نارمَک نام محلهای واقع در شرق تهران است. در گذشته دهی در ۹ کیلومتری جنوب شرقی تجریش و ۵ کیلومتری راه شوسهٔ دماوند به تهران بوده است.
محلهٔ نارمک تهران یکی از مناطق تهران است که در جنوب ده نارمک ساخته شده است. نارمک یکی از مناطق خوش آب و هوا و سردسیری تهران به شمار میرود. این محله که در ضلع شمالی محلهٔ تهراننو و ضلع جنوبی و شرقی محلهٔ شمیران نو واقع شده، نارمک پیش از محله تهرانپارس در دههٔ ۳۰ توسط فرانسویها ساخته شد. این محله در سال ۱۳۳۰ شمسی برای سکونت فرهنگیان آموزش و پرورش ساخته شد.
این محله در ابتدا یک دهکده قدیمی و بسیار خوش آب و هوا در ۹ کیلومتری جنوب شرقی امامزاده صالح بوده که در مسیر لواسان، قرچک و رودبار قصران قرار داشته و تعداد ۱۰۰ نفر سکنه آن بوده اند. محصولات عمده این منطقه غلات و انار بوده و بیشتر اهالی آن به کار باغبانی و زراعت اشتغال داشتند. در این منطقه تعداد زیادی باغ انار وجود داشته و انارهای آن به خوشمزگی و پرآبی شهرت فراوان داشته اند. کلمه نارمک هم به معنی مکیدن انار است. نارمک یعنی مکانی که انارهای درشتی در آن می روید.
بازار هفت حوض از اول چهارراه سرسبز تا انتهای خیابان آیت که به میدان هفت حوض (نبوت)میرسد جز مراکز مهم خرید،تفریحی (البسه-پارچه-بوتیک -مانتو-فست فود...
پاساژهای نبوت،امرالدستار،سون سنتر.طوبی،کویتی ها... در این خیابان(آیت) واقع شدند.
این محله توسط بزرگراه رسالت به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم شده است، قسمت جنوبی آن در منطقهٔ ۸ شهرداری و قسمت شمالی در منطقهٔ ۴ شهرداری واقع شده است و دارای ۱۰۰ میدان (که ۱۳ میدان در قسمت شمالی و ۸۷ میدان در قسمت جنوبی) میباشد. همچنین میدان هفت حوض در نارمک جنوبی حالت مرکزی و تجاری دارد. قسمت شمالی که دارای هوای مطبوعتری است در منطقهٔ ۴ شهرداری واقع شده است، بازار مبل دلاوران از مراکز تجاری نارمک شمالی است.
تعدادی از میدانها از مدائن تا سامان و کوچههای نارمک شمالی نیز جزو مناطق اعیاننشین و گران قیمت شهر تهران نیز محسوب میشوند.
این محله دارای مسجدهای بسیار است که یکی از مساجد معروف آن مسجدجامع نارمک در خیابان سمنگان است، مسجد معروف دیگر آن مسجدالنبی است که در میدان نبوت واقع است.
نارمک از شمال به بزرگراه شهید زینالدین و جنگلهای لویزان و شیان، از جنوب به خیابان دماوند و محله تهراننو منتهی میشود. نارمک از غرب و شرق بین دو بزرگراه واقع شده است، از غرب به بزرگراه امام علی و از شرق به بزرگراه شهید باقری متصل میگردد.
خیابانهای مهم آن خیابان آیت(۳۰ متری نارمک)، برادران صادقی. هنگام، شهید ثانی (۴۶ متری نارمک)، خیابان گلبرگ ، خیابان جانبازان، گلستان، خیابان دماوند، سامان(بختیاری)، سمنگان، دردشت، فرجام، سراج، دلاوران، مدائن، چمن، جویبار،لادن،رضوان، مهر(رودباری)، مرجان(محقق امین)، مهرگان(صادقی)، شیرمرد(سهیلیان) و آبادان(غیاثی پور)است.
میدان رسالت، میدان هفت حوض، میدان هلال احمر، میدان الغدیر از میدانهای مهم نارمک هستند.
دانشگاه علم و صنعت ایران که یکی از دانشگاههای مطرح ایران در سطح جهان است و قدمت نزدیک به یک قرن دارد در این محله واقع شده است.
از بیمارستانهای نارمک میتوان به بیمارستان انصاری واقع در خیابان شهید ثانی و بیمارستان ارامنه واقع در میدان ۸۶ اشاره کرد.
دسترسی عمومی
محلهٔ نارمک از طریق خط یک سامانه اتوبوس تندرو تهران (تهرانپارس - میدان آزادی)، خط سه سامانه اتوبوس تندرو تهران (پایانهٔ علم و صنعت - پایانهٔ خاوران)، خط پنج سامانه اتوبوس تندرو تهران (پایانهٔ علم و صنعت - پایانهٔ بیهقی) و خط دو متروی تهران با پنج ایستگاه (فدک، گلبرگ، سرسبز، علم و صنعت، باقری) قابل دسترسی عمومی است. همچنین از پایانهٔ میدان رسالت به مقصد تمامی نقاط اصلی تهران تاکسی و اتوبوس وجود دارد. افرادی که از نقاط مختلف تهران به میدان رسالت میآیند میتوانند از طریق تاکسی و خط پنج سامانه اتوبوس تندرو تهران به نقاط مختلف نارمک بروند.
اماکن
ایستگاههای مترو
پنج ایستگاه از خط دو متروی تهران در نارمک قرار دارند:
ایستگاه متروی فدک
ایستگاه متروی جانبازان
ایستگاه متروی سرسبز
ایستگاه متروی دانشگاه علم و صنعت
ایستگاه متروی شهید باقری
شهرکها[ویرایش]
شهرک تعاونی مسکن قضات و کارکنان دادگستری
شهرک تعاونی مسکن متروی تهران و کارکنان شرکت مترو
مجتمع مسکونی فرجام (شهرک واقع شده در خیابان آبگون)
بوستان و فضاهای سبز
بوستان کوکب
بوستان فدک
بوستان یاسمن
بوستان شقایق
بوستان گلبرگ
خطوط اتوبوسرانی
از خطوط اتوبوسرانی منتهی و عبوری از محله نارمک خطوط ذیل میباشد:
خط ۱۰۳ یا ۳ اتوبوسهای تندرو از پایانه علم و صنعت به پایانه خاوران در مسیر بزرگراه رسالت، میدان نبوت، خیابان شهید آیت، میدان امامت، خیابان سی متری نیروی هوایی و بزرگراه بسیج
خط ۱۰۵ یا ۵ اتوبوسهای تندرو از پایانه علم و صنعت به پایانه بیهقی در مسیر بزرگراه رسالت، میدان رسالت، بزرگراه رسالت، روی پل سید خندان، ادامه رسالت، ایستگاه مترو مصلی، میدان آرژانتین تا بیهقی
خط اتوبوس ۲۰۶ پایانهٔ علم و صنعت به پایانه شهید براری (ابتدای خیابان پیروزی از شرق) در مسیر بزرگراه رسالت و باقری، خیابان جانبازان، دردشت، حاجی عبادی خ رودبار، پدر ثانی، خاقانی- خ سعدی، مهریار، سفید کوه، مهرآور، فلکه لوزی، مسیل جاجرود، شورا، مسیل منوچهری، ۳۰ متری نیروی هوایی
خط اتوبوس ۲۱۶ پایانهٔ علم و صنعت به شهرک شهید محلاتی در مسیر بزرگراه رسالت، خیابان حیدرخانی، فرجام، خ. سراج، بلوار ۳۵ متری استقلال و هنگام، بزرگراه بابایی، شهرک لویزان ۳، بلوار ارتش، م. شاهد، بلوار شاهد، ولایت ۴
خط اتوبوس ۲۲۴ پایانهٔ علم و صنعت به پایانهٔ افق (حکیمیه) در مسیر بزرگراه رسالت، خیابان فرجام، چهارراه اشراق (فلکهٔ دوم)، خیابانهای جشنواره و پروین، میدان استخر، کنارگذر بزرگراه زینالدین، دانشگاه آزاد تهران شمال تا دسترسیهای محلی حکیمیه
خط اتوبوس ۳۹۹ پایانهٔ علم و صنعت به شهرک شهید بهشتی در مسیر خیابانهای رسالت، گلبرگ، خوشوقت (حجر بن عدی) از فلکهٔ یکم، چهارراه اشراق (فلکهٔ دوم)، فلکهٔ سوم و چهارم، پارک پلیس، خیابانهای توحید، استقلال، استخر و ۲۴۴ شرقی در محلهٔ کوهسار (سازمان گوشت)
خط اتوبوس ۴۰۰ پایانهٔ علم و صنعت به دانشگاه امام حسین در مسیر بزرگراه رسالت، خیابان فرجام، چهارراه اشراق (فلکهٔ دوم)، خیابانهای جشنواره و دماوند، سازمان آب تا دسترسیهای محلی حکیمیه، دانشگاه آزاد تهران شمال، ضلع شمال بزرگراه بابایی و شهرک شیردم و دانشگاه
خط اتوبوس ۲۰۸ پل خاقانی به بلوار استقلال (انتهای خیابان سراج) در مسیر خیابان شقایق، تهران نو، خ حداد، خ پدر ثانی، خ دردشت، پایانه و مترو علم و صنعت، بزرگراه رسالت، دور برگردان بزرگراه رسالت به سمت غرب، خ آیت، خ فرجام، خ ۴۱، دانشگاه علم و صنعت، خ حیدر خانی، بلوار دلاوران، خ سراج و بلوار استقلال
مراکز خرید
یکی از مهمترین مراکز خرید نارمک، مجتمع تجاری سون سنتر در ضلع جنوب غربی میدان هفت حوض است که شامل انواع فروشگاههای طلا و جواهر، ساعت، کامپیوتر، موبایل، پوشاک، البسه و… است. از دیگر مراکز خرید این محله میتوان به مرکز خرید کویتیهای نارمک واقع در خیابان آیت، مجتمع تجاری مروارید نارمک، مرکز خرید نبوت نرسیده به میدان هفت حوض و مرکز خرید کیش، مرکز خرید قائم و هم چنین مرکز خرید امرالد استار اشاره کرد. از دیگر مراکز تجاری نارمک بازار مبل دلاوران است که یکی از بازارهای بورس صنایع چوبی است.
بناهای مهم
میدان هفت حوض و نمایی از گلدستههای مسجد النبی نارمک
مسجد جامع نارمک
مسجد النبی نارمک
دانشگاه علم و صنعت ایران
بیمارستان الغدیر
بیمارستان انصاری
کتابخانه دکتر شهیدی
میدان نبوت
بازار مبل دلاوران
فرهنگسرای خانواده
مسجد خاتمالانبیاء
مدارس
دبیرستان
دبیرستان خوارزمی
هنرستان حزبالله
دبیرستان ابوریحان
دبیرستان سیدالشهدا
دبستان سجاد
دبیرستان کمال
دبیرستان دانشمند
دبیرستان کمیل(هتل کمیل)
دبیرستان فرهنگ شهید احدزاده
دبیرستان امام حسین
مدرسه راهنمایی نبوت
دبیرستان دکتر حسابی
دبیرستان حافظ
هیئتها و حسینهها
هیئت نخجیر
هیئت میدان ۲۳
هیئت عمو طاها
هیئت مکتب ثارالله میدان صدم
تجریش یکی از محلههای کلانشهر تهران است. میدان تجریش (سر پل تجریش) که نقطهٔ پایانی خیابان ولیعصر است، یکی از مکانهای تجاری و شلوغ تهران بهشمار میرود. بازار قدیم تجریش هم مابین میدان تجریش (سر پل تجریش) تا میدان قدس (تجریش قدیم) قرار دارد و از بازارهای مهم تهران شمرده میشود. مسیری از تجریش میگذرد با پلی بر روی آن که به سر پل تجریش معروف است و امروزه همان بخش اصلی میدان تجریش است. سر پل تجریش در گویش محلی فارسی تجریش در قدیم گوگَل نامیده میشد که به معنی «[پلِ] گلهٔ گاو» است.
گود زنبورکخانه که گاه چال زنبورکخانه نیز نامیده میشد، نام یکی از محلات قدیمی تهران بود که در نزدیکی سر قبر آقا در شمال خیابان مولوی امروزی قرار داشت.
گار ماشین که گاه به اشتباه «گارد ماشین» نیز گفته میشود، نام محلهای در جنوب تهران دورهٔ ناصری بود که ایستگاه ماشین دودی موسوم به گار ماشین در آن قرار داشت.
یافتآباد محلهای قدیمی در جنوب غربی شهر تهران است که در منطقه ۱۸ شهرداری تهران واقع شدهاست.
منار واقع در محله پامنار مربوط به سدهٔ ۱۳ ه.ق است و در تهران، محله پامنار واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۱ بهمن ۱۳۳۴ با شمارهٔ ثبت ۴۱۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست. این منار مرکز محله پامنار است.
قناتآباد ممکن است به یکی از موارد زیر اشاره داشته باشد: قناتآباد (خرمآباد) قناتآباد (شیروان و چرداول)
جوادیه یکی از شناختهشدهترین و از محلههای قدیمی شهر تهران است. جوادیه در جنوبغربی میدان راهآهن واقع شدهاست و خط غربی راهآهن از محدوده جوادیه میگذرد. این محله در جنوب شهر تهران واقع شده و در منطقه ۱۶ تهران قرار دارد.
خانیآباد یکی از محلههای قدیمی تهران است. در حال حاضر این محله در جنوب تهران در منتهی الیه جنوب منطقه ۱۲ شهر تهران واقع شده است.
چالهحصار یکی از محلات جنوب تهران بود که چون آن را خاکبرداری و خاکش را به مصرف حصارکشی تهران رسانده بودند، مقدار زیادی چاله گودمانند داشت، بعدها برای تخلیهٔ زبالههای شهر از آنجا استفاده میکردند.چالهحصار بخشی از محلهٔ سنگلج به شمار میآید.
چالهمیدان از محلههای قدیم تهران بود. این محل که قبلاً در دورهٔ صفویه خاک آن را به مصرف حصارکشی تهران رسانده بودند، وضعی مشابه چالهحصار داشت و محل تخیله زبالهٔ تهران به حساب میآمد. چالهٔ این محله تا مدتها مکان امنی برای خلافکاران بود تا این که بعدها میدانی در آنجا احداث شد و به چالهمیدان معروف شد.
عودلاجان یا اودلاجان یا لارجان از محلههای قدیمی شهر تهران است که ساکنین آن در قدیم بیشتر یهودی بودند و از غرب به خیابان ناصرخسرو، از شرق به ری، از شمال به امیر کبیر و از جنوب به ۱۵ خرداد محدود است و سه محله اصلی امامزاده یحیی، پامنار و ناصرخسرو را در بر میگیرد که از نظر تاریخی، به دلیل وجود بناهای تاریخی متعدد، بسیار غنی است.
سَنگِلَج یکی از محلههای قدیمی شهر تهران است که در کنار ۴ محلهٔ دیگر یعنی بازار، ارگ، عودلاجان و چالهمیدان درون حصار شاهتهماسبی قرار داشتند. تئاتر سنگلج از قدیمیترین سالنهای تئاتر در ایران است که هنوز دایر است.