بازار املاک / پلتفرم‌ های مجازی عامل قیمت‌ سازی‌ های بازار مسکن

 پلتفرم‌ های مجازی عامل قیمت‌ سازی‌ های بازار مسکن

پلتفرم‌ های مجازی عامل قیمت‌ سازی‌ های بازار مسکن

پلتفرم‌های آنلاین هیچ حوزه نظارتی زیر نظر اتحادیه‌ها ندارند و تمام اتفاقات بد، نظیر قیمت‌سازی‌های کاذب و نوسانات شدید قیمت از همان‌جا آب می‌خورد.

اگرچه بازار اجاره مسکن در سال‌های اخیر تحت تأثیر تورم فزاینده و کاهش قدرت خرید مستأجران بوده، اما سیاست تعیین سقف افزایش اجاره‌بها به عنوان یکی از ابزار‌های کنترلی دولت در دستور کار قرار گرفته است.
 بر این اساس، دولت برای سال جاری سقف مجاز افزایش اجاره را ۲۵ درصد تعیین و ابلاغ کرده؛ تصمیمی که هدف آن ایجاد تعادل در بازار و حمایت از مستأجران عنوان می‌شود.

اخیراً نیز قانون تمهیداتی برای ضمانت اجرای قانون سقف اجاره بها تعیین کرده است. بر این اساس سامانه‌ای تلفنی برای اختلافات موجر و مستاجر معرفی شده است. 
مطابق این مصوبه، در شرایطی که مستأجر خواهان تمدید قرارداد باشد و موجر از چارچوب قانونی تخطی کند، قرارداد به‌صورت خودکار با افزایش حداکثر ۲۵ درصدی تمدید می‌شود. 
با این حال، قانونگذار برای حفظ حقوق مالک نیز مواردی مانند فروش ملک، نوسازی یا نیاز شخصی را به عنوان استثنا در نظر گرفته است، موضوعی که نشان می‌دهد سیاست‌گذار تلاش کرده میان حمایت از مستأجران و رعایت حقوق مالکان تعادل ایجاد کند.

 با این حال، پرسش اصلی این است که این سیاست تا چه اندازه در عمل اجرا شده است؟ این روز‌ها برخی مستاجران از افزایش تا ۶۰ درصدی نرخ اجاره بها گلایه دارند.
 در چنین شرایطی، برای تضمین میزان پایبندی به این قانون چه کار‌هایی باید انجام داد و اصولاً چنین نظارتی شدنی است؟

کیانوش گودرزی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران در گفت‌و‌گو با اقتصاد۲۴، با اشاره به سیاست‌های تعیین سقف اجاره‌بها توسط دولت اظهار داشت:
 چند سالی است که دولت مصوب کرده با توجه به نرخ تورم عمومی، نسبت به تعیین سقف مجاز افزایش اجاره‌بها اقدام شود.
 در حالی که سال‌های گذشته تعیین این عدد به شورای‌ عالی استان‌ها واگذار می‌شد. امسال نیز مباحثی پیرامون ارقام ۲۳ و ۲۷ درصد مطرح بود،
 اما در نهایت دولت رقم ۲۵ درصد را به عنوان سقف افزایش اجاره‌بها برای کل کشور تصویب و ابلاغ کرد.

وی با تبیین وضعیت تورم در بخش مسکن افزود: هرچند نرخ تورم حوزه مسکن نسبت به تورم کل کشور پایین‌تر است، 
اما از آنجا که مسکن مستقیماً با سبد معیشت و سرپناه خانواده‌ها ارتباط دارد، حساسیت جامعه نسبت به آن بسیار بالاتر است.
 خوشبختانه ما در شرایط سخت اقتصادی اخیر شاهد بودیم که بسیاری از مالکان، این سقف قانونی را رعایت کردند و در برخی مواقع حتی مبالغی کمتر از مصوبه دولت از مستأجران خود دریافت کردند.

کاهش مراجعات به دفاتر املاک و افزایش توافقات و پشت‌نویسی
رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران از کاهش محسوس جابه‌جایی‌ها خبر داد و تصریح کرد: آمار میدانی و گزارش‌هایی که از سوی همکاران ما در دفاتر املاک می‌رسد،
 نشان می‌دهد مراجعاتی که هر ساله در فصل نقل‌وانتقالات به طور گسترده صورت می‌گرفت، امسال به طور چشمگیری کاهش یافته است.
 این وضعیت نشان می‌دهد که بیشتر مالکان و مستأجران به یک بلوغ اجتماعی رسیده‌اند و ترجیح داده‌اند با تمدید قرارداد و پشت‌نویسی آن، با یکدیگر توافق کنند.

گودرزی با اشاره به ابزار‌های قانونی حمایت از مستأجران گفت: قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره‌بها این بستر را فراهم کرده است 
که اگر مالکی سقف ۲۵ درصد را رعایت نکند و خواهان تخلیه ملک باشد، مستأجر بتواند حتی تا ۵ سال پس از تخلیه ملک به مراجع قضایی مراجعه و شکایت کند. 
البته با توجه به روند فعلی توافقات، بعید می‌دانم کار به این جا‌ها بکشد. با این حال، حاکمیت باید برای تشویق مردم و ورود انبوه سازان به بازار، سیاست‌های تشویقی وضع کند
 تا ملک خود را به بازار اجاره عرضه کنند، چرا که ما در نهایت باید به سمت اجاره‌داری حرفه‌ای حرکت کنیم.

فضای مجازی و پلتفرم‌ها کانون قیمت‌سازی و فرار از نظارت
وی در ادامه به چالش‌های نظارتی در بازار مسکن پرداخت و خاطرنشان کرد: اگر در بخش‌هایی از بازار، قوانین به طور ۱۰۰ درصد اجرا نمی‌شود، 
بستر برای شکایت و بازرسی مهیاست. در حال حاضر بازرسان اتحادیه، سازمان تعزیرات حکومتی و اتاق اصناف در حال گشت‌زنی و نظارت مستمر بر فعالیت مشاوران املاک هستند. 
از آنجا که مشاوران املاک دارای جواز کسب فیزیکی و مکان مشخصی هستند، ما به راحتی می‌توانیم عملکرد آنها را رصد و کنترل کنیم، 
اما چالش اصلی ما فضای مجازی و سامانه‌های خودکاربری است که به بلای جان مصوبات قانونی تبدیل شده‌اند.

گودرزی با انتقاد از عدم نظارت بر پلتفرم‌های آنلاین مسکن تأکید کرد: در فضای مجازی هر کسی هر رقمی که بخواهد درج می‌کند و هیچ‌کس هم نیست که آن را کنترل کند.
 در حال حاضر پلیس امنیت اقتصادی، سازمان تعزیرات و بازرسان اتحادیه املاک در بازار فیزیکی حضور دارند و نظارت می‌کنند، اما رصد این شرایط در دنیای مجازی بسیار سخت است. 
پلتفرم‌های آنلاین هیچ حوزه نظارتی زیر نظر اتحادیه‌ها ندارند و تمام اتفاقات بد، نظیر قیمت‌سازی‌های کاذب و نوسانات شدید قیمت از همان‌جا آب می‌خورد.

وی افزود: به عنوان مثال در فضای مجازی می‌بینیم که برای یک واحد ۷۰ متری در خیابان ۱۷ شهریور، قیمتی تعیین می‌شود
 و پلتفرم به مالک اجازه می‌دهد به راحتی و در عرض چند روز، سه بار قیمت را افزایش دهد و دیگران نیز با دیدن آن قیمت، دست به قیمت‌سازی مشابه در محله‌های پایین‌تر می‌زنند.

ضرورت مدیریت پلتفرم‌های مسکن زیر نظر اتحادیه املاک
رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران در پایان با تأکید بر لزوم بازنگری در ساختار صدور مجوز برای کسب‌وکار‌های مجازی مسکن گفت: وجود سامانه‌ها و پلتفرم‌ها برای آینده بازار مسکن لازم است،
 اما واقعیت این است که ما در این حوزه آینده‌نگری نکرده‌ایم و ساختار و راهبرد مشخصی برای آن نداریم. 
پیشنهاد ما این است افرادی که می‌خواهند در فضای مجازی در این صنف فعالیت کنند، مجوز خود را به عنوان یکی از رسته‌های شغلی ما از اتحادیه مشاوران املاک دریافت کنند.
 مدیریت، نظارت، ارزیابی ملک و نیازسنجی بازار باید از کانال اتحادیه تخصصی صورت بگیرد تا این آشفتگی و پدیده قیمت‌سازی در فضای مجازی پایان یابد.

  •  امسال خانه بخریم یا نه؟

    امسال خانه بخریم یا نه؟

    از ابتدای سال تاکنون، رشد قیمت مسکن کمتر از نرخ تورم و سایر بازارهای دارایی بوده و در واقع مسکن عقب‌تر از سایر سرمایه‌گذاری‌ها حرکت کرده است. با این حال، این بدان معنا نیست که قیمت‌ها اصلاً افزایش نداشته‌اند؛ در واحدهای کوچک‌متراژ و ارزان‌قیمت، معمولاً ساخت‌وسازهای چندین ساله، رشد اندکی مشاهده می‌شود. در مقابل، برخی واحدهای لوکس حتی کاهش قیمت را تجربه کرده‌اند.

  • تداوم کاهش تورم اجاره مسکن در شهریور

    تداوم کاهش تورم اجاره مسکن در شهریور

    روند کاهشی تورم در بازار اجاره مسکن کشور در شهریور ماه ۱۴۰۴ ادامه یافت و تورم نقطه به نقطه شاخص اجاره مسکن در این ماه، به ۳۴.۴ درصد رسید که کمترین میزان طی دست‌کم سه سال اخیر است.

  • مکانیسم ماشه فعال شد؛ بازار مسکن در آستانه تغییرات بزرگ

    مکانیسم ماشه فعال شد؛ بازار مسکن در...

    ما با شرایط اقتصادی نامساعدتری مواجه خواهیم شد. در این صورت نه تنها تا پایان سال، بلکه حتی سال آینده نیز امیدی به بهبود وضعیت نخواهیم داشت.

  • قیمت مسکن ۳۰ درصد ریخت

    قیمت مسکن ۳۰ درصد ریخت

    متأسفانه این بازار از جو روانی عمومی جامعه آسیب می‌پذیرد، اما به طور کلی می‌توان گفت که با توجه به جنگ اخیر و از طرفی خروج اتباع بیگانه و همچنین جذاب شدن بازارهای موازی مانند بازار ارز و طلا، بازار مسکن چندان تغییری نخواهد داشت و چه بسا کاهش قیمت نیز همانند گذشته تجربه کند.

  • قیمت مسکن بعد از فعال شدن مکانیسم ماشه چقدر می‌شود؟

    قیمت مسکن بعد از فعال شدن مکانیسم ماشه...

    خود مکانیزم ماشه با توجه به این که ظرفیت جدیدی برای تحریم شدن وجود ندارد و تقریباً تمامی بخش‌ها، اشخاص و حتی گاهی برخی نهادها، سازمان‌ها و افراد به طرق مختلف دوبار یا چندین بار تحریم شده‌اند، می‌توان گفت که مکانیزم ماشه تحریم جدیدی اضافه نمی‌کند.

  • شرایط جدید دریافت وام تعمیرات مسکن برای مشمولان

    شرایط جدید دریافت وام تعمیرات مسکن برای...

    بانک مسکن شرایط جدید دریافت وام تعمیرات مسکن را اعلام کرد؛ این تسهیلات تنها به متقاضیان خرید و تعمیر خانه ارائه می‌شود و سایر افراد واجد شرایط بازسازی یا نوسازی مسکن، به دلیل محدودیت منابع، مشمول دریافت وام نیستند.

  • پیش‌بینی مهم درباره بازار مسکن تا پایان ۱۴۰۴

    پیش‌بینی مهم درباره بازار مسکن تا پایان...

    آمار‌های رسمی جدید، نشان می‌دهند که میانگین سهم مسکن از کل هزینه‌های خانواده از مرز ۳۸ درصد عبور کرده‌است. این روند که قدرت خرید خانوار در سایر بخش‌ها را تحلیل می‌برد، نشان‌دهنده عمیق‌تر شدن یک بحران ساختاری در اقتصاد و معیشت شهروندان‌است.

  • بساز بفروش‌ها نابود شدند!

    بساز بفروش‌ها نابود شدند!

    هزینه ساخت هر متر مربع مسکن در تهران بدون احتساب قیمت زمین به ۳۰ میلیون تومان رسیده است؛ فعالان صنعت ساختمان خواستار مشارکت گسترده‌تر بخش خصوصی و اصلاح قوانین محدودکننده در اجرای طرح نهضت ملی مسکن شدند.

  • چوب حراج به بازار مسکن

    چوب حراج به بازار مسکن

    تعداد پیامک‌های «فروش واحد مسکونی با تخفیف‌های ۱۰ درصد، ۱۵ درصد و ۲۰ درصد» در بازار مسکن تهران به شکل محسوس افزایش یافته است.

  • خدمات بدون ثبت‌نام متوقف می‌شود

    خدمات بدون ثبت‌نام متوقف می‌شود

    مطابق اصلاحیه قانون مالیات‌های مستقیم مصوب سال ۱۳۹۴، ایجاد سامانه ملی املاک و اسکان کشور به موجب تبصره ۷ ماده ۱۶۹ مکرر و با هدف شناسایی برخط مالکان و ساکنان واحدهای مسکونی، تجاری، خدماتی و اداری، بر عهده وزارت راه و شهرسازی گذاشته شد.

  • گران‌سازی مسکن توسط مشاوران املاک

    گران‌سازی مسکن توسط مشاوران املاک

    درحالی که بازار مسکن با کاهش تقاضا مواجه شده است اما عده‌ای به دنبال افزایش قیمت در همین شرایط هستند. با نگاهی به آگهی‌های موجود در پلتفرم‌های مجازی، بازار اجاره‌ مسکن این روزها شاهد پدیده‌ «فروش دلاری» است.

  • قیمت مسکن در سال جاری تغییر می‌کند؟

    قیمت مسکن در سال جاری تغییر می‌کند؟

    کاهش چند درصدی قیمت‌ها در شمال تهران به دلیل جنگ، تقریبا همزمان با اخراج اتباع غیرمجاز رخ داد که باعث شد اجاره‌بها در مناطق جنوبی تهران هم نزولی شود. اینها در کنار رکود معاملات در سایر مناطق، این تصور را ایجاد کرد که شاید بازار وارد مسیر تازه‌ای شود، اما چندی نگذشت که خبر بازگشت معاملات و ثبات نسبی شرایط منتشر شد.

  • وضعیت نابسامان بازار مسکن

    وضعیت نابسامان بازار مسکن

    وضعیت نابسامان بازار مسکن سبب شده تا بسیاری از زوج‌های جوان توانایی مالی برای خرید یا رهن مسکن را نداشته باشند.

  • مستأجران، قربانی آمار

    مستأجران، قربانی آمار

    میانگین رشد تورم اجاره شهری در مردادماه امسال نسبت به سال قبل 34.6‌درصد بوده که 8 واحد درصد کمتر از دوره مشابه (مرداد1403 نسبت به مرداد1402) است.

  • نسخه کره جنوبی برای مستاجران ایرانی

    نسخه کره جنوبی برای مستاجران ایرانی

    بازار اجاره در ایران همواره یکی از پرچالش‌ترین حوزه‌های اقتصادی و اجتماعی بوده است. نوسان‌های شدید، تورم عمومی و کمبود عرضه مسکن سبب شده‌اند که مستاجران در شرایط دشواری قرار گیرند.

  • حباب قیمت مسکن ترکید

    حباب قیمت مسکن ترکید

    با توجه به تغییر سبک زندگی در کشورمان، جنس تقاضای مسکن تغییر کرده است.

  • تورم اجاره مسکن به کف رسید

    تورم اجاره مسکن به کف رسید

    تورم نقطه به نقطه اجاره مسکن در شهرهای کشور به ۳۴.۶ درصد رسیده که کمترین میزان طی دست‌کم چهار سال اخیر است.

  • مصائب متقاضیان مسکن ملی

    مصائب متقاضیان مسکن ملی

    کامل کردن واحد مسکن ملی با خرید تجهیزات داخلی مانند کابینت، پکیج، شیرآلات، در و پنجره و... چقدر بودجه نیاز دارد

  • وضعیت بازار اجاره مسکن در سال ۱۴۰۴

    وضعیت بازار اجاره مسکن در سال ۱۴۰۴

    امسال بازار اجاره در بخش تمدیدها متعادل‌تر از سال گذشته بود و یکی از عوامل اثرگذار بر کاهش تقاضا، تغییرات جمعیتی بوده است.

  • آغاز ثبت‌نام جدید مسکن ملی

    آغاز ثبت‌نام جدید مسکن ملی

    طرح نهضت ملی مسکن یکی از بزرگ‌ترین پروژه‌های دولت برای تأمین سرپناه اقشار مختلف جامعه است. این طرح که در ادامه سیاست‌های «مسکن مهر» اجرا می‌شود، با هدف ساخت میلیون‌ها واحد مسکونی در سراسر کشور دنبال می‌شود.

  • وضعیت بازار مسکن حسابی وخیم شد

    وضعیت بازار مسکن حسابی وخیم شد

    بازار مسکن کشورمان که در سال‌های اخیر جهش مستمر و افسارگسیخته قیمت‌ها را تجربه کرده بود، در روزهای بعد از جنگ ۱۲ روزه فصل جدیدی را آغاز کرد.