قوانین املاک / اصلاح کمیسیون مشاوران املاک روی میز صمت

اصلاح کمیسیون مشاوران املاک روی میز صمت

اصلاح کمیسیون مشاوران املاک روی میز صمت

درحالی اتحادیه مشاوران املاک به‌دنبال افزایش نرخ کمیسیون بنگاه‌های املاک بوده و پیشنهاد آنرا به وزارت صمت ارائه داده است که بازار مسکن و اجاره در یک رکود بی سابقه فرو رفته است.

گزارش تحولات بازار مسکن

طی ماه‌های اخیر بازار مسکن کشور و به‌ویژه برای تهران با رکودی بی‌سابقه مواجه شده است. رکودی که نه‌تنها در تعداد معاملات بلکه در رفتار طرفین بازار نیز نمایان شده است.

گرچه مراکز دولتی (بانک مرکزی، وزارت راه و شهرسازی) ماه‌هاست گزارش تحولات بازار مسکن را منتشر نمی‌کنند، اما به گفته فعالان بازار حجم خرید و فروش واحدهای مسکونی در برخی مناطق تهران در مقایسه با سال گذشته بیش از ۵۰ درصد کاهش یافته و بازار در بسیاری از شهرهای کشور تقریباً به حالت نیمه‌تعطیل درآمده است.

در این وضعیت بسیاری از متقاضیان خرید یا فروش مسکن،‌ ترجیح داده‌اند به‌جای ورود به بازار در انتظار بمانند تا شاید قیمت‌ها تعدیل شود. 

این انتظار تبعاتی برای بخش مسکن به‌دنبال داشته که مهم‌ترین آن به حداقل رسیدن جریان نقدینگی بوده است. در این بین مشاوران املاک نیز به‌عنوان یکی از بازیگران بازار مسکن با کاهش محسوس درآمد و فعالیت‌ها مواجه شده‌اند.

با این حال در این بستر رکودی سنگین، اتحادیه مشاوران املاک به‌دنبال افزایش دستمزد و کمیسیون مشاوران است. این اتحادیه نامه‌نگاری‌هایی برای افزایش دستمزد با دستگاه‌های ذی‌ربط انجام داده است.

داوود بیگی‌نژاد نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک از ارسال پیشنهاد جدید نرخ کمیسیون مشاوران املاک به اداره‌کل صمت خبر داد و گفت: پیشنهاد اصلاح نرخ دستمزد مشاورین املاک طی نامه‌ای رسمی به وزارت صنعت، معدن و تجارت ارائه شده است.

وی افزود: طی سال‌های گذشته نرخ کمیسیون مشاوران املاک هیچ‌گونه تغییر مثبتی نداشته و همین مسئله باعث شده که مشاوران املاک بعضاً هر ۶ ماه یا حتی در بازه‌های طولانی‌تری چون دو یا سه ماه، تنها موفق به ثبت یک قرارداد خرید و فروش شوند.

بیگی‌نژاد گفت: تعدد سامانه‌ها و حذف تمدید قراردادها از سبد درآمدی دفاتر مشاور املاک، موجب کاهش محسوس درآمد مشاوران املاک شده است، در حالی که هزینه‌های جاری دفاتر، به‌ویژه در حوزه دفترداری، به شکل قابل توجهی افزایش یافته است.

وی با اشاره به استدلال‌هایی مبنی بر افزایش دستمزد مشاوران املاک همزمان با رشد قیمت مسکن، تصریح کرد: این تحلیل نادرست است، چرا که هر میزان افزایش قیمت مسکن با کاهش همزمان تعداد قراردادها همراه بوده و در نهایت، درآمد مشاوران املاک را کاهش داده است.

نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک ادامه داد: دفاتری داشته‌ایم که افراد شاغل در آن، با وجود تأمین معیشت خانواده از طریق این شغل، به دلیل پایین بودن دستمزدها، ناچار به اشتغال دوم یا سوم در حوزه‌های خدماتی شده‌اند تا بتوانند نیاز روزمره خود را تأمین کنند و در حرفه مشاوره املاک باقی بمانند.

وی در پایان تأکید کرد: برای زنده نگه‌داشتن صنعت مشاوره املاک، که یکی از حلقه‌های پیونددهنده سرمایه به بازار تولید محسوب می‌شود، ضروری است که نرخ دستمزدها به‌روزرسانی شده و شرایط ادامه فعالیت برای فعالان این حوزه تسهیل شود.

بر اساس متن نامه‌ای که از سوی اتحادیه مشاوران املاک تهران به اداره کل صمت ارسال شده تعرفه پیشنهادی برای قراردادهای ملکی به شرح زیر است:

مبایعه‌نامه: نیم درصد از هر طرف معامله (مجموعاً یک درصد از قیمت روز ملک)

اجاره‌نامه: یک‌چهارم مبلغ اجاره ماهانه به‌علاوه یک درصد از مبلغ ودیعه

تمدید اجاره‌نامه: معادل نصف تعرفه اجاره‌نامه اولیه

معاوضه‌نامه املاک: یک درصد از مجموع قیمت دو ملک مورد معاوضه

قرارداد مشارکت در ساخت: یک درصد از نصف قیمت روز ملک مورد مشارکت (از هر طرف بر اساس سهم)

حکمیت در قراردادهای مشارکت: مطابق تعرفه رسمی قوه قضائیه در حوزه داوری و حکمیت

کاهش بیش از ۵۰ درصدی معاملات و تا حدود ۸۰ درصد در برخی مناطق باعث شده درآمد بنگاه‌های املاک به‌طور جدی کاهش یابد.

 پیشنهاد افزایش کمیسیون یا تغییر فرمول محاسبه تلاشی است برای جبران این افت شدید درآمد و در شرایطی که هم خریداران و هم فروشندگان در تنگنای مالی قرار دارند افزایش هزینه‌های جانبی معاملات مسکن با هدف بهبود درآمد مشاوران املاک چندان درست به نظر نمی‌رسد.

از سوی دیگر افزایش دستمزد مشاوران املاک ممکن است باعث کاهش بیشتر انگیزه طرفین معامله شود؛ به‌ویژه در بازار اجاره مسکن. واقعیت آن است که اضافه شدن یک درصد ودیعه به تعرفه هزینه مستأجران را بالا می‌برد و فشار مضاعفی به اقشار کم‌درآمد وارد می‌کند.

نرخ‌های مشخص‌ شده برای قراردادهای معاوضه یا مشارکت در ساخت با توجه به اینکه این معاملات پیچیده‌ترند، ممکن است منطقی به نظر برسد.

 اما در شرایطی که ساخت‌وساز نیز در رکود است این پیشنهاد می‌تواند تاثیری معکوس در بازار مسکن داشته باشد. اگرچه می‌تواند درآمد مشاوران املاک را افزایش دهد!

باید به این نکته اشاره شود مردم همواره از دریافت کمیسیون‌های خارج از عرف توسط برخی مشاوران املاک گلایه دارند. به‌عنوان نمونه در زمان حاضر حق کمیسیون بنگاه‌های املاک در قراردادهای خرید و فروش ۲۵ صدم درصد از هر کدام از طرفین است. 

اما مشاوران املاک یک درصد از هر کدام از متعاملین یعنی در مجموع دو درصد را دریافت می‌کنند.

بنابراین گزارش، گرچه پیشنهاد افزایش نرخ کمیسیون مشاوران املاک با هدف حمایت از صنف در شرایط رکودی سنگین مطرح شده، اما در عمل می‌تواند رکود بازار مسکن را تشدید کند. 

در دوره‌ای که قدرت خرید کاهش یافته و معاملات ملکی به پایین‌ترین سطح خود طی سال‌های اخیر رسیده، افزایش هزینه‌های جانبی ممکن است مانعی جدید در مسیر بازگشت رونق به بازار مسکن باشد.

آگاهان بازار معتقد هستند که بازار مسکن امسال نسبت به سال های قبل در رکود بیشتری قرار دارد. بنابراین این رکود به منزله حذف برخی از مشاوران املاک خواهد شد.

رضایی کوچی رئیس کمیسیون عمران مجلس نیز در گفتگو با خبرنگار بازار به اوج رکود بازار مسکن اشاره کرده و اعلام کرده بود که مجلس به دنبال راهکارهای مناسب برای این مساله است.

او معتقد است که خروج اتباع نباید دلیلی برای اقناع مخاطبان و متقاضیان مسکن برای ثبات بازار مسکن باشد.

باید منتظر ماند و دید که آیا وزارت صمت با این پیشنهاد موافقت خواهد کرد یا خیر؟ پیشنهادی که به نظر می رسد در این دوره رکود می تواند به کمک بازار مسکن و حتی مشاوران املاک بیاید. اما باید دید این اصلاح نرخ نیز به نفع مردم و مستاجران عمل خواهد کرد یا خیر؟

  • نحوه خرید و فروش مسکن تغییر کرد

    نحوه خرید و فروش مسکن تغییر کرد

    انجام چنین معاملات خرید و فروش مسکن نه از منظر قانونی پذیرفته است و نه امکان رصد مالی آنها از طریق شبکه بانکی کشور وجود دارد.

  • حق کمیسیون مسکن و اجاره ۲ برابر می شود؟

    حق کمیسیون مسکن و اجاره ۲ برابر می شود؟

    درحالی بازار مسکن در یکی از سنگین‌ترین دوره‌های رکود سال‌های اخیر به سر می‌برد که اتحادیه مشاوران املاک به‌دنبال افزایش نرخ کمیسیون بنگاه‌های املاک است.

  • این افراد از پرداخت مالیات اجاره معاف شدند

    این افراد از پرداخت مالیات اجاره معاف...

    براساس قانون جدید مالیاتی، در صورت فراهم بودن برخی شرایط مشخص، مالکان واحدهای مسکونی می‌توانند از پرداخت مالیات بر اجاره معاف شوند.

  •  ثبت قرارداد‌های اجاره الزامی شد

    ثبت قرارداد‌های اجاره الزامی شد

    کارشناس سیاست‌گذاری مسکن با اشاره به لزوم ثبت دقیق قرارداد‌های اجاره گفت: با این اقدام امکان دور زدن قانون و تعویض مستاجر برای افزایش اجاره امکان ندارد.

  • مراحل شکایت از صاحبخانه به دلیل افزایش اجاره ۱۴۰۴

    مراحل شکایت از صاحبخانه به دلیل افزایش...

    بازار اجاره مسکن در تهران همواره یکی از دغدغه‌های اصلی خانواده‌ها به‌ویژه در فصل جابجایی‌ها بوده است.

  • قانون دریافت حکم تخلیه مستاجر ۱۴۰۴

    قانون دریافت حکم تخلیه مستاجر ۱۴۰۴

    در سال ۱۴۰۴، یکی از مسائل حقوقی پرچالش در حوزه املاک، حکم تخلیه مستاجر است. در بسیاری از موارد، عدم پایبندی مستأجر به تعهدات ذکر شده در اجاره‌نامه، موجر (صاحب‌خانه) را ناچار به اقدام قانونی برای تخلیه ملک می‌نماید.

  • خبر خوش وزیر راه درباره سقف اجاره مسکن

    خبر خوش وزیر راه درباره سقف اجاره مسکن

    وزیر راه و شهرسازی گفت: سقف اجاره در بسیاری از استان‌ها سال گذشته رعایت نشد، اما امسال برای تشویق موجران تسهیلات جعاله در نظر گرفته‌ایم.

  • سقف وام خرید مسکن از محل اوراق مشخص شد

    سقف وام خرید مسکن از محل اوراق مشخص شد

    سقف وام خرید مسکن از محل اوراق، با احتساب وام تعمیر، به یک میلیارد و ۲۸۰ میلیون تومان رسیده است؛

  • شرط تاهل برای دریافت مسکن حمایتی الزامی شد

    شرط تاهل برای دریافت مسکن حمایتی الزامی...

    طبق آیین نامه اجرایی قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن، شرط تاهل یا سرپرست خانوار بودن برای دریافت مسکن حمایتی الزامی شده است.

  • قیمت واقعی مسکن ملی بالاخره مشخص شد

    قیمت واقعی مسکن ملی بالاخره مشخص شد

    واحدهای نهضت ملی مسکن بر مبنای قیمت تمام شده عرضه خواهد شد و به همین دلیل با توجه به تعدیل‌های فصلی، قیمت‌ها به‌روز می‌شود.

  • اعلام شرط جدید تحویل واحدهای نهضت ملی مسکن

    اعلام شرط جدید تحویل واحدهای نهضت ملی...

    ۴هزارو۵۰۰ واحد مسکونی نهضت ملی مسکن تکمیل شده و تنها منتظر تکمیل انشعابات توسط دستگاه‌های خدمات رسان است.

  • درخواست جدی از دولت درباره وام مسکن

    درخواست جدی از دولت درباره وام مسکن

    تصمیم دولت در زمینه کاهش وام ساخت مسکن با وجود تورم بالا و افزایش قیمت مصالح یک تصمیم کاملا غلط و اشتباه بوده و هیچ منطقی ندارد. باید وام ساخت مسکن به حداقل ۸۰۰ میلیون تومان بازگردد.

  • فروش بر خط اموال و املاک مازاد بانک مسکن

    فروش بر خط اموال و املاک مازاد بانک...

    مدیرعامل بانک مسکن گفت: مطابق تکالیف قانونی، اموال و املاک مازاد این بانک به صورت منظم برای فروش آگهی می شود که بیشتر این اموال شرکت های ساختمانی هستند.

  • بررسی بسته حمایتی مستأجران

    بررسی بسته حمایتی مستأجران

    به گفته وزیر راه و شهرسازی، این بسته شامل تسهیلات کمک ودیعه با حمایت ویژه از مستأجران کم درآمد، افزایش عرضه مسکن و مسکن اجاره‌ای شامل تسهیلات ساخت برای واحدهای نیمه تمام، تسریع در تکمیل طرح‌های حمایتی و ساخت مسکن استیجاری از سوی بخش غیر دولتی و شهرداری‌هاست.

  • بازپرداخت ۱۵ ساله فرصت استثنائی ثبت نام وام ودیعه مسکن

    بازپرداخت ۱۵ ساله فرصت استثنائی ثبت نام...

    افزایش قیمت مسکن و اجاره بهاء در سال‌های اخیر، فشار زیادی به مستاجران آورده است. برای کمک به این قشر از جامعه، دولت در سال ۱۴۰۳ طرح وام ودیعه مسکن را با شرایط جدیدی ارائه کرده است.

  • هشدار جدی در خصوص فروش متری مسکن

    هشدار جدی در خصوص فروش متری مسکن

    نایب رئیس اتحادیه املاک نسبت به فروش متری مسکن هشدار داد و گفت: عدم نظارت بر این وضعیت خطرات جدی برای سرمایه‌گذاران و آینده بازار ملک به همراه هواهد داشت.

  • وام خرید مسکن ۲ میلیارد تومان می‌شود

    وام خرید مسکن ۲ میلیارد تومان می‌شود

    مدیرعامل بانک مسکن:آماده تامین مالی نهضت ملی مسکن سایر بانک‌هایی هستیم که به تکلیف خود عمل نکرده‌اند.

  • چتر حمایتی جدید برای مستأجران کم درآمد

    چتر حمایتی جدید برای مستأجران کم درآمد

    سقف 25 درصدی برای افزایش اجاره‌بها که از تیرماه امسال اجرایی شد، در پی تورم عمومی 30 درصدی، نتواسته تاثیری بر بازار مسکن بگذارد و این بازار همچنان بدون توجه به این محدودیت ادامه می‌یابد.

  • پرداخت وام تعمیر مسکن

    پرداخت وام تعمیر مسکن

    پرداخت وام ۱۶۰ میلیون تومانی جعاله (تعمیر) مسکن توسط بانک مسکن متوقف شده است. در حال حاضر این وام تنها به همراه وام خرید مسکن به متقاضیان ارائه می‌شود.

  • این واحد‌های مسکونی وام یک میلیاردی می گیرند

    این واحد‌های مسکونی وام یک میلیاردی می...

    طبق آمارهای اعلام شده استفاده از فناوری‌های نوین و صنعتی سازی زمینه ساز افزایش میزان تسهیلات ساخت تا یک میلیارد تومان شده است.

  • معامله اجاره مسکن از طریق دلار ممنوع

    معامله اجاره مسکن از طریق دلار ممنوع

    به گفته نایب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران معامله مسکن از طریق ارز غیرقانونی است که آگهی آنها بیشتر در فضای مجازی منتشر می‌شود.