بازار املاک / پیش‌بینی قیمت مسکن در نیمه دوم سال

پیش‌بینی قیمت مسکن در نیمه دوم سال

پیش‌بینی قیمت مسکن در نیمه دوم سال

رفتار بازار مسکن نسبت به تغییرات نرخ ارز با بازارهای دیگر تفاوت دارد. فعلا قیمت مسکن پابه‌پای دلار پیش نرفته است

افزایش قیمت دلار در هفته‌های گذشته هنوز در بازار مسکن اثر جدی نگذاشته است.

مرداد امسال شاهد رشد ۱۵ درصدی قیمت دلار بودیم اما در همین مدت چیزی کمتر از پنج درصد به ارقام پیشنهادی فروشنده‌های بازار مسکن اضافه شد.

 برای پیش‌بینی قیمت مسکن در نیمه دوم سال باید این اعداد را کنار هزینه‌های ساخت مسکن بگذاریم.

 مرکز آمار از رشد دو برابری هزینه‌های مربوط به ساخت مسکن خبر داده و اگر همین شرایط در ماه‌های آینده ادامه داشته باشد، باید منتظر پیشروی قیمت‌ها در بازار مسکن باشیم.

قیمت مسکن در تهران
قیمت مسکن در دو سال گذشته از سوی منابع رسمی اعلام نشده و تنها منبع باقی‌مانده درباره تحولات بازار مسکن تهران پلتفرم‌های آنلاین و ارقام پیشنهادی فروشنده‌هاست.

 اگر همین داده‌ها را مدنظر بگیریم، باید بگوییم میانگین قیمت پیشنهادی برای هر مترمربع واحد مسکونی در شهر تهران به ۲۰۹ میلیون تومان رسیده است.

این عدد نشان می‌دهد برای خرید یک خانه ۱۰۰ متری کاملا معمولی خریدار باید رقمی معادل ۲۰ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان بپردازد. 

محاسبات آماری نشان می‌دهد این رقم تصویری از معدل حسابی مناطق بیست‌ودوگانه پایتخت است و بازه قیمتی در محله‌های مختلف تفاوت‌های زیادی با این میانگین دارد.

مثلا در مناطق شمالی پایتخت قیمت‌های پیشنهادی ارقام متفاوتی را ثبت کرده‌اند. ارقام اعلامی از سوی مالکان در این مناطق بین متری ۶۰۰ تا ۶۵۰ میلیون تومان تعیین می‌شود. 

این عدد برای یک واحد مسکونی نوساز ۱۰۰ متری در مناطق گران‌قیمت شهر تهران به ۶۰ تا ۶۵ میلیارد تومان می‌رسد.

در مناطق جنوبی و حاشیه‌ای ارقام پیشنهادی در سطوح پایین‌تری نسبت به میانگین متری ۲۰۹ میلیون تومان قرار دارند 

اما میانگین کل شهر تحت‌تاثیر واحدهای مناطق شمالی به بالای ۲۰۰ میلیون تومان کشیده شده است.

تاثیر دلار در بازار مسکن
قیمت ارز در جریان معاملات مرداد امسال با رشد حدود ۱۵ درصدی مواجه شد. 

در همین دوره زمانی رصد پلتفرم‌های ثبت آگهی نشان داد ارقام پیشنهادی فروشنده‌های مسکن در مقایسه با ماه قبل رشد سه تا چهار درصدی را ثبت کرده است.

رفتار بازار مسکن در برابر تغییرات نرخ ارز با بازارهای دیگر تفاوت دارد.

 بازارهایی مانند طلا، سکه یا موبایل واکنشی سریع و لحظه‌ای به تغییرات قیمت دلار در بازار آزاد نشان می‌دهند و ارقام معاملاتی خود را در همان روز تنظیم می‌کنند. 

بازار مسکن اما به دلیل سنگین بودن حجم نقدینگی مورد نیاز و طولانی بودن روند انجام معامله واکنش فوری نشان نمی‌دهد.

رابطه بین مسکن و دلار فاصله زمانی دارد. رشد قیمت ارز اول منجر به تغییر قیمت مصالح ساختمانی می‌شود. 

افزایش قیمت میلگرد، سیمان، تاسیسات مکانیکی و یراق‌آلات اولین مرحله اثرگذاری نوسان ارز بر بخش ساختمان است.

تولیدکننده و سازنده در مرحله بعدی با محاسبه نرخ جدید مواد اولیه ارقام پیشنهادی فروش واحدهای نوساز را افزایش می‌دهند. 

این زنجیره انتقال هزینه باعث می‌شود اثرگذاری مستقیم تغییرات ارزی با فاصله زمانی چندماهه به بازار مسکن منتقل شود.

هزینه ساخت مسکن
رشد هزینه‌های اجرایی ساخت‌وساز مستقیما در نرخ نهایی و قیمت تمام‌شده واحدهای آماده تحویل نمایان می‌شود. 

اگرچه آمار رسمی ماهانه درباره هزینه ساخت هر متر واحد مسکونی از سوی مراجع دولتی ارائه نمی‌شود، 

اما فعالان ساختمانی هزینه‌ها را براساس محاسبات خود اعلام می‌کنند.

سازندگان مسکن در پایتخت گزارش می‌دهند اجرای یک پروژه مسکونی معمولی به طور میانگین بین ۴۰ تا ۴۵ میلیون تومان برای هر مترمربع زیربنا هزینه دارد. 

این رقم صرفا به هزینه‌های اجرا و مصالح مربوط است و قیمت زمین یا هزینه‌های صدور پروانه ساختمانی را شامل نمی‌شود.

هزینه ساخت در برخی محله‌های خاص تهران به خاطر به‌کارگیری تجهیزات لوکس و مصالح ویژه ساختمانی به متری ۸۰ میلیون تومان نیز افزایش پیدا می‌کند.

 بررسی شاخص قیمت مصالح ساختمانی و گزارش‌های رسمی مرکز آمار ایران نشان می‌دهد تورم نقطه به نقطه ساخت مسکن به ۱۰۶.۸ درصد رسیده است.

این افزایش ۱۰۶.۸ درصدی به معنای بیش از دو برابر شدن قیمت تامین مصالح و دستمزد عوامل اجرایی نسبت به دوره مشابه سال قبل است. 

سازندگان ساختمانی این رشد هزینه‌ها را در محاسبه بهای تمام‌شده لحاظ می‌کنند و قیمت مسکن در بازار نوسازها بر پایه همین محاسبات جدید تعیین می‌شود. 

شاید ندانید اما قیمت خانه نوساز سیگنالی برای سایر خانه‌هاست و روی بازار اجاره‌بها نیز تاثیر می‌گذارد.

پیش‌بینی قیمت مسکن در نیمه دوم سال
تداوم شرایط موجود زمینه‌ساز تغییر ارقام در نیمه دوم سال جاری خواهد بود.

 دو عامل هم‌زمان شامل رشد قیمت ارز و افزایش هزینه‌های تولید و ساخت بنا فشار افزایشی بر بهای تمام‌شده مسکن وارد می‌کنند.

روند آماری ماه‌های گذشته نشان می‌دهد قیمت مسکن هنوز هم‌پای نرخ رشد ارز جهش پیدا نکرده و بازدهی ثبت‌شده در بخش املاک از تورم عمومی و رشد ارز کمتر بوده است.

 در حالی که دلار طی یک ماه ۱۵ درصد رشد داشت، ارقام پیشنهادی مسکن تنها سه تا چهار درصد افزایش را ثبت کردند.

این تفاوت آماری نشان‌دهنده انباشت فشارهای هزینه در بازار مسکن است. 

مسکن برخلاف کالاهایی مانند خودرو، سکه یا موبایل در بازه زمانی کوتاه نوسان نمی‌کند اما تداوم تورم در نهاده‌های تولید به مرور زمان به ارقام فروش واحدهای مسکونی منتقل می‌شود.

شاید قیمت مسکن در برهه فعلی برای بخشی از خریداران منطقی نباشد اما با ادامه این شرایط می‌توانیم در نیمه دوم سال منتظر رشد بیشتر قیمت‌ها باشیم.

  • بازار مسکونی دبی به دلیل فروش پیش‌فروش

    بازار مسکونی دبی به دلیل فروش پیش‌فروش

    در سه‌ماهه سوم سال ۲۰۲۵، بازار املاک مسکونی در دبی روند صعودی خود را حفظ کرد و فروش پیش‌فروش به عنوان محرک اصلی رشد ظاهر شد. جدیدترین تحلیل بازار کاوندیش مکسول بیان می‌کند که تقاضا ناشی از اعتماد سرمایه‌گذاران و گسترش جمعیت بوده است که منجر به افزایش ۱۷.۱ درصدی کل معاملات مسکونی نسبت به سال گذشته به ۵۵۳۰۰ قرارداد شده است.

  • طرح نجات بخش دولت برای مستاجران

    طرح نجات بخش دولت برای مستاجران

    دولت قصد دارد تا پایان سال با اجرای ساخت ۱۰ هزار واحد مسکن استیجاری در کلان شهر‌ها به کمک بازار اجاره آید.

  • خریداران از بازار مسکن فرار کردند

    خریداران از بازار مسکن فرار کردند

    در حال حاضر نه تنها حباب بازار مسکن تخلیه شده بلکه واحدها بر روی دست سازندگان مانده و فروش نمی‌رود. به طوریکه دیگر ساخت و تولید دوباره مسکن برای همان سازندگان به صرفه نیست.

  • اقتصاد مسکن در آستانه فروپاشی

    اقتصاد مسکن در آستانه فروپاشی

    رکود بی‌سابقه در بخش ساختمان؛ محیط کسب‌وکار در بدترین شرایط 7 سال اخیر

  • تأثیر بحران بی‌آبی بر قیمت‌های بازار مسکن

    تأثیر بحران بی‌آبی بر قیمت‌های بازار...

    در هفته‌های گذشته، زنگ خطرهای مربوط به بحران کم‌آبی بیش از پیش در کانون توجه قرار گرفته است. اعلامیه مسعود پزشکیان درباره کاهش بارش‌های پاییزی خبر از آینده‌ای چالش‌برانگیز می‌دهد. وی هشدار داد اگر تا پایان آبان‌ماه بارندگی مطلوبی رخ ندهد، ممکن است جیره‌بندی آب در شهرهای بزرگ اجرایی شود.

  • افزایش قیمت مسکن قطعی شد

    افزایش قیمت مسکن قطعی شد

    بازار مسکن ایران همواره در تقابل با تحولات بین‌المللی قرار داشته و ابزارهایی مانند تحریم‌های سازمان ملل یا مکانیسم ماشه اثرات عمیقی بر آن گذاشته‌اند.

  • بازار مسکن از خواب بیدار شد؟

    بازار مسکن از خواب بیدار شد؟

    نوسانات قیمت ارز و طلا در هفته‌های اخیر تاثیری بر قیمت مسکن در مناطق شمالی نداشته و نرخ‌ها ثابت است؛ دلیل آن هم به رکود کاری برمی‌گردد.

  • موج جدید حاشیه‌نشینی در راه است

    موج جدید حاشیه‌نشینی در راه است

    با وجود خروج گسترده متقاضیان واقعی، قیمت‌ها در مهرماه باز هم ۳ درصد جهش ماهانه را تجربه کرد؛ پدیده‌ای که شکاف میان «انتظار گران فروختن» و «توان صفر خریدار» را به مرز انفجار رسانده است

  •  گرفتن وام مسکن بدون دردسر

    گرفتن وام مسکن بدون دردسر

    در حالی قیمت هر برگه گواهی حق تقدم تسهیلات در معاملات فرابورس به ۱۳۷ هزار تومان رسیده که زوجین تهرانی برای دریافت وام ۱.۲ میلیارد تومانی باید ۳۵۷ میلیون تومان هزینه کنند.

  • بازار مسکن در انتظار تصمیم فروشندگان

    بازار مسکن در انتظار تصمیم فروشندگان

    یک کارشناس بازار مسکن گفته است که مراجعه متقاضیان خرید و فروش مسکن به دفاتر مشاوران املاک اندکی افزایش یافته اما فروشندگان نیز همچنان مردد هستند و اقدامی جدی برای فروش ملک خود نکرده‌اند. او معتقد است که تعداد فایل‌های موثر، مناسب و قابل اعتماد ملکی در مناطق مختلف، اندک است.

  • هفت استعلام حیاتی قبل از معامله ملک

    هفت استعلام حیاتی قبل از معامله ملک

    برای جلوگیری از ضرر و زیان، با چند استعلام ساده پیش از پرداخت وجه بیعانه، در مراحل اولیه معامله ملک، استعلامات ضروری را انجام دهید

  •  تلاقی رکود و تورم

    تلاقی رکود و تورم

    این سکوت بازار، آرامشی پیش از طوفان نیست، بلکه نقطه‌ای است که در آن قیمت‌ها در سطح بالا تثبیت شده‌اند.

  • تفاوت اجاره به شرط تملیک با رهن و اجاره معمولی

    تفاوت اجاره به شرط تملیک با رهن و اجاره...

    وقتی قیمت مسکن بالا می‌رود، کارشناسان تلاش می‌کنند طرح تازه‌ای پیش بکشند تا شاید زهر بازار را بگیرند. ایده اجاره به شرط تملیک فقط یکی از این موارد است.

  • متوسط قیمت دلاری مسکن مشخص شد

    متوسط قیمت دلاری مسکن مشخص شد

    با ثبات ارز و طلا، تقاضای سرمایه‌ای به مسکن رفته اما به‌دلیل ضعف قدرت خرید و رشد دوبرابر قیمت نسبت حقوق، رکود بازار ادامه‌دار است.

  • جهش شدید قیمت مسکن در راه است؟

    جهش شدید قیمت مسکن در راه است؟

    برخی کارشناسان و فعالان بازار ملک انتظار دارند این فاصله جبران شود. اما بعید است در کوتاه مدت و دست کم تا پنج ماه آینده جهش قابل توجهی در بازار ملک رخ دهد.

  • انقلاب بزرگ در بازار مسکن ایران

    انقلاب بزرگ در بازار مسکن ایران

    ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی به تقریبا ۲۰ میلیارد دلار منابع مالی نیاز دارد. با توجه به وضعیت کنونی نظام بانکی، تورم بالا، نرخ بهره سنگین و محدودیت درآمدی خانوارها که امکان پرداخت اقساط کلان را ندارند، تأمین این حجم سرمایه تقریباً غیرممکن به نظر می‌رسد.

  • راهکار دولت برای تحرک بازار مسکن

    راهکار دولت برای تحرک بازار مسکن

    دولت طرحی با عنوان «مسکن توکنی» را به‌عنوان یک نظام جدید تامین مالی برای تحرک بازار مسکن مطرح کرده است.

  • وام مسکن ۲ برابر شد

    وام مسکن ۲ برابر شد

    بانک مسکن در اقدامی مهم و حمایتی، سقف تسهیلات خرید و تعمیر مسکن را در سال ۱۴۰۴ به‌طور رسمی افزایش داد.

  • تحرکِ شکننده در بازار مسکن

    تحرکِ شکننده در بازار مسکن

    بازار پس از ماه‌ها سکون، دوباره در حال حرکت صعودی است؛ با این حال، مشکلات سامانه‌های ثبت قرارداد همچنان یکی از موانع اصلی در مسیر رونق معاملات محسوب می‌شود.

  • دروغی بزرگ به نام کاهش قیمت مسکن

    دروغی بزرگ به نام کاهش قیمت مسکن

    هیچ کاهش قیمتی در بازار مسکن ثبت نشده و تمامی آمار‌هایی که پیش از این برای کاهش قیمت مطرح شده بود، غیرکارشناسی و بدون آمار بود

  • ترفند جدید دلال‌ها برای جیب خریداران مسکن

    ترفند جدید دلال‌ها برای جیب خریداران...

    نبود آمارهای رسمی از قیمت مسکن در تهران سبب شده تا فضای خریدوفروش به نفع واسطه‌ها باشد.