بازار املاک / قفل بازار مسکن باز شد

قفل بازار مسکن باز شد

قفل بازار مسکن باز شد

یکی از اصلی‌ترین نگرانی‌های اقتصادی خانوارها در آغاز سال ۱۴۰۴، آینده بازار مسکن است. این بازار که به‌طور تاریخی همواره به عنوان محرک تورم و یکی از گزینه‌های اصلی سرمایه‌گذاری در ایران شناخته می‌شود، در ماه‌های اخیر با کاهش فعالیت‌ها و رکود نسبی مواجه بوده است.

 کاهش قدرت خرید مردم و تقاضای مصرفی

سال‌هایی که دولت سیزدهم در آن‌ها با رکوردشکنی‌های بی‌سابقه تورم روبه‌رو بود، برای مستاجران و متقاضیان مصرفی بازار مسکن، سال‌های دشواری به شمار می‌رفت. 

این سال‌ها با افزایش شدید قیمت مسکن و کاهش قدرت خرید مردم همراه بود که نه تنها باعث فرار تقاضای مصرفی از بازار شد، بلکه سرمایه‌گذاران نیز از ورود به این بازار بازماندند. نتیجه آن شد که در بازار مسکن، تنها رکود و تورم حاکم گردید.

این روند طی سال پرماجرای ۱۴۰۳ نیز همچنان در بازار مسکن پابرجا بود و امید متقاضیان مصرفی را از خانه‌دار شدن ناامید کرد و نقدینگی سرمایه‌گذاران را به سمت بازارهای موازی از جمله ارز و طلا سوق داد.

اکنون در آغاز سال نو، سوال طرفداران بازار مسکن این است که آیا قیمت مسکن رشد خواهد کرد؟

یکی از عوامل کلیدی اثرگذار بر قیمت مسکن، افزایش هزینه‌های ساخت‌وساز است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که در سال گذشته، قیمت مصالح ساختمانی رشد محسوسی داشته و پیش‌بینی می‌شود این روند در سال ۱۴۰۴ نیز ادامه یابد.

علاوه بر این، دستمزد نیروی کار ساختمانی نیز به تبع تورم عمومی افزایش یافته است. این موارد در مجموع باعث بالا رفتن قیمت تمام‌شده واحدهای نوساز می‌شود و در واحدهای قدیمی نیز خود را در هزینه بهسازی و نوسازی واحدهای مسکونی نشان خواهد داد.

تحلیل کارشناسان حوزه شهری نشان می‌دهد که با رشد بودجه شهرداری‌ها در سال ۱۴۰۴، هزینه‌های صدور پروانه و عوارض ساختمانی نیز افزایش خواهد یافت. این موضوع به‌صورت مستقیم بر قیمت تمام‌شده ملک تأثیر گذاشته و می‌تواند یکی از محرک‌های رشد قیمت باشد.

در نقطه مقابل، یکی از موانع جدی بر سر راه افزایش قیمت، افت قدرت خرید خانوارهاست. با وجود رشد اسمی درآمدها، قدرت خرید واقعی بسیاری از خانوارها کاهش یافته و همین مساله باعث افت تقاضای مؤثر در بازار شده است. کاهش معاملات در ماه‌های پایانی ۱۴۰۳ نیز نشانه‌ای از این روند است.

با این حال، این شرایط اثر چندانی در قیمت‌ها نداشته است و دستمزد متقاضیان بازار مسکن همچنان فاصله بسیار زیادی از قیمت ملک دارد.

در چنین وضعیتی، تسهیلات بانکی خرید مسکن نیز به دلیل مبلغ ناچیز با سود و اقساط بازپرداخت بالا، خرید خانه را به رویایی دوردست تبدیل کرده است.

داده‌های سامانه املاک و مستغلات نیز نشان می‌دهد که در بسیاری از مناطق کشور، قیمت‌ها از نیمه دوم سال ۱۴۰۳ به ثبات نسبی رسیده‌اند. این در حالی است که فروشندگان برای فروش ناچار به ارائه تخفیف‌هایی هستند که بیانگر فشار رکودی در بازار است. در صورت ادامه این وضعیت، افزایش قابل توجه قیمت‌ها در سال جاری بعید به نظر می‌رسد.

زمانی مناسب برای خرید مصرفی‌ها
برآیند داده‌ها و تحلیل‌ها نشان می‌دهد که هرچند فشارهای ساختاری از جمله افزایش هزینه‌های ساخت‌وساز و عوارض شهری می‌تواند موجب رشد قیمت مسکن شود، اما رکود بازار و کاهش قدرت خرید مصرف‌کنندگان مانع جهش جدی قیمت‌ها خواهد بود.

از این رو، برخی از کارشناسان مسکن پیش‌بینی می‌کنند که بازار مسکن در سال ۱۴۰۴ روندی با شیب ملایم و احتمالاً کمتر از نرخ تورم عمومی را تجربه کند. بر همین اساس نیز گفته می‌شود اکنون زمان مناسبی برای تامین سرپناه است و از همین رو زمان مناسبی است که خریداران مصرفی مسکن برای ورود به این بازار اقدام کنند.

در این میان اما نباید از تغییر  تحولات سیاسی غافل بود؛ زیرا هر گونه توافق یا برهم خوردن آن میان ایران و آمریکا، صحنه بازی بازیگران مسکن را در میان مدت و بلندمدت تغییر خواهد داد.

  • مسکن در نیمه اول ۱۴۰۰ چطور گران شد؟

    مسکن در نیمه اول ۱۴۰۰ چطور گران شد؟

    برآیند تغییرات قیمتی نشان می‌دهد که در نیمه اول سال ۱۴۰۰، رشد ۴.۷ درصدی قیمت مسکن اتفاق افتاده است.

  • افزایش قیمت اوراق مسکن

    افزایش قیمت اوراق مسکن

    قیمت این اوراق در تیر و مرداد و شهریور سال جاری نیز به ترتیب ۷۳ هزار و ۱۰۰، ۷۳ هزار و ۴۰۰ و ۷۴ هزار و ۳۰۰تومان است و این گزارش بر اساس قیمت شهریور ماه نوشته شده است.

  • خسارت 60 درصدی به واحد های مسکونی کوهرنگ

    خسارت 60 درصدی به واحد های مسکونی...

    زلزله 30 تا 60 درصد به واحد های مسکونی،مراکز خدماتی و تاسیسات در شهرستان کوهرنگ خسارت وارد کرد.

  • کدام دسته از خبرنگاران و اصحاب هنر مشمول مسکن دولتی خواهند شد؟

    کدام دسته از خبرنگاران و اصحاب هنر...

    معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: اگر خبرنگار و هنرمندی قبل‌تر از امکانات دولتی برای خانه‌دار شدن استفاده کرده باشد و یا مالک خصوصی باشد نمی‌تواند مشمول تفاهمنامه ساخت مسکن بین وزارت راه و وزارت ارشاد شود.

  • زلزله به ۲۰۰ منزل مسکونی در ایذه خسارت زد

    زلزله به ۲۰۰ منزل مسکونی در ایذه خسارت...

    سرپرست فرمانداری ایذه گفت: زلزله ۵.۷ ریشتری صبح روز دوشنبه، به ۲۰۰ واحد مسکونی در شهرستان ایذه خسارت وارد کرد.

  • بهره‌برداری از 147 واحد مسکونی روستایی در خراسان جنوبی همزمان با روز روستا

    بهره‌برداری از 147 واحد مسکونی روستایی...

    مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان جنوبی گفت: به مناسبت روز روستا 147 واحد مسکونی در روستاهای استان آماده بهره برداری است.

  • فعلا منتظر کاهش تورم در دولت رئیسی نباشید

    فعلا منتظر کاهش تورم در دولت رئیسی...

    افزایش تورم و گرانی فزاینده قیمتها منتشر می شود نوشت:تورم مانند تب، نشانه بیماری و پیامد آن است و نه خود بیماری.

  • سقف جدید تسهیلات خرید و ساخت خانه به شعب بانک مسکن ابلاغ شد

    سقف جدید تسهیلات خرید و ساخت خانه به...

    بانک عامل بخش مسکن از ابلاغ مصوبه شورای پول و اعتبار درباره افزایش سقف تسهیلات خرید و ساخت مسکن از محل اوراق به تمامی شعب بانک در سراسر کشور خبر داد.

  • خانه » اخبار » قیمت خانه در محدوده قیطریه

    خانه » اخبار » قیمت خانه در محدوده...

    هر متر مربع یک دستگاه واحد مسکونی ۱۳۵ متری، با عمر بنای ۱۵ سال، واقع در منطقه قیطریه تهران، نبش اتوبان صدر به مبلغ ۶۵ میلیون تومان در بازار به فروش می‌رسد

  • مشکل سند ۱۳۵ هکتار زمین مسکونی پس از ۲۵ سال مرتفع شد

    مشکل سند ۱۳۵ هکتار زمین مسکونی پس از ۲۵...

    نماینده مردم فیروزآباد، قیروکارزین و فراشبند گفت: طی جلسه‌ای، زمین های ۱۳۵ هکتاری بلوار شهید بهشتی فیروزآباد، نیروی انتظامی و زمین های تعاونی سه‌گانه‌ای دادگستری، منابع طبیعی و ثبت اسناد تعیین تکلیف شد.

  • رقم اقساط و بازپرداخت تسهیلات مسکن و جعاله

    رقم اقساط و بازپرداخت تسهیلات مسکن و...

    طبق مصوبه بانک مرکزی سقف تسهیلات از محل اوراق گواهی حق‌تقدم در شهر تهران برای زوجین از ۲۰۰ میلیون تومان به ۴۰۰ میلیون تومان افزیش یافت و مبلغ این وام به صورن انفرادی از ۱۰۰ میلیون تومان به ۲۰۰ میلیون تومان رسید. افزایش سقف تسهیلات «ساخت و خرید مسکن» و «جعاله مسکن» از محل اوراق گواهی حق‌تقدم در یک‌هزار و سیصد و بیستمین جلسه شورای پول و اعتبار در تاریخ ۱۶ شهریور ۱۴۰۰ تصویب و پس از چندی به بانک مسکن ابلاغ شد.

  • افزایش چند برابری مشاوران املاک

    افزایش چند برابری مشاوران املاک

    افزایش قارچ‌گونه بنگاه‌های معاملاتی که به‌وضوح دیده می‌شود در نگاه اول شاید به‌عنوان یک معضل مطرح نشود اما پیشی‌گرفتن تعداد مشاوران از تعداد مسکن می‌تواند نشان‌دهنده رکود سنگین در بازار مسکن باشد.

  • اخذ پول در ازای ارائه "کد رهگیری"

    اخذ پول در ازای ارائه "کد رهگیری"

    کیسه‌ای که بنگاه‌داران برای وام ودیعه مسکن دوخته‌اند! یکی از شروط دریافت تسهیلات ودیعه مسکن ثبت کد رهگیری است و با این‌که اتحادیه املاک بارها اعلام کرده دریافت کد رهگیری رایگان است، بسیاری از مشاوران املاک طلب هزینه می‌کنند.

  • خانه در جنوب تهران ارزان شد

    خانه در جنوب تهران ارزان شد

    رییس اتحادیه مشاوران املاک با بیان اینکه شهریور امسال در مناطق جنوبی تهران شاهد کاهش ۲ تا ۸ درصدی قیمتها بودیم گفت: تحرک نسبی بازار مسکن در شهریورماه ناشی از پایان فصل جابه‌جایی و رشد تقاضای سرمایه‌گذاری در شمال تهران بوده که بانک مرکزی این موضوع را به کل بازار تعمیم داده است.

  • رشد 41 درصدی تعداد معاملات مسکن تهران

    رشد 41 درصدی تعداد معاملات مسکن تهران

    جدیدترین گزارش بانک مرکزی از بازار مسکن تهران دقایقی پیش منتشر شد که حاوی نکات جالب توجهی بود. اول اینکه نشان از رونق گرفتن خرید خانه در تهران داشت و دوم از تداوم رشد قیمت‌ها در یان بازار خبر می‌داد.

  • ثبت نام وام اجاره تا پایان آذرماه تمدید شد

    ثبت نام وام اجاره تا پایان آذرماه تمدید...

    تاکنون یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر متقاضی ثبت‌نام‌ کرده‌اند و بر این اساس حدود ۳۴۰ هزار متقاضی مدارک خود را بارگذاری و ۱۷ هزار نفر تسهیلات ودیعه مسکن را دریافت کرده‌اند.

  •  قیمت روز آپارتمان در تهران؛ چهارشنبه ۷ مهر ۱۴۰۰

    قیمت روز آپارتمان در تهران؛ چهارشنبه ۷...

    قیمت آپارتمان در تهران با عمر بنای بین یک تا ۳۰ سال را می‌توانید در این گزارش مشاهده کنید.

  • معاون اسبق وزارت راه و شهرسازی در گفتگو با دانشجو

    معاون اسبق وزارت راه و شهرسازی در گفتگو...

    فاطمی عقدا: امکان ساخت ۱ میلیون مسکن وجود دارد/ دهک‌های درآمدی تفکیک شود

  • آیا دارایی های پاسارگاد از کیفیت برخوردار هستند؟

    آیا دارایی های پاسارگاد از کیفیت...

    بانک پاسارگاد املاک تملیکی اش را ۲۰۰۰ میلیارد تومان حساب کرد بانک پاسارگاد بیش از هزار و ۱۱۸ واحد مسکونی، تجاری و زمین را تحت تملیک خود درآورده که در اموال تملیکی بسیاری از آنها در مرحله رسیدگی است و در اموال بانک نیز بیش از ۱۰۰ مورد فاقد سند ویا سرقفلی است.

  • صاحبخانه شدن در منطقه امین حضور تهران چقدر خرج دارد

    صاحبخانه شدن در منطقه امین حضور تهران...

    صاحبخانه شدن در منطقه امین حضور تهران چقدر خرج دارد؟هر متر مربع یک دستگاه واحد مسکونی ۹۴ متری، با عمر بنای ۴ سال، واقع در منطقه امین حضور تهران، خیابان نیک دامغانی به مبلغ ۱۴ میلیون تومان در بازار به فروش می‌رسد.

  • وقوع انفجار و آتش‌سوزی در یک مجتمع مسکونی در سوئد

    وقوع انفجار و آتش‌سوزی در یک مجتمع...

    انفجار و آتش‌سوزی در یک مجتمع مسکونی در گوتنبرگ سوئد به زخمی شدن ۲۵ تن انجامید.