بازار املاک / بایدها و نبایدهای ساخت ۴ میلیون واحد مسکن

بایدها و نبایدهای ساخت ۴ میلیون واحد مسکن

بایدها و نبایدهای ساخت ۴ میلیون واحد مسکن

اقشار کم‌درآمد چقدر توانایی خرید این واحدها را دارند مشهد- رئیس‌جمهوری وعده داده است طی چهار سال تعداد چهار میلیون واحد مسکونی احداث خواهد کرد و این موضوع سوژه مورد بحث بازار پیرامون پیش‌نیازهای این وعده بزرگ است.

 گروه استان‌ها: وعده ساخت چهار میلیون مسکن طی چهار سال از سوی رئیس‌جمهوری صادر و قرار است به‌زودی و با آغاز ساخت ۲ میلیون واحد در کشور وارد فاز عملیاتی شود.

متوسط تولید سالانه مسکن در حدود ۸۰۰ هزار تا یک‌میلیون واحد بوده که اکنون به حدود ۳۰۰ هزار واحد کاهش‌یافته است و حالا دولت سیزدهم در نظر دارد تا با اجرای طرح ساخت مسکن چهار میلیون واحدی عقب‌ماندگی بخش مسکن را جبران کند.
 در حال حاضر افزایش قیمت ناشی از عدم تناسب بین عرضه و تقاضا، فشار بی‌سابقه‌ای را بر متقاضیان واقعی مسکن وارد کرده است و لذا این فشارها به‌گونه‌ای است که بسیاری از مردم، دیگر توان ورود به بازار مسکن را ندارند.  و حال این وعده رئیس‌جمهور باری دیگر مانندِ طرح مسکن مهر روزنه‌ای را در دل اقشار کم‌بضاعت ایجاد کرده است که باید به نظاره بنشینیم که آیا این موضوع شدنی است یا خیر؟

به‌منظور واکاوی پیرامون این موضوع با محمود پژوم رئیس هیئت‌مدیره انجمن انبوه‌سازان خراسان ساعتی را به بحث و گفت‌وگو نشستیم که در ذیل می‌خوانید.

* آیا تحقق دستور رئیس‌جمهور مبنی برساخت ۴ میلیون مسکن امکان‌پذیر است؟
ساخت این چهار میلیون برای چهار سال گزارش داده‌شده است و درواقع باید سالی یک‌میلیون واحد ساخته شود.اگر متوسط متراژ این خانه‌ها را ۱۰۰ متر حساب کنیم، عددی سنگین خواهد شد، ولی به نظر من این کار شدنی است .

* ساخت این چهار میلیون واحد چه تبعاتی در بازار ایجاد خواهد کرد؟
اعتقاد من بر این است که طی یک سال اگر این‌ یک میلیون واحد ساخته شود شاهد تورمی غیرقابل‌پیش‌بینی در حوزه مصالح ساختمانی و مسکن خواهیم بود.

بایدها و نبایدهای ساخت ۴ میلیون واحد مسکن | اقشار کم‌درآمد چقدر توانایی خرید این واحد ها را دارند

به‌طور غیرطبیعی مصالح ساختمانی‌ و هم‌چنین دستمزدها افزایش خواهد یافت و لذا امکان دارد حتی تأثیر منفی در ساخت‌وساز واحدها و بخش خصوصی بگذارد زیرا طبق آمار طی سال‌های گذشته و به‌طور متوسط هرسال حدود ۴۰۰ هزار واحدتوسط انبوه‌سازان ، مردم و سایر تشکل‌های دیگر ساخته می‌شود.

ساخت این‌یک میلیون واحد به این معنا است که ۶۰۰ هزار واحد دیگر به این ۴۰۰ هزار واحد که هرسال ساخته می‌شده است، اضافه می‌شود از طرفی تجربه‌های تلخ و شیرین در مسکن مهر داشتیم که با توجه به محدودتر بودن تعداد واحدها اما بازهم به بازار شوک وارد شد.

* آیا پیشنهادی برای جلوگیری از این مشکل‌دارید؟
در حقیقت و از نظر ما احداث سالی ۷۰۰ تا ۷۵۰ هزار واحد متعادل‌تر و منطقی‌تر است در این صورت هم از تورم پیشگیری خواهد شد و از طرفی تأثیر منفی بر روی ساخت‌وساز بخش خصوصی نخواهد داشت.

مسکن مهر با کمک همکاران و اعضای انبوه‌ساز انجام‌شده است و باکیفیت مناسب نیز تحویل داده‌شده است و تجربه‌ای است که باعث می‌شود من به نکات منفی و مثبت این سؤال اشاره‌کنم.

* برای دستیابی به این هدف بزرگ به نظر شما چه پیش‌نیازهایی لازم است؟
عمده‌ترین پیش‌نیاز در این موضوع بحث تأمین زمین مناسب است.اراضی که برای ساخت‌وسازها تعلق می‌گیرد باید برای زیرساخت‌ها دارای موقعیت مناسبی باشد و در ابتدا دارای تأسیسات مناسب زیر بنایی ازجمله تأمین آب ،برق ،فاضلاب ،گاز و جاده‌های قابل‌دسترسی باشد و از مشکلات مسکن مهر درس گرفت.

در قدم‌های بعدی باید حتماً بحث‌های خدمات آموزشی ،بهداشتی ،امنیتی و سایر موارد که جوامع شهری به آن نیاز دارند تعبیه و برای آن برنامه‌ریزی شود.

* در حال حاضر احداث یک مترمربع آپارتمان چقدر هزینه دربر دارد؟
احداث یک مترمربع از هر واحد حدوداً ۶ میلیون تومان  است اما با توجه به این‌که در شهرستان باشد یا در مشهد و غیره قیمت آن متغیر خواهد بود و البته قیمتی که به دست مصرف‌کننده می‌رسد بیشتر است.

بایدها و نبایدهای ساخت ۴ میلیون واحد مسکن | اقشار کم‌درآمد چقدر توانایی خرید این واحد ها را دارند

* با توجه به تورم موجود آیا فکر می‌کنید اقشار بی‌بضاعت واقعاً توان خرید این واحدها را پیدا می‌کنند؟
در حقیقت خانواده‌ای که ماهانه ۵۰ میلیون ریال درآمد دارد با توجه به سهم هر یک از اقلام در سبد خرید این دهک، سهم خرید مسکن ۳۰ درصد است لذا برای خرید یک واحد مسکونی ۷۵ تا ۱۰۰ متری با احتساب متری ۱۰ میلیون تومان هم که محاسبه شود رقمی معادل یک میلیارد تومان می‌شود لذا این خانواده تنها قادر به تأمین ۳۰ درصد از هزینه خرید خانه مزبور به میزان ۳۳۰ میلیون تومان  خواهد بود و باقی این مبلغ باید از سوی دولت در قالب تسهیلات تأمین شود.

* چه باید کرد؟
نکته بسیار مهم در اجرای این طرح همین نکته و تخصیص تسهیلات مناسب با توجه به دهک‌های یک تا پنج و یا پنج به هفت و هشت و به بالا است.در حقیقت این دهک‌ها باید از هم تفکیک شوند و برای هرکدام از آن‌ها بر اساس توانی که این دهک‌ها دارند به همان میزان  تسهیلات پرداخت شود.

از همه مهم‌تر زمان بازپرداخت تسهیلات است که به نظر این‌جانب نباید کمتر از ٣٠ سال باشد و نرخ سود بانکی آن الزاماً بیش از ۵ یا ۶ درصد بیشتر امکان استرداد ندارد.در غیر این صورت با توجه به طویل بودن زمان بازپرداخت اقساط به‌طورقطع، اعداد، بسیار سنگین خواهد شد و برای دهک‌ها وضعیت مناسبی را به دنبال نخواهد داشت .

اگر قیمت تمام‌شده یک واحد ٧۵ متری ۵٠٠ تا ٧٠٠ میلیون تومان باشد دهک‌های پائین جامعه بعید است از ١٠٠ میلیون تومان منابع بیشتری داشته باشند لذا به این معنا است که بانک‌های مسکن و غیره باید حدود ۵٠٠ میلیون وام با سود پایین و بازپرداخت طولانی‌مدت به این‌ افراد تخصیص دهند

به‌عنوان‌مثال اگر قیمت تمام‌شده یک واحد ٧۵ متری ۵٠٠ تا ٧٠٠ میلیون تومان باشد این دهک‌ها بعید است از ١٠٠ میلیون تومان بیشتر داشته باشند. پس به این معنا است که بانک‌های مسکن و غیره باید حدود ۵٠٠ میلیون وام با سود پایین و بازپرداخت طولانی‌مدت به این‌ها تخصیص دهند.

* انبوه‌سازان خراسان چه سهمی در راستای اجرای دستور رئیس‌جمهور می‌توانند ایفا کنند؟
شکی در سهم انبوه‌سازان خراسان و تلاش برای تحقق این اراده در راستای اجرای دستور رئیس‌جمهور نیست و لذا ما آمادگی خود را در این راستا اعلام کردیم .

اما گلایه‌ای که در اینجا محفوظ است آن‌گونه که باید از تجربیات تشکل‌های ساخت مسکن و انبوه‌سازان استفاده‌نشده و دولتمردان با تجارب دولتی تصمیماتی را گرفته‌اند که جای تأسف است که شعار بخش خصوصی داده می‌شود ولی در عمل از تجربیات ارزنده انبوه‌سازان در استان‌های مختلف که به شکل رایگان در اختیار قرار می‌دهند، استفاده نمی‌شود.

بااین‌حال ما با شورای شهر و سازمان راه و شهرسازی جلساتی داشتیم که در شورای مسکن طرح موضوع کردیم و آمادگی خودمان در این امر مهم را اعلام کرده‌ایم.

  •  پرداخت وام مسکن روستایی

    پرداخت وام مسکن روستایی

    رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی درباره تسهیلات مسکن روستایی آخرین اخبار را اعلام کرد. در خصوص وضعیت مقاوم‌سازی واحد‌های مسکونی روستایی، پیشرفت واحد‌های مقاوم‌سازی شده وضعیت بازسازی و نوسازی مناطق زلزله زده و سیل‌زده توضیحاتی را ارایه کرد. رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با اشاره به اینکه هم‌اکنون در کشور ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار واحد مسکونی روستایی وجود دارد

  • خطر گرانی مصالح

    خطر گرانی مصالح

    افزایش عجیب قیمت یونولیت، زمزمه گرانی سیمان، سه برابر شدن قیمت میلگرد در حالی که رکود کم سابقه ای در ساخت و ساز مسکن حاکم شده ،هزینه های ساخت مسکن هرروز بیشتر می شود! به گزارش دنیای معدن، دو روز پیش رئیس اتحادیه مصالح ساختمانی از نصف شدن فروش مصالح ساختمانی در ماه‌های اخیر خبر داده و گفته بود که بازار ساخت‌وساز قفل شده است. اما نکته عجیب این است که همزمان با این رکود،برخی خبرها از افزایش عجیب ساخت و ساز حکایت دارد.

  • بازار آجر یزد

    بازار آجر یزد

    بازار آجر یزد در دست اتباع بیگانه کیفیت پایین تولید آجر باعث کاهش تقاضا و عرضه در بازار است افزایش افسار گسیخته قیمت مسکن و نبود شرایط خرید آن از چالش‌های اساسی برای بسیاری از خانواده‌ها و جوانان است که علت بخشی از این گرانی هم افزایش بی‌رویه و خارج از چارچوب قیمت مصالح ساختمانی است.

  • آیا در زعفرانیه، زعفران کشت می‌شد؟

    آیا در زعفرانیه، زعفران کشت می‌شد؟

    چند روایت متفاوت درباره نامگذاری محله اعیانی تهران محله زعفرانیه را با آپارتمان‌های اعیانی و خانه‌های گرانقیمت می‌شناسیم؛ محله‌ای که چند دهه پیش، پر بود از مزارع گندم و سر و شکل روستایی داشت. درباره وجه تسمیه محله زعفرانیه هم روایت‌های مختلفی وجود دارد؛ از کشت گل زعفران تا املاکی که به نام زعفران‌باجی بود. این روایت‌ها را در ادامه بخوانید.

  • ضامن کارمند برای دریافت تسهیلات حذف شد

    ضامن کارمند برای دریافت تسهیلات حذف شد

    خرم‌آباد- مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی لرستان تاکید کرد: ضامن کارمند برای دریافت تسهیلات مقاوم‌سازی واحدهای مسکونی روستایی حذف و ضمانت «سفته زنجیری» جایگزین آن شد. مقاوم سازی واحدهای مسکونی در شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر جمعیت در لرستان، اظهار داشت: حدود چهار هزار و ۸۰۰ واحد در این شهرها مقاوم سازی شده است.

  • اعطای تسهیلات ارزان قیمت مشاغل خانگی

    اعطای تسهیلات ارزان قیمت مشاغل خانگی

    امکان بهره مندی دارندگان گواهینامه جهاددانشگاهی از تسهیلات مشاغل خانگی دارندگان گواهینامه جهاد دانشگاهی می توانند از تسهیلات مشاغل خانگی بهره مند شوند. پذیرش مدارک و گواهینامه‌های جهاددانشگاهی به عنوان یکی از مصوبات در آخرین نشست ستاد ساماندهی حمایت از مشاغل خانگی در روزهای اخیر به تصویب نهایی رسید.

  • خانه دار شدن

    خانه دار شدن

    این صندوق شما را خانه دار می کند! ساده ترین مسیر برای خانه دار شدن! با توجه به شرایط تورمی کشور سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه‌گذاری زمین و مسکن، بهترین روش برای حفظ سرمایه و ایجاد قدرت خرید برای متقاضیان خرید مسکن خواهد بود با نگاهی به اوضاع بازار مسکن و میزان قدرت خرید مردم، متاسفانه نیم قرن زمان لازم است تا با این درآمد‌ها و پس انداز‌های موجود، فردی قادر به خرید خانه باشد.

  • درآمد عملیاتی شش ماهه فولاد

    درآمد عملیاتی شش ماهه فولاد

    اکسین خوزستان نسبت به دوره مشابه سال گذشته ۴۶ درصد افزایش یافت احمد صادقیان مدیر عامل شرکت فولاد اکسین خوزستان درخصوص درآمد عملیاتی کارخانه در شش ماهه اول سال جاری گفت: بر اساس بودجه پیش بینی شده شرکت و شرایط بازار نسبت به خرید مواد اولیه مورد نیاز و همچنین فروش محصولات فولادی برنامه ریزی های لازم صورت گرفت که علی رغم کاهش جهانی قیمت محصولات فولادی، قطعی برق کارخانه در تابستان و کاهش ساعت تولید

  •  اوراق ارزی، مسکن موقتی است؟

    اوراق ارزی، مسکن موقتی است؟

    پیش‌بینی تازه از آینده قیمت دلار امکان کنترل نرخ ارز با تورم ۴۰ درصدی وجود دارد؟ ​از نگاه کارشناسان، ابزار جدید بانک مرکزی برای مهار بازار ارز و انتشار اوراق ارزی، تنها جنبه مسکنی برای بازار ارز دارد و به طور موقت می‌تواند جلوی رشد قیمت دلار را بگیرد این برای دومین بار در کمتر از ۱۰ روز است که بانک مرکزی با رونمایی از ابزار و سیاست جدیدی، در جهت مهار و کنترل نرخ قیمتی در بازارها برمی‌آید.

  • طرح نهضت ملی مسکن البرز

    طرح نهضت ملی مسکن البرز

    استان مهاجر پذیر البرز با گستره ای حدود پنج هزارو ۸۰۰ کیلومتر مربع سالانه بین ۱۰۰ هزار تا ۲۰۰ هزار نفر به جمعیت آن افزوده می شود که به همین دلیل در کنار توسعه زیر ساخت ها ، تامین سرپناه یکی از مهمترین دغدغه های مردم و مسوولان در این استان است. عدم تناسب رشد جمعیت و واحد های مسکونی در پرتراکم ترین استان کشور یعنی البرز سبب شده تا طرح مسکن مهر دولت های نهم و دهم و اقدام ملی دولت های یازدهم و دوازدهم نتواند پاسخگوی جمعیت متقاضی مسکن در البرز باشد، طرح هایی که تکمیل بخشی از بناها و زیر ساخت های

  • کیفیت در برنامه‌های خانه‌های هلال احمر

    کیفیت در برنامه‌های خانه‌های هلال احمر

    زنجان-نماینده دبیر کل جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران گفت: به دنبال ارتقای کیفیت در برنامه‌های خانه‌های هلال هستیم تا آموزش‌ها را توسعه داده و مهارت آموزی مردم محقق شود. حسن فراهانی شامگاه دوشنبه در حاشیه اجرای مانور زلزله تخلیه و اسکان اضطراری در مجتمع مسکونی رضوان به مناسبت سالروز زلزله کرمانشاه با محوریت خانه هلال طی سال جاری به دنبال ارتقای کیفیت در برنامه‌های خانه‌های هلال هستیم تا آموزش‌ها افزایش یابد.

  • قیمت آپارتمان در محله اکباتان تهران

    قیمت آپارتمان در محله اکباتان تهران

    قیمت های متنوع خانه ها در محله اکباتان چقدر است؟ می گفتند روزانه ۶ تا ۷ هزار تماس برای تغییر نام اکباتان به کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران شده اما مردم این شهرک هم به نام شهرک خود علاقمند هستند و هم به مکان زندگی شان . عمر سکونت در این شهرک بالاست و معمولا کم تر ساکنان این شهرک به نقاط دیگر تهران کوچ می کنند .یکی از دلایل آن امکانات این شهرک است و معمولا ساکنان آن برای رفع نیازهای روزمره ، تفریحی، آموزشی و درمانی و... نیازی به خروج از شهرک ندارند ، آپارتمان های آن مقاوم هستند و فضای سب

  • رکود بیش از 900 واحد مسکن مهر

    رکود بیش از 900 واحد مسکن مهر

    مدیرکل راه و شهرسازی آذربایجان‌غربی: بیش از 900 واحد مسکن مهر در آذربایجان‌غربی راکد مانده است ۶۰۰ واحد مسکن مهر آذربایجان‌غربی به دلیل مشکل حقوقی و ۳۷۸ واحد نیز به دلیل عدم تمایل شرکت مجری به اتمام طرح، راکد مانده است.

  • بازار سیاه خرید مسکن

    بازار سیاه خرید مسکن

    تاریخ در حال تکرار شدن است و نهضت ملی مسکن که قرار بود جایگزین بهینه‌ای برای طرح مسکن مهر باشد، در همین ابتدای مسیر با چالش‌های متعددی روبه‌رو شده است.کمبود زمین و پول، کار را به‌جایی رسانده که مدتی است متقاضیان اولیه نهضت ملی مسکن دنبال فرصتی برای خروج از این طرح هستند و چه بهتر که بتوانند در مسیر فرار از این مخمصه سودی هم ببرند.

  • آواربرداری واحدهای مسکونی سیل‌زده

    آواربرداری واحدهای مسکونی سیل‌زده

    تعدادی از واحدهای مسکونی سیل‌زده روستای بارده چهارمحال و بختیاری آواربرداری شد اگر چه هنوز تسهیلات مصوب در هیات دولت برای جبران خسارت سیل روستای بارده ابلاغ نشده است. اما با همکاری مردم تعداد ۷۵ واحد مسکونی تاکنون آواربرداری شده است. با توجه به اینکه اعتبارات جبران خسارت سیل در هیات دولت به تازگی مصوب شده است . هنوز اختصاص پیدا نکرده، از همین رو امکان ساخت و ساز واحدهای مسکونی آسیب‌دیده از سیلاب تابستان امسال، فراهم نشد.

  •  قیمت پایین چاهی تاریک برای خریداران

    قیمت پایین چاهی تاریک برای خریداران

    خرید ملک در حالت پیش‌فروش نیازمند بررسی‌های دقیق‌تر در پیش‌فروش املاک، مخصوصا ملک‌هایی که چند شریک دارند، باید اسناد مربوط به آن مثل قرارداد مشارکت بررسی شود. قیمت ملک‌های پیش‌فروش غالبا زیر قیمت بازار است و خریدار باید از تله‌هایی که قیمت کم می‌تواند ایجاد کند، خود را تا حد ممکن دور کند. فرض کنید فردی تمام سرمایه و پس‌انداز خود را برای خرید خانه کنار گذاشته است. خانه‌ای که محل سکونت اوست یا به چشم یک سرمایه به آن نگاه می‌کند.

  •  خطر تخریب منازل ‌جان اهالی

    خطر تخریب منازل ‌جان اهالی

    سال‌هاست مردم منطقه "اَمیرده" پل‌سفید با بحران "رانش‌ و لغزش" زمین روبه‌رو شده‌اند به‌نحوی که خطر تخریب منازل مسکونی را تهدید می‌کند و جان اهالی در خطر است. بحران‌ها گاهی بر اثر حوادث غیرمترقبه که عوامل انسانی نقشی در آن ندارند. به وجود می‌آیند اما از سویی نقش انسان در به وجود آمدن بسیاری از بحران‌ها را نیز نمی‌توان نادیده گرفت

  • پیامک به ۵۱۵ هزار مالک

    پیامک به ۵۱۵ هزار مالک

    مالیات بر خانه‌های خالی با جدیت دولت سیزدهم و برای جلوگیری از سوداگری در بازار مسکن و اجاره‌بها در حال اجراست. نمایندگان مجلس شورای اسلامی در تیرماه سال ۱۳۹۹ کلیات طرح دوفوریتی اصلاح ماده ۵۴ مکرر قانون مالیات‌های مستقیم (اعمال مالیات بر خانه‌های خالی) را تصویب کردند همچنین دولت سیزدهم در لایحه بودجه ۱۴۰۱ مبلغی را به عنوان سهم دولت از مالیات بر خانه‌های خالی در تعیین کرد. مالیات بر خانه‌های خالی از سوی دولت به خانه‌هایی تعلق می‌گیرد که مالکان نه قصد فروش خانه و نه اجاره آن را دارند.

  • بازار آپارتمان‌های ۳۰ متری در تهران

    بازار آپارتمان‌های ۳۰ متری در تهران

    ضوابط ساخت و ساز اجازه ساخت واحدهای با متراژ حداقل ۳۵ متری را به سازندگان داده اما عملا کمتر کسی نسبت به ساخت یا خرید این واحدها تمایل نشان می‌دهد. بر این اساس در شهر تهران تعداد آپارتمان‌های ۳۰ تا ۴۰ متر چندان زیاد نیست و سهم این واحدها از معاملات مسکن در مهرماه ۱۴۰۱ فقط ۳.۴ درصد بوده است. خرید و فروش یا ساخت واحدهای ۳۰ تا ۴۰ متر در تهران چندان رواج ندارد. قانون هم اجازه ساخت آپارتمان‌های کمتر از ۳۵ متر را نمی‌دهد، اما آمار و ارقام مهرماه امسال می‌گوید که

  • ظرفیتِ بحرانِ مسکن

    ظرفیتِ بحرانِ مسکن

    بازدید از صفحه اول نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره فایلالفالف هشداری جدی در رابطه با آینده وضعیت سکونت شهروندان مستند به آمارهای رسمی‌ منتشر شده در رابطه با «زمان انتظار برای خرید مسکن» برای تهران، طی سال‌های 1398، 1399 و 1400 به ترتیب 28 سال، 66 سال و 109 سال بوده است. این زمان برای کشور طی سال‌های 1398 و 1399 اعداد 23 سال و 49 سال را نشان می‌دهد.

  • مالخرها بازار اجاره خانه و مغازه را کساد کردند

    مالخرها بازار اجاره خانه و مغازه را...

    ضایعات‌فروشی‌ها در سال‌های اخیر زخمی عمیق بر پیکر محله «وفادار» و «استخر» برجای گذاشته‌اند که با افزایش تعداد مغازه‌های این شغل در این محدوده روز به روز بیشتر می‌شود. این معضل وقتی به ناهنجاری بزرگتری تبدیل می‌شود که سارقان مبلمان و تاسیسات شهری برای فروش آهن‌آلات پایشان به این مغازه‌ها باز شود. عقربه‌های ساعت حدود ۸ و ۳۰دقیقه شب را نشان می‌دهد و ۲مرد در تلاش هستند تا نرده سبزرنگ را از عرض بزرگراه شهید زین‌الدین به حاشیه خیابان ببرند، نرده‌ای که شبیه نرده‌های میانی بزرگراه است.