بازار املاک / کاهش قیمت اجاره بها به دلیل نبود متقاضی

کاهش قیمت اجاره بها به دلیل نبود متقاضی

کاهش قیمت اجاره بها به دلیل نبود متقاضی

مشاوران املاک می‌گویند، اجاره‌بها بیش از یک ماه است که دستخوش افزایش قیمت شده، اما چون متقاضی در بازار نیست این افزایش قیمت در قرارداد نهایی تعدیل می‌شود.

بازار اجاره مسکن که در نیمه اول سال ۱۴۰۳ رشد شدید و وضعیت تورمی را تجربه کرد از ابتدای نیمه دوم سال گذشته وارد مسیر کاهش قیمتی شد. 
از آنجا که قراردادهای اجاره مسکن عمدتاً یکساله است، مهم‌ترین شاخص آماری برای سنجش شرایط تورمی در این بازار، وضعیت تورم نقطه به نقطه یا تورم اجاره‌ در یک ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل (مقطع زمانی شروع تا اتمام مدت زمان قرارداد اجاره) است.
تورم نقطه به نقطه در بازار اجاره مسکن نه‌تنها از مهرماه سال قبل در هر ماه نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل کمتر شد که در آخرین آمار رسمی منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران، در آذرماه ۱۴۰۴ به کمترین سطح، دست‌کم از نیمه دوم سال ۱۴۰۱ رسید.
در حالی که تورم نقطه به نقطه شاخص اجاره مسکن خانوارهای کشور براساس گزارش شاخص قیمت مصرف‌کننده مرکز آمار ایران در آذرماه ۱۴۰۴ به سطح ۳۳.۴ درصدی رسید، این میزان دست‌کم از آغاز نیمه دوم سال ۱۴۰۱ بی‌سابقه بوده است.
در واقع این سطح تورم شاخص اجاره مسکن حداقل از بیش از ۳۸ ماه اخیر، کمترین سطح تورمی در این بازار محسوب می‌شود.
براساس آخرین آمارهای رسمی منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران، تورم شاخص اجاره مسکن در آذرماه امسال، همچنین نسبت به همین شاخص در سال گذشته و نسبت به شاخص کل قیمت مصرف‌کننده (تورم عمومی)، کمتر بوده است.
 آذرماه سال گذشته تورم نقطه به نقطه شاخص اجاره مسکن خانوارهای کشور ۳۸.۲ درصد بود. در آذرماه ۱۴۰۲ نیز این میزان بیش از ۴۰ درصد و در آذرماه ۱۴۰۱ بیش از ۴۱ درصد گزارش شده بود. 
با این حال از نیمه دوم سال گذشته، تورم نقطه به نقطه اجاره مسکن از تب ۴۰ درصدی فاصله گرفته و با ادامه مسیر کاهشی در ۹ ماه اول ۱۴۰۴ به سطح ۳۳.۴ درصدی در آذرماه نسبت به ماه مشابه سال قبل رسید.
کاهش تب تورم سالانه شاخص اجاره مسکن نیز در آمارهای رسمی مشهود است. 
تورم سالانه شاخص اجاره مسکن خانوارهای کشور به روایت مرکز آمار ایران، در حالی در آذرماه امسال به سطح ۳۵.۶ درصدی رسید که این میزان نیز از خردادماه ۱۴۰۲ (۳۰ ماه اخیر)، کمترین سطح تورم سالانه اجاره مسکن محسوب می‌شود.

فعالان بازار چه می‌گویند؟
با وجود آمار رسمی، فعالان بازار مسکن در تهران از افزایش قیمت‌های درخواستی موجران در یک ماه گذشته خبر می‌دهند. 
با این حال، آنها تأکید می‌کنند که به دلیل نبود متقاضی کافی، این افزایش‌ها لزوماً به معامله نهایی تبدیل نمی‌شود. به عبارت دیگر، بازار اجاره پس از رکود در معاملات خرید و فروش، اکنون با کمبود تقاضا مواجه شده است.
عباس فاتح، یکی از مشاوران املاک در بریانک، می‌گوید: «افزایش قیمت طلا، دلار و مصالح ساختمانی، زنجیره‌وار به بازار اجاره سرایت کرده است. 
قیمت اجاره واحدهای نوساز با امکانات کامل در این منطقه بین ۱۲ تا ۲۰ میلیون تومان به ازای هر متر مربع ذکر می‌شود.»
این مشاور املاک متوسط قیمت اجاره واحد نوساز و فول امکانات در این منطقه را متری ۲۰ میلیون و کمترین قیمت را متری ۱۲ میلیون تومان عنوان کرد.
وی گفت: «بخشی از افزایش قیمت اجاره به‌خاطر افزایش قیمت مسکن است چون کسانی که به منظور سرمایه‌گذاری ملک می‌خرند و توقع دارند بخشی از هزینه خرید از رهن واحد تأمین شود به همین دلیل افزایش قیمت مسکن به اجاره بها منتقل می‌شود.»
جعفر نجاری، مشاور املاک فعال در منطقه ۱۶ نیز معتقد است که عرضه بسیار محدود واحد برای اجاره، دلیل اصلی پیشنهاد قیمت‌های بالا توسط مالکان است.
رسول نجف‌آبادی، مشاور املاک فعال در شرق تهران (میدان امام حسین) می‌گوید: «تقاضا برای اجاره بشدت محدود است. 
اجاره یک واحد ۸۰ متری قدیمی و نوساز به ترتیب حدود ۱۵ و ۲۰ میلیون تومان به ازای هر مترمربع برآورد می‌شود.»
او می‌گوید: «متوسط رهن واحد ۸۰ متری در این منطقه حدود یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان است حتی اگر تقاضایی باشد مستأجران «زورشان» به این اجاره‌ها نمی‌رسد.»
 این فعال بازار اجاره قیمت هر متر مسکن اجاره‌ای در این منطقه را برای واحدهای قدیمی حدود ۱۵ و برای واحد جدید حدود ۲۰ میلیون تومان اعلام کرد.
محمود فرخی، مشاور املاک در منطقه ۷ نیز می‌گوید: «قیمت‌ها نسبت به دو ماه پیش افزایش یافته و رهن یک واحد ۷۰ متری در محله‌های پایین‌تر این منطقه حدود ۱.۴ میلیارد تومان است.»
هادی شیرانی مشاور املاک در منطقه ۱۴ (اتوبان آهنگ) از افزایش ۱۰ درصدی قیمت اجاره در این منطقه در دو ماه اخیر خبر می‌دهد و می‌گوید: «قیمت اجاره در دو ماه اخیر حدود ۱۰ درصد افزایش یافته، اما متقاضی بسیار کم است. 
قیمت هر مترمربع اجاره واحد مسکونی بین ۱۰ تا ۱۲ میلیون تومان است.»
وحید ابراهیمی، مشاور املاک در نارمک می‌گوید: «بسیاری از مالکان به امید فروش ملک در آینده با قیمت بالاتر، تمایلی به اجاره دادن با قیمت کنونی ندارند و ترجیح می‌دهند واحد را تا سال آینده خالی نگه دارند.»

مقایسه آمار تورم اجاره در بازه زمانی ۳ سال اخیر
با توجه به آمار رسمی، کارشناسان بازار مسکن معتقدند، افزایش قیمت به قرارداد نهایی نمی‌رسد و با توجه به تقاضای پایین، عرضه‌کنندگان ناچارند قرارداد را با قیمت پایین‌تری ثبت کنند.
مقایسه آمار تورم اجاره در بازه زمانی ۳ سال اخیر نشان می‌دهد، بازار اجاره ۱۴۰۴ در ۹ ماه اول سال‌جاری، شرایط باثبات‌تری را در مقایسه با وضعیت تورمی این بازار در سال‌های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ تجربه کرده است.
میانگین تورم ماهانه شاخص اجاره مسکن در سه فصل اول ۱۴۰۴ معادل ۲.۴ درصد بوده که این میزان در همین بازه زمانی در سال ۱۴۰۳ برابر با ۲.۷ درصد و در سال ۱۴۰۲ برابر با ۳ درصد بوده است.
متوسط تورم نقطه به نقطه شاخص اجاره‌بهای مسکن که در ۹ ماه اول سال ۱۴۰۲ حدود ۳۹ درصد بوده است، در همین بازه زمانی در سال ۱۴۰۳ به ۴۱.۶ درصد افزایش یافته اما در ۹ ماهه اول امسال با کاهش قابل توجه به سطح ۳۵ درصدی بازگشته است.
این آمارها نشان می‌دهد به رغم رشد قابل توجه و تورم بالا در بهای انواع کالاها و خدمات مصرفی خانوارهای کشور، بازار اجاره اما کم‌التهاب‌تر از سایر بازارها و همچنین وضعیت آن در دو سال قبل بوده است.

فاصله تورم اجاره با تورم عمومی
نکته مهم دیگر، فاصله گرفتن تورم اجاره از تورم عمومی است. در آذرماه ۱۴۰۴، تورم نقطه‌به‌نقطه اجاره (۳۳.۴درصد) حدود ۱۹ واحد درصد از تورم عمومی (۵۲.۶درصد) کمتر بود. تورم سالانه اجاره (۳۵.۶درصد) نیز ۶.۶ واحد درصد پایین‌تر از تورم عمومی ثبت شد.

تورم سالانه اجاره در کمترین سطح ۳۰ ماه اخیر
تورم سالانه شاخص اجاره مسکن نیز در آذرماه ماه امسال به سطح ۳۵.۶ درصد رسید که کمترین میزان تورم سالانه این شاخص طی ۳۰ ماه اخیر محسوب می‌شود و از خردادماه ۱۴۰۲ تاکنون بی‌سابقه بوده است. 
تورم سالانه شاخص اجاره مسکن همچنین معادل ۶.۶ واحد درصد از میزان رشد(تورم) شاخص کل قیمت مصرف‌کننده، در آذرماه ۱۴۰۴ کمتر بوده است.
مجموعه داده‌های منتشر شده در گزارش مرکز آمار ایران در خصوص تحولات شاخص قیمت مصرف‌کننده در آذرماه ۱۴۰۴ نشان می‌دهد روند کاهش سرعت رشد اجاره‌بها که از نیمه دوم سال گذشته آغاز شده بود، همچنان ادامه دارد.
دیدگاه‌های کارشناسی نشان می‌دهد ادامه این روند کاهشی در نمودار تورم شاخص اجاره مسکن در ماه‌های بعد، به همراه اجرای سیاست‌های موفق به منظور توانمندسازی مستأجرها و حمایت از گروه‌های کم‌درآمد نیازمند به مسکن، به شرط بهبود شرایط اقتصاد کلان کشور و رشد مناسب دستمزدها و درآمدهای واقعی خانوارها، می‌تواند فشار اجاره‌نشینی ناشی از رشد شدید اجاره‌بها در سال‌های گذشته را کاهش دهد.

  • پیش بینی حساس قیمت مسکن بعد از عید 1404

    پیش بینی حساس قیمت مسکن بعد از عید 1404

    زمزمه‌هایی در بازار مسکن از احتمال گرانی در سال آینده شنیده می‌شود. فعالان این حوزه معتقدند که قیمت مسکن در حال حاضر در پایین‌ترین سطح خود قرار دارد و پیش‌بینی می‌شود جهش قیمت‌ها رخ دهد. اما برخی دیگر بر این باورند که بازار مسکن در دو سال اخیر در رکود بوده و این وضعیت تا زمانی که سرمایه‌های موجود در بازار طلا و ارز به سمت بازار مسکن هدایت نشود، ادامه خواهد داشت.

  • شرایط جدید وام ودیعه مسکن

    شرایط جدید وام ودیعه مسکن

    دریافت این نوع وام معمولاً به شرایط خاصی متصل است که باید توسط درخواست‌کننده رعایت شود.

  • تسهیلات ساخت ۵۵۰ میلیون تومانی

    تسهیلات ساخت ۵۵۰ میلیون تومانی

    شورای عالی مسکن پیش از این تصویب کرده بود که‌ بانک ها ۲۰ درصد از تسهیلات خود را به حوزه مسکن پرداخت کنند اما متاسفانه شاهد آن هستیم که این قانون اجرایی نمی شود و همین امر خود باعث کاهش میزان ساخت وساز در کلان شهرها از جمله تهران شده است.

  • تبخیر وام مسکن به ۳۰‌درصد می‌‌‌رسد

    تبخیر وام مسکن به ۳۰‌درصد می‌‌‌رسد

    وام خرید مسکن در کشور تطابقی با متوسط قیمت هر مترمربع آپارتمان ندارد، درواقع سهم پوشش‌‌‌دهی وام درکل هزینه خرید خانه بسیار پایین بوده و همین امر از جمله دلایل بروز رکود تاریخی در بازار مسکن کشور تلقی می‌شود.

  • آخرین وضعیت بازار مسکن

    آخرین وضعیت بازار مسکن

    در حال حاضر هزینه ساخت در مواردی به بیش از نرخ واحد‌های آماده در بازار مسکن رسیده است. بازار مسکن در رونق نسبی غیرتورمی پیش از عید به سر می‌برد، اما قیمت‌های اعلامی نسبت به سال گذشته تغییر محسوسی نداشته و در مواردی کاهش نیز یافته است.

  • جدیدترین وضعیت بازارجدیدترین وضعیت بازار مسکن مسکن

    جدیدترین وضعیت بازارجدیدترین وضعیت...

    رئیس اتحادیه مشاوران املاک از افزایش نقل و انتقالات در دفاتر املاک از دی‌ماه به دلیل نزدیک شدن به عید نوروز خبر داد، اما تاکید کرد که این رونق با افزایش قیمت همراه نبوده است.

  • پرداخت وام مسکن فقط با حضور واسطه ها

    پرداخت وام مسکن فقط با حضور واسطه ها

    در بازار مسکن ایران پدیده‌ای جدید مشاهده شده است؛ واسطه‌هایی که با همکاری بنگاه‌های املاک، روند دریافت وام بانکی را برای خریداران سرعت می‌بخشند. این افراد که معمولاً در سیستم بانکی نفوذ دارند، با دریافت مبالغی خدمات خود را ارائه می‌کنند. هرچند حضور این واسطه‌ها می‌تواند روند دریافت وام را برای متقاضیان تسهیل کند، اما سوالاتی درباره شفافیت، عدالت و نظارت بانکی بر این فرایندها مطرح شده است.

  • رونق بازار مسکن ایران

    رونق بازار مسکن ایران

    همزمان با کاهش تنش‌ها در منطقه و نزدیک شدن به روزهای پایانی سال، به نظر می‌رسد رکود بازار مسکن نیز رو به بهبود رفته و میزان معاملات مسکن رشد کرده است. در همین راستا، منصور غیبی،‌ کارشناس بازار مسکن، گفته است، میزان معاملات مسکن در دی‌ماه افزایش یافته و بالاترین میزان خرید مربوط به خریدهای سرمایه‌ای بوده است. حالا سوال این است که با تشکیل دولت دونالد ترامپ، بازار مسکن چه وضعیتی پیدا خواهد کرد.

  • قیمت خانه افسار پاره کرد

    قیمت خانه افسار پاره کرد

    مهمترین مولفه‌های مهم اثرگذار در تعیین قیمت مسکن، نرخ ارز است؛ بنابراین دور از انتظار نیست که افزایش قیمت دلار در بازار آزاد بر روی قیمت‌ها در بازار مسکن اثر گذار باشد.

  • افزایش قیمت مسکن تا پایان سال ۱۴۰۳

    افزایش قیمت مسکن تا پایان سال ۱۴۰۳

    تحولات سیاسی می‌تواند به چالش‌های جدیدی برای اقشار کم‌درآمد و متوسط منجر شود. رشد سریع قیمت‌ها در بازار مسکن، توان خرید مردم را کاهش داده و موجب افزایش شکاف طبقاتی در تأمین مسکن خواهد شد. این وضعیت ممکن است به بحران‌های اجتماعی مانند افزایش نرخ بی‌خانمانی و کاهش سطح رفاه عمومی منجر شود.

  • فروش اقساطی مسکن آغاز شد

    فروش اقساطی مسکن آغاز شد

    مدیرعامل بانک مسکن از فروش اقساطی ۷۵ هزار واحد نهضت ملی مسکن خبر داد و گفت: بانک مسکن باید ۱۷۲ هزار میلیارد تومان برای این طرح تامین مالی انجام دهد.

  • معاملات مسکن از رکود خارج شد

    معاملات مسکن از رکود خارج شد

    بررسی‌ بازار مسکن نشان می‌دهد که برخلاف ماه‌های گذشته، عرضه در اکثر محله‌ها و مناطق افزایش داشته است.

  •  تا قبل از عید خانه بخریم یا صبر کنیم ؟

    تا قبل از عید خانه بخریم یا صبر کنیم ؟

    بازار مسکن در شرایط رکودی قرار دارد و خریداران با احتیاط وارد این بازار می‌شوند. با توجه به تحولات سیاسی منطقه و سیاست‌های اقتصادی دولت چهاردهم، کارشناسان معتقدند که تثبیت امنیت و اجرای سیاست ارز تک‌نرخی می‌تواند به خروج بازار مسکن از رکود کمک کند. در این شرایط، خریداران باید پیش از افزایش قیمت‌ها اقدام کنند تا از افزایش تقاضا و گرانی بعدی جلوگیری کنند.

  • پشت پرده گرانی خانه فاش شد

    پشت پرده گرانی خانه فاش شد

    واحدهای طرح نهضت ملی مسکن که قرار بود زیر یک میلیارد تومان ساخته شوند

  • هزینه اوراق وام بانک مسکن چقدر است؟

    هزینه اوراق وام بانک مسکن چقدر است؟

    وام مسکن یکی از روش‌های اصلی تأمین مالی خرید خانه در ایران است که از طریق روش‌های مختلفی مانند وام‌های بانکی، صندوق‌های پس‌انداز مسکن، وام جوانان و اوراق تسهیلات مسکن (تسه) ارائه می‌شود.

  • احیای بازار مسکن با روش مجلس

    احیای بازار مسکن با روش مجلس

    در شرایطی که یکی از اعضای هیئت‌رئیسه کمیسیون عمران مجلس از وقوع تحولات مثبت در بازار مسکن طی ماه‌های آینده خبر داده و ابراز امیدواری کرده است، برخی فعالان این حوزه نظر دیگری دارند و به شیوه‌های جدید و متفاوتی که متقاضیان برای تأمین نیازهای خود به کار می‌گیرند، اشاره می‌کنند.

  • مسکن مهر ارزان تر است یا مسکن ملی؟

    مسکن مهر ارزان تر است یا مسکن ملی؟

    بررسی بازار مسکن نشان می‌دهد، خرید واحدهای آماده مسکن مهر به مراتب ارزان‌تر از واحدهای در حال ساخت نهضت ملی مسکن بوده و برای مردم مقرون‌به‌صرفه تر است.

  • بحران مسکن چگونه به پایان می رسد؟

    بحران مسکن چگونه به پایان می رسد؟

    در هفته های اخیر بازار مسکن شاهد نوسانات رفتار معامله گران و قیمت ها بود. بر اساس گزارش اتاق تعاون ایران، دو عامل اصلی در افزایش اخیر قیمت مسکن مؤثر بوده‌اند: در هفته های اخیر بازار مسکن شاهد نوسانات رفتار معامله گران و قیمت ها بود.

  • حال بازار مسکن چطور است؟

    حال بازار مسکن چطور است؟

    موتور اصلی تورم مسکن که خریداران سرمایه‌ای بودند، اکنون تقریباً خاموش شده و این موضوع به رکود سنگین در معاملات مسکن منجر شده است.

  • وام قرض‌الحسنه 750 میلیون تومانی

    وام قرض‌الحسنه 750 میلیون تومانی

    این وام با شرایطی خاص و بازپرداخت بلند مدت طراحی شده است تا این قشر از جامعه بتوانند با هزینه‌ ای مناسب و امکانات بهتر به خرید یا ساخت مسکن اقدام کنند.

  • شوک بزرگ به خریداران مسکن!

    شوک بزرگ به خریداران مسکن!

    قیمت مسکن طی سال‌های اخیر افزایش بی‌سابقه‌ای داشته و بازارهای موازی نیز بر این روند تاثیر گذاشته‌اند. در این میان قیمت دلار یکی از اصلی‌ترین مولفه‌های تاثیرگذار بر بازار مسکن بوده است.