بازار املاک / بایدها و نبایدهای ساخت ۴ میلیون واحد مسکن

بایدها و نبایدهای ساخت ۴ میلیون واحد مسکن

بایدها و نبایدهای ساخت ۴ میلیون واحد مسکن

اقشار کم‌درآمد چقدر توانایی خرید این واحدها را دارند مشهد- رئیس‌جمهوری وعده داده است طی چهار سال تعداد چهار میلیون واحد مسکونی احداث خواهد کرد و این موضوع سوژه مورد بحث بازار پیرامون پیش‌نیازهای این وعده بزرگ است.

 گروه استان‌ها: وعده ساخت چهار میلیون مسکن طی چهار سال از سوی رئیس‌جمهوری صادر و قرار است به‌زودی و با آغاز ساخت ۲ میلیون واحد در کشور وارد فاز عملیاتی شود.

متوسط تولید سالانه مسکن در حدود ۸۰۰ هزار تا یک‌میلیون واحد بوده که اکنون به حدود ۳۰۰ هزار واحد کاهش‌یافته است و حالا دولت سیزدهم در نظر دارد تا با اجرای طرح ساخت مسکن چهار میلیون واحدی عقب‌ماندگی بخش مسکن را جبران کند.
 در حال حاضر افزایش قیمت ناشی از عدم تناسب بین عرضه و تقاضا، فشار بی‌سابقه‌ای را بر متقاضیان واقعی مسکن وارد کرده است و لذا این فشارها به‌گونه‌ای است که بسیاری از مردم، دیگر توان ورود به بازار مسکن را ندارند.  و حال این وعده رئیس‌جمهور باری دیگر مانندِ طرح مسکن مهر روزنه‌ای را در دل اقشار کم‌بضاعت ایجاد کرده است که باید به نظاره بنشینیم که آیا این موضوع شدنی است یا خیر؟

به‌منظور واکاوی پیرامون این موضوع با محمود پژوم رئیس هیئت‌مدیره انجمن انبوه‌سازان خراسان ساعتی را به بحث و گفت‌وگو نشستیم که در ذیل می‌خوانید.

* آیا تحقق دستور رئیس‌جمهور مبنی برساخت ۴ میلیون مسکن امکان‌پذیر است؟
ساخت این چهار میلیون برای چهار سال گزارش داده‌شده است و درواقع باید سالی یک‌میلیون واحد ساخته شود.اگر متوسط متراژ این خانه‌ها را ۱۰۰ متر حساب کنیم، عددی سنگین خواهد شد، ولی به نظر من این کار شدنی است .

* ساخت این چهار میلیون واحد چه تبعاتی در بازار ایجاد خواهد کرد؟
اعتقاد من بر این است که طی یک سال اگر این‌ یک میلیون واحد ساخته شود شاهد تورمی غیرقابل‌پیش‌بینی در حوزه مصالح ساختمانی و مسکن خواهیم بود.

بایدها و نبایدهای ساخت ۴ میلیون واحد مسکن | اقشار کم‌درآمد چقدر توانایی خرید این واحد ها را دارند

به‌طور غیرطبیعی مصالح ساختمانی‌ و هم‌چنین دستمزدها افزایش خواهد یافت و لذا امکان دارد حتی تأثیر منفی در ساخت‌وساز واحدها و بخش خصوصی بگذارد زیرا طبق آمار طی سال‌های گذشته و به‌طور متوسط هرسال حدود ۴۰۰ هزار واحدتوسط انبوه‌سازان ، مردم و سایر تشکل‌های دیگر ساخته می‌شود.

ساخت این‌یک میلیون واحد به این معنا است که ۶۰۰ هزار واحد دیگر به این ۴۰۰ هزار واحد که هرسال ساخته می‌شده است، اضافه می‌شود از طرفی تجربه‌های تلخ و شیرین در مسکن مهر داشتیم که با توجه به محدودتر بودن تعداد واحدها اما بازهم به بازار شوک وارد شد.

* آیا پیشنهادی برای جلوگیری از این مشکل‌دارید؟
در حقیقت و از نظر ما احداث سالی ۷۰۰ تا ۷۵۰ هزار واحد متعادل‌تر و منطقی‌تر است در این صورت هم از تورم پیشگیری خواهد شد و از طرفی تأثیر منفی بر روی ساخت‌وساز بخش خصوصی نخواهد داشت.

مسکن مهر با کمک همکاران و اعضای انبوه‌ساز انجام‌شده است و باکیفیت مناسب نیز تحویل داده‌شده است و تجربه‌ای است که باعث می‌شود من به نکات منفی و مثبت این سؤال اشاره‌کنم.

* برای دستیابی به این هدف بزرگ به نظر شما چه پیش‌نیازهایی لازم است؟
عمده‌ترین پیش‌نیاز در این موضوع بحث تأمین زمین مناسب است.اراضی که برای ساخت‌وسازها تعلق می‌گیرد باید برای زیرساخت‌ها دارای موقعیت مناسبی باشد و در ابتدا دارای تأسیسات مناسب زیر بنایی ازجمله تأمین آب ،برق ،فاضلاب ،گاز و جاده‌های قابل‌دسترسی باشد و از مشکلات مسکن مهر درس گرفت.

در قدم‌های بعدی باید حتماً بحث‌های خدمات آموزشی ،بهداشتی ،امنیتی و سایر موارد که جوامع شهری به آن نیاز دارند تعبیه و برای آن برنامه‌ریزی شود.

* در حال حاضر احداث یک مترمربع آپارتمان چقدر هزینه دربر دارد؟
احداث یک مترمربع از هر واحد حدوداً ۶ میلیون تومان  است اما با توجه به این‌که در شهرستان باشد یا در مشهد و غیره قیمت آن متغیر خواهد بود و البته قیمتی که به دست مصرف‌کننده می‌رسد بیشتر است.

بایدها و نبایدهای ساخت ۴ میلیون واحد مسکن | اقشار کم‌درآمد چقدر توانایی خرید این واحد ها را دارند

* با توجه به تورم موجود آیا فکر می‌کنید اقشار بی‌بضاعت واقعاً توان خرید این واحدها را پیدا می‌کنند؟
در حقیقت خانواده‌ای که ماهانه ۵۰ میلیون ریال درآمد دارد با توجه به سهم هر یک از اقلام در سبد خرید این دهک، سهم خرید مسکن ۳۰ درصد است لذا برای خرید یک واحد مسکونی ۷۵ تا ۱۰۰ متری با احتساب متری ۱۰ میلیون تومان هم که محاسبه شود رقمی معادل یک میلیارد تومان می‌شود لذا این خانواده تنها قادر به تأمین ۳۰ درصد از هزینه خرید خانه مزبور به میزان ۳۳۰ میلیون تومان  خواهد بود و باقی این مبلغ باید از سوی دولت در قالب تسهیلات تأمین شود.

* چه باید کرد؟
نکته بسیار مهم در اجرای این طرح همین نکته و تخصیص تسهیلات مناسب با توجه به دهک‌های یک تا پنج و یا پنج به هفت و هشت و به بالا است.در حقیقت این دهک‌ها باید از هم تفکیک شوند و برای هرکدام از آن‌ها بر اساس توانی که این دهک‌ها دارند به همان میزان  تسهیلات پرداخت شود.

از همه مهم‌تر زمان بازپرداخت تسهیلات است که به نظر این‌جانب نباید کمتر از ٣٠ سال باشد و نرخ سود بانکی آن الزاماً بیش از ۵ یا ۶ درصد بیشتر امکان استرداد ندارد.در غیر این صورت با توجه به طویل بودن زمان بازپرداخت اقساط به‌طورقطع، اعداد، بسیار سنگین خواهد شد و برای دهک‌ها وضعیت مناسبی را به دنبال نخواهد داشت .

اگر قیمت تمام‌شده یک واحد ٧۵ متری ۵٠٠ تا ٧٠٠ میلیون تومان باشد دهک‌های پائین جامعه بعید است از ١٠٠ میلیون تومان منابع بیشتری داشته باشند لذا به این معنا است که بانک‌های مسکن و غیره باید حدود ۵٠٠ میلیون وام با سود پایین و بازپرداخت طولانی‌مدت به این‌ افراد تخصیص دهند

به‌عنوان‌مثال اگر قیمت تمام‌شده یک واحد ٧۵ متری ۵٠٠ تا ٧٠٠ میلیون تومان باشد این دهک‌ها بعید است از ١٠٠ میلیون تومان بیشتر داشته باشند. پس به این معنا است که بانک‌های مسکن و غیره باید حدود ۵٠٠ میلیون وام با سود پایین و بازپرداخت طولانی‌مدت به این‌ها تخصیص دهند.

* انبوه‌سازان خراسان چه سهمی در راستای اجرای دستور رئیس‌جمهور می‌توانند ایفا کنند؟
شکی در سهم انبوه‌سازان خراسان و تلاش برای تحقق این اراده در راستای اجرای دستور رئیس‌جمهور نیست و لذا ما آمادگی خود را در این راستا اعلام کردیم .

اما گلایه‌ای که در اینجا محفوظ است آن‌گونه که باید از تجربیات تشکل‌های ساخت مسکن و انبوه‌سازان استفاده‌نشده و دولتمردان با تجارب دولتی تصمیماتی را گرفته‌اند که جای تأسف است که شعار بخش خصوصی داده می‌شود ولی در عمل از تجربیات ارزنده انبوه‌سازان در استان‌های مختلف که به شکل رایگان در اختیار قرار می‌دهند، استفاده نمی‌شود.

بااین‌حال ما با شورای شهر و سازمان راه و شهرسازی جلساتی داشتیم که در شورای مسکن طرح موضوع کردیم و آمادگی خودمان در این امر مهم را اعلام کرده‌ایم.

  • وام ودیعه مسکن برای این افراد

    وام ودیعه مسکن برای این افراد

    سامانه خودنویس با موفقیت توانسته است فرآیند قراردادزنی بین موجر و مستاجر را شفاف و رایگان کند. این سامانه به طور عملی توانسته است به درستی مسکن‌های موجود در سراسر کشور را شناسایی کند و با ایجاد زیرساخت‌های لازم، اقدامات مخرب و واسطه‌گری در حوزه مسکن را به حداقل برساند. بر اساس قانون جهش تولید مسکن باید تمام قراردادهای خرید و فروش، پیش‌فروش و اجاره املاک مسکونی و غیرمسکونی در سامانه خودنویس ثبت شود و کد رهگیری دریافت کنند.

  • قیمت مسکن ترسناک شد

    قیمت مسکن ترسناک شد

    با افزایش قیمت مسکن از سال ۱۳۹۷، سهم مسکن در سبد هزینه‌های خانوارها رشد چشمگیری داشته است. طبق آمار رسمی، این سهم در سال ۱۳۹۶، پیش از افزایش قیمت‌ها، ۳۳ درصد بود، اما در سال گذشته به ۴۲.۴ درصد افزایش یافته است.

  • سیگنال‌های تغییرات بین المللی برای سرمایه‌گذاری ملکی

    سیگنال‌های تغییرات بین المللی برای...

    بررسی‌ها میدانی نشان می‌دهد، مسکن در ۲ هفته اخیر با شتاب بیشتری به سمت رکود حرکت کرده است.

  • کم‌ درآمدها وام۱۵۰ میلیونی می گیرند

    کم‌ درآمدها وام۱۵۰ میلیونی می گیرند

    معاون بنیاد مسکن از تحویل ۲۵ هزار واحد مسکونی مددجویان خبر داد و گفت: ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون تومان تسهیلات بلاعوض به کم درآمدها تخصیص داده می‌شود.

  • دریافت وام مسکن با بهره ۱۳ درصد

    دریافت وام مسکن با بهره ۱۳ درصد

    بانک مسکن با ارائه طرح تابش به متقاضیان امکان می‌دهد تا با افتتاح حساب سپرده کوتاه‌مدت، برای خرید مسکن و سایر خدمات مرتبط … بانک مسکن با ارائه طرح تابش به متقاضیان امکان می‌دهد تا با افتتاح حساب سپرده کوتاه‌مدت، برای خرید مسکن و سایر خدمات مرتبط بهره‌مند شوند.

  • حساب‌ و کتاب اقساط وام مسکن

    حساب‌ و کتاب اقساط وام مسکن

    در شرایط فعلی، وام مسکن با اوراق ممتاز (تسه) کلان‌ترین تسهیلاتی است که به متقاضیان خرید مسکن پرداخت می‌شود و اغلب افرادی که قادر به بازپرداخت اقساط آن باشند، می‌توانند نسبت به دریافت آن اقدام کنند.

  • افزایش نرخ اجاره در تابستان

    افزایش نرخ اجاره در تابستان

    سه‌ماه اعمال «نرخ دولتی» برای اجاره‌بهای مسکن در کشور به‌خاطر «واکنش منفی بازار به مداخله نچسب» جواب نداد. تصویب شده بود اجاره‌های تابستانی حداکثر ۲۵درصد افزایش یابد؛ اما در عمل، ۴۲.۸درصد رشد کرد.

  • این افراد رایگان خانه دار می‌شوند

    این افراد رایگان خانه دار می‌شوند

    وزارت راه و شهرسازی جدیدترین وضعیت طرح نهضت ملی مسکن را اعلام کرد که نشان می‌دهد مجموع واحد‌های مسکونی شامل آنهایی که شروع‌شده، در دست ساخت و تکمیل‌شده، به ۲ میلیون و ۶۸۷ هزار و ۴۵۰ واحد رسیده است.

  • خبر بسیار مهم برای متقاضیان مسکن ملی

    خبر بسیار مهم برای متقاضیان مسکن ملی

    طرح مسکن ملی برای کمک به قشر ضعیف است. قرار بر این است برای ساخت مسکن ملی وام مسکن ملی پرداخت شود اما صف دریافت وام مسکن ملی هر روز طولانی تر میشود.

  • پیش‌بینی بازار مسکن در نیمه دوم سال ۱۴۰۳

    پیش‌بینی بازار مسکن در نیمه دوم سال...

    فصل اجاره به انتهای خود نزدیک شده و حالا مردم به دنبال پاسخ این سوال هستند که بازار مسکن و اجاره در نیمه دوم سال چه روندی را طی خواهد کرد؟ اگر اتفاق خاصی در بازار مسکن رخ ندهد، بازار اجاره و مسکن تا پایان سال روندی آرام را طی خواهد کرد.

  • خبر مهم خرید مسکن

    خبر مهم خرید مسکن

    هر چند تابستان امسال قیمت‌ها به طور قابل توجهی بالا نرفت، اما باید توجه داشت که در طی یک الی دو سال گذشته قیمت مسکن به شدت افزایش پیدا کرد و مردم دیگر قدرت خرید ندارند.

  • پرداختی ۹۶۰ میلیون تومانی دولت برای خریداران مسکن

    پرداختی ۹۶۰ میلیون تومانی دولت برای...

    یکی از محل‌های تامین منابع مالی برای متقاضیان ورود به بازار مسکن،‌ وام خرید است. این وام از محل اوراق حق تقدم مسکن (تسه) به متقاضیان پرداخت می شود و برای زوجین تهرانی ۸۰۰ میلیون تومان و با احتساب وام تعمیر (جعاله) ۹۶۰ میلیون تومان است.

  • الان وقت خرید خانه هست یا نه؟

    الان وقت خرید خانه هست یا نه؟

    بازار ملک، فصل جابه‌جایی را با کسادی سپری کرد. دو ماه ابتدایی تابستان امسال معاملات مسکن شهر تهران در کانال ۳۰۰۰ فقره قرار داشت که رقم پایینیدو پیش بینی مهم درباره قیمت مسکن در پایان سال ۱۴۰۳محسوب می‌شود.

  • برای وام ۹۶۰ میلیون تومانی مسکن چقدر باید هزینه کرد؟

    برای وام ۹۶۰ میلیون تومانی مسکن چقدر...

    مطابق آخرین گزارش بانک مرکزی از تحولات بازار مسکن در مرداد ۱۴۰۳ متوسط قیمت مسکن به ازای هر مترمربع ۸۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بود که در مقایسه با ماه قبل (تیرماه) ۱.۲ درصد افزایش را نشان می‌دهد. اثرگذاری وام ۹۶۰ میلیون تومانی خرید مسکن به واسطه افزایش قیمت‌ها همچنان در حال کاهش است. امروز با این وام می‌توان ۸.۳ متر مسکن در شهر تهران خریداری کرد.

  • سورپرایز دولت پزشکیان برای مستاجران

    سورپرایز دولت پزشکیان برای مستاجران

    عضو انجمن انبوه سازان مسکن کشور گفت: متقاضیان مسکن با ورود وزیر جدید راه وشهرسازی، چشم انتظار تخصیص زمین با قیمت صفر هستند.

  • بانک‌ها بزرگترین مافیا و علت گرانی مسکن

    بانک‌ها بزرگترین مافیا و علت گرانی مسکن...

    بانک‌ها به عنوان یکی از مهم‌ترین نهادهای اقتصادی در هر کشوری نقش مهمی در تعیین و تثبیت اوضاع مالی و اقتصادی دارند. در ایران نیز بانک‌ها نقش اساسی در اقتصاد ایفا می‌کنند اما در سال‌های اخیر، انتقادهای بسیاری به عملکرد برخی بانک‌ها وارد شده است. یکی از اصلی‌ترین مشکلاتی که در این زمینه مطرح شده، تلاش بانک‌ها برای بهبود مصنوعی وضعیت مالی خود از طریق بازار مسکن و انتشار مکرر آگهی‌های مزایده املاک است.

  • تغییر آهنگ رشد معاملات بازار مسکن

    تغییر آهنگ رشد معاملات بازار مسکن

    روند رشد نقطه به نقطه معاملات مسکن شهر تهران در تیر سال جاری با افزایش مواجه شده است.نرخ رشد نقطه به نقطه معاملات مسکن از تیر سال گذشته تا تیر امسال صعودی بوده و از منفی ۷۳ درصد به ۲۷ درصد رسیده این در حالی‌ است که در همین مدت رشد نقطه به نقطه متوسط قیمت هر متر مسکن در تهران نزولی بوده است.

  • مسکن‌ ملی متوقف شد

    مسکن‌ ملی متوقف شد

    دستگاه پایش «مسکن‌سازی دولتی» از توقف ‌کار حکایت دارد. کارنامه پرداخت وام ساخت به مسکن‌ ملی به‌عنوان تنها تابلوی رسمی در دسترس برای رصد روند احداث خانه‌های دولتی‌ساز نشان می‌دهد، تیر ماه امسال تنها ۱۰۰ میلیارد تومان به سازنده‌های حدود ۴۰۰ هزار واحد مسکونی پرداخت شد

  • قیمت مسکن ۲۵ متری اعلام شد

    قیمت مسکن ۲۵ متری اعلام شد

    ساخت مسکن ۲۵ متری که ابتدا قرار بود کلنگ آن برای اولین بار در منطقه 19 تهران زمین بخورد، متری 30 میلیون تومان اعلام شد.

  • با این روش منتظر ریزش قیمت‌ها باشید

    با این روش منتظر ریزش قیمت‌ها باشید

    طرح « مسکن مهر » در دولت نهم و دهم آغاز شد اما در همان دولت به پایان نرسید. دولت روحانی این طرح را با عنوان «مسکن ملی» ادامه داد و دولت سیزدهم همگام با اجرای طرح نهضت ملی مسکن نسبت به تکمیل و تحویل واحدهای مسکن مهر اقدام کرد

  • شرایط دریافت زمین دولتی رایگان چیست؟

    شرایط دریافت زمین دولتی رایگان چیست؟

    افرادی که واجد شرایط دریافت زمین رایگان هستند، باید مدارک مربوط به محل تولد متقاضی یا همسر یا فرزندان بالای پنج سال را در سامانه ثمن برای احراز صلاحیت بارگذاری کنند