محله های شهری / محله نازی‌آباد در تهران

محله نازی‌آباد در تهران

محله نازی‌آباد در تهران

نازی‌آباد، از محله‌های جنوب شهر تهران است. این محله در شمال شرقی محله خزانه، شمال غربی محله جوادیه، غرب محله خانی‌آباد، در شرق بوستان ولایت و در جنوب راه‌آهن تهران قرار دارد.

موقعیت جغرافیایی
در جنوب نازی‌آباد چهارصد دستگاه قرار دارد. غرب آن به خانی آباد نازی‌آباد در دهه سی خورشیدی بنا شده و دارای طرح شهرسازی است. بیش از ۷۰ میدان در این محل وجود دارد که از این نظر نسبت به محله‌های جنوب تهران ظاهر بهتری دارد. در حقیقت می‌توان این محله تهران را یکی از مرفه‌ترین و گرانترین محله‌های تهران دانست. این محله بافت‌های شهری امروزی و جدید دارد. در دوران شهرداری غلامحسین کرباسچی به واسطه ایجاد پارک بهمن و فرهنگسرای بهمن بجای کشتارگاه تهران این محله به لحاظ شهری رشد چشم‌گیری داشت. این محله دارای دو بازار در منطقه جنوب تهران می‌باشد که به نام «بازار اول» و «بازار دوم» معروفند که این بازارها در خیابان پارس (اکبر مشهدی فعلی) و مدائن قرار دارد.

نام‌گذاری
در گذشته در این محل از تهران، دهی به اسم نازآباد واقع بوده‌است. گفته می‌شود این محله را ناصرالدین‌شاه برای یکی از سوگلی‌هایش به اسم نازخاتون خریداری کرده بود. ناصرالدین‌شاه برای نازخاتون در این محل قصری ساخت که بعدها تبدیل به پارک شد. با اضافه شدن این محله به جنوب تهران در ۱۳۳۴، نام محلهٔ نازخاتون تبدیل به «نازآباد» و سپس تبدیل به «نازی‌آباد» شد.

پیشینه
مسکونی شدن نازی‌آباد در شکل کنونی‌اش به سال ۱۳۲۰ و دوران نخست‌وزیری محمدعلی فروغی بر می‌گردد که دولت تصمیم گرفت در این اراضی، هزار دستگاه واحد مسکونی ارزان‌قیمت بسازد. ساخت زمین‌ها به شرکت بیمه ایران واگذار شد و بهای هر متر مربع زمین را با متقاضیان، چهار تومان حساب کردند. علت انتخاب نازی‌آباد، نزدیکی آن به راه‌آهن، کارخانه بلورسازی، سیلو و دیگر مؤسسات صنعتی بود و می‌توانست محلی برای سکونت کارگران این مؤسسات باشد.

شخصیت‌های برجسته
اکبر عبدی، بازیگر سینما و تلویزیون
حمید استیلی، بازیکن فوتبال
سعید حجاریان، تئوریسین اصلاحات و از اعضای اصلاح طلبان
امیر قلعه‌نویی، بازیکن سابق فوتبال و از مربیان لیگ برتر
فرشاد پیوس، بازیکن سابق پرسپولیس و مربی فوتبال
منصور ارضی، مداح
شادی پریدر، استاد بزرگ شطرنج
علیرضا توکل شعار، فعال سیاسی
ساعد باقری، شاعر معاصر و مجری سابق تلویزیون
مهدی فنونی‌زاده، بازیکن سابق فوتبال و مربی
مرتضی فنونی‌زاده، بازیکن سابق فوتبال
ابراهیم آشتیانی، بازیکن سابق فوتبال و مربی فوتبال
حسن آبشناسان، فرمانده نیروی زمینی ارتش در زمان جنگ ایران و عراق
فرشته کریمی، برترین فوتسالیست زن در قهرمانی تیم ملی فوتسال در جام ملت‌های فوتسال زنان آسیا در سال ۲۰۱۵
یوسف صیادی ، هنرپیشه
ورزشگاه‌ها
در این محله دو ورزشگاه مرغوبکار و ورزشگاه اداره کل تربیت بدنی تهران قرار دارد که ورزشگاه مرغوبکار متعلق به آکادمی فرهنگی و ورزشی استقلال می‌باشد و محل تمرین تیم‌های پایه استقلال است.

راه‌های دسترسی
انتهای بزرگراه نواب - میدان بهمنیار
بزرگراه بعثت - میدان بهمن
بزرگراه تندگویان - ورودی نازی‌آباد و میدان بهمنیار
بزرگراه آزادگان -ورودی خیابان شهید رجایی و نازی‌آباد
حمل و نقل عمومی
مسیر خطوط اتوبوسرانی

شهرک وصال - انقلاب
مترو علی‌آباد - شهرک وصال
مترو علی‌آباد - شکوفه
مترو علی‌آباد - خانی آباد نو
فیاض بخش (پارک شهر) - خانی آباد نو
فیاض بخش (پارک شهر) - شهرک وصال
فیاض بخش (پارک شهر) - هفده شهریور
شهرک احمدیه - هفده شهریور
مترو شهرری - میدان راه‌آهن (نازی‌آباد)
مسیر خطوط تاکسی رانی

مترو علی‌آباد - نازی‌آباد
شهید سروری - نازی‌آباد
بازار (خیام) - نازی‌آباد
راه‌آهن -نازی‌آباد

  • محله تجریش در تهران

    محله تجریش در تهران

    تجریش یکی از محله‌های کلانشهر تهران است. میدان تجریش (سر پل تجریش) که نقطهٔ پایانی خیابان ولیعصر است، یکی از مکان‌های تجاری و شلوغ تهران به‌شمار می‌رود. بازار قدیم تجریش هم مابین میدان تجریش (سر پل تجریش) تا میدان قدس (تجریش قدیم) قرار دارد و از بازارهای مهم تهران شمرده می‌شود. مسیری از تجریش می‌گذرد با پلی بر روی آن که به سر پل تجریش معروف است و امروزه همان بخش اصلی میدان تجریش است. سر پل تجریش در گویش محلی فارسی تجریش در قدیم گوگَل نامیده می‌شد که به معنی «[پلِ] گلهٔ گاو» است.

  • محله گود زنبورک‌خانه تهران

    محله گود زنبورک‌خانه تهران

    گود زنبورک‌خانه که گاه چال زنبورک‌خانه نیز نامیده می‌شد، نام یکی از محلات قدیمی تهران بود که در نزدیکی سر قبر آقا در شمال خیابان مولوی امروزی قرار داشت.

  • محله گار ماشین تهران

    محله گار ماشین تهران

    گار ماشین که گاه به اشتباه «گارد ماشین» نیز گفته می‌شود، نام محله‌ای در جنوب تهران دورهٔ ناصری بود که ایستگاه ماشین دودی موسوم به گار ماشین در آن قرار داشت.

  • یافت‌آباد تهران

    یافت‌آباد تهران

    یافت‌آباد محله‌ای قدیمی در جنوب غربی شهر تهران است که در منطقه ۱۸ شهرداری تهران واقع شده‌است.

  • محله پامنار تهران (مناره)

    محله پامنار تهران (مناره)

    منار واقع در محله پامنار مربوط به سدهٔ ۱۳ ه‍.ق است و در تهران، محله پامنار واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۱ بهمن ۱۳۳۴ با شمارهٔ ثبت ۴۱۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است. این منار مرکز محله پامنار است.

  • محله قنات‌آباد لرستان

    محله قنات‌آباد لرستان

    قنات‌آباد ممکن است به یکی از موارد زیر اشاره داشته باشد: قنات‌آباد (خرم‌آباد) قنات‌آباد (شیروان و چرداول)

  • محله ی جوادیه (تهران)

    محله ی جوادیه (تهران)

    جوادیه یکی از شناخته‌شده‌ترین و از محله‌های قدیمی شهر تهران است. جوادیه در جنوب‌غربی میدان راه‌آهن واقع شده‌است و خط غربی راه‌آهن از محدوده جوادیه می‌گذرد. این محله در جنوب شهر تهران واقع شده و در منطقه ۱۶ تهران قرار دارد.

  • محله خانی‌آباد در تهران

    محله خانی‌آباد در تهران

    خانی‌آباد یکی از محله‌های قدیمی تهران است. در حال حاضر این محله در جنوب تهران در منتهی الیه جنوب منطقه ۱۲ شهر تهران واقع شده است.

  • محله چاله‌حصار در تهران

    محله چاله‌حصار در تهران

    چاله‌حصار یکی از محلات جنوب تهران بود که چون آن را خاکبرداری و خاکش را به مصرف حصارکشی تهران رسانده بودند، مقدار زیادی چاله گودمانند داشت، بعدها برای تخلیهٔ زباله‌های شهر از آنجا استفاده می‌کردند.چاله‌حصار بخشی از محلهٔ سنگلج به شمار می‌آید.

  • محله چاله‌میدان تهران

    محله چاله‌میدان تهران

    چاله‌میدان از محله‌های قدیم تهران بود. این محل که قبلاً در دورهٔ صفویه خاک آن را به مصرف حصارکشی تهران رسانده بودند، وضعی مشابه چاله‌حصار داشت و محل تخیله زبالهٔ تهران به حساب می‌آمد. چالهٔ این محله تا مدت‌ها مکان امنی برای خلافکاران بود تا این که بعدها میدانی در آن‌جا احداث شد و به چاله‌میدان معروف شد.

  • عودلاجان

    عودلاجان

    عودلاجان یا اودلاجان یا لارجان از محله‌های قدیمی شهر تهران است که ساکنین آن در قدیم بیشتر یهودی بودند و از غرب به خیابان ناصرخسرو، از شرق به ری، از شمال به امیر کبیر و از جنوب به ۱۵ خرداد محدود است و سه محله اصلی امامزاده یحیی، پامنار و ناصرخسرو را در بر می‌گیرد که از نظر تاریخی، به دلیل وجود بناهای تاریخی متعدد، بسیار غنی است.

  • محله سنگلج در شهر تهران

    محله سنگلج در شهر تهران

    سَنگِلَج یکی از محله‌های قدیمی شهر تهران است که در کنار ۴ محلهٔ دیگر یعنی بازار، ارگ، عودلاجان و چاله‌میدان درون حصار شاه‌تهماسبی قرار داشتند. تئاتر سنگلج از قدیمی‌ترین سالن‌های تئاتر در ایران است که هنوز دایر است.