بازار املاک / رشد سه‌برابری قیمت آپارتمان در شمال کشور و رکود بازار ویلا

رشد سه‌برابری قیمت آپارتمان در شمال کشور و رکود بازار ویلا

رشد سه‌برابری قیمت آپارتمان در شمال کشور و رکود بازار ویلا

بازار مسکن شهر‌های شمالی کشور در سال ۱۴۰۵ با دو مسیر متفاوت روبه‌رو شده است؛

بازار مسکن شمال در دو مسیر متفاوت
بازار مسکن شمال کشور دیگر از یک الگوی یکسان پیروی نمی‌کند. 
در یک سوی این بازار، آپارتمان‌هایی قرار دارند که به دلیل پاسخ‌گویی به نیاز سکونت خانوارها، با تقاضای بیشتری مواجه‌اند
 و در سوی دیگر، ویلا‌هایی دیده می‌شوند که با وجود افزایش قیمت‌های پیشنهادی، برای پیدا کردن خریدار با دشواری روبه‌رو هستند.
بررسی تحولات یک سال گذشته نشان می‌دهد که در برخی شهر‌های شمالی، رشد قیمت آپارتمان‌های اقتصادی و مصرفی از دیگر گروه‌های ملکی پیشی گرفته است.
 این افزایش در لاهیجان و رشت، بنا بر ارزیابی‌های میدانی فعالان بازار، به حدود سه تا سه‌ونیم برابر رسیده است. 
در نوشهر نیز قیمت آپارتمان‌ها رشد قابل‌توجهی داشته و افزایش دوونیم تا سه‌برابری برای این گروه از املاک گزارش شده است.
با این حال، افزایش قیمت در بازار مسکن لزوماً به معنای رونق معاملات در تمام بخش‌ها نیست. 
تجربه ماه‌های اخیر نشان می‌دهد که آپارتمان مصرفی، ویلای تفریحی و زمین شهری، هرکدام تحت تأثیر عوامل متفاوتی قرار دارند و نمی‌توان وضعیت یکی را به کل بازار تعمیم داد.

چرا آپارتمان‌های مصرفی پیشتاز افزایش قیمت شدند؟
یکی از مهم‌ترین دلایل رشد قیمت آپارتمان در شهر‌های شمالی، تمرکز تقاضا بر واحد‌هایی است که امکان سکونت دائمی را فراهم می‌کنند.
 برخلاف ویلا که بیشتر با هدف تفریح، گذراندن تعطیلات یا استفاده به‌عنوان خانه دوم خریداری می‌شود، آپارتمان مصرفی می‌تواند پاسخ مستقیمی به نیاز خانوار برای داشتن محل سکونت باشد.
در چنین شرایطی، شهر‌هایی که از زیرساخت‌های شهری، خدمات عمومی، دسترسی مناسب و امکانات مورد نیاز زندگی روزمره برخوردارند، برای خریداران جذابیت بیشتری پیدا می‌کنند. 
لاهیجان و رشت از جمله شهر‌هایی هستند که در این دوره افزایش قیمت قابل‌توجهی در بخش آپارتمان‌های مصرفی را تجربه کرده‌اند.
در کنار تقاضای بومی، ورود خریداران از سایر استان‌ها نیز بر تحولات این بازار اثر گذاشته است. 
متقاضیانی از تهران، کرج، قزوین، اصفهان، قم و کاشان، در کنار خریداران محلی و شهر‌های پیرامونی، به بازار مسکن شمال توجه نشان داده‌اند. 
البته انگیزه خرید در میان این گروه‌ها یکسان نیست و می‌تواند از تأمین محل سکونت تا حفظ ارزش دارایی و سرمایه‌گذاری متغیر باشد.
افزایش تقاضا برای آپارتمان‌های مصرفی، به‌ویژه در محدوده‌هایی که دسترسی به خدمات شهری مناسب‌تر است، می‌تواند زمینه رشد قیمت را فراهم کند؛
 اما میزان اثرگذاری این تقاضا به قدرت خرید خانوارها، شرایط اقتصادی و توان بازار برای عرضه واحد‌های متناسب با نیاز متقاضیان بستگی دارد.

نوشهر، رشد قیمت آپارتمان در کنار تغییر رفتار خریداران
نوشهر نیز در یک سال گذشته با افزایش قیمت آپارتمان مواجه شده است. 
برآورد‌های مطرح‌شده از سوی فعالان بازار حاکی از آن است که قیمت آپارتمان در این شهر نسبت به سال گذشته حدود دوونیم تا سه برابر افزایش یافته است.
این روند نشان می‌دهد که جذابیت بازار مسکن شمال صرفاً به خرید ویلا محدود نیست و بخشی از تقاضا به سمت واحد‌هایی حرکت کرده که برای سکونت یا استفاده مستمر مناسب‌تر هستند. 
در چنین شرایطی، موقعیت ملک، دسترسی به امکانات شهری، کیفیت ساخت و تناسب قیمت با توان مالی خریدار می‌تواند نقش تعیین‌کننده‌ای در انتخاب داشته باشد.
با این حال، رشد چندبرابری قیمت به‌تنهایی شاخص کافی برای سنجش رونق بازار نیست.
 برای ارزیابی دقیق‌تر وضعیت مسکن، باید حجم معاملات، تعداد خریداران واقعی، میزان عرضه و فاصله میان قیمت پیشنهادی فروشندگان و قیمت مورد توافق در معاملات نیز بررسی شود.

بازار ویلا، قیمت‌های بالاتر، معاملات کمتر
در مقابل رشد قیمت آپارتمان‌های مصرفی، بازار ویلا از اواسط خردادماه ۱۴۰۵ با رکود مواجه شده است.
 این وضعیت نشان می‌دهد که افزایش قیمت‌های پیشنهادی فروشندگان نتوانسته به همان نسبت تقاضای مؤثر ایجاد کند.
ویلا در بسیاری از موارد یک دارایی غیرضروری یا خانه دوم به شمار می‌رود. 
بنابراین، خرید آن بیش از آپارتمان مصرفی به میزان درآمد، سطح پس‌انداز، انتظارات اقتصادی و تمایل خانوار به هزینه‌کرد برای تفریح و سرمایه‌گذاری وابسته است.
 هنگامی که قدرت خرید محدود می‌شود یا خریداران نسبت به آینده بازار اطمینان کافی ندارند، تصمیم برای خرید چنین ملکی معمولاً به تعویق می‌افتد.
از سوی دیگر، بالا رفتن قیمت پیشنهادی لزوماً به معنای آمادگی خریدار برای پرداخت آن نیست. 
ممکن است فروشنده با اتکا به رشد عمومی قیمت دارایی‌ها، ارزش ملک خود را افزایش دهد، اما خریدار تنها در صورتی وارد معامله شود که قیمت با بودجه و انتظارات او تناسب داشته باشد.
در چنین فضایی، معاملات بیشتر به مواردی محدود می‌شود که فروشنده برای تأمین نقدینگی به فروش نیاز دارد یا خریدار و فروشنده بر سر قیمت به توافق می‌رسند. 
بنابراین، فاصله میان قیمت‌های اعلامی و توان واقعی خریداران می‌تواند یکی از عوامل تداوم رکود در بازار ویلا باشد.

محور نوشهر تا رویان، ویلا‌های میان‌قیمت در کانون توجه
در استان مازندران، محور نوشهر تا رویان از جمله محدوده‌های مورد توجه متقاضیان خرید ویلا بوده است.
 طبق ارزیابی مطرح‌شده از سوی فعالان بازار، ویلا‌هایی که پیش از نوروز ۱۴۰۴ در محدوده قیمتی ۱۰ تا ۱۵ میلیارد تومان قرار داشتند،
 افزایش قیمت قابل‌توجهی را تجربه کرده‌اند و ارزش برخی از این املاک بیش از دو برابر شده است.
با این حال، باید میان افزایش ارزش اسمی ملک و رونق خریدوفروش تفاوت قائل شد.
 رشد قیمت ممکن است ارزش دارایی فروشنده را روی کاغذ افزایش دهد، اما اگر خریدار توان پرداخت نداشته باشد یا معامله‌ای انجام نشود، این افزایش الزاماً به نقدشوندگی بیشتر منجر نخواهد شد.
از همین رو، بازار ویلا ممکن است هم‌زمان با افزایش قیمت‌های پیشنهادی، با کاهش تحرک معاملاتی روبه‌رو شود. 
این وضعیت به‌ویژه زمانی اهمیت پیدا می‌کند که بخش قابل‌توجهی از متقاضیان، خرید ویلا را در اولویت نخست هزینه‌های خانوار قرار نمی‌دهند.

زمین شهری، گزینه‌ای متفاوت برای سازندگان
در شرایطی که معاملات ویلا با رکود مواجه شده، زمین‌های واقع در محدوده قانونی شهر‌ها و املاک کلنگی دارای ظرفیت ساخت‌وساز، مورد توجه بخشی از خریداران و سازندگان قرار گرفته‌اند. 
در شهر‌هایی مانند نوشهر، چالوس و سلمان‌شهر، زمین‌هایی که از نظر ضوابط شهری امکان ساخت چندطبقه دارند، می‌توانند برای فعالان بخش ساخت‌وساز جذاب باشند.
دلیل این توجه را باید در تفاوت کارکرد زمین با ویلا جست‌و‌جو کرد. 
زمین شهری، در صورت برخورداری از موقعیت مناسب و مجوز‌های لازم، می‌تواند زمینه اجرای یک پروژه ساختمانی و تبدیل سرمایه به واحد‌های قابل‌فروش را فراهم کند. 
در مقابل، ویلای آماده بیشتر به‌عنوان یک دارایی نهایی خریداری می‌شود و امکان ایجاد ارزش افزوده از طریق ساخت‌وساز در آن، به شرایط ملک و ضوابط قانونی بستگی دارد.
البته صرف قرار گرفتن زمین در محدوده شهر به معنای برخورداری از امکان ساخت‌وساز با هر تعداد طبقه نیست. 
ظرفیت واقعی ساخت به طرح‌های شهری، کاربری مصوب، تراکم مجاز، سطح اشغال، عرض معبر، وضعیت سند و ضوابط شهرداری بستگی دارد.
 به همین دلیل، بررسی حقوقی و فنی ملک پیش از خرید، برای سازندگان اهمیت اساسی دارد.

چرا املاک کلنگی و زمین‌های دارای تراکم اهمیت پیدا کرده‌اند؟
برای سازنده، قیمت خرید زمین تنها بخشی از محاسبات اقتصادی پروژه است.
 هزینه ساخت، قیمت مصالح، دستمزد نیروی کار، هزینه‌های صدور مجوز، مدت اجرای پروژه و امکان فروش واحد‌های نهایی، همگی بر سودآوری اثر می‌گذارند.
در چنین شرایطی، زمینی که ظرفیت ساخت چند واحد مسکونی را داشته باشد، ممکن است در مقایسه با خرید یک ویلای آماده، فرصت متفاوتی برای سرمایه‌گذاری ایجاد کند. 
البته این مزیت تنها زمانی محقق می‌شود که هزینه تمام‌شده پروژه با قیمت فروش احتمالی واحد‌ها تناسب داشته باشد و تقاضای کافی برای جذب عرضه جدید وجود داشته باشد.
به همین دلیل، سازندگان حرفه‌ای معمولاً تنها به قیمت فعلی زمین توجه نمی‌کنند، 
بلکه امکان اخذ مجوز، میزان تراکم قابل استفاده، وضعیت دسترسی، هزینه‌های جانبی و سرعت فروش پروژه را نیز در نظر می‌گیرند. 
در بازار متغیر امروز، خرید زمین بدون محاسبه دقیق این عوامل می‌تواند ریسک سرمایه‌گذاری را افزایش دهد.

آیا افزایش قیمت آپارتمان به رونق بازار ویلا منجر می‌شود؟
رشد قیمت آپارتمان در شهر‌های شمالی الزاماً به معنای بازگشت رونق به بازار ویلا نیست.
 این دو بخش از بازار، اگرچه از شرایط عمومی اقتصاد و انتظارات تورمی تأثیر می‌پذیرند، اما از نظر نوع تقاضا و انگیزه خرید تفاوت‌های مهمی دارند.
خریدار آپارتمان مصرفی ممکن است برای تأمین سرپناه یا تغییر محل زندگی اقدام کند؛
 اما خرید ویلا در بسیاری از موارد به برخورداری از منابع مالی مازاد وابسته است.
 از این رو، حتی در شرایطی که قیمت آپارتمان افزایش پیدا می‌کند، ممکن است متقاضیان ویلا به دلیل محدودیت بودجه یا نگرانی درباره آینده اقتصادی، خرید خود را به زمان دیگری موکول کنند.
از سوی دیگر، اگر قیمت‌های پیشنهادی ویلا با توان مالی متقاضیان فاصله زیادی داشته باشد، افزایش قیمت به‌جای تحریک تقاضا می‌تواند تعداد معاملات را محدود کند. 
در چنین وضعیتی، بازگشت رونق به بازار ویلا بیش از هر چیز به بهبود قدرت خرید، تعدیل انتظارات فروشندگان و نزدیک شدن قیمت‌های پیشنهادی به سطح مورد پذیرش خریداران بستگی خواهد داشت.

چشم‌انداز بازار مسکن شمال،  انتخاب ملک مهم‌تر از انتخاب شهر
تحولات یک سال گذشته نشان می‌دهد که برای ارزیابی بازار مسکن شمال، دیگر نمی‌توان تنها به نام شهر یا میزان رشد قیمت توجه کرد.
 نوع ملک، کاربری، موقعیت شهری، کیفیت ساخت، وضعیت حقوقی و میزان تقاضای واقعی، عوامل تعیین‌کننده‌تری برای سنجش جذابیت یک گزینه ملکی هستند.
آپارتمان‌های مصرفی در برخی شهر‌ها رشد قابل‌توجهی را تجربه کرده‌اند، اما این روند به معنای تضمین ادامه افزایش قیمت نیست. 
در بازار ویلا نیز رشد قیمت‌های پیشنهادی با رکود معاملات همراه شده و زمین‌های شهری دارای ظرفیت ساخت‌وساز، به‌عنوان گزینه‌ای متفاوت در محاسبات برخی سازندگان قرار گرفته‌اند.
در ماه‌های پیش رو، وضعیت قدرت خرید خانوارها، هزینه ساخت، شرایط اقتصادی و میزان عرضه و تقاضا می‌تواند مسیر هر یک از این بخش‌ها را مشخص کند. 
بنابراین، تصمیم‌گیری درباره خرید یا سرمایه‌گذاری در شمال کشور نیازمند بررسی جداگانه هر ملک و پرهیز از تعمیم روند یک گروه از املاک به کل بازار است.
جمع‌بندی: بازار مسکن شمال در سال ۱۴۰۵ با سه واقعیت متفاوت روبه‌روست: 
افزایش چشمگیر قیمت آپارتمان‌های مصرفی در برخی شهرها، رکود معاملاتی در بازار ویلا و توجه سازندگان به زمین‌های شهری دارای ظرفیت ساخت‌وساز. 
این تفاوت‌ها نشان می‌دهد که رشد قیمت به‌تنهایی برای تشخیص رونق یا انتخاب فرصت سرمایه‌گذاری کافی نیست؛ 
آنچه اهمیت بیشتری دارد، تقاضای واقعی، قابلیت نقدشوندگی و تناسب قیمت ملک با توان مالی خریداران است.

  • با اصلاح این قانون قفل مسکن شکسته می شود

    با اصلاح این قانون قفل مسکن شکسته می...

    با توجه به وضعیت بازار مسکن به نوعی گردش سرمایه در این بازار مختل شده، بر همین اساس اگر قانون پیش‌فروش ساختمان اصلاح نشود، رکود در بازار ملک عمیق‌تر می‌شود.

  • مستاجران متقاضی وام اجاره عجله کنند

    مستاجران متقاضی وام اجاره عجله کنند

    مبلغ وام ودیعه مسکن که به اسم تسهیلات مستاجران معروف شده، برای متقاضیان ساکن تهران ۲۰۰ میلیون تومان است. متقاضیان ساکن مراکز استان‌ها و شهر‌هایی با جمعیت بالای نیم‌میلیون نفر می‌توانند روی دریافت تسهیلات ۱۵۰ میلیونی حساب باز کنند.

  • پیش بینی مشاورین املاک از قیمت مسکن

    پیش بینی مشاورین املاک از قیمت مسکن

    تحرکات بازارهای موازی نشان می‌دهد که قیمت در بازار مسکن تا پایان سال افزایشی خواهد بود، افزایش قیمت در بازارهای موازی از جمله ارز، طلا و خودرو قیمت مسکن را هم بالا برد که در این شرایط احتمال افزایش نرخ حامل‌های انرژی به این عوامل گرانی مسکن اضافه شده است.

  • خبر مهم برای خرید و فروش امتیاز نهضت ملی مسکن

    خبر مهم برای خرید و فروش امتیاز نهضت...

    خرید و فروش امتیاز نهضت ملی مسکن نه تنها غیرمجاز است، بلکه متقاضیان مسکن نباید امتیاز خود را به دیگران منتقل کنند

  • معاملات کم‌سو در بازار مسکن

    معاملات کم‌سو در بازار مسکن

    نایب رئیس اتحادیه املاک تهران گفت: تمایل خریداران به خرید واحدهای قدیمی‌تر به دلیل محدودیت‌های مالی، می‌تواند آینده تولید مسکن را با چالش جدی مواجه کند.

  • بازار مسکن به خواب زمستانی فرو رفت

    بازار مسکن به خواب زمستانی فرو رفت

    اگرچه برخی بازارهای موازی به دلیل تغییرات نرخ ارز روزهای پر هیجانی را پشت سر گذاشتند و حتی با افزایش قیمت مواجه شدند، اما بازار مسکن بدون مشکل به حیات خود ادامه می دهد.

  • رقم جدید وام اعلام شد

    رقم جدید وام اعلام شد

    نمایندگان مجلس شورای اسلامی حداقل سه هزار و پانصد هزار میلیارد ریال (۳.۵۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال به قرض الحسنه ازدواج، فرزندآوری و ودیعه یا خرید یا ساخت مسکن و دیگر موارد ذکرشده در قوانین فوق اختصاص دهد.

  • میزان وسرعت پرداخت وام مسکن بهبود می باید

    میزان وسرعت پرداخت وام مسکن بهبود می...

    مجلس در حال بررسی پیشنهادی است که براساس آن،همه بانک ها باید ۲۰ درصد منابع خود را در اختیار بانک مسکن قرار دهندتا میزان وسرعت پرداخت وام مسکن بهبود یابد

  • پرداخت وام  به خریداران مسکن ملی

    پرداخت وام به خریداران مسکن ملی

    با توجه به قانون جهش تولید مسکن و ماده (۴) این قانون مبنی بر تخصیص ۲۰ درصد از تسهیلات شبکه بانکی به بخش مسکن و با توجه به تخصصی بودن این بانک در حوزه مسکن، برای اجرای طرح‌های حمایتی دولت در حوزه مسکن، کمک به افزایش توان اعتباری و مالی بانک مسکن امری ضروری است.

  • پیش بینی قیمت مسکن تا شب عید

    پیش بینی قیمت مسکن تا شب عید

    این روزها بازار مسکن در شرایطی بی‌رمق و رکودی به سر می‌برد که بسیاری از فعالان و کارشناسان به دنبال راهکاری برای خروج از این بحران هستند. برخی معتقدند عبور نرخ دلار از مرز ۸۰ هزار تومان و افزایش قیمت حامل‌های انرژی می‌تواند محرکی برای شکستن این رکود باشد.

  • وام اجاره خانه برای ۳ گروه در سال ۱۴۰۳

    وام اجاره خانه برای ۳ گروه در سال ۱۴۰۳

    وام اجاره برای ۳ گروه در سال ۱۴۰۳ مبلغی متفاوت دارد.

  • کاهش قریب‌الوقوع قیمت مسکن

    کاهش قریب‌الوقوع قیمت مسکن

    سامانه املاک و اسکان یکی از مهم‌ترین دستاوردهای دولت در حوزه به شمار می‌رود که دولت از طریق آن می‌تواند اقدام به برنامه ریزی در بخش‌های مختلف مسکن کند . بازار مسکن یکی از مهم‌ترین بازارهای اقتصادی کشور به شمار می‌رود بنابراین برای رونق این بازار باید یک سامانه جامع و کاملی وجود داشته باشد تا از طریق آن بتوان بازار مسکن را به سنت رونق هدایت شود.

  • پیش‌بینی‌ها از سعود و نزول قیمت مسکن

    پیش‌بینی‌ها از سعود و نزول قیمت مسکن

    با به اوج رسیدن بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۴ از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی به نظر می‌رسد از هم اکنون گمانه زنی‌ها و پیش بینی‌ها از میزان کسری بودجه و نرخ تورم بیش از همه چیز جلب توجه و مورد توجه مردم و کارشناسان قرار بگیرد.

  • دولت به داد اجاره‌نشینان رسید!

    دولت به داد اجاره‌نشینان رسید!

    زمان لازم برای ثبت قراردادها در سامانه خودنویس کمتر از یک ساعت است که این ویژگی به‌عنوان یک مزیت بزرگ برای متقاضیان محسوب می‌شود.

  • آغاز ثبت نام مسکن رایگان و دولتی برای متقاضیان

    آغاز ثبت نام مسکن رایگان و دولتی برای...

    «مسکن ملی » یکی از مسئولیت‌های مهم دولت جدید است که به‌دلیل «پیش‌فروش واحدهای مسکونی دولتی‌ساز» در این طرح، امروز تنها گزینه موجود برای دولت، تکمیل و تحویل این مساکن محسوب می شود.

  • بانک‌ها با خرید و فروش ملک مسکن را گران کردند

    بانک‌ها با خرید و فروش ملک مسکن را گران...

    بانک‌ها در راستای افزایش رتبه و اخذ تاییدیه از سوی بانک مرکزی، اقدام به خرید و انباشت ملک و آپارتمان کردند که این روند نقطه عطفی بر گرانی مسکن در بازار مصرفی بود.

  • شرایط جدید وام مسکن به مبلغ ۷۵۰ میلیون تومان

    شرایط جدید وام مسکن به مبلغ ۷۵۰ میلیون...

    تصویبنامه هیئت وزیران اصلاح ماده ۳ آیین‌نامه تسهیلات خرید یا ساخت مسکن ایثارگران را به تصویب رساند. بر اساس این مصوبه، بانک مرکزی موظف است تسهیلات مسکن با نرخ ۴ درصد و مدت بازپرداخت ۲۰ ساله برای حداقل ۱۰۰ هزار نفر از ایثارگران مشمول در سال ۱۴۰۳ تأمین کند.

  • بانک ها عامل «گران شدن ملک» هستند

    بانک ها عامل «گران شدن ملک» هستند

    یک کارشناس بازار مسکن گفت: خرید ملک توسط بانک‌ها نقطه عطفی برای گرانی مسکن بود، در نتیجه بنگاه داری بانک‌ها موجب آسیب رسیدن به بازار مسکن خواهد شد.

  • سود نجومی در جیب اجاره نشین ها

    سود نجومی در جیب اجاره نشین ها

    سامانه "ایران املاک"، که از سال ۱۳۸۸ به عنوان اولین سامانه ثبت قراردادهای ملکی در کشور فعالیت خود را آغاز کرد، پس از ۱۴ سال بدون تغییر اساسی، همچنان به عنوان یک ابزار مهم در بازار مسکن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • پیش بینی قیمت مسکن تا پایان فروردین ۱۴۰۴

    پیش بینی قیمت مسکن تا پایان فروردین...

    آینده بازار مسکن با توجه به احتمال اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران طی ماه‌های آینده، یکی از مسائلی است که در روز‌های گذشته به شدت توسط کارشناسان مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفته است

  • خبر مهم وام خریداران مسکن ملی

    خبر مهم وام خریداران مسکن ملی

    شهرام ملکی، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید، درباره بسته شدن پرونده مسکن مهر پردیس گفت: مسئولیت ما این است که از تعطیلی پروژه‌های نهضت ملی مسکن و مسکن مهر جلوگیری کنیم و روند اجرایی این پروژه‌ها ادامه یابد. این موضوع از طریق جلسات منظم که خانم وزیر در سطح ملی برگزار می‌کنند، پیگیری می‌شود.