بازار املاک / افزایش سهم ودیعه در اجاره مسکن

افزایش سهم ودیعه در اجاره مسکن

افزایش سهم ودیعه در اجاره مسکن

سهم «پول پیش-ودیعه» به «اجاره ماهانه» در قرارداد اجاره افزایش یافته است. در این شرایط قابل‌توجهی از مستاجران نیز از این تغییر نسبت استقبال می‌کنند.

رفتار مالی موجر‌ها در قرارداد‌های جدید با مستاجر، تحت‌تاثیر بازدهی یکسری از دارایی‌ها و البته ۳فاکتور دیگر قرار گرفته است.
 بررسی‌ها از ارقام اجاره مسکن در پاییز نشان می‌دهد، وزن پول‌پیش به بالاترین میزان خود در سال‌های گذشته رسیده است.
 انتظارات تورمی به افزایش سهم «پول پیش» به «اجاره ماهانه» در رقم پیشنهادی موجران در آگهی‌های آنلاین منجر شده است. 
دریافت ودیعه بالاتر از سویی ریسک دیرکرد اجاره در شرایط افزایش تنش سیاسی را کاهش می‌دهد 
و از سوی دیگر با ایجاد فرصتی برای سرمایه‌گذاری در سایر بازار‌ها برای موجران، عایدی جاری اجاره‌داری را افزایش می‌دهد.
 در این شرایط مستاجران نیز از افزایش سهم «پول پیش» به «اجاره ماهانه» استقبال می‌کنند، 
اگرچه در شرایط تورمی از ارزش «پول پیش» کاسته می‌شود، اما مستاجران نیز این شیوه را به‌دلیل امنیت خاطر و عدم لزوم پرداخت اجاره ماهانه ترجیح می‌دهند.

عقب‌نشینی «اجاره ماهانه» به نفع «پول پیش»
تمایل موجران به دریافت ودیعه بالاتر در قرارداد‌های اجاره در مهر ماه افزایش یافت؛ 
بررسی از آگهی‌های اجاره آپارتمان در سکو‌های آنلاین نشان از آن دارد 
که از سویی بر تعداد فایل‌های آگهی که خواهان دریافت کل رقم اجاره‌بها به شکل ودیعه هستند افزوده شده 
و از سوی دیگر سهم «پول پیش» به «اجاره ماهانه» در کل رقم پیشنهادی اجاره افزایش یافته است.
در مردادماه امسال سهم «پول پیش» و «اجاره ماهانه» در فایل‌های آگهی به ترتیب ۶۲ و ۳۸ درصد بود.
 این در حالی است که در روز‌های اخیر سهم «پول پیش» از کل رقم اجاره‌بها به ۷۰ تا ۷۵ درصد و سهم «اجاره ماهانه» از کل رقم پیشنهادی اجاره‌بها به ۲۵ تا ۳۰ درصد رسیده است. 
همچنین در روز‌های اخیر ۲۸ درصد فایل‌های آگهی اجاره آپارتمان مربوط به فایل‌هایی است که خواهان دریافت کل رقم پیشنهادی اجاره به شکل «ودیعه» بودند،
 این سهم در نیمه تابستان تقریبا ۲۵ درصد بود.
 متوسط قیمت پیشنهادی اجاره ماهانه یک واحد میان‌متراژ در شهر تهران به یک‌میلیارد و ۶۰۰‌میلیون تومان ودیعه و اجاره ماهانه ۱۹‌میلیون تومانی رسیده است. 
این رقم مربوط به کل شهر تهران است. با تبدیل رقم اجاره ماهانه به ودیعه، میزان رقم قرارداد اجاره به شکل ودیعه کامل به ۲‌میلیارد و ۲۳۰‌میلیون تومان می‌رسد. 
همچنین با تبدیل رقم ودیعه به اجاره ماهانه، میزان رقم اجاره برابر پرداخت ماهانه ۶۷‌میلیون تومان است.
بررسی میدانی از بازار اجاره آپارتمان در گفت‌و‌گو با «مشاوران املاک» نیز افزایش تمایل موجران به دریافت ودیعه بالاتر نسبت به اجاره ماهانه را تایید می‌کند.
 حداقل ۴ عامل اصلی در تغییر رویکرد موجران برای دریافت ودیعه بالاتر دخیل بوده است. 
اولین عامل ریسک ازسرگیری تنش نظامی در کشور در ماه‌های پیش‌رو است. 
جنگ اسفند با موج بیکاری همراه بود، حتی بخش زیادی از مردمی که در پی جنگ تعدیل نشده و همچنان شاغل بودند با تاخیر در دریافت حقوق مواجه شدند. 
بیکاری و کاهش درآمد به تبع جنگ گریبان مشاغل آزاد را نیز گرفت، 
در چنین شرایطی پرداخت اجاره ماهانه به یکی از چالش‌های مهم مستاجران و حتی موجران تبدیل شد. 
در چنین شرایطی تنظیم قرارداد اجاره به شکلی که سهم ودیعه بالاتر باشد، به نوعی تضمینی برای دریافت رقم اجاره و کاهش ریسک تاخیر در پرداخت با بیکاری احتمالی مستاجر است.
عامل دومی که موجران را به سمت دریافت ودیعه بالاتر سوق داده است، ایجاد امکانی برای سرمایه‌گذاری است؛ 
درحالی‌که مبلغ اجاره ماهانه معمولا خرج مصارف جاری زندگی موجران می‌شود، دریافت ودیعه امکان سرمایه‌گذاری را برای آنها فراهم می‌کند. 
اهمیت این سرمایه‌گذاری در شرایطی که اقتصاد کشور تورمی است، دوچندان می‌شود؛ 
چراکه با تورم هر ماه از ارزش واقعی اجاره‌بها کاسته شده، اما موجر این امکان را دارد که با دریافت مبلغ ودیعه و صرف آن برای سرمایه‌گذاری، بر ارزش دارایی خود بیفزاید. 
در حال حاضر سود صندوق‌های درآمد ثابت به حدود ۴۰ درصد رسیده است و ارزش ریالی طلا ظرف سال گذشته تقریبا دوبرابر شد. 
در چنین شرایطی دریافت سهم بالاتری از کل قرارداد اجاره به شکل ودیعه و سرمایه‌گذرای در یک بازار از نظر اقتصادی کاملا قابل توجیه است.
سومین عامل افزایش عایدی اجاره‌داری با دریافت «ودیعه بالاتر» است؛ 
عایدی اجاره‌داری شامل دو وجه است. وجه اول بازدهی جاری اجاره‌داری از محل دریافت اجاره و وجه دوم بازدهی موجران از رشد قیمت ملک را شامل می‌شود.
 دریافت کل رقم قرارداد اجاره به شکل ودیعه یا سهم بالاتری از آن به شکل ودیعه فرصتی برای سرمایه‌گذاری در بازاری دیگر برای موجران است، این موضوع عایدی اجاره‌داری را افزایش می‌دهد. 
در حال حاضر عایدی اجاره‌داری ۳ درصد است، با دریافت ودیعه و سرمایه‌گذاری آن در بازاری دیگر، میزان عایدی اجاره‌داری افزایش می‌یابد. 
در شرایط کنونی بخش زیادی از موجران، افزایش رقم قرارداد اجاره در موعد تمدید یا تغییر مستاجر را به شکل «ودیعه» دریافت می‌کنند.
 این موضوع تامین رقم بالاتر «پول پیش» را برای مستاجر قدیمی نسبت به فردی که برای اولین مرتبه درصدد اجاره خانه برآمده، راحت‌تر می‌کند
 و به این ترتیب عامل بعدی در افزایش سهم ودیعه نسبت به اجاره ماهانه در قرارداد اجاره شمرده می‌شود.
سهم «پول پیش-ودیعه» به «اجاره ماهانه» در قرارداد اجاره افزایش یافته است. در این شرایط قابل‌توجهی از مستاجران نیز از این تغییر نسبت استقبال می‌کنند. 
اگرچه با توجه به شرایط تورمی کشور، رقم ودیعه پرداختی آنها با تورم با کاهش ارزش مواجه می‌شود،
 اما پرداخت ودیعه بالاتر و عدم لزوم پرداخت اجاره ماهانه، به‌نوعی آرامش خاطر برای مستاجران به همراه دارد. 
مستاجران دریافت وام یا حتی فروش دارایی برای تامین رقم قرارداد اجاره و عدم پرداخت اجاره ماهانه را ترجیح می‌دهند. 
پرداخت سهم بالاتر «ودیعه» به اجاره «ماهانه» در قرارداد‌های تمدیدی با استقبال بالاتر از سوی مستاجر مواجه می‌شود، 
درواقع موجر و مستاجر، مبلغ موردنظر برای تمدید قرارداد را به شکل پول پیش دریافت می‌کنند و این موضوع نیز عاملی در جهت تقویت سهم ودیعه در قرارداد‌ها می‌شود.
طبق رفتار سنتی بازار اجاره، هر نوع کاهش جذابیت در بازار‌های موازی مسکن از سپرده‌گذاری بانکی تا بورس و… معمولا به کاهش وزن پول پیش منجر می‌شود 
و افزایش جذابیت در این بازار‌ها به افزایش سهم «پول‌پیش» می‌انجامد. 
متوسط قیمت پیشنهادی اجاره ماهانه یک واحد میان‌متراژ در شهر تهران به یک‌میلیارد و ۶۰۰‌میلیون تومان ودیعه و اجاره ماهانه ۱۹‌میلیون تومانی رسیده
 که با تبدیل رقم ودیعه به اجاره ماهانه، میزان رقم اجاره برابر پرداخت ماهانه ۶۷‌میلیون تومان است. 
در شرایطی که حداقل حقوق یک کارگر با فرزند حدود ۲۴‌میلیون تومان است، افزایش تمایل مستاجران به پرداخت ودیعه بالاتر حتی به شرط فروش دارایی کاملا قابل درک است. 
در شرایط کنونی حتی پرداخت ماهانه ۱۹‌میلیون تومان به‌عنوان اجاره ماهانه نیز تطبیقی با حداقل حقوق ندارد،
 این موضوع باعث شده تا اغلب افراد چند شغل داشته باشند تا علاوه بر پرداخت رقم قرارداد اجاره از پس تامین سایر هزینه‌های زندگی نیز برآیند.

  • پیش‌بینی  از قیمت مسکن در دی و بهمن

    پیش‌بینی از قیمت مسکن در دی و بهمن

    به دلیل نوسانات افزایشی قیمت ارز و طلا، برخی کسانی که امروز متقاضی بالقوه بازار مسکن هستند ترجیح می‌دهند مستاجر بمانند ولی طلا و ارز خریداری کنند؛

  • نحوه ثبت نام وام مسکن 1404

    نحوه ثبت نام وام مسکن 1404

    وام مسکن مددجویان بهزیستی تا سقف ۴۰۰ میلیون تومان و با نرخ سود ۴ درصد به مددجویان بهزیستی برای خرید، احداث و تأمین ودیعه مسکن در سال 1404 اعطا میشود.

  • تورم اجاره مسکن کاهش یافت

    تورم اجاره مسکن کاهش یافت

    گزارش جدید مرکز آمار ایران حاکی است، در یکسال منتهی به آذر ۱۴۰۴ تورم مسکن، ‌آب، برق و گاز نسبت به یکسال منتهی به آبان امسال ۲ دهم درصد کاهش یافته است.

  • اجاره‌بها از تورم سبقت گرفت

    اجاره‌بها از تورم سبقت گرفت

    بازار اجاره مسکن تهران در آذر ۱۴۰۴ وارد فاز تازه‌ای از بحران شده است؛ داده‌های میدانی نشان می‌دهد میانگین اجاره‌بهای هر متر مربع در پایتخت به بازه بی‌سابقه ۴۵۰ تا ۵۰۰ هزار تومان رسیده؛

  • تغییرات در بازار مسکن ورق بازگشت و تحولات آغاز شد

    تغییرات در بازار مسکن ورق بازگشت و...

    نسبت «قیمت به اجاره مسکن» به‌عنوان یک دماسنج اصلی بازار معاملات آپارتمان‌های تهران، در آخرین به‌روزرسانی این دستگاه سنجش اوضاع، در فاصله بسیار پایین از «نقطه اوج تاریخی» قرار گرفته و حتی از «سطح میانگین تاریخی» هم پایین‌تر آمده‌است؛

  • جزئیات وام ۴۰۰ میلیون تومانی مستأجران

    جزئیات وام ۴۰۰ میلیون تومانی مستأجران

    شرط اصلی بهره‌مندی از این وام، نداشتن سابقه مالکیت مسکن و معرفی توسط نهادهای ذی‌ربط است.

  • واگذاری مسکن اجاره ای دولت به مستاجران

    واگذاری مسکن اجاره ای دولت به مستاجران

    فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی، نیمه ماه جاری جزئیات طرح «استیجار عمومی» را اعلام کرد.

  • پیش بینی بازار مسکن در زمستان 1404 و سال آینده

    پیش بینی بازار مسکن در زمستان 1404 و...

    احتمالاً میزان افزایش اجاره‌بها نسبت به رشد قیمت مسکن بیشتر خواهد بود.

  • رشد ۶ درصدی قیمت مسکن

    رشد ۶ درصدی قیمت مسکن

    نوروز امسال عامل تعیین‌کننده در بازار مسکن نخواهد بود؛

  • مسکن در یک ماه گذشته ۶ درصد رشد قیمت داشته است

    مسکن در یک ماه گذشته ۶ درصد رشد قیمت...

    جاماندگان بازار ارز به مسکن پناه بردند رکود ادامه دارد.

  • پایان رکود مسکن نزدیک است

    پایان رکود مسکن نزدیک است

    بازار مسکن پس از ماه‌ها رکود، نشانه‌های جدی از تحرک و افزایش تقاضا نشان می‌دهد.

  • نسل Z صاحبخانه می‌شود؟

    نسل Z صاحبخانه می‌شود؟

    بازار مسکن آن‌قدر دور از دسترس نسل زد شده که بسیاری از جوانان دیگر حتی برای خانه‌دار شدن تلاش نمی‌کنند

  • پیش بینی بازار مسکن در سال ۱۴۰۵

    پیش بینی بازار مسکن در سال ۱۴۰۵

    احتمالاً میزان افزایش اجاره‌بها نسبت به رشد قیمت مسکن بیشتر خواهد بود.

  • زمان خرید مسکن رسید

    زمان خرید مسکن رسید

    بازار مسکن ایران در ماه‌های اخیر بیش از هر چیز با دو نشانه متناقض شناخته می‌شود: رکود عمیق در معاملات و تداوم فشار قیمتی.

  • تحلیل اقتصاددان از آینده بازار مسکن در ایران

    تحلیل اقتصاددان از آینده بازار مسکن در...

    قیمت مسکن طی سه هفته گذشته، براساس سطح میانگین، کمتر از یک‌درصد، نسبت به متوسط قیمت آبان، افزایش پیدا کرده، اما معاملات به شکل محسوسی بیشتر شده است.

  • کارمندان صاحب‌خانه می‌شوند؟

    کارمندان صاحب‌خانه می‌شوند؟

    توجه دولت به نیازهای اساسی کارمندان، به‌ویژه در حوزه مسکن، به یکی از مهم‌ترین موضوعات رفاهی و اجتماعی تبدیل شده است؛ اقدامی که می‌تواند نه‌تنها کیفیت زندگی کارکنان را ارتقا دهد، بلکه اعتماد عمومی به سیاست‌های حمایتی دولت را نیز تقویت کند.

  • نقش بی‌اثر وام مسکن در خانه‌دار شدن

    نقش بی‌اثر وام مسکن در خانه‌دار شدن

    اقساط سنگین و بی‌تعهدی بانک‌ها در حوزه مسکن، دوره انتظار خانه‌دار شدن مردم را به حدود ۱۰۰ سال رسانده است.

  • وجود ۲.۶ میلیون واحد مسکونی فرسوده در کشور

    وجود ۲.۶ میلیون واحد مسکونی فرسوده در...

    نوسازی و مقاوم‌سازی این واحد‌ها انتخاب نیست، بلکه یک الزام است، چرا که حدود ۷ میلیون نفر در این بافت‌ها زندگی می‌کنند و در برابر زلزله‌های پنج و شش ریشتری آسیب‌پذیر هستند.

  • زمان ثبت‌نام مسکن استیجاری اعلام شد

    زمان ثبت‌نام مسکن استیجاری اعلام شد

    معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان این‌که منابع خرید 10 هزار مسکن استیجاری از طریق فروش یا تهاتر املاک لوکس وزارت راه و شهرسازی تامین می‌شود،

  • وام خرید مسکن توهمی بزرگ

    وام خرید مسکن توهمی بزرگ

    رکود در بازار مسکن با قیمت بالا، تورم و وام‌های ناکافی، ساخت و ساز را متوقف کرده است.

  • عقب‏‏‏‏‌نشینی قیمت مسکن

    عقب‏‏‏‏‌نشینی قیمت مسکن

    هفته‌‌‌‌‌ای که گذشت، قیمت مسکن نه‌تنها از «ثبات نسبی» برخوردار بود که در مقایسه با هفته قبل از آن، سطح قیمت میانگین «فایل‌‌‌‌‌های عرضه‌‌‌‌‌شده به بازار» در تهران ۲‌درصد افت کرد.