ایران شناسی / روستا و بندر لافت قشم

روستا و بندر لافت قشم

روستا و بندر لافت قشم

روستای لافت و بندر لافت قشم یکی از زیباترین روستاهای جزیره قشم به حساب می­‌آید. این روستا را به عنوان بندر تاریخی لافت نیز می­‌شناسند. غروب آفتاب در این روستا چشم‌­انداز بی­نظیری خلق می­‌کند. این بندر قابلیت آن را دارد که در لحظه اول شما را شیفته خود کند. معماری‌­های زیبای این روستا در کنار فرهنگ مردم روستای لافت، جاذبه‌­های تاریخی و چشم­اندازهای طبیعی همگی از زیبایی‌­های این منطقه محسوب می­‌شوند.

تاریخچه روستا و بندر لافت قشم

قدمت روستای لافت بسیار زیاد می­‌باشد. در واقع قدمت این روستای بندری به هزاره اول پیش از میلاد می­‌رسد. وجود آب شیرین در این منطقه موجب شکل گیری این سکونتگاه شد که از اولین سکونتگاه­های جزیره قشم محسوب می­‌شود. در مورد بافت این روستا باید گفت که این بافت در سه دوره مختلف شکل گرفته است.

بخش اول بافت قدیمی بندر 

که بافت اصلی روستا را تشکیل می­‌دهد. این بافت دارای ساختمان­‌های فشرده و نزدیک به هم است. کوچه­‌ها باریک و کم عرض می­باشد. تمامی خانه‌­ها دارای بادگیر است و همین بادگیرهای کوتاه و بلند منظره بسیار زیبایی به این بخش از روستا داده‌­اند. همچنین مسیر ساحلی در این بخش آسفالت شده است. 

همین موضوع دسترسی به وسایل حمل و نقل را راحت‌­تر کرده و سرعت بخشیده است. دو بخش دیگر هم بافت جدید روستا هستند. در این دو بخش جمعیت کمتر است و ساخت و سازها به صورت پراکنده قرار گرفته است. بخش شمالی روستا ورودی اصلی آن به حساب می‌­آید. در این قسمت ساخت و ساز خیلی کم می­‌باشد.

معماری روستای لافت

یکی از ویژگی­‌های اصلی معماری خانه­‌های روستای لافت ساخت بادگیرهای متنوع بر بام آنها می‌­باشد. همین موضوع سبب گشته تا بعضی­‌ها به این روستا بندر بادگیرها بگویند. اصولا بادگیرها را در این بندر به شکل دو طرفه یا چهار طرفه می­‌سازند. اما کاربرد آنها به جز زیبایی که به بناها و روستا داده است، برای مردم این بندر حیاتی به حساب می­‌آید.

 این بادگیرها گرمای طاقت فرسای بندر را برای آنها قابل تحمل‌­تر می‌­سازد. این بادگیرها به طرح‌­های اسلیمی مزین گشته­‌اند و زیبایی آنها را دو چندان کرده­‌اند. حیاط خانه­ها به صورت مرکزی می­‌باشد.

خانه­‌های این روستا در کوچه­‌ها و گذرهای بسیار تنگ و باریک و به صورت متراکم ساخته شده­‌اند. دلیل این تراکم به وجود آوردن سایه برای افرادی است که از کوچه­‌ها گذر می­‌کنند. به این وسیله رهگذران از گزند نور تند آفتاب در امان می­‌مانند. 

همچنین این بافت متراکم کمک می‌­کند تا هوای داخل منازل خنک‌­تر بماند. ساختار کوچه‌­ها به گونه­ای است که عموما به بن بست ختم نمی­‌شود و به محله­‌های دیگر منتهی می­‌شود.

بندر لافت زیبا

خانه­‌های این روستا در کوچه­‌ها و گذرهای بسیار تنگ و باریک و به صورت متراکم ساخته شده­‌اند. دلیل این تراکم به وجود آوردن سایه برای افرادی است که از کوچه­‌ها گذر می­‌کنند. به این وسیله رهگذران از گزند نور تند آفتاب در امان می­‌مانند. 

همچنین این بافت متراکم کمک می‌­کند تا هوای داخل منازل خنک‌­تر بماند. ساختار کوچه‌­ها به گونه­ای است که عموما به بن بست ختم نمی­‌شود و به محله­‌های دیگر منتهی می­‌شود.

نمای بندر لافت


یکی از ویژگی­‌های جالب مردم این منطقه این است که آنها هر چند سال یکبار خانه‌­های خود را با حفظ ساختار و معماری قدیمی آن مرمت می­‌کنند.


جاهای دیدنی بندر لافت

با وجود اینکه این روستا وسعت زیادی ندارد، جاهای دیدنی لافت قشم بی شمار است. قلعه نادری در جنوب روستا یکی از جاهای دیدنی روستای لافت است. این بنا قلعه‌­ای مخروبه است که اهالی آن را با نام قلعه نادری می­‌شناسند. 

پلان این قلعه مربع شکل می‌­باشد. تنها بقایای این قلعه 30 حلقه آب شیرین، چهار برج، سه برکه آب، بخشی از باروی قلعه و دو آب انبار می‌­باشد. متاسفانه تاریخ دقیقی از ساخت بنا در دسترس نیست. 

اما خیلی­‌ها معتقدند که پایه‌­های قلعه نادری بر روی دژهای باستانی و کهن بنا گشته است. قدمت آن نیز به پیش از اسلام می‌­رسد.

از دیگر جاذبه‌­های تاریخی بندر لافت می­توان به قلعه پرتغالی ­ها اشاره کرد. این قلعه در جوار گورستان قدیمی روستا واقع شده است. آلفونسو آلبوکرک، دریانوردی پرتغالی بود. وی جزایر دهانه خلیج فارس را به تصاحب خود در آورد.

 به همین طریق پرتغال حدود 110 سال روی مسیرهای دریایی مابین اروپا و هند مسلط شد. آلفونسو آلبوکرک پس از تصرفات خود و در سال 1507 میلادی دستور داد قلعه پرتغالی­ ها را در بندر لافت بنا کنند.

چاه های تلا بندرلافت قشم


آب انبارهای این روستا دارای معماری جالبی هستند. سقف آنها به صورت گنبدی می­‌باشد و نقش اصلی آنها تامین آب شیرین برای روستاییان بوده است. سقف گنبدی و سفید رنگ آب انبارها در مقابل گرمای جنوب مقاومت می­‌کند و از تبخیر شدن آب جلوگیری می‌­نماید.

یکی از جاهای دیدنی عجیب این روستا، گورستان­ تاریخی آن می­‌باشد. در این گورستان، قبرهایی وجود دارد که متعلق به هزاران سال پیش می‌­باشد. به همین دلیل روی خیلی از آنها خمره و کوزه دیده می­‌شود. دلیل وجود این خمره­‌ها مشخص نیست. شاید این کوزه­‌ها اشاره­ای به با ارزش بود آب نزد اهالی روستا باشد.

از دیگر جاذبه های این روستا می توان به چاه­‌های تلا، اکوموزه، گنبد مدون و اسکله باستانی اشاره کرد.

زیارتگاه ها و مساجد روستای لافت قشم

در لافت زیارتگاه­‌های زیادی وجود دارد. هر کدام از این زیارتگاه­‌ها در نوع خود جالب و دیدنی هستند. اما یکی از جالب‌­ترین زیارتگاه‌­های این روستا، زیارتگاه شیخ اندرآبی در جزیره شیخ اندرابی است. 

این زیارتگاه در فاصله کمی از لافت و در جزیره‌­ای قرار دارد که خالی از سکنه است. بخش­‌هایی از این جزیره هنگام مد آب، به زیر آب فرو می‌­رود. دریانوردان و ماهیگیران این زیارتگاه را بسیار محترم می­‌شمارند.

مسجد لافت


یکی از بناهای پر اهمیت و شاخص در روستا مساجد آن هستند. لافت دارای هفت مسجد می­‌باشد. بافت مسکونی روستا گرداگرد این مساجد تشکیل گشته­‌اند. مسجد جامع لافت، مرکز اصلی بندر به حساب می‌­آید. 

مساجد در این منطقه دارای تک مناره­ای سفید می­‌باشند. خیلی‌­ها معتقدند که تک مناره برای مساجد نشانه اهل تسنن می­‌باشد. اما این باور به صورت اشتباه میان مردم رایج شده است. 

شاید خیلی از اهالی این روستا اهل سنت باشند، اما تک مناره ساختن مساجد لزوما نشانه تسنن نمی‌­باشد.

بازار بندر لافت

یکی از بخش­‌های هر شهر که به خوبی نشان دهنده فرهنگ مردمان آن منطقه می‌­باشد بازارها هستند. شما می­‌توانید در تمامی شهرهای ایران به تماشای بازارهای فصلی و روزانه آنها بروید.

 بازار بندر لافت نیز از این قاعده مستثنی نمی­‌باشد. بازدید از بازار لافت باعث می‌شود تا با مردم این شهر و فرهنگشان بیشتر آشنا شوید. همچنین می­توانید اجناس مختلفی از آنها خریداری کنید و از بازار این روستا سوغات تهیه کنید.

شما می‌­توانید به عنوان سوغات انواع ادویه‌­ها و خوراکی­‌های این منطقه را همراه خود ببرید.

 ادویه‌­های جنوبی دارای عطر و طعمی بسیار مطبوع می­‌باشند. خرما، نان تموشی و کیک سنتی هلر از خوراکی­‌های معروف این منطقه به حساب می­‌آیند.

روستا لافت قشم


همچنین صنایع دستی این منطقه می‌­تواند بهترین یادگاری از این سفر برای شما باشد.

 اصلی­‌ترین صنایع دستی مردمان روستا حصیربافی است. عموما زنان روستا به بافت ظرف میوه و نان، سینی، دم کنی و اشیایی از این قبیل مشغول هستند و آنها را در معرض فروش قرار می­‌دهند.

 از دیگر صنایع جالب توجه این منطقه می­‌توان به سوزن دوزی، توربافی، رودوزی، گرگور بافی و گلیم بافی اشاره نمود. گرگور یک نوع قفس گنبد شکل می‌­باشد و صیادان برای صید نمودن ماهی­ه‌ا از آنها استفاده می‌­نمایند.

بام قشم

در این روستا محلی وجود دارد که با نام بام قشم و یا بام لافت شناخته می­‌شود. این محله جزو جذاب­ترین بخش­‌های روستا محسوب می­‌شود. این بام جایی مابین بافت قدیم و جدید روستا قرار گرفته است.

 در واقع شما می­‌توانید بر بلندای این بام بایستید و کل روستا را زیر پای خود ببینید. شما با یک نگاه می‌توانید خانه‌­ها و بادگیرهایی که بر بالای پشت بام­‌های خانه‌­های قدیمی قد علم کرده‌­اند را در کنار بناهای زیبا و امروزی بندر نظاره کنید. 

تماشای نخل­‌های سر به فلک کشیده از بالای بام قشم در کنار منظره آبی خلیج فارس بسیار لذت بخش خواهد بود. نخل­‌ها در جای جای جزیره منظره و جلوه‌­ای بسیار زیبا و منحصر به فرد به این مکان بخشیده‌­اند. به هیچ عنوان تماشای غروب آفتاب را بر روی بام لافت از دست ندهید.



مشاغل و فرهنگ مردم روستای لافت


پوشش مردم این روستا مانند سایر اهالی جنوب می‌­باشد. لباس‌­های محلی مردان این منطقه دشداشه و عمامه‌­ای سفید بر سرشان می‌­باشد. پوشش زنان نیز روسری‌های لیو و برقع است که بر صورت خود می­گذارند. آنها پیراهن­‌های رنگین به تن می­‌کنند. وجود زنان با لباس‌­های رنگیشان در روستا جلوه­ای رنگین و چشم‌نواز به فضا می‌­بخشد.

در گذشته‌­ها بیشتر مردم این روستا به لنج­سازی مشغول بوده­‌اند. متاسفانه این صنعت در این روزگار از رونق افتاده است. کسانی که خود صاحب لنج هستند، لنج‌های خود را به دست ملوانان می‌­دهند. صیادی نیز از مشاغل اصلی این مردم بود. امروزه اکثرا برای مصرف شخصی خودشان صید می­‌کنند.

شاغل مردم  روستا

از دیگر مشاغل مردم این روستا می­‌شود به رسیدگی به درختان نخل، دامداری، علف چینی، سرشاخه چینی و کشت گندم دیم اشاره نمود.

همانطور که گفته شد از گذشته­‌های خیلی دور شغل مردان این روستا ماهیگیری بوده است. در اسکله لافت قشم پیرمردانی را پیدا خواهید کرد که برای به دست آوردن روزی خود دل به دریا می­‌زدند.

 خیلی از آنها دنیا دیده‌­اند و به زبان­‌های عربی، انگلیسی و هندی و برخی زبان‌­های دیگر مسلط هستند. دل این پیرمردان گنجینه‌­ای از خاطرات سفرهای دریایی­شان می­‌باشد. شما می­‌توانید ساعت­‌ها در کنار آنها بنشینید و به داستان­‌های عجیب و جالبشان گوش فرا دهید.

نشستن پای قصه­‌های ناخداها و همنشینی با مردمان خونگرم و خوش صحبت این روستا، لحظه­‌های خوشی را برای شما رقم خواهد زد. اینجاهاست که ناخودآگاه یاد کتاب پیرمرد و دریا همینگوی عزیز می‌افتیم.

هتل لافت قشم

چنانچه بخواهید در این روستا اقامت کنید، باید توجه داشته باشید که در این روستا خبری از هتل نیست. تنها هتل موجود در این روستا هتل لافت 17 می‌­باشد. این هتل یکی از هتل­‌های بسیار زیبای لافت محسوب می­‌شود.

 چون با تمامی المان­‌ها و تزئینات سنتی و بومی این منطقه ساخته و طراحی شده است. همین موضوع بر جذابیت‌­های این هتل افزوده است. اما اقامتگاه‌­های این روستا کمی متفاوت است.

تصور کنید بتوانید در یکی از خانه‌­های زیبای لافت که بر پشت بام خود بادگیر دارد اقامت کنید. اقامتگاه­‌های بومگردی روستای لافت به شما این امکان را می­‌دهد که شب خود را در یکی از همین خانه‌­ها به صبح برسانید.

 توصیه می‌­شود حتما ماندن در این اقامتگاه‌­ها را امتحان کنید. اما اگر ترجیح می‌دهید برای اقامت هتل را انتخاب کنید باید به دیگر مناطق قشم بروید و از هتل­‌های آنجا استفاده کنید.


آب و هوای روستای لافت قشم

قرارگیری این روستا در جنوب کشور باعث شده است تا آب و هوایی بسیار گرم و شرجی داشته باشد. زمستان­‌ها کمی از گرمای هوا کاسته می‌­شود و در واقع آب و هوای این منطقه معتدل می­‌گردد. از همین رو بهترین موقع سفر به این منطقه اواسط آبان ماه تا اواسط خرداد می‌­باشد.

بندر لافت کجاست؟

شما از دو مسیر می‌­توانید خود را به روستای لافت برسانید. مسیر اول این است که به قشم بروید. از قشم می­‌توانید تاکسی بگیرید یا با ماشین شخصی به این بندر بیایید. برای دسترسی به اینجا باید وارد جاده شمالی جزیره قشم شوید. 

حدود یک ساعت در راه هستید و بعد به بندر لافت می­‌رسید. دومین مسیر بندرعباس است. به بندر بروید و سوار بر کشتی­‌هایی شوید که به مقصد لافت حرکت می­‌کنند.


بندر لافت تا قشم


این بندر در شمال غربی جزیره قشم قرار گرفته است. فاصله آن تا قشم حدود شصت کیلومتر می‌­باشد. یعنی شما برای رسیدن به این روستا حدود یک ساعت در مسیر هستید. 

از آنجایی که قدمت این روستا از جزیره قشم بیشتر می­‌باشد، سال­‌های متمادی به عنوان مرکز جزیره قشم به حساب می­‌آمده است.

روستا و بندر لافت قشم


با توجه به وسعت این جزیره دیدنی های قشم کم نیستند. در هر گوشه از ساحل و گوشه گوشه روستاها شما میتوانید جاهای دیدنی قشم را مشاهده کنید. 

با این حال می‌توان از دیدنی های قشم به غار خربس، قلعه پرتغالی های قشم، دره ستارگان، جنگل حرای قشم، غار نمکدان قشم، قبرستان سربازان پرتغالی قشم، تنگه چاهکوه، دره قاضی، پارک کروکدیل های قشم و چاه های تلا لافت اشاره کرد.

آب و هوای جزیره قشم

برای سفر به ایران و گردشگری در ایران، به سبب تنوع آب و هوایی و اقلیمی که در آن وجود دارد، دانستن آب و هوا و شرایط جوی حاکم در مقصد از مهم‌ترین نکات سفر در ایران است. 

در این بخش برای گردشگرانی که قصد سفر به جنوب ایران و بندر لاف را دارند، آب و هوای قشم آورده شده است. با مراجعه به این بخش می‌توانید از شرایط جوی این جزیره در هر روز آگاهی یابید.

قشم آب و هوا

برای درک بهتر و بیشتر موقعیت مکانی و محدوده بندر لاف، در این بخش لوکیشن و محدوده جغرافیایی این بندر آورده شده است. 
با مراجعه به این بخش و با کمک نرم افزار گوگل مپ می‌توانید از موقعیت مکانی این بندر در جنوب ایران آگاهی یابید.

  • کاخ خورشید کلات مشهد

    کاخ خورشید کلات مشهد

    " کاخ خورشید " یا " عمارت خورشید " یکی زیباترین کاخ های موجود در کشورمان ایران است که به دستور نادر شاه افشار موسس سلسه افشاریه در اوایل به سلطنتش در سال 1108 خورشیدی بنا نهاده شد که امروزه به عنوان یکی از بهترین جاذبه های گردشگری مشهد شناخته می شود. این کاخ در شهر کلات و در 150 کیلومتری شهر مشهد استان خراسان رضوی جای خوش کرده و نیز این کاخ در وسط باغ بزرگی قرار گرفته که شامل یک بنا در سه طبقه مجزا ‌است.

  • معمار ی و طراحی خانه خطیبی قزوین

    معمار ی و طراحی خانه خطیبی قزوین

    خانه خطیبی قزوین یکی از خانه های تاریخی قزوین است. نام کوچه خطیبی در قزوین را از روی نام خانه ای اعیانی درون آن برداشته اند. مالک این بنا معتمد حاج ملا احمد خطیبی نام داشت که یکی از کسبه تکیه ناسار بود.

  • کاخ شهرداری تبریز

    کاخ شهرداری تبریز

    کاخ شهرداری تبریز از بناهای تاریخی شهر تبریز است که ساخت آن از سال ۱۳۱۴ تا ۱۳۱۸ خورشیدی در محل گورستان متروک و مخروبهٔ کوی نوبر با نظارت مهندسان آلمانی و در زمان ریاست شهرداری حاج ارفع‌الملک جلیلی و با بودجهٔ ۲٬۵۰۰٬۰۰۰ ریال انجام شد. از این بنا، به عنوان تالار شهر و دفتر اصلی شهرداری تبریز، بهره‌برداری شده‌است. این اثر در تاریخ ۲۹ تیر ۱۳۷۷ با شمارهٔ ثبت ۲۰۵۵ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.

  • بازسازی عمارت بادگیر کاخ گلستان تهران

    بازسازی عمارت بادگیر کاخ گلستان تهران

    عمارت بادگیر کاخ گلستان تهران یک بنای کاملا ایرانی است و معماری آن توسط بهترین معماران ایرانی ارائه شده است. مظفرالدین شاه قاجار در این عمارت شهر تهران، تاجگذاری کرده و این عمارت اتفاقات زیادی را در خود ثبت نموده است. بنای عمارت بادگیر کاخ گلستان تهران

  • سر در عالی قاپو یکی از آثار تاریخی و گردشگری در شهر قزوین است

    سر در عالی قاپو یکی از آثار تاریخی و...

    در ابتدای خیابان سپه – نخستین خیابان ساخته شده در ایران – قرار دارد. این بنا سردر یکی از هفت در ورودی به ارگ سلطنتی صفویان بوده‌است. و در اصلی جنوبی است که به خیابان و میدان شاه باز می‌شده و تنها در از این مجموعه است که اکنون به یادگار مانده است.

  • بنای تاریخی تالار تیموری

    بنای تاریخی تالار تیموری

    ایوان و حیاط تالار تیمیوری که به عنوان موزه تاریخ طبیعی مورد استفاده قرار می‌گیرد

  • معرفی بنای عالی قاپو

    معرفی بنای عالی قاپو

  •  خانه زینت الملوک شیراز

    خانه زینت الملوک شیراز

  • ابیانه یکی از روستاهای خاص و دیدنی نطنز در استان اصفهان

    ابیانه یکی از روستاهای خاص و دیدنی نطنز...

  • سوباتان، بهشت ناشناخته در ایران

    سوباتان، بهشت ناشناخته در ایران

  • ماسوله‌ای سرسبز در قلب کویر

    ماسوله‌ای سرسبز در قلب کویر