بازار املاک / فرار خریداران از بازار مسکن

فرار خریداران از بازار مسکن

فرار خریداران از بازار مسکن

رییس انجمن انبوه‌سازان تهران با اشاره به افزایش شدید هزینه‌های ساخت گفت: امروز هزینه ساخت با دلار 130 هزار تومانی محاسبه می‌شود، اما فروش آپارتمان با قیمت‌هایی انجام می‌شود که تناسبی با این هزینه‌ها ندارد.

بازار مسکن در شرایطی قرار گرفته که هم زمان با تداوم رکود معاملاتی، فشار هزینه های ساخت به نقطه ای بی سابقه رسیده است. 

افزایش نااطمینانی های سیاسی ناشی از احتمال وقوع جنگ دیگر، تشدید تنش های اجتماعی و رشد فزاینده قیمت مصالح ساختمانی، مسیر فعالیت سازندگان را با اختلال جدی مواجه کرده و بسیاری از پروژه های ساختمانی را به حالت تعلیق درآورده است.

این وضعیت در حالی رقم خورده که پیش از این نیز، شکاف عمیقی میان قدرت خرید خانوارها و قیمت تمام شده مسکن وجود داشت و تقاضای مؤثر به شدت تضعیف شده بود.

عضو هیئت مدیره انجمن انبوه سازان تهران در رابطه با میزان رغبت سازندگان به ادامه فعالیت اظهار کرد: درصد شروع پروژه های جدید کاهش یافته به دلیل اینکه سرمایه در گردش محدود است و درآمد حاصل از فروش پروژه های قبلی هنوز بازنگشته است. 

بسیاری از سازندگان در این بازار راکد، علاقه ای به شروع کار جدید ندارند.

در چنین فضایی، اگرچه قیمت اسمی مسکن در برخی مقاطع افزایش یافته، اما این رشد قیمتی به رونق بازار منجر نشده و معاملات همچنان در رکود عمیق قرار دارد.

 از سوی دیگر، هزینه ساخت که متأثر از نرخ ارز و تورم عمومی افزایش یافته، فشار مضاعفی بر سازندگان وارد کرده و بسیاری از آن ها را ناچار به توقف یا خروج از بازار کرده است. 

هم زمان، پروژه های حمایتی دولت از جمله نهضت ملی مسکن نیز با چالش هایی در حوزه تأمین مالی و افزایش هزینه ها روبه رو شده اند.

در همین رابطه، رامین گوران، رییس انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان استان تهران  به بررسی وضعیت فعلی ساخت وساز، چشم انداز بازار مسکن و موانع پیش روی تولید پرداخته است.

سازندگان ناچارند به سمت پروژه های کوچک مقیاس حرکت کنند

رامین گوران با اشاره به قرار گرفتن کشور در فضای پرریسک ناشی از جنگ، وضعیت فعلی ساخت وساز را بسیار نگران کننده توصیف کرد و گفت: شرایط کنونی تنها نتیجه جنگ 12روزه و اعتراضات اخیر نیست، 

بلکه این موضوعات صرفاً فشارهایی را تشدید کرده که از مدت ها قبل در بازار مسکن وجود داشت. 

حتی پیش از این نیز به دلیل افزایش شدید قیمت ها و تورم، تقاضای مؤثر در بازار عملاً از بین رفته بود و خانوارها توان خرید مسکن را نداشتند.

به گفته او، در چنین شرایطی پروژه های جدید یا متوقف شده اند یا با احتیاط بسیار بالا پیش می روند.

گوران تأکید کرد: سازندگان ناچارند به سمت پروژه های کوچک مقیاس یا مدل های جدید ساخت حرکت کنند، چراکه ادامه الگوهای گذشته دیگر امکان پذیر نیست.

بسیاری از سازندگان خرد، دیگر توان ادامه فعالیت ندارند
رییس انجمن انبوه سازان تهران با اشاره به افزایش شدید هزینه های ساخت گفت: امروز هزینه ساخت با دلار 130 هزار تومانی محاسبه می شود، اما فروش آپارتمان با قیمت هایی انجام می شود که تناسبی با این هزینه ها ندارد. 

ما پیش از این هم اختلاف قیمت داشتیم، اما نه با چنین شدتی. برای اولین بار شاهد اختلافی تقریباً دوبرابری میان هزینه ساخت با دلار 130 هزار تومانی و قیمت فروش با دلار 70 هزار تومانی هستیم.

او اضافه کرد: سازندگان حاضرند واحدهای خود را با تخفیف بفروشند، اما خریداری وجود ندارد. 

اگر هم با قیمت پایین، فروشی انجام می شود، صرفاً برای حفظ تاب آوری مالی مجموعه یا خروج تدریجی از بازار است. بسیاری از سازندگان خرد، دیگر توان ادامه فعالیت ندارند و پروژه ها را تعطیل کرده اند.

قیمت مصالح ساختمانی به طور روزانه در حال افزایش است
گوران با اشاره به وضعیت پروژه های ساختمانی در تهران ادامه داد: برآورد ما این است که بیش از 70 درصد پروژه های متوسط در تهران تعطیل شده اند.

 پروژه های کوتاه مرتبه و متوسط مرتبه ای که از گذشته مجوز داشتند نیز به دلیل افزایش هزینه ها متوقف شده اند.

رییس انجمن انبوه سازان تهران یکی از دلایل اصلی این وضعیت را افزایش شدید قیمت مصالح ساختمانی عنوان کرد و با اشاره به قیمت ها در مناطق متوسط شهر گفت: در حالی که قیمت آپارتمان در منطقه متوسط شهر تهران به صورت اسمی حدود متری 120 میلیون تومان اعلام می شود، 

در عمل حتی با متری 90 میلیون تومان هم خریداری وجود ندارد.

او ادامه داد: قیمت مصالح ساختمانی به طور روزانه در حال افزایش است. برای مثال، میلگرد که تا ماه گذشته کیلویی 40 هزار تومان بود، حالا به بیش از 50 هزار تومان رسیده که نشان دهنده افزایش حدود 30 درصدی در یک ماه است.

گوران با اشاره به چشم انداز بازار مسکن در صورت تداوم شرایط فعلی گفت: در بازار مسکن ایران، کاهش تولید معمولاً به افزایش قیمت منجر می شود،

 اما این افزایش الزاماً به رونق ختم نمی شود. ما با رکود عمیقی مواجه هستیم؛ افزایش قیمت فزاینده خواهیم داشت، اما معاملات شکل نمی گیرد، چون متقاضی توان خرید ندارد.

آخرین جزییات از خروج پروژه های نهضت ملی مسکن
او درباره تأثیر بازارهای موازی نیز گفت: ناامنی سیاسی و وضعیت نه جنگ نه صلح باعث می شود مردم به نقدشوندگی سرمایه شان فکر کنند و منابع خود را از مسکن خارج کرده و به سمت طلا و ارز ببرند.

 البته این بازارها هم ظرفیت محدودی دارند و ممکن است بخشی از این سرمایه ها دوباره به مسکن بازگردد.

در مجموع، وقتی تولید مسکن به حداقل می رسد، این موضوع بسیار نگران کننده است. باید تمام موانع پیش روی تولید مسکن برداشته شود. 

این کار نیازمند کمک دولت، دستگاه های خدمات رسان و نهادهای مرتبط است. اگر این حمایت ها انجام شود، چرخه تولید مسکن می تواند به اقتصاد کشور کمک کند.

گوران در پایان با اشاره به پروژه های نهضت ملی مسکن تأکید کرد: در این پروژه ها دو مشکل اساسی وجود دارد. 

اول اینکه با افزایش شدید قیمت مصالح، برآوردهای اولیه به هم خورده است. قرار بود واحدهای 100 متری با حدود یک میلیارد تومان ساخته شوند و بخشی از آن از آورده مردم تأمین شود؛ 

مثلاً نسبت 35 به 65. اما حالا شرایط تغییر کرده است. از طرف دیگر، بانک ها با تأخیر وارد تأمین مالی شدند و در این فاصله قیمت ها بالا رفت.

 مردم هم توان پرداخت اقساط را ندارند. در نتیجه، پروژه هایی که قرار بود طی دو سال تکمیل شوند، به پروژه های بلندمدت تبدیل شده اند و همین موضوع تکمیل آن ها را با دشواری های جدی مواجه کرده است.

  • با انتشار 5000 آگهی جعلی، قیمت مسکن را افزایش دادند

    با انتشار 5000 آگهی جعلی، قیمت مسکن را...

    دبیر کارگروه تنظیم و کنترل بازار املاک و مستغلات با بیان اینکه با قانون جدید مسکن جلوی انتشار آگهی‌های جعلی را می‌گیریم، گفت: گزارش‌هایی داشتیم که یک فرد با انتشار 5 هزار آگهی فیک از طریق یکی از سکوهای اینترنتی توانست 5 درصد قیمت یک منطقه را افزایش دهد.

  • پیش‌بینی بازار مسکن؛ زمان مناسب برای خرید

    پیش‌بینی بازار مسکن؛ زمان مناسب برای...

    واسطه‌های بازار مسکن پیش‌بینی می‌کنند که در صورت ادامه روند نزولی بازارهای سرمایه نظیر دلار، طلا و سکه، قیمت مسکن افزایش خواهد یافت. برخی از واسطه‌های ملکی معتقدند که در صورت ادامه روند نزولی بازارهای سرمایه با نقدشوندگی بالا مانند دلار، طلا و سکه، افزایش قیمت مسکن را شاهد خواهیم بود.

  • اهدا زمین رایگان به اقشار کم درآمد

    اهدا زمین رایگان به اقشار کم درآمد

    زمین رایگان با اجاره ٩٩ ساله در اختیار افرادی قرار خواهد گرفت که در روستاها ساکن شوند. بدین ترتیب تا پایان دولت به ٢ میلیون متقاضی در شهرها و روستاها زمین داده می‌شود

  • ۷۰ درصد حقوق کارگران صرف اجاره‌بها می‌شود

    ۷۰ درصد حقوق کارگران صرف اجاره‌بها...

    ​رئیس کانون عالی انجمن های صنفی کارگری کشور با اشاره به اینکه اصل ۳۱قانون اساسی درباره تأمین مسکن همواره رعایت نشده است گفت: کدام کارگری با ۱۱ میلیون حقوق می تواند از پس هزینه های مسکن در کشور برآید؟

  •  خرید خانه با سرمایه کم

    خرید خانه با سرمایه کم

    خرید خانه با سرمایه کم ممکن است چالش بزرگی به نظر برسد، اما با برنامه‌ریزی دقیق و استراتژی‌های مناسب می‌توانید به این هدف دست یابید. به بررسی روش‌ها و نکات کلیدی برای خرید خانه با حداقل سرمایه پرداخته و راهکارهای عملی برای شما ارائه خواهیم داد.

  • آرامش قیمت مسکن و تب تند اجاره بها

    آرامش قیمت مسکن و تب تند اجاره بها

    بانک مرکزی داده های خود از وضعیت بازار مسکن تهران را برای اردیبهشت و خرداد امسال به روزرسانی کرد. با استفاده از این داده ها مشخص می شود که در سه ماهه نخست امسال، معاملات مسکن در این شهر حدود ۸ درصد بیشتر شده و این اتفاق همزمان با تورم ۵.۵ درصدی مسکن رخ داده است.

  • دریافت وام اجاره 200 میلیون تومانی

    دریافت وام اجاره 200 میلیون تومانی

    وام ودیعه مسکن یکی از راه هایی است که افراد برای رهایی خود از کرایه خانه به آن امید دارند. در این فصل که همه درگیر اسباب کشی هستند خیلی از مستأجران به وام ودیعه مسکن فکر میکنند ولی وقتی مبلغ و سود آن را می‌بینند از این فکر خیلی ها منصرف می‌شوند و به دنبال راه دیگری برای جبران هستند.

  • خبر مهم برای مستاجران

    خبر مهم برای مستاجران

    سقف اجاره بهای مسکن به ۳۱ استان کشور ابلاغ شد که با اجرای آن شاهد قانونی شدن کامل سقف اجاره بهای مسکن خواهیم بود.

  • کمک سامانه خودنویس به مستاجران

    کمک سامانه خودنویس به مستاجران

    انتفاع مالی مستاجران و موجران از محل ثبت رایگان قرارداد اجاره در سامانه خودنویس به مرز هزار میلیارد تومان رسیده است. طبق آمار‌های وزارت راه و شهرسازی، در دوره فعالیت سامانه خودنویس ۵۷۰ هزار و ۷۵۴ قرارداد اجاره در این سامانه ثبت شده و کل حق کمیسیون این قرارداد‌ها در هزینه طرفین معامله صرفه جویی شده است.

  • قیمت مسکن بعد از انتخابات

    قیمت مسکن بعد از انتخابات

    نتظار از دولت چهاردهم آن است که بهبود فضای کسب و کار، رفع موانع تامین مالی شامل پیش‌فروش و تسهیلات مسکن، دیپلماسی فعال برای توسعه خدمات مهندسی و ارتقای توان علمی صنعت ساختمان را مدنظر قرار دهد.

  • وام نهضت ملی مسکن ۸۰۰ میلیون شد

    وام نهضت ملی مسکن ۸۰۰ میلیون شد

    در هجدهمین جلسه شورای عالی مسکن با افزایش سقف تسهیلات نهضت ملی مسکن در شهرها به ۸۰۰ میلیون تومان موافقت شد.

  • مستاجران از قراردادهای زیرزمینی پرهیز کنند

    مستاجران از قراردادهای زیرزمینی پرهیز...

    نایب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران با بیان اینکه در حال بازار مسکن در طی ماه گذشته متوقف شده و بازار وارد دوران رکود شده است گفت: بازار مسکن به گونه ای است که خریدار و فروشنده آپارتمان طی یک ماه گذشته صبر کردند به گونه ای که نه معامله خرید انجام شده و نه معامله فروش انجام شده است.

  • افزایش وام نهضت ملی مسکن

    افزایش وام نهضت ملی مسکن

    یکی از روش‌های کمک به خرید خانه، که زوج‌های جوان از آن استفاده می‌کنند، دریافت تسهیلات وام مسکن است. محاسبه اقساط وام مسکن نیز موضوع مهمی است که ممکن است باعث پیش آمدن سوالات زیادی شود.

  • مسکن در قفس انتخابات!

    مسکن در قفس انتخابات!

    گزارش‌ های میدانی و بررسی گفته‌های مشاوران املاک نشان می‌دهد این انتخابات قریب‌الوقوع و غیرمنتظره، بازار خرید و فروش املاک را به کمایی موقت فرو برده است. فروشندگان و خریداران مسکن در فاز انتظار فرو رفتند.

  • رشد ۴۰ درصدی قیمت مسکن در یک سال

    رشد ۴۰ درصدی قیمت مسکن در یک سال

    نرخ تورم خردادماه، امروز از سوی مرکز آمار ایران منتشر شد. بر این اساس، مسکن در بازه ماهانه رشد قیمتی برابر با ۲.۳ درصد داشته و بازار اجاره نیز در این بازه تورمی برابر ۲.۲ درصد رشد داشته است. در این بین تورم سالانه مسکن نیز ۴۰.۷ درصد اعلام شده است.

  • اخطار به املاکی ها

    اخطار به املاکی ها

    در شرایط کنونی اگر مالکی قصد داشت اقدام به انعقاد قرارداد بیش از ۲۶ درصد کند اداره کل راه و شهرسازی ، مشاور املاک را متخلف می‌داند و با آن برخورد خواهد کرد.

  • بازار مسکن در دوره کدام دولت آرام بود؟

    بازار مسکن در دوره کدام دولت آرام بود؟

    مشاوران املاک توقف روند «خرید سرمایه‌ای ملک» را در روزهای گذشته به مراتب بیشتر از ابتدای تیر ماه توصیف می‌کنند و تا حدودی هم این «صبر» را بیش‌از «توقف روند فروش» می‌دانند که همین اثر ثبات یا کاهشی روی قیمت گذاشته است. با این حال، هنوز «داده فراگیر از نبض قیمت فروش آپارتمان در کل شهر تهران» در دسترس نیست و با این تحقیق میدانی از برخی محله‌ها و برخی مناطق، نمی‌توان «تصویر مشخص از اینکه قیمت مسکن در تیرماه نسبت به خرداد کاهش پیدا کرد یا افزایش یافت»، ارائه کرد.

  • وام قرض‌الحسنه ۷۵۰میلیونی برای اجاره‌نشینان

    وام قرض‌الحسنه ۷۵۰میلیونی برای...

    برای همه افرادی که در طرح نهضت ملی مسکن ثبت نام کرده‌اند، تسهیلات و وام پیش بینی شده است. مقرر شد در یک ماه و طی سه نوبت به متقاضیانی که بانک‌های آنان مشخص شده، اطلاع رسانی شود و در صورتی که به بانک مراجعه نداشته باشند، در گروه افرادی لحاظ می‌شوند که از گرفتن تسهیلات منصرف شده‌اند.

  • سقف مجاز افزایش اجاره‌بها

    سقف مجاز افزایش اجاره‌بها

    با توجه به قانون ساماندهی بازار زمین و مسکن و تعیین نرخ تورم سقف اجاره بها با نظر شورای عالی مسکن و اعلام نهایی شورای مسکن استان تهران در جلسه صد و هشتم این شورا در محل شهرستان پردیس، افزایش ۲۶ درصدی برای سال جاری اعلام شده است، این مساله کاملاً رسمی و قانونی بوده و اتحادیه مشاوران املاک تهران نیز موضوع را رسماً اعلام کرده است.

  • نگاه کاندیداهای انتخابات ریاست‌ جمهوری به مسکن

    نگاه کاندیداهای انتخابات ریاست‌ جمهوری...

    نگاه نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری، به غیر از یک نفر از کاندیداها، نسبت به «یکی از مهم‌ترین مسائل اقتصادی خانوارها، یعنی تامین مسکن» از اظهارنظرهای آنها و همچنین اعضای ستادهای انتخاباتی‌شان مشخص شد. بررسی‌های دنیای‌اقتصاد از آنچه محمدباقر قالیباف، مسعود پزشکیان، سعید جلیلی، علیرضا زاکانی و همچنین امیرحسین قاضی‌زاده‌هاشمی درنظر دارند برای خانه‌اولی‌ها انجام دهند، نشان می‌دهد دو کاندیدا با مداخله مستقیم دولت در مسکن‌سازی به شیوه‌هایی که از دهه ۸۰ روی زمین‌های دولتی پیاده شد، زاویه دارند. یکی از ا

  • واکنش بازار به قیمت‌گذاری دولتی مسکن

    واکنش بازار به قیمت‌گذاری دولتی مسکن

    یک کارشناس اقتصاد مسکن با بیان اینکه اعلام سقف اجاره‌بها براساس نرخ تورم موضوع جدیدی در بازار مسکن نیست، گفت: در بحث خرید‌و‌فروش مسکن قیمت‌گذاری برای یک کالای ناهمگن از سوی دولت یک شوخی است.