تا ۷۲ ساعت مشخص می‌شود


متقاضیان مانند روال قبل ثبت‌نام کنند
احسان مسعودی معاون مدیرکل دفتر طرح‌ریزی طرح‌های مسکن وزارت راه و شهرسازی افزود: با تلاش شبانه‌روزی همکاران در وزارت راه و شهرسازی این امکان فراهم شده است که از امروز ۱۶ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ متقاضیان مانند روال قبل ثبت‌نام کنند؛

 البته با سقف و رقم‌های جدید که در بیستمین شورای‌عالی مسکن تصویب شد و متعاقب آن، افزایش سقف کلی و فردی توسط هیئت عالی بانک مرکزی تأیید شد.

وی اضافه کرد: بنابراین متقاضیان می‌توانند از امروز ثبت‌نام را با رقم‌های جدید ودیعه مسکن انجام دهند. دستورالعمل وام ودیعه نیز دیروز ۱۵ اردیبهشت ماه از سوی بانک مرکزی ابلاغ شد و ازاین‌رو، عملاً امکان ثبت‌نام بر اساس قیمت‌های جدید فراهم شد.

وی با بیان این‌که مستأجران به سامانه saman.mrud.ir مراجعه کنند و ثبت‌نام اولیه را انجام دهند، تصریح کرد:  استعلام‌ها ظرف ۴۸ تا ۷۲ ساعت مشخص می‌شود و متقاضیان بر اساس آن، می‌توانند شعبه بانکی مدنظر را انتخاب کنند.

معاون مدیرکل دفتر طرح‌ریزی طرح‌های مسکن وزارت راه و شهرسازی همچنین یادآور شد: در خصوص تسهیلات بند (ث) تبصره (۱۵) یا همان تسهیلات ۴۰۰ میلیون تومانی قرض‌الحسنه با بازپرداخت ۱۰ساله، با توجه به تأکیدات بانک مرکزی و قانون بودجه که این بانک را مکلف کرده، ساختار پرداخت توسط بانک مرکزی پیش‌بینی شده است.

مسعودی تأکید کرد: متقاضیان لازم است برای دریافت این وام به نهاد تحت پوشش خود مراجعه کنند. این تسهیلات صرفاً مخصوص متقاضیان تحت پوشش نهادهای حمایتی و بنیاد شهید است، 

این افراد می‌توانند راهنمای لازم را دریافت و ثبت‌نام را انجام دهند، این دسته از متقاضیان نیازی به ثبت‌نام در سامانه وزارت راه و شهرسازی ندارند.

به گزارش تسنیم، بر اساس اعلام وزارت راه و شهرسازی در راستای اجرای ماده (۴) قانون جهش تولید مسکن مصوب ۱۴۰۰/۰۶/۳۰ و نیز ماده (۹) قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره‌بها مصوب ۱۴۰۳/۰۲/۲۵ مجلس شورای اسلامی و همچنین مصوبه مورخ ۱۴۰۴/۰۱/۲۶ هیئت عالی بانک مرکزی و در راستای حمایت از مستأجرین فاقد مسکن،

 «دستورالعمل اجرایی تسهیلات کمک‌ودیعه مسکن» که از این پس به‌اختصار “دستورالعمل” نامیده می‌شود به‌شرح ذیل تدوین می‌شود؛

ماده ۱ ـ در این دستورالعمل عناوین ذیل به‌جای عبارت‌های مربوط به‌کار می‌روند:

۱-۱- بانک مرکزی: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران.

۲-۱- قانون: ماده (۹) قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره‌بها.

۳-۱- بانک عامل: بانک‌ها یا مؤسسات اعتباری غیربانکی که به‌موجب قانون یا با مجوز بانک مرکزی تأسیس شده‌اند و تحت نظارت بانک مرکزی قرار دارند و توسط بانک مرکزی جهت اجرای ماده (۹) قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره‌بها، تعیین می‌شوند.

۴-۱- متقاضی: مستأجران فاقد مسکن که در زمان اخذ تسهیلات حسب استعلام‌های به‌عمل‌آمده از سامانه‌های جامع طرحهای حمایتی وزارت راه و شهرسازی و سمات بانک مرکزی، ایشان، همسر و فرزندان تحت تکفل کمتر از ۱۸ سال ایشان فاقد زمین با کاربری مسکونی، مالکیت کنونی مسکونی و تسهیلات جاری در بخش مسکن شامل تسهیلات ساخت، خرید، جعاله و ودیعه مسکن هستند.

۵-۱- تسهیلات: تسهیلات کمک‌ودیعه مسکن که بنا به درخواست متقاضی به افراد فاقد مسکن از محل منابع ماده (۴) قانون جهش تولید مسکن قابل پرداخت است.

۶-۱- سامانه: سامانه جامع طرح‌های حمایتی مسکن وزارت راه و شهرسازی به‌آدرس saman.mrud.ir

ماده ۲ ـ متقاضی مشمول این دستورالعمل از سوی وزارت راه و شهرسازی بر اساس ضوابط موضوعه، در چارچوب سهمیه‌های تعیین‌شده توسط بانک مرکزی به بانک عامل معرفی می‌شود.

وام ودیعه مسکن برای مناطق ۲۲گانه تهران ۲۷۵ میلیون،‌ مراکز استان‌ها ۲۱۰ میلیون، سایر شهرها ۱۴۰ میلیون و روستاها ۵۵ میلیون تومان است.

‌تبصره ـ مبالغ در نظر گرفته‌شده برای تسهیلات موضوع این ماده پس از اخذ مدارک و مستندات مورد نیاز و استعلامات صورت‌گرفته از سوی بانک عامل و بر اساس توافق متقاضی و بانک عامل می‌تواند به مبالغ کمتر از سقف‌های تعیین‌شده تقلیل یابد، در این صورت متقاضی موظف است نسبت به اصلاح سقف تسهیلات درخواستی در سامانه اقدام کند.

ماده ۴ ـ بانک عامل موظف است قبل از پرداخت تسهیلات نسبت به اخذ استعلام از سامانه سمات بانک مرکزی بابت عدم دارا بودن تسهیلات جاری در بخش مسکن شامل تسهیلات ساخت، خرید، جعاله و ودیعه مسکن برای متقاضی، همسر و فرزندان تحت تکفل کمتر از ۱۸ سال ایشان اقدام و درصورت مثبت بودن این استعلام نسبت به رد درخواست متقاضی در سامانه با ذکر دلیل اقدام کند.

ماده ۵ ـ تسهیلات موضوع این دستورالعمل در قالب عقد مرابحه خرید کالا و خدمات توسط بانک عامل به مستأجر پرداخت می‌‌شود.

ماده ۶ ـ تسهیلات مزبور با نرخ سود مصوب هیئت عالی بانک مرکزی یا مصوبات لازم‌الاجرای شورای پول و اعتبار و بازپرداخت حداکثر ۵ سال قابل اعطاست.

ماده ۷ ـ وثایق مربوط به تسهیلات موضوع این دستورالعمل مطابق با دستورالعمل اجرایی اعطای تسهیلات خرد ابلاغی طی بخشنامه شماره ۲۸۸۵۸۳/۰۱ مورخ ۱۴۰۱/۱۱/۲۰ بانک مرکزی و اصلاحیه‌های آن است.

ماده ۸ ـ شرایط متقاضی دریافت تسهیلات موضوع این دستورالعمل به‌شرح ذیل است:

۱-۸- متقاضی می‌بایست دارای قرارداد اجاره با کد رهگیری طبق ضوابط وزارت راه و شهرسازی، که حداکثر ۶ ماه قبل از ثبت درخواست متقاضی در سامانه (ثبت‌نام) منعقد شده است، باشد. متقاضی موظف است اطلاعات سکونت و مالکیت خود را در سامانه املاک و اسکان ثبت کند.

تبصره ـ بانک عامل مکلف است نسبت به مطابقت کد رهگیری و شهر مندرج در سامانه با اجاره‌نامه دریافتی اقدام کند.

۲-۸- متقاضی، همسر و فرزندان تحت تکفل کمتر از ۱۸ سال ایشان متعهد هستند که در زمان ثبت‌نام، فاقد زمین با کاربری مسکونی، مالکیت کنونی مسکونی و تسهیلات جاری در بخش مسکن باشند، چنانچه در هر زمان سابقه مالکیت ایشان محرز شود، از فرآیند پرداخت تسهیلات حذف می‌شوند و در صورت اخذ آن تسهیلات، متعهد به استرداد کلیه تسهیلات دریافتی و جبران خسارات و جرایم مربوطه خواهند بود.

۳-۸- متقاضی می‌بایست متأهل باشد، چنانچه متقاضی مجرد باشد در خصوص زنان بایستی بالای ۳۵ سال سن و در خصوص مردان بالای ۴۵ سال سن داشته باشند.

۴-۸- براساس مصوبات بیستمین جلسه شورای‌عالی مسکن زوج‌های جوان ازدواج‌اولی (بیش از ۴ سال از تاریخ ازدواج نگذشته باشد)، خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره)، سازمان بهزیستی، بنیاد شهید و امور ایثارگران، زنان سرپرست خانوار و خانوارهای دارای ۳ فرزند و بیشتر در اولویت پرداخت قرار دارند.



مهلت تکمیل مدارک و تعهدات بانکی
طبق ماده ۹ چنانچه متقاضی تا حداکثر ۱۵ روز کاری از تاریخ معرفی به شعب، نسبت به تکمیل مدارک خود و ضامنین اقدام نکند، بانک عامل مکلف است نسبت به رد درخواست متقاضی در سامانه اقدام کند.

ماده ۱۰ ـ چنانچه بانک عامل نسبت به اعطای تسهیلات موضوع این دستورالعمل به متقاضی اقدام کند، مبالغ عملکردی این تسهیلات حسب قانون، جزء عملکرد ماده (۴) قانون جهش تولید مسکن محسوب می‌شود و جرائم مالیاتی مندرج در تبصره (۵) ماده (۴) قانون مذکور به آن تعلق نمی‌گیرد.

تبصره ـ بانک عامل موظف است تا زمان تکمیل سهمیه ابلاغی از سوی بانک مرکزی فرآیند پرداخت تسهیلات به متقاضیان را ادامه دهد.

ماده ۱۱ ـ مواردی که در این دستورالعمل درج نشده است تابع قوانین و مقررات جاری کشور از جمله قانون بانک مرکزی، قانون عملیات بانکی بدون ربا (بهره) و سایر قوانین، ضوابط و مقررات ذی‌ربط است.

«دستورالعمل اجرایی تسهیلات کمک‌ودیعه مسکن از محل منابع ماده (۴) قانون جهش تولید مسکن» مشتمل بر ۱۱ ماده و ۳ تبصره در دومین جلسه مورخ ۱۴۰۴/-۲/۱۰ کمیسیون عملیات پولی و اعتباری بانک مرکزی به تصویب رسید و از تاریخ ابلاغ لازم‌الاجراست.

  • شاخص کرایه مسکن در یک سال اخیر چقدر رشد داشته است

    شاخص کرایه مسکن در یک سال اخیر چقدر رشد...

    بر اساس اطلاعات بانک مرکزی، شاخص کرایه مسکن در شهریورماه سال ۱۴۰۰ نسبت به سال گذشته ۴۵.۷ درصد افزایش داشته که بیانگر وضعیت نامناسب بازار مسکن اجاره‌ای است.

  • شرایط خرید مسکن رئیسی اعلام شد

    شرایط خرید مسکن رئیسی اعلام شد

    متقاضیان طرح جهش تولید مسکن از ساعت ۱۲ ظهر امروز می‌توانند با مراجعه به سامانه ثمن اقدام به ثبت نام در بزرگ ترین طرح عمرانی کشور کنند.

  • دو ماهنامه “معمار”، شماره ۱۲۹، مهر و آبان ۱۴۰۰

    دو ماهنامه “معمار”، شماره ۱۲۹، مهر و...

    دو ماهنامه معمار شماره ۱۲۹ مهر و آبان ۱۴۰۰ قیمت: ۵۰/۰۰۰ تومان

  • آغاز ثبت‌نام سهمیه ۱۵ هزار واحدی زنجان در طرح جهش تولید مسکن

    آغاز ثبت‌نام سهمیه ۱۵ هزار واحدی زنجان...

    زنجان معاون مسکن و ساختمان اداره‌کل راه و شهرسازی استان زنجان گفت: در طرح جهش تولید مسکن، ساخت سالانه ۱۵ هزار واحد مسکونی در سال پیش‌بینی شده است.

  • تجمع مالباختگان مجتمع آفتاب ری مقابل دادسرای شهرری

    تجمع مالباختگان مجتمع آفتاب ری مقابل...

    صبح امروز تعدادی از مالباختگان پروژه مسکونی آفتاب ری که فروش واحدهای آن در سال ۹۵ به صورت پیش فروش کلید خورد و خریداران آن در سال ۹۸ متوجه کلاهبرداری شدند در مقابل دادسرای شهرری تجمع کردند.

  • وضعیت بازار مسکن در منطقه ۶ پایتخت

    وضعیت بازار مسکن در منطقه ۶ پایتخت

    بررسی فایل‌های فروش آپارتمان‌های مسکونی منطقه شش تهران در یک ماه گذشته که در یکی از استارت‌آپ‌های جست‌و‌جوی املاک ثبت شده، نشان می‌دهد با وجود کم بودن فایل‌های نوساز، همچنان تب فروش بالاست و هر چند از شدت فایل شدن آپارتمان‌ها -که از ابتدای مهر اوج گرفته بود- کاسته شده، اما عمده فروشندگان کماکان قیمت‌هایی متعادل و حتی کمتر از میانگین محله پیشنهاد می‌دهند.

  •  «سامانه املاک و اسکان» همچنان مورد بی اعتنایی وزیر راه و شهرسازی

    «سامانه املاک و اسکان» همچنان مورد بی...

    با اراده قوی دولت، ساخت بیش از یک میلیون واحد مسکونی امکان پذیر است عضو سابق شورای عالی مسکن، توجه ویژه به سامانه املاک و اسکان را از اولویت‌های نخست وزارت راه راه و شهرسازی دانست و پیرامون این مسئله خاطر نشان کرد: وظیفه اصلی وزارت راه و شهرسازی، مدیریت و کنترل بازار است و نه ساخت و ساز مسکن.

  • مددجویان پشت نوبت «مسکن» تا ۴ سال آینده خانه‌ دار می‌شوند

    مددجویان پشت نوبت «مسکن» تا ۴ سال آینده...

    معاون امور مشارکت‌های مردمی سازمان بهزیستی کشور اعلام کرد که ۱۶۰ هزار مددجوی پشت نوبت دریافت مسکن در قالب طرح «ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی» دولت، صاحب مسکن می‌شوند.

  • کنترل بازار اجاره مسکن نیازمند قانون است

    کنترل بازار اجاره مسکن نیازمند قانون...

    معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه تصویب آیین نامه اجاره داری در هیئت دولت، تحول بزرگی در بازار اجاره بها ایجاد خواهد کرد، گفـت: کنترل بازار اجاره مسکن نیازمند قانون است.

  • مسکن ترکیه در ۲ سناریوخریدهای ایرانی در بازار مسکن ترکیه

    مسکن ترکیه در ۲ سناریوخریدهای ایرانی در...

    داده‌های مرکز آمار اقتصادی ترکیه نشان می‌دهد ایرانی‌ها در سپتامبر ۲۰۲۱، بیش از یک‌هزار و ۳۰۰ خانه در این کشور خریداری کردند که حدود ۵/ ۲برابر میانگین حجم خرید ماهانه همین گروه طی ۵ سال گذشته بوده است.

  • رشد قیمت مسکن در جنوب تهران شکسته شد

    رشد قیمت مسکن در جنوب تهران شکسته شد

    در آخرین ماه تابستان منطقه ۱۸، ۱۳ و یک بیشترین رشد قیمت را نسبت به مرداد ماه داشتند.

  • قیمت اوراق مسکن در استان‌ها چقدر است؟

    قیمت اوراق مسکن در استان‌ها چقدر است؟

    سقف تسهیلات خرید مسکن برای مراکز استان و شهرهای با جمعیت بیش از ۲۰۰ هزار نفر برای مجردها به ۱۶۰ و برای زوجین به ۳۲۰ میلیون تومان رسیده است اوراق مسکن

  • زندگی در چادر به خاطر گرانی مسکن

    زندگی در چادر به خاطر گرانی مسکن

    سکونت یک پدر و پسر در چادری در جنگل های اطراف ایلام منتشر شد که در آن فرزند خانواده می گوید به دلیل ناتوانی در پرداخت هزینه اجاره مجبور به زندگی در چادر شده اند.

  • ایرانی‌ها رکورد خرید خانه در ترکیه را دوباره شکستند

    ایرانی‌ها رکورد خرید خانه در ترکیه را...

    علت اوج‌گیری خرید مسکن توسط خارجیان از جمله ایرانی‌ها در ترکیه می‌تواند به افت ارزش لیر و تورم مهار شده مسکن در این کشور برگردد. افت ارزش لیر ترکیه فروش مسکن به خارجی‌ها را بیشتر امکان‌پذیر کرده است.

  • جنجال قصر ۱۸۰۰ متری در لواسان؛ ۲ میلیارد ودیعه‌، ۲۵۰ میلیون هم اجاره ماهانه

    جنجال قصر ۱۸۰۰ متری در لواسان؛ ۲...

    تصویری از قیمت اجاره یک خانه ۱۸۰۰ متری در لواسان در شبکه‌های اجتماعی دست به دست شد که واکنش‌های زیادی را به همراه داشت.

  • ایرانی‌ها و عراقی ‌ها بزرگ‌ترین خریداران خانه در ترکیه

    ایرانی‌ها و عراقی ‌ها بزرگ‌ترین...

    استانبول محبوب ترین مقصد خرید خانه برای شهروندان خارجی از جمله ایرانی‌ها در ترکیه است.

  • چرا بانک مسکن به بازنشستگان وام نمی‌دهد؟

    چرا بانک مسکن به بازنشستگان وام...

    بانک مسکن تکلیف خود مبنی بر پرداخت ۴۰ هزار فقره تسهیلات خرید و ساخت مسکن از محل اقساط بازگشتی مسکن مهر به بازنشستگان را انجام نداد.

  • مالیات کمرشکن بر لوکس‌ها؛ ۵ میلیون تومان مالیات برای خانه ۱۵ میلیاردی

    مالیات کمرشکن بر لوکس‌ها؛ ۵ میلیون...

    پیمانه اقتصادی بورس سقوط کرد؛ وزیر اقتصاد مهمترین حمایت دولت از بازار سرمایه را اعلام کرد/ این سه کسب‌وکار از بند انحصار آزاد شدند

  • لزوم اتصال شهرهای جنوبی فارس به راه آهن

    لزوم اتصال شهرهای جنوبی فارس به راه آهن

    نماینده مردم لارستان،خنج،گراش و اوز پیش از سفر رئیس جمهور به استان فارس، در گفتگویی با وزیر راه و شهرسازی بر لزوم توجه به پروژه های راه و شهرسازی و مسکن در حوزه انتخابیه خود تأکید کرد.

  • چینی ها برای ساخت مسکن به ایران می آیند

    چینی ها برای ساخت مسکن به ایران می آیند

    عضو کمیسیون عمران مجلس ضمن مخالفت با مذاکره وزارت راه با چینی‌ها برای ساخت انبوه‌ مسکن در ایران، گفت:‌انبوه‌سازان ایرانی توان ساخت یک میلیون مسکن را دارند.

  •  ۱۱۰ هزار معلول «خانه» ندارند/درخواستی از دولت برای واگذاری مسکن رایگان به معلولان

    ۱۱۰ هزار معلول «خانه» ندارند/درخواستی...

    مدیرعامل انجمن حمایت از حقوق معلولان ایران اعلام کرد که بیش از ۱۱۰ هزار معلول در کشور فاقد مسکن هستند.