بازار املاک / پیش‌بینی قیمت مسکن*محتمل‌ترین سناریو قیمت مسکن

پیش‌بینی قیمت مسکن*محتمل‌ترین سناریو قیمت مسکن

پیش‌بینی قیمت مسکن*محتمل‌ترین سناریو قیمت مسکن

محتمل‌ترین سناریو در ادامه سال تعدیل بهای مسکن یا کاهش قیمت واقعی و عقب ماندن رشد قیمت اسمی مسکن از تورم عمومی خواهد بود.محبوبه‌ قرمزچشمه؛ بخش مهم تامین مالی تولید مسکن در تمام دنیا از بازار سرمایه است. مسکن یکی از پیشران‌های مهم قتصادی مورد توجه کارشناسان بازار و همچنین متقاضیان خرید مسکن است.

فخرالدین زاوه، کارشناس بازار مسکن در ارتباط با پیش‌بینی بازار مسکن در سه ماه آخر سال به صدای بورس اظهار کرد: قیمت‌های مسکن در شرایط فعلی بسیار تحت تاثیر تحولات اقتصاد کلان قرار دارد. با توجه به عقب ماندن رشد بهای مسکن از رشد تورم در یک سال گذشته که در پی جهش‌های طولانی قیمت در سال‌های پیش از آن رخ داده، محتمل‌ترین گزینه، به ویژه چنانچه سطح ریسک غیر اقتصادی از حد کنونی خیلی فراتر نرود آن است که روند تعدیل تدریجی قیمت مسکن ادامه یابد.

همچنین با توجه به شرایطدرآمدی متقاصیان مصرفی انتظار آن است که سطح معاملات مسکن به طور کلی پایین بماند.بنابراین محتمل‌ترین سناریو در ادامه سال تعدیل بهای مسکن یا کاهش قیمت واقعی و عقب ماندن رشد قیمت اسمی مسکن از تورم عمومی خواهد بود.

وی در ارتباط با تاثیر دلار بر بازار مسکن بیان کرد: بازار ارز نسبت به تحولات اقتصاد کلان سریع‌تر واکنش نشان می‌دهد. البته افزایش التهابی قیمت دلار به شکل مدام و پیوسته در کل سه ماه آخر سال بعید به نظر می‌رسد اما در صورت وقوع چنین سناریویی، بازار مسکن نیز به عنوان یک دارایی، قاعدتا با قدری تاخیر رفتار مشابهی از خود نشان می‌دهد.

کارشناس بازار مسکن در ارتباط با بهترین بازار سرمایه‌گذاری در سه ماه آخر سال گفت: شرایط سرمایه‌گذاران و همچنین بازدهی و ریسک در دو بازار سرمایه و مسکن متفاوت است. به طور کلی ریسک بازار سرمایه به مراتب بیشتر از بازار مسکن است و از طرفی با توجه به حجم پایین معاملات، در شرایط فعلی در بازار مسکن خرید و سرمایه‌گذاری به امید فروش سریع و خروج از این بازار با کسب سود بسیار دشوار است بنابراین سرمایه‌گذاران فعلی بازار مسکن بیشتر به دنبال سرمایه‌گذاری بلندمدت یا کم‌ریسک هستند و برای کسی که به دنبال نقدشوندگی سرمایه است در شرایط فعلی بازار سرمایه مناسبتر به نظر می‌رسد.


زاوه گفت: بورس با دو بازار بدهی و سرمایه، ظرفیت خوبی برای تامین مالی املاک دارد. در دنیا از این پتانسیل به اشکال مختلفی برای تامین مالی ساخت و خرید استفاده می‌شود اما در ایران این ظرفیت‌ها در عمل مغفول مانده است.
این کارشناس بازار مسکن بیان کرد: از نهادهای بسیار مهم در تامین مالی مسکن در دنیا می‌توان به صندوق سرمایه‌گذاری املاک و مستغلات و بازار ثانویه رهن اشاره کرد. به طور کلی بهره‌برداری گسترده از صندوق‌های سرمایه‌گذاری املاک و مستغلات نسبت به نهادها و ابزارهای ابزار ثانویه رهن، ساده‌تر به نظر می‌رسد و در ایران نیز با تنظیم مقررات مناسب امکان اجرایی شدن دارد. البته در ایران تجربه‌های متفاوت دیگری هم داشتیم از جمله آن، صندوق‌های زمین و ساختمان بود که متاسفانه در عمل به‌طور گسترده مورد استفاده قرار نگرفت.


وی در ارتباط با بازار بدهی گفت: در ایران بازار بدهی شرکت‌ها چندان پا نگرفته، در حالی‌که در دنیا هم شرکت‌های ساختمانی و هم نهادهای تامین مالی حوزه مسکن از بازار بدهی و سرمایه برای تامین مالی فعالیت‌ها و طرح‌های خود استفاده می‌کنند. اما اینکه چرا در ایران تامین مالی حوزه مسکن از طریق بورس انجام نمی‌شود به عوامل متفاوت بستگی دارد، بخشی منتظر تنظیم مقررات مناسب است. همچنین بسیاری از شرکت‌های ساختمانی نسبت به ابزارهای موجود آشنایی کافی ندارند و در مجموع استفاده از ابزارهای موجود برای تامین مالی جا نیافتاده است. البته بخشی از سازندگان نیز ممکن است تمایلی برای حضور در سازوکار شفاف‌تر بورس نداشته باشند.


این کارشناس بازار مسکن بیان کرد: به نظر می‌رسد در طی سال‌های گذشته تنظیم مقررات این حوزه با سرعت مناسبی صورت نگرفته است. یک علت می‌تواند آن باشد که در ایران متولی واحد که دارای اختیارات و انگیزه کافی برای پیگیری و رفع موانع ایجاد ابزارهای خاص برای تامین مالی مسکن باشد وجود ندارد و در مقابل نهادهای متعددی درگیر تنطیم مقررات هستند که ممکن است توسعه بازار مالی مسکن اولویت همه این دست‌اندرکاران نباشد. در صورتی‌که باید متولی که قدرت و تمایل برای ایجاد ابزارهای لازم را داشته باشد، این ابزارها را مدام و بدون تعجیل معرفی و پس از آن کارکرد آنها را پایش کند تا مشکلات حل و ابزارها فراگیر شود.

صدای بورس

  •  بازار اجاره در وضعیت نیمه‌تعلیق

    بازار اجاره در وضعیت نیمه‌تعلیق

    در شرایطی که بازار اجاره مسکن از رکود نسبی و کاهش تقاضا در برخی مناطق کم‌برخوردار خبر می‌دهد، نبود نظارت کافی و بلاتکلیفی اقتصادی باعث شده این آرامش موقت، به فرصتی برای سودجویی برخی مشاوران املاک و مالکان تبدیل شود.

  • خانه‌ای برای فروش نیست؛ سرمایه‌ها به طلا و دلار پناه بردند

    خانه‌ای برای فروش نیست؛ سرمایه‌ها به...

    رکود بازار مسکن وارد دوران بی‌سابقه‌ای شده است. از سویی قدرت خرید افرادی که به دنبال خرید مسکن هستند، به شدت کاهش پیدا کرده و از سویی دیگر افزایش هزینه‌های ساخت‌وساز و رکود ناشی از شوک جنگ باعث عدم تمایل سازندگان و صاحبان ملک به فروش واحدهای مسکونی شده است.

  • کلید قفل بازار مسکن

    کلید قفل بازار مسکن

    در شرایطی که ریسک کشور افزایش می‌یابد، هر دو گروه اصلی متقاضیان مسکن، یعنی مصرف‌کنندگان نهایی و سرمایه‌گذاران ملکی، از بازار خارج می‌شوند.

  • پرداخت وام جدید اجاره به ۶۶ هزار متقاضی

    پرداخت وام جدید اجاره به ۶۶ هزار متقاضی

    آن‌طور که معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی اعلام کرده نظام بانکی از اردیبهشت امسال تا کنون ۶۶ هزار فقره تسهیلات جدید ودیعه مسکن به متقاضیان پرداخت کرده است.

  • رکورد بی سابقه بازار مسکن

    رکورد بی سابقه بازار مسکن

    تقریباً هیچ خریدار اولی در بازار وجود ندارد و تقاضای مصرفی به مرز صفر رسیده است.

  • ریزش شدید قیمت مسکن در بالاشهر تهران

    ریزش شدید قیمت مسکن در بالاشهر تهران

    قیمت برخی فایل‌های ملکی بخصوص در مناطق شمالی تهران به شکل محسوسی کاهش یافته است و قیمت مسکن در این مناطق کاهش ۱۵ تا ۳۰ درصدی را ثبت کرده است.

  • بازار مسکن یک نفس راحت می‌کشد

    بازار مسکن یک نفس راحت می‌کشد

    کارشناسان صنفی می گویند خروج اتباع غیرمجاز افغانستانی باعث کاهش نسبی فشاربر بازارمسکن اجاره ای شده وعرضه مسکن دربرخی نقاط را افزایش داده است.

  • مسکن قفل شد، قیمت ریخت

    مسکن قفل شد، قیمت ریخت

    بازار مسکن طی دو سال اخیر با رکود سنگینی مواجه شده است و شاهد آن بودیم که معاملات بازار مسکن هر روز کاهش قابل توجهی را تجربه می‌کند.

  • بازار اجاره مسکن برای مستاجران آرام می‌شود؟

    بازار اجاره مسکن برای مستاجران آرام...

    با رسیدن فصل اجاره مسکن شاهد آن هستیم نرخ ها در برخی از مناطق کاهشی و در برخی از مناطق با رشد قیمت رو‌به‌رو شده است.

  • بازار مسکن پس از خروج گسترده اتباع به کدام سمت می‌رود؟

    بازار مسکن پس از خروج گسترده اتباع به...

    خروج گسترده اتباع غیرمجاز از کشور، زمینه‌ساز کاهش قیمت مسکن و اجاره‌بها و ورود بازار به دوره‌ای از ثبات شده است.

  • رکود سنگین در بازار ملک

    رکود سنگین در بازار ملک

    گزارش‌های میدانی حاکی از آن است که قیمت فایل‌های فروش در تهران ۸.۵ درصد افت کرده است. همچنین قیمت مسکن در برخی محله‌های منطقه یک، سه و حتی بخش‌هایی از منطقه دو، نسبت به یک ماه گذشته ۱۵ تا ۲۰ درصد کاهش یافته است.

  • خروج اتباع افغان قیمت مسکن در تهران را کاهش داد

    خروج اتباع افغان قیمت مسکن در تهران را...

    مشاهدات میدانی نشان می‌دهد که با شدت گرفتن خروج اتباع، عرضه مسکن در بخش املاک کلنگی به‌ویژه در مناطق پایین‌شهر افزایش یافته است.

  • ربزش سنگین قیمت مسکن در راه است

    ربزش سنگین قیمت مسکن در راه است

    خریداران واقعی نباید فریب تحلیل‌های هیجانی را بخورند؛ کاهش قیمت اگر هم رخ دهد، تدریجی و غیرقابل لمس خواهد بود.

  • پشت پرده سقوط آزاد قیمت مسکن

    پشت پرده سقوط آزاد قیمت مسکن

    باتوجه به داده های مرکز آمار ایران، نرخ تورم بخش مسکن در خردادماه ۱۴۰۴ روندی کاهشی داشته است که به نظر می رسد این روند کاهشی بیشتر از آنکه به دلیل ساماندهی بازار خرید و فروش ملک باشد ناشی از عوامل دیگری است.

  • وضعیت بازار مسکن بعد از جنگ ۱۲ روزه

    وضعیت بازار مسکن بعد از جنگ ۱۲ روزه

    در بخش مسکن شرایط مثل ماه‌های گذشته است و رونق چندانی نداشته.

  •  خبر مهم برای خریداران مسکن ملی

    خبر مهم برای خریداران مسکن ملی

    اصلی‌ترین مانع، کم‌کاری شبکه بانکی در پرداخت وام‌های مسکن و بی‌توجهی به قانون جهش تولید مسکن است.

  • مسکن ارزان شد اما مستاجران همچنان تحت فشار مالکان

    مسکن ارزان شد اما مستاجران همچنان تحت...

    بررسی‌های آماری و داده‌های منتشرشده از سوی مرکز آمار ایران نشان می‌دهد که نرخ تورم بخش مسکن در خردادماه امسال روندی کاهشی داشته و نشانه‌هایی از کاهش شتاب رشد قیمت‌ها در این بازار مشاهده می‌شود.

  • تصمیم بحث‌برانگیز رسماً ابلاغ شد

    تصمیم بحث‌برانگیز رسماً ابلاغ شد

    بر اساس دستورالعمل‌ جدید نهادهای انتظامی، اجاره هر نوع ملک به اتباع غیرمجاز از این پس غیرقانونی محسوب می‌شود. در صورت تخلف، نه‌تنها قولنامه تنظیم‌شده فاقد اعتبار است، بلکه ملک مورد نظر نیز پلمپ، مهر و موم و در صورت لزوم، مصادره خواهد شد.

  • واکاوی بازار اجاره مسکن در بحران جنگ و پساجنگ

    واکاوی بازار اجاره مسکن در بحران جنگ و...

    تنش‌های اخیر بین ایران و اسرائیل موجب مهاجرت ساکنان تهران به شهر‌های دیگر، به ویژه استان‌های شمالی شده است.

  • پیش بینی بازار اجاره در تابستان ۱۴۰۴

    پیش بینی بازار اجاره در تابستان ۱۴۰۴

    در شرایطی که کشور در بحبوحه تابستان و فصل نقل‌وانتقالات قرار دارد، و هم‌زمان بسیاری از شهرها تحت تأثیر مستقیم یا غیرمستقیم تنش‌های جنگی و فضای ناامن منطقه‌ای قرار گرفته‌اند، انتظارات عمومی از دولت برای ایجاد تغییرات اساسی در حوزه مسکن بیش از هر زمان دیگری افزایش یافته است.

  • مالکان با انصاف شدند

    مالکان با انصاف شدند

    نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران گفت: در شرایط کنونی کشور با همدلی و اتحاد مردم شاهد آن هستیم که بسیاری از مالکان اجاره‌های خود را کاهش و یا بخشیده‌اند.